Fitness Seller

Stelling Wat vindt DBB van Raw food?

Wat vind jij van rawfood?


 • Totaal stemmers
  79

Bezoekers in dit topic

The Xtralarge

Huge Freak
+10 jaar member
Lid geworden
22 nov 2008
Berichten
8.633
Karma
457
Lengte
1m95
Massa
120kg
Vetpercentage
12%
Raw-foodisme of crudivorisme is een leefsT die de consumptie van levend voedsel promoot. Met 'levend' voedsel (ook wel 'living food') wordt voedsel bedoeld dat niet bewerkt en verhit is. Het wordt niet gekookt, gestoomd, gebakken of gewokt. Daarnaast kiest men voor vers voedsel dat vrij is van kunstmatige toevoegingen. Het woord ‘raw-foodisme’ is afgeleid van de Engelse woorden ‘raw food’, die ‘rauwe voeding’ betekenen. Met 'levend' voedsel kan dus ook het vlees van een dood dier bedoeld worden, of een afgestorven plantdeel. Taalkundig gezien is het gebruik van de term onjuist.
Binnen het raw-foodisme bestaan de volgende stromingen:
 • strikte veganisten, die in principe alleen rauw plantaardig voedsel eten
 • mensen die alles rauw eten, waaronder dierlijke producten, zoals eieren, vis, vlees en melkproducten (meestal verkregen uit biologische landbouw).
 • fruitariërs.
Het plantaardige voedsel bestaat vooral uit fruit, groenten, noten, zaden, pitten, kiemen, granen en zeewier. Voorbeelden van veelgebruikte kiemen zijn alfalfa, taugé, tuinkers, broccoli- en radijskiemen. Bij voorkeur worden biologisch geteelde producten gebruikt. Ter bevordering van de vertering worden noten, pitten, zaden en granen in water geweekt en genuttigd in combinatie met waterrijke vruchten.
Er zijn voor- en tegenstanders van een dieet van rauwe voeding. Ook over de gezondheidsaspecten van het het dieet bestaat de nodige discussie. De wetenschappelijke consensus is dat het strikt naleven van een raw-fooddieet kan leiden tot een tekort aan essentiële voedingstoffen, zoals vitamines en mineralen, en verder tot ondergewicht, ontregeling van de menstruatiecyclus, tandbederf en bij kinderen tot groeiachterstand.[1][2][3] Alles wijst er op dat het strikt naleven van het raw-fooddieet slecht voor de gezondheid is en kan resulteren in ernstige ondervoeding. Om deze redenen raadt het Voedingscentrum af om 100% rauw te eten[4]. Er wordt geadviseerd tenminste 25% gekookt voedsel te eten.
Inhoud

[verbergen]
//<![CDATA[if (window.showTocToggle) { var tocShowText = "bekijken"; var tocHideText = "verbergen"; showTocToggle(); } //]]>
[bewerken] Gezondheidseffecten van het rauw voedseldieet

[bewerken] Geclaimde voordelen

De theorie van rauw plantaardig eten is gebaseerd op onder andere de volgende uitgangspunten:
commentaar: PAK's kunnen inderdaad ontstaan bij bakken en frituren, maar alleen als het eten aangebrand is. Bovendien is het menselijk lichaam zeer goed in staat om deze PAK's onschadelijk te maken[bron?]. Alleen langdurige blootstelling aan hoge concentraties PAK's is mogelijk kankerverwekkend, al ontbreken daarvoor harde bewijzen.
 • Bij verhitten van zetmeelrijke producten ontstaat acrylamide, dit zou schadelijk zijn.
commentaar: Het is onduidelijk of de concentraties waar men aan blootstaat, schadelijk is. Epidemiologische studies hebben dit in ieder geval niet laten zien. Zie acrylamide.
 • Door het harden van plantaardige oliën ontstaan transvetzuren. Een hoge inname van transvetzuren verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
 • De aanhangers van het rauwvoedseldieet veronderstellen dat tijdens de miljoenen jaren van de evolutie de menselijke fysiologie volledig geschikt is geraakt aan het verwerken van het voedsel dat de paleolithische mens at. Sinds de mens ongeveer 10.000 jaar geleden begon met het domesticeren van dieren en het verbouwen van voedsel is het voedingspatroon anders geworden: onder andere minder voedingsvezels en proteïnen, en meer koolhydraten.[bron?] Volgens aanhangers van het raw-foodisme heeft de mens zich onvoldoende kunnen aanpassen aan het veranderde dieet waardoor het lichaam niet goed in staat zou zijn om te gaan met de stoffen die bij verhitten van voedsel ontstaan. Dit zou aan de basis liggen van de huidige epidemie van chronische degeneratieve aandoeningen.[6]
commentaar: De huidige toename van degeneratieve aandoeningen komt vooral doordat mensen gemiddeld genomen een hogere leeftijd bereiken. Dit komt onder andere juist door gezondere voeding en betere hygiëne in de bereiding ervan. In het paleolithicum werd men simpelweg niet oud genoeg om aan ouderdomsziekten te lijden[bron?], en ontbrak het ook nog eens aan kennis om dergelijke ziekten te diagnosticeren. Verder werd al in het paleolithicum vlees gegeten[bron?] en werd ook toen al voedsel verhit. Archeologisch onderzoek heeft immers aangetoond dat het gebruik van vuur reeds 800.000 jaar oud is [bron?].
 • Bij verhitting boven de 40 graden Celsius worden sommige vitaminen en vooral enzymen vernietigd door de hitte van het kookproces. De aanhangers zijn van mening dat in natuurlijk onverhit voedsel de enzymen zitten die nodig zijn om voedsel te verteren.
commentaar: Enzymen worden afgebroken zodra ze in de maag of darmen terecht komen, ook als het voedsel niet verhit is.[7]
 • Cholesterolspiegels. Een onderzoek uit 2005 [bron?] toonde aan dat mensen met een voedingspatroon dat voor 70–100% bestaat uit (gekiemde) groenten, fruit, zaden, pitten en noten, een lager totaalcholesterol en minder triglyceriden hebben dan mensen met een gemiddeld dieet.
commentaar: Deze claim heeft niets van doen met het verhitten van voedsel. Het lagere totale cholesterol wordt verklaard door het ontbreken van vlees in het dieet. Verder bleek uit dezelfde studie een minder hoog gehalte van het gunstige HDL-cholesterol en daarnaast een verhoogd homocysteïnegehalte.
 • Rauw voedsel is beter voor het milieu omdat er geen gas of elekticiteit nodig is om te koken.
[bewerken] Gezondheidsrisico's

Het naleven van een strikt vegetarisch fruitdieet is ongezond en leidt na enige tijd tot ondervoeding, en dan met name:
 • Vitamine B12-deficiëntie. Vitamine B12 wordt uitsluitend aangemaakt door micro-organismen (bacteriën en archaea) en voor de mens werkzame vormen van deze vitamine komen uitsluitend voor in dierlijk voedsel en grondwater[bron?]. Het alleen eten van rauw voedsel kan leiden tot vitamine B12-deficiëntie[bron?].
 • Hyperhomocysteïnemie ofwel een verhoogde homocysteine-spiegel. Dit ontstaat waarschijnlijk door de vitamine B12-deficiëntie bij 38% van de volgers van een rauw voedseldieet[8]. Hyperhomocysteinemie is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.Calciumdeficiëntie. Een tekort aan calcium geeft op den duur:
  • tandproblemen; door demineralisatie als gevolg van het calciumtekort zullen de tanden losser gaan zitten en uiteindelijk uitvallen.[9]
  • osteoporose; vanwege het tekort aan calcium in de voeding[bron?] wordt dit gemobiliseerd uit de botten, wat leidt tot broze botten, die makkelijk kunnen breken.
 • Carotenoïden worden na verhitting beter opgenomen. Door verhitting worden de celwanden afgebroken waardoor de carotenoïden vrijkomen. Zo wordt lycopeen uit rauwe tomaten veel beter opgenomen in de vorm van tomatenpuree of gebakken tomaten. Bètacaroteen, ofwel provitamine A, wordt veel beter opgenomen uit gekookte wortelen dan uit rauwe wortelen[bron?].
 • Sommige rauwe voedingsmiddelen bevatten giftige stoffen. Paddenstoelen bevatten agaritine, een stof waarvan men denkt dat hij kankerverwekkend is. Deze wordt door koken of bakken grotendeels afgebroken. Ook sommige soorten pepers, spruiten, groene uien, spinazie, sla en sinaasappel- en appelsap bevatten giftige stoffen[10].
 • Vele voedingsmiddelen bevatten van nature giftige bacteriën en virussen (salmonella, listeria, E.coli). Bij het rauw nuttigen van deze voedingsmiddelen bestaat daarom de kans op vergiftiging[11]
[bewerken] Aanhangers

Er is een beperkte aanhang van het raw-foodisme. Momenteel[12] zijn er wereldwijd 71 raw-foodrestaurants. Omstreeks 1996 zouden dat er nog maar twee zijn geweest. Ook in Amsterdam zijn inmiddels twee raw-foodrestaurants geopend.
[bewerken] Geschiedenis

Dr. Bircher Benner (1867–1939), oprichter van een rauwkostsanatorium in Zwitserland, hechtte veel belang aan rauwkost en beweerde dat levensenergie door de zon via de planten wordt geleverd.
De Deense arts Kirstine Nolfi (1881–1957) vertelt in haar boek Levende føde (1944, vertaling: Levend voedsel, 1950) haar ervaringen met rauw voedsel. Door te kiezen voor rauw voedsel genas zij zichzelf van borstkanker. Daarna richtte zij een sanatorium op, waarin zij mensen met ernstige ziekten behandelde met rauw voedsel en andere natuurlijke therapieën.
Dr. Ann Wigmore (1909–1994) was de oprichtster van het Natural Health Institute in Puerto Rico en heeft diverse boeken over levend voedsel geschreven.
[bewerken] Bronnen

 1. Koebnick C, Strassner C, Hoffmann I & Leitzman C. Consequences of a long-term raw food diet on body weight and menstruation: results of a questionnaire survey. Ann Nutr Metab 1999; 43: 69-79 * Ganss C, schlechtriemen M, Klimek J Dental erosions in subjects living on a raw food diet. Caries Res 1999; 33(1): 74-80 P.C. Dagnelie. Nutritionale staus and growth of children on macrobiotic diets: a population based study 1988 Eet u ook Raw food? Door het verhitten van voedsel ontstaan gevaarlijke verbindingen Muskiet FA. Evolutionaire geneeskunde: U bent wat u eet, maar u moet weer worden wat u at 2005. Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 30:163-184.[Link niet meer beschikbaar] NRC Handelsblad, 12/13 augustus 2006, citaat van Pieter van 't Veer, hoogleraar Voeding en Epidemiologie, Wageningen Universiteit en Researchcentrum Koebnick C, Garcia AL, Dagnelie PC, et al. "Long-term consumption of a raw food diet is associated with favorable serum LDL cholesterol and triglycerides but also with elevated plasma homocysteine and low serum HDL cholesterol in humans". 2005. J Nutr 135:2372-2378. PMID 16177198 Volledig artikel [Link niet meer beschikbaar] op [Link niet meer beschikbaar] Raw_foodism: Food poisoning Radio 2: Raw food is hot
 2. peildatum 13 februari 2008
 

Realist

Massive Warrior
+15 jaar member
Lid geworden
19 jun 2005
Berichten
19.487
Karma
847
Lengte
1m85
Massa
95kg
Vetpercentage
15%

ballon

Ripped Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
26 apr 2007
Berichten
3.900
Karma
199
Volgens mij is dit voor een bepaald type mensen..
 

Ano_43562

Huge Freak
+10 jaar member
Lid geworden
7 nov 2007
Berichten
9.431
Karma
210
Lengte
1m92
Massa
104kg
Vetpercentage
13%
ik eet geen rauw voedsel!
 

Corleoné

Monstrous Giant
+15 jaar member
Lid geworden
22 mei 2004
Berichten
12.341
Karma
1.019
Lengte
1m77
Massa
85kg
Enige dat ik praktisch rauw eet is mijn biefstuk.
 

Foldinator

Freaky Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
4 feb 2009
Berichten
6.994
Karma
309
Lengte
1m72
Massa
78kg
Vetpercentage
17%
Laatst bewerkt:
OP
T

The Xtralarge

Huge Freak
+10 jaar member
Lid geworden
22 nov 2008
Berichten
8.633
Karma
457
Lengte
1m95
Massa
120kg
Vetpercentage
12%
Ja, negers...

Die zien er beter uit dan jij warning erg schokkend fysiek met bitchtits;

[Afbeelding niet meer beschikbaar]

o ja niet grappig dit soort comments
 

CoD

Colossal Veteran
+15 jaar member
Lid geworden
12 jan 2005
Berichten
13.610
Karma
446
Die zien er beter uit dan jij warning erg schokkend fysiek met bitchtits;

[Afbeelding niet meer beschikbaar]

o ja niet grappig dit soort comments

Meneer de neger is op zijn teentjes getrapt?

of heb je wederom last van roid rage? :p
 

corpaul

Superdude
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
25 jul 2009
Berichten
16.683
Karma
1.022
Lengte
1m95
Massa
150kg
Vetpercentage
24%
Ik geloof hier niet zo in, vind het te ver doorgeslagen. Dat je bewust eet is niets mis mee, maar alleen rauw voedsel slaat nergens op.
 

Anoniem_1980_1

Dutch Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
3 jul 2007
Berichten
698
Karma
43
Ik gebruik de hardwired-skin en kan van al die tekst niets maken met al die kleurtjes en k*t- opmaak.

Iemand een korte samenvatting over wat dit gaat?
 

Ronniej

Colossal Veteran
+10 jaar member
Lid geworden
3 feb 2008
Berichten
15.233
Karma
1.093
Ik gebruik de hardwired-skin en kan van al die tekst niets maken met al die kleurtjes en k*t- opmaak.

Iemand een korte samenvatting over wat dit gaat?

Zie topic titel
 

P8rb

Competitive Bodybuilder
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
18 mrt 2008
Berichten
1.830
Karma
57
Lengte
1m85
Massa
81kg
Vetpercentage
12%
Niet echt boeiend, doe alleen 's ochtends 5 eitjes rauw door m'n shake omdat dat makkelijk is. Voor de rest vind ik koken veel lekkerder!
 

Realist

Massive Warrior
+15 jaar member
Lid geworden
19 jun 2005
Berichten
19.487
Karma
847
Lengte
1m85
Massa
95kg
Vetpercentage
15%
Die zien er beter uit dan jij warning erg schokkend fysiek met bitchtits;

[Afbeelding niet meer beschikbaar]

o ja niet grappig dit soort comments

:roflol:

Laat je is niet zo kennen man.
 

builderB

Colossal Veteran
+15 jaar member
Lid geworden
11 apr 2005
Berichten
13.868
Karma
99
Haha, Rawfood, vitaliteit van voedsel en levensenergie enzo?

pseudowetenschappelijke BULLCRAP (die z'n uitwerking op kinderen niet mist), met een behoorlijke marktwerking. Alleen al het feit dat een lapzwans als Markus Rothkranz het op de meest krankzinnige manier promoot is meer dan genoeg reden om het bij voorbaat niet te vertrouwen.
 
Naar boven