1. Ontzet Notitie

Wedstrijden gaan doen ?

Discussie in 'Powerlifting, Strongman en Gewichtheffen' gestart door wesleyb8, 24 mei 2018.

XXL Nutrition Powerlifting

Bezoekers aanwezig in Topic (Leden: 0, Gasten: 1)

 1. wesleyb8

  wesleyb8 Advanced Bodybuilder Topic Starter

  Berichten:
  752
  Leuk Bevonden:
  309
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  16.722
  Lengte:
  1m86
  Massa:
  89kg
  Vetpercentage:
  19%
  Dag bbers en plers

  Ik ben langzaam aan steeds meer geïnteresseerd aan het raken in het doen van een wedstrijd powerliften alleen wil ik dit toch slim aanpakken.

  Ik train 1,5 jaar en weeg 87 kilo met relatief hoog vp (zal rond de 15/16 zijn). Ik ben 21 jaar en kan dus mee doen in de junioren en zou voor een wedstrijd ook willen cutten naar 82 kilo om vervolgens voor de wedstrijd een goede refeed te houden. Klinkt dit een beetje als een solide aanpak of adviseren jullie wat anders.

  Mijn huidige kracht stats zijn training maxes dus geen volledige PR’s (ik volg 5/3/1)

  Deadlift 230 (al ligt deze nu rond de 215 omdat ik mijn form aan het corrigeren ben)
  Bench 130
  Squat 150

  Mijn eerste wedstrijd wil ik ook doen om de ervaring , ik verwacht ook geen hoge plaatsing met bovenstaande stats.

  Ik heb eigenlijk nog nooit een fatsoenlijk doordacht PL schema gevolgd de kracht stats die ik nu heb zijn een beetje door verschillende programma’s testen en improviseren ontstaan.

  Mijn vragen zijn:

  Hoe kan je je inschrijven voor een wedstrijd , ik geloof dat je lid moet zijn van een federatie maar zijn er amateur wedstrijden waar dit niet nodig is ?

  Is het raadzaam/nodig training aan te passen in aanloop naar mijn eerste wedstrijd?

  Is het cutten naar 83- raadzaam of is het beter om te bulken en 93- te doen ?

  Hoe bepaal ik met welk gewicht ik wil gaan liften op een wedstrijd ?

  Overige tips zijn ook welkom !
   
 2. AlexV

  AlexV SBD athlete Elite Member Challenge Winner

  Berichten:
  2.872
  Leuk Bevonden:
  1.010
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  105.508
  Lengte:
  1m84
  Massa:
  105kg
  Vetpercentage:
  14%
  Beste Wesley,

  Persoonlijk raad ik je aan om bij de KNKF - Sectie Powerliften te gaan tillen, maar de keuze van federatie is puur afhankelijk van je doelen. KNKF is een bond die test op doping gebruik, en daarnaast de grootste bond in NL is, en aangesloten is bij de grootste bond in de wereld, die IPF. Bij de KNKF zijn er ook beginners wedstrijden waarbij je geen lid hoeft te zijn. Persoonlijk raad ik deze af, omdat ik een 'echte' wedstrijd een veel betere sfeer vind geven van powerliften. Je kan je inschrijven bij de bond op Home | K.N.K.F. - Sectie Powerliften. Hier staat ook informatie over inschrijvingen voor de wedstrijden, en andere veel gestelde vragen (onder andere over het doen van je eerste wedstrijd)

  Voor je eerste wedstrijd vind ik het van belang om te oefenen met de commando's die gegeven worden in het powerliften, omdat het daar vaak fout gaat bij veel lifters. Daarom raad ik je ook aan om hier en daar een keer mee te trainen met mensen die meer ervaring hebben met wedstrijden, zodat die je kunnen helpen en meer persoonlijk dingen uit kunnen leggen over de wedstrijd. Wat ik ook een belangrijk punt vind is om niet te vroeg te pieken. Veel mensen hebben de neiging om voor de wedstrijd juist zwaar te gaan, echter kost dit veel energie en herstel. Zorg ervoor dat je mooie beurten zet in training, maar niet je maximum opzoekt.

  Qua lichaamsgewicht zou ik als ik jou was niet cutten of bulken, maar gewoon op het gewicht blijven waar je nu op zit voor je eerste wedstrijd. Persoonlijk vind ik het erg fijn om gewoon op een gewicht te zitten waarop ik comfortabel ben, en gewoon lekker kan tillen. Zorg eerst dat je meer wedstrijd ervaring krijgt voor je aanpassingen wil gaan maken voor specifiek voor wedstrijden. Ik heb het sowieso altijd een heel raar idee gevonden dat mensen af willen vallen om een klasse het halen 1. op een 'lagere' wedstrijd (Dus geen NK of internationale wedstrijd) of 2. om van een lage plaats naar een iets minder lage, maar nog steeds lage plaats te gaan. Je bent toch een powerlifter, je wil toch gewoon lekker veel tillen en je PRs verbreken. Maar goed, genoeg ge-rant hierover.

  Hoe ik het altijd heb gedaan is het hoogste gewicht opzoeken dat je voor 3 herhalingen kan (dus je 3-rep-max, of 3RM), en dat te nemen als opener. Dan afhankelijk van hoe je je voelt op die dag kijken wat je er nog bij kan hangen. Ik deed meestal in mn 2de beurt mn huidige PR of net onder mn huidige PR, en dan in de 3de beurt proberen een PR te zetten. Daarbij komt ook, probeer niet te veel te plannen wat je die dag wil doen, omdat het erg afhankelijk is van hoe je je voelt op die dag met betrekking tot wat lukt.

  Nog een laatste advies, het is erg handig om een coach mee te nemen. In het ideale geval iemand met wedstrijd ervaring, maar omdat die niet altijd beschikbaar zijn, of je hebt het geld niet om er een te 'huren', is het voor je eerste wedstrijd niet erg dat je een maat mee neemt die je een beetje helpt met het doorgeven/kiezen van beurten, het letten op wanneer je moet tillen, en het helpen met opwarmen en dergelijk.

  Succes ermee!
   
 3. wesleyb8

  wesleyb8 Advanced Bodybuilder Topic Starter

  Berichten:
  752
  Leuk Bevonden:
  309
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  16.722
  Lengte:
  1m86
  Massa:
  89kg
  Vetpercentage:
  19%
  Heel erg bedankt voor je goede en uitgebreide reply.

  Wat betreft de commando’s , ik bench erg vaak paused eigenlijk altijd. Maar ik denk dat het inderdaad raadzaam is om met iemand te trainen die echt weet wat die doet. Gelukkig ken ik iemand die zelf ook pl doet en ik zou hem ook kunnen vragen om tips dus dat is wat dat betreft ideaal. Ik zal eerdaags ook inschrijven.

  De reden dat ik over afvallen begon is omdat als ik zie wat jongens tillen op mijn huidige gewicht dan is mijn RAW Total niet eens de helft :p

  Die tip over 3 Rm en het op die dag bekijken is erg handig ik ga dat zeker toepassen !

  Nogmaals bedankt
   
 4. ProudPizza

  ProudPizza Freaky Bodybuilder

  Berichten:
  5.945
  Leuk Bevonden:
  7.875
  Geslacht:
  Vrouw
  Karma:
  6.249.365
  Je moet ergens beginnen toch?
  Maak je niet te druk over een podiumplek of plaatsing bij je eerste wedstrijd. Je gaat teleurgesteld raken, terwijl dat nergens voor nodig is.
  Ervaring opdoen en PR's zetten met goedgekeurde lifts moet je prioriteit zijn op een eerste wedstrijd.

  Als je naar de nominatielijst van het NK junioren van over 3 weken kijkt zou je echt niet slecht staan met een 510 kg totaal in de 93 klasse.
  Hou er rekening mee dat de 93 klasse (en 83) meestal de drukst bezette klasses zijn; je hebt dus meer competitie.
   
 5. elnostra

  elnostra Advanced Bodybuilder

  Berichten:
  968
  Leuk Bevonden:
  897
  Karma:
  105.782
  Lengte:
  1m70
  Massa:
  77kg
  Vetpercentage:
  12%
  voor als je wedstrijden gaat doen ; succes!
   

Deel Deze Pagina

 1. Deze website gebruikt cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, uw ervaring aan te passen en u ingelogd te houden als u zich registreert.
  Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
  Ontzet Notitie