XXL Nutrition

Sticky Weetjes (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Big-T

Administrator
Admin
Founder - R.I.P.
15 jaar lid
Lid geworden
7 okt 2002
Berichten
55.010
Waardering
3.205
Dit leek me een leuk idee, iedereen kan hier "weetjes" posten: wetenschappelijk bewezen feiten in de vorm van een kort stukje tekst, die nuttig zijn om in de praktijk toe te passen.

Richtlijnen: alles in het Nederlands, niet te lange teksten, en geen links naar andere sites (wel bronvermelding indien kopie). Verder moet er natuurlijk wel verwijzing zijn naar een studie.

TOPICREGELS:

  • Plaats geen volledige artikels
  • Plaats maximaal twee paragrafen
  • Alleen weetjes die over bodybuilding of gerelateerde onderwerpen gaat
  • Als je wilt reageren op een geplaatst weetje, start dan een nieuw topic en link terug naar het specifieke bericht/post

Ik start alvast:

Afvallen met gewichtstraining

Het wordt eens tijd dat men stopt met de verhalen te geloven dat men met gewichten alleen groter en gespierder wordt. Vrouwen verbranden ongeveer 325 extra kcal per dag indien ze met gewichten trainen. Dat wijst een Amerikaans onderzoek in Denver uit. Door met gewichten te trainen verbrandt men meer calorieën en verhoogt men de stofwisseling. Een voorbeeld van het effect: 2,5 kg extra spiermassa, wat niet echt zichtbaar is, verbruikt per maand ongeveer 6000 kcal extra aan energie.
 
Belang van water

Een onderzoek van de universiteit van Washington toont aan dat een glas water het hongergevoel wegneemt tijdens de nacht voor nagenoeg 100% van de personen die een dieet volgen. Tekort aan water is de belangrijkste oorzaak van vermoeidheid tijdens de dag.

Verschillende studies tonen aan dat bij 80% van de mensen met rug- en gewrichtsklachten de pijn aanzienlijk vermindert door het drinken van 8 tot 10 glazen water per dag. Een minimale vermindering van 2% water in het lichaam kan de oorzaak zijn van incoherentie van het korte termijn geheugen, problemen bij het rekenen en verminderde concentratie voor de computer of bij het lezen van een gedrukte tekst. Het drinken van 5 glazen water per dag vermindert het risico op darmkanker met 45% en kan het risico op borstkanker verminderen met 79%.
 
Heel leuk idee dit! Karma.
 
Koffie beschermt de insuline-productie (BBC)
En dat geldt helemaal voor decafé. Zes kopjes koffie per dag: 22 procent minder kans op suikerziekte. Zes kopjes decafé per dag: 33 procent minder kans.
Het is het werk van de polyfenolen, die de betacellen in de pancreas beschermen, niet van de cafeïne. De polyfenolen remmen de cafeïne juist.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/5111236.stm
 
Aanvulling op belang van water;

Hou je om de eoa duistere reden veel vocht vast? De kans is groot dat je te weinig drink! Alles wat je lichaam onvoldoende binnenkrijgt zal het niet afstaan zo ook met water.
Probeer eens een poosje je waterinname te verhogen naar 3-4 liter per dag en zie wat er gebeurt, grote kans dat je dat extra vocht wat je vasthield snel kwijt bent.

Gr. D.
 
Oppassen met aardbeien bij jonge kinderen :

Bij baby’s en zeer jonge kinderen kan het eten van verse aardbeien een allergische reactie oproepen. Dus begin met het geven van kleine stukjes aardbei, zodat het lichaam eraan kan wennen. Voor oudere kinderen en volwassenen zijn verse aardbeien dan weer zeer gezond. Dat vanwege hun hoge vitamine C-gehalte (60 mg per 100 gram). Door wetenschappers worden aardbeien zelfs tot het gezondste fruit gerekend. Ze zijn heel rijk aan biostoffen die de lichaamscellen beschermen tegen ouderdom en schade door vrije radicalen. Ze maken het bindweefsel steviger en voorkomen cellulitis.


wat water betreft :

37 liter water :

Het lichaam van een volwassene bevat gemiddeld 37 liter water. We bestaan dan ook gemiddeld voor 70% uit water. Een belangrijk deel zit in ons bloed (92% water) en onze hersenen (90% water), tot zelfs 22% in onze botten en 10% in onze tanden. Niet verwonderlijk dat voldoende (water) drinken belangrijk is.
 
Persoonlijk ben ik gevoelig aan de luchtwegen, in winter snel n verkoudheid.
Voor mensen die ook beetje met dit probleem verveeld zitten...


Dit is mn hulpmiddeltje

Tijm thee

Bij verkoudheid heeft tijmthee een heilzame werking. Tijm activeert de vetverbranding, lost het slijm in de luchtwegen op en helpt je bij verkoudheid en bronchitis.
 
Kaneel laadt spieren vol met glucose

Kaneel verbetert de werking van insuline in de spiercel. Dat ontdekten Japanse onderzoekers die proeven deden met ratten. De specerij verhoogt in de spiercel de aanmaak van signaaleiwitjes waardoor de cel met dezelfde concentratie insuline meer glucose opneemt.
 
Afvallen met groene thee

Gepubliceerd op dinsdag 01 maart 2005
Een onderzoek van het Duitse Instituut voor Voedingsonderzoek in Potsdam heeft uitgewezen dat groene thee kan helpen bij het afvallen.

EGCG
De verhalen deden al de ronde: groene thee helpt het metabolisme versnellen en zou daarom goed werken in de strijd tegen overtollige kilo’s. Onderzoekers hebben nu vast kunnen stellen dat een bepaalde stof die in het drankje voorkomt de toename van lichaamsvet bij muizen vermindert. Het bestanddeel zorgt niet dat je minder trek krijgt, maar remt de opname van voedsel in de darmen en bevordert de verbranding van vet. De test met muizen hield in dat ze een vetrijk dieet kregen aangevuld met groene thee. Na 29 dagen waren ze minder zwaar dan hun soortgenoten die het zonder de thee moesten doen. Ook het vetpercentage was drastisch afgenomen. De wetenschappers gebruikten voor de test een extract van de thee, dat voor 94 procent bestond uit de werkzame stof EGCG. Het is nog maar de vraag of EGCG kan worden gebruikt als afslankmiddel.

Gezond
Bij eerdere onderzoeken is al gebleken dat groene thee grote hoeveelheden polyphenolen bevat die het cholesterolgehalte verlagen en het verbranden van vetten verbeteren. EGCG behoort tot deze stoffen. Tevens bezit de warme drank kankerremmende en antibacteriële eigenschappen. Daarbij zou thee een kalmerende werking hebben op de zenuwen. De drank zit boordevol antioxidanten, die de weerstand versterken, en vitamines en mineralen, zoals calcium, magnesium, fluoride en ijzer.Met al deze goede eigenschappen ligt het voor de hand dat groene thee de gevolgen van het ouder worden vertraagt.

Momenteel staat groene thee vanwege de preventieve werking tegen kanker en hartziekten, enorm in de belangstelling. Men doet daar op dit moment allerlei onderzoeken naar. Toch is ook matigheid geboden. In groene thee zit, overigens minder dan in koffie, namelijk ook cafeïne. En wie te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.

Bronnen: DlfE, ANP, Achmea Health
 
Kan alcohol het vet percentage verhogen?

Indirect wel ja.
Alcohol kan niet worden opgeslagen in het lichaam omdat het giftig is.
Daarom word alle alcohol in het lichaam afgebroken en omgezet
in energie.
Terwijl dat gebeurt word de oxidatie van vet onderdrukt.
 
Welke invloed heeft training op de botdichtheid?

Bot is geen stof die als die eenmaal gevormd is gelijk blijft.
Het is in contstante staat van verandering
waarbij oud bot word afgebroken en nieuw bot word gevormd.
Hierdoor kan het zijn stevigheid behouden en zich aanpassen aan veranderingen.
Bot reageert vooral op mechanische spanning
zodat er nieuw bot word gevormd op plaatsen
die maximaal worden belast.

BBers hebben dus een grotere botdichtheid dan
mensen die niet sporten.

onderzoekers hebben aangetoond dat vrouwelijke lopers
met een regelmatige menstruatie een veel hogere
botdichtheid hebben in hun heupen dan de gemiddelde
Europese vrouw.

Geld dus helemaal voor bbers,logisch toch?
 
Laatst bewerkt:
Problemen met de Eetlust?

Eet 45 min voor je van plan bent een maaltijd te nemen 1 appel.Daardoor zal je eetlust versterkt worden.
 
Zeker geen koffie vóór het sporten!

Van koffie is bekend dat hij de hersenfuncties stimuleert. Vandaar dat men ervan uitgaat dat het "bakje troost" ook de lichamelijke prestaties verbetert. Cafeïne innemen vóór het sporten, is echter geen goed idee. Koffie vermindert immers de bloedtoevoer naar het hart, waardoor het lichaam minder zuurstof krijgt. Vandaar dat koffie ook af te raden is voor hartpatiënten!
 
Tylakoïden in spinazie bestrijden overgewicht
In groene groenten, zoals sla en spinazie, zitten chloroplasten. De membranen daarvan, de tylakoïden, remmen enzymen die vetten verteren
 
Een beker warme melk, eventueel met honing, kan een simpel slaapmiddel zijn.
 
Als je verkoudheid het gevolg is van een virale ontsteking en je hebt koorts, dan ben je sneller uitgedroogd dan je denkt. Drink zoveel mogelijk. Meng honing in je drank; honing houdt bacteriën onder controle en gaat zo secundaire infecties tegen
 
Regelmatige training bevordert de doorbloeding van de huid
waardoor de huid er gezonder en jonger uit gaat zien
en elastischer word.
En het zelfgenezende vermogen van de huid
word sterk verbeterd.
 
Broccoli, gezonder dan je denkt...

Broccoli is rijk aan praktisch elke vitamine die je kan denken: A, B’s, C, E en K. De enige vitamines die in broccoli ontbreken is D (die door het lichaam aangemaakt wordt onder invloed van zonlicht) en B12 (die alleen door bacteriën aangemaakt wordt). Behalve deze bevat broccoli alles, zowel de macromineralen als calcium, magnesium en kalium, evenals de sporenelementen zink, ijzer, koper.....
 
De vloeistof die het transport regelt van ons immuunsysteem zit niet in het bloed maar in de spieren , trainen draagt bij aan een goed werking van dit transport waardoor ons immuunsysteem sneller kan reageren .
 
Back
Naar boven