seeker zei:
thanks zal wel even kijken wat er op ergo staat
dit stond er dus op ergo:
Wat is Ecdysteron?
Supplementenfabrikanten brengen Ecdysteron aan de man als de 'insectenvariant van testosteron'. Een bekend preparaat in de sportwereld is Ecdysten. Het middel versnelt de spiergroei, zegt de industrie. Maar is dat ook werkelijk zo?
De Ecdysteroiden zijn een kleine groep steroide-achtige stoffen. Ze zitten in sommige planten, en bij de geleedpotigen - insecten, krabben, pissebedden - dat soort beesten - zijn ze de tegenhangers van onze geslachtshormonen. De belangrijkste is Ecdyson.
De populariteit van Ecdysteroiden is te danken aan een paar enthousiaste studies. Russische dieronderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat het insectenhormoon de effecten van een tekort van vitamine D3 kan terugdraaien. Bij een tekort aan die vitamine vermindert de aanmaak van ATP, creatinefosfaat en carnosine. Ook loopt de concentratie calcium in de spiercel op, waardoor het eiwit sneller afbreekt. Het gevolg: spierafbraak. Ecdysteron deed dat effect teniet.(1)
Chinese onderzoekers vonden een effect dat deed denken aan anabole steroiden. De prostaat van proefdieren werd zwaarder door Ecdysteron, ontdekten ze. Jonge dieren gingen er sneller door groeien. Volgens de Chinezen was Beta-Ecdyson de werkzame component. Maar eerlijk gezegd was hun onderzoek bijzonder vaag. De Chinezen kwamen met een heleboel circumstantial evidence op de proppen, maar met geen enkele harde verwijzing naar de hoeveelheid spiermassa die hun proefdieren zouden hebben gewonnen.(2)
Ook de Russen hebben van die jubelstudies geproduceerd. Volgens hen zoude Ecdysteroiden net zo'n effect op spiereiwitten hebben als Dbol, 'maar dan meer diffuus'. Klinkt mooi, maar ook erg verdacht. Als het spul zo goed werkt, waarom is er dan geen studie over een atleet die vijf kilo spier wint in drie maanden?(3) Want ook de Russische onderzoekers konden geen harde feiten op tafel leggen.
Verder zouden de insektenhormonen stoffen bij ratten de coïtusuele potentie verhogen, bij mannen de kwaliteit van het zaad verbeteren en het herstel van een hartaanval versnellen. Weer volgens een vage Russische studie, gepubliceerd in een vaag blad, waarvan natuurlijk geen Engelstalige versie te verkrijgen is.(4)
Als je kijkt naar de degelijke studies over Ecdyston, dan zie je dat ze bij insekten inderdaad 'spieropbouwend' zijn. Ze remmen de afbraak van spierweefsel(5) en stimuleren de opbouw(6). Tijdens processen in insecten waarbij spierweefsel oplost, loopt de aanmaak van Ecdysteron juist sterk terug.(7) (8)
Ook psychisch heeft Ecdyson effecten die aan anabolen doen denken. Zo ontdekten biologen bijvoorbeeld dat 20-hydroxy-Ecdyson, een veel voorkomende vorm van Ecdyson, bij krabben agressie veroorzaakt.(9)
Maar doet Ecdyson ook iets bij andere dieren? Ja, blijkt uit veel onderzoeken. Bij zoogdieren doen ze iets met de hormoonhuishouding en het immuunsysteem(11) te maken. Ze verrichten nederige maar belangrijke functies, zoals het bouwen van receptoren. Ze functioneren als grondstoffen.
Probleem is wel om Ecdysteroiden in het lichaam te krijgen. Als je ze slikt, verlaat een fors deel van je dosis je lichaam ongewijzigd. Slechts een beperkt deel zet om.(10)
Tot dusver lijkt het erop dat Ecdyson het zoveelste supplement is dat misschien in theorie kan werken, maar waarvan je in de praktijk nog maar moet afwachten of het iets doet. Dat beeld is onjuist. Ik denk dat Ecdysteroiden in het beste geval niks doen, omdat ons lichaam er weinig mee kan. Als ons systeem wel met deze stoffen overweg kan, dan zouden ze wel eens averechts kunnen werken en onze spieren afbreken.
Veel insekten verpoppen. Ze veranderen dan van een larve in een volwassen exemplaar. Daarbij breken de Ecdysteroiden de spieren van de larven af(13) (14) en de zenuwen van de hersenen naar de spieren(15). Tegelijkertijd prikkelen de insectenhormonen stamcellen om de nieuwe spierweefsels van de volwassen exemplaren te vormen(16).
Onderzoekers vonden die spierafbrekende eigenschappen ook bij diersoorten die geen metamorfose kennen, zoals krabben. Injecties met Beta-Ecdyson stimuleren bij hen op korte termijn de aanmaak van spierweefsel, maar gaan de spierafbraak al snel versnellen. De afbraak is uiteindelijk groter dan de groei.(17)
Dus niet erg prettig, is iedereen het hier mee eens mod. robin bijv. en nog enkele anderen zeiden wel vooruit gang te boeken en op het internet lees ik er veel lof over. Hier op de site werdt ook gezegt dat de info op ergo niet te serieus genomen moest worden.