Fitness Seller

welke stelling (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

burn

Advanced Bodybuilder
15 jaar lid
Lid geworden
22 okt 2002
Berichten
1.407
Waardering
17
Waar ben je het mee eens? en liever nog, waarom...?

1) Door het aantal maaltijden te vermeerderen, wordt je stofwisseling verhoogd? M.a.w.: iemand die 2000 cals. uit 6 maaltijden haalt, valt sneller af dan iemand die 2000 cals uit 3 maaltijden haalt.

2) Cals zijn cals en 3 of 6 maaltijden maakt niets uit, zolang het aantal cal. gelijk blijft.
 
eerste stelling.

Als je lichaam begrijpt dat het binnen 2 a 3 uur na iedere maaltijd, weer een maaltijd krijgt, dan zal het verbranden wat het nu binnenkrijgt zonder dat het het voedsel opslaat als reserves.
 
Ben het met ilya eens ook eerst stelling.





Groeten bigboy25.
 
Originally posted by Ilya
eerste stelling.

Als je lichaam begrijpt dat het binnen 2 a 3 uur na iedere maaltijd, weer een maaltijd krijgt, dan zal het verbranden wat het nu binnenkrijgt zonder dat het het voedsel opslaat als reserves.
Ik snap niet precies wat je bedoelt. Bedoel je dat het op deze manier niet naar vet wordt omgezet? en wat is het verschil met om de 4 uur eten?
 
meer maaltijden zou hypothetisch betekenen dat je lichaam opmaakt wat het nodig heeft omdat het weet dat het binnenkort toch weer voedingsstoffen binnenkrijgt.

Als je onregelmatige grote hoeveelheden naar binnen propt dan zou je lichaam veel meer opslaan als reserve omdat het niet doorheeft wanneer het weer voedingsstoffen tot zich krijgt.

Een grotere verdeling betekent overigens eveneens een constante toevoer van voedingsstoffen tijdens het droogtrainen.
positief punt dus.
 
Originally posted by Ilya
meer maaltijden zou hypothetisch betekenen dat je lichaam opmaakt wat het nodig heeft omdat het weet dat het binnenkort toch weer voedingsstoffen binnenkrijgt.

Als je onregelmatige grote hoeveelheden naar binnen propt dan zou je lichaam veel meer opslaan als reserve omdat het niet doorheeft wanneer het weer voedingsstoffen tot zich krijgt.

Ok op die manier. Ik denk alleen dat dit bij het bulken meer geldt dan bij cutten, vanwege het calorisch tekort.

Maar jij denkt dus niet dat de stofwisseling zelf verhoogt wordt door meerdere malen per dag te eten? Want dat is wat veel mensen beweren, maar waar ik nog weinig bewijs van heb gezien.
 
Ik ben het ook eens met stelling 1
 
Originally posted by burn
Waar ben je het mee eens? en liever nog, waarom...?

1) Door het aantal maaltijden te vermeerderen, wordt je stofwisseling verhoogd? M.a.w.: iemand die 2000 cals. uit 6 maaltijden haalt, valt sneller af dan iemand die 2000 cals uit 3 maaltijden haalt.

2) Cals zijn cals en 3 of 6 maaltijden maakt niets uit, zolang het aantal cal. gelijk blijft.
Ik denk dat dit zeker wetenschappelijk gezien nog niet helemaal duidelijk is, echter, ik heb dit een tijdje geleden nog onderzocht, dit zijn een paar studies.

Dit eerste laat het verband zien met frequente maaltijden en verschil in thermogene invloed op de vetverbranding.
Hieruit kan je afleiden dat meerdere kleine porties insuline piek minder hoog maken dan enkele heel grote maaltijden en dat de frequentere inname van nutriënten een hoger termogeen effect heeft op het menselijk lichaam.

1: Can J Physiol Pharmacol 1993 Dec;71(12):879-83 Related Articles, Links

Components of postprandial thermogenesis in relation to meal frequency in humans.

LeBlanc J, Mercier I, Nadeau A.

Department of Physiology, School of Medicine, Laval University, Quebec, Canada.

Experiments on dogs have shown that the size of the meal has no effect on the early cephalic postprandial thermogenesis, and that four small meals are more thermogenic than a larger meal with the same total caloric content as the four meals. A study was repeated on human subjects who were fed during alternating weeks either one large meal (653 kcal (1 kcal = 4.1855 kJ)) or four small meals (163 kcal) at 40-min intervals. Oxygen consumption and respiratory exchange ratio determinations indicated (i) larger overall increase in postprandial thermogenesis with the four meals than with one meal and (ii) an enhancement of glucose utilization with the large meal compared with greater lipid utilization with the four meals. On the basis of indirect evidence from previous investigations it is suggested that the enhanced thermogenesis observed in the four-meal experiment is due to lipid mobilization caused by repeated stimulation of the sympathetic nervous system with palatable food. Blood analysis indicated a reduced elevation of plasma glucose in the four-meal experiment. The variations of insulin and C-peptide exactly paralleled those observed for glucose. It is concluded that the increased frequency of feeding significantly reduces insulin secretion in subjects fed a relatively high carbohydrate meal. In addition to this beneficial effect, increasing the number of meals increased thermogenesis and fat utilization.

Dit tweede laat zien dat kleinere porties eiwit verdeeld over de dag een betere opname en verbruik garanderen t.o. grotere porties eiwit in minder frequente maaltijden bij ratten.
Waaruit je kan afledien dat VVM beter behouden blijft gedurende cutting fases als je frequenter een kleinere eiwit inname tot je neemt.

Z Ernahrungswiss 1997 Dec;36(4):347-9 Related Articles, Links


Benefit of more but smaller meals at a fixed daily protein intake.

Bujko J, Schreurs VV, Koopmanschap PE, Furstenberg E, Keller JS.

Faculty of Human Nutrition, Department of Dietetics and Nutritional Physiology, Warsaw Agricultural University, Poland.

The influence of meal frequency on change of body weight and protein status, measured by level of amino acid oxidation (decarboxylation) in the postabsorptive state, was studied at a fixed daily protein intake. Growing rats (250g) were fed through gastric canula a feeding solution based on Nutrison Standard supplying 1.6g protein and 266kJ ME daily. This amount was given in either 2 large meals at the beginning and the end, or in 6 smaller meals, or by continuous infusion during entire dark period (10 hrs). After 3 weeks of feeding the mean growth rate of the rats fed continuously was nearly 20% higher than rats fed the same amount in 2 meals. The rats fed 6 meals a day had a growth rate rather similar to the rats fed continuously. The percentile recovery of label as 14CO2 in the breath after an intraperitoneal injection of [1-14C]leucine (4 hrs after last meal) was significantly higher (p.05) for the animals fed continuously (27% sd 2.6) compared to the rats fed 2 meals (21.9% sd 4.0). The value for 6 meal group was intermediate (24.5 sd 1.8). The results indicate that the metabolic utilization of a fixed daily amount of protein is clearly influenced by the way of supply. With respect to the change of body weight and protein status, animals have more benefit of the same amount of protein if the supply is more equable. It is suggested that the difference is caused by metabolic restriction for an adequate utilisation of large meals. Therefore large meals are supposed to cause a waste of amino acids in the postprandial phase. As a consequence amino acid amount that will be stored in the body to be available in the postabsorptive phase will be less.

Mijn persoonlijk visie hierop is: meerdere maaltijden kunnen een voordeel bieden maar zijn geen absolute must voor iedereen.
De opname van nutriënten duurd gemiddeld langer dan 4 uur en je zal echt niet uithongeren door 3-4 niets te eten.
Nu wat belangrijker is, is het feit hoe je zelf reageerd op grote of kleine maaltijden. Mensen die een kleine maag hebben en een snelle stofwisseling zijn geneigd van frequenter te eten omdat hun metabolisme er anders mee omgaat dan iemand met een grote maag en langere darm en dus langere spijsvertering.

Ikzelf merk dat ik zelfs na een grote maaltijd een uur of 2 later terug een merkbaar hongergevoel heb. Ik kan ook niet teveel ineens eten wat voor mij duidelijk betekend kleinere porties maar frequenter eten.
Verder speelt ook de levenswijze mee, kan iemand wel regelmatig eten ivbm werk etc.?

Wat het cutten aangaat denk ik dat je wel kan stellen dat kleinere, frequentere porties merkbare voordelen bieden. Het termogene effect, de stabielere insuline afgifte, het behoud van spiereiwit door de positieve nitrogeen balans etc.
Als je op wetenschapelijk bewijs afgaat kan je wel enkele controversiële studies vinden op bovenstaand gepostte onderzoeken maar anecdotisch gezien heeft de traditionele manier van diëten zich toch wel voldoende bewezen IMO.
 
Re: Re: welke stelling

Originally posted by admin

Ik denk dat dit zeker wetenschappelijk gezien nog niet helemaal duidelijk is, echter, ik heb dit een tijdje geleden nog onderzocht, dit zijn een paar studies.
Precies, hier doelde ik een beetje op. Je hoort zo vaak dat meerdere maaltijden je stofwisseling verhoogt, maar zo simpel ligt het niet. Ik denk zelf dat het niet uitmaakt hoeveel maaltijden, zolang je maar wel binnen 4/ max 5 uur eet(wegens toevoer van eiwitten, bloedsuikerspiegel en stresshormonen). Nog wat 'relevante' studies':


J Nutr 1997 Apr;77 Suppl 1:S57-70

Meal frequency and energy balance.

Bellisle F, McDevitt R, Prentice AM.

Several epidemiological studies have observed an inverse relationship
between people's habitual frequency of eating and body weight,
leading to the suggestion that a 'nibbling' meal pattern may help in
the avoidance of obesity. A review of all pertinent studies shows
that, although many fail to find any significant relationship, the
relationship is consistently inverse in those that do observe a
relationship. However, this finding is highly vulnerable to the
probable confounding effects of post hoc changes in dietary patterns
as a consequence of weight gain and to dietary under-reporting which
undoubtedly invalidates some of the studies. We conclude that the
epidemiological evidence is at best very weak, and almost certainly
represents an artefact. A detailed review of the possible mechanistic
explanations for a metabolic advantage of nibbling meal patterns
failed to reveal significant benefits in respect of energy
expenditure. Although some short-term studies suggest that the
thermic effect of feeding is higher when an isoenergetic test load is
divided into multiple small meals, other studies refute this, and
most are neutral. More importantly, studies using whole-body
calorimetry and doubly-labelled water to assess total 24 h energy
expenditure find no difference between nibbling and gorging. Finally,
with the exception of a single study, there is no evidence that
weight loss on hypoenergetic regimens is altered by meal frequency.
We conclude that any effects of meal pattern on the regulation of
body weight are likely to be mediated through effects on the food
intake side of the energy balance equation.

============================================

Int J Obes Relat Metab Disord 1993 Jan;17(1):31-6

Frequency of feeding, weight reduction and energy metabolism.

Verboeket-van de Venne WP, Westerterp KR.

Department of Human Biology, University of Limburg, Maastricht, The
Netherlands.

A study was conducted to investigate the effect of feeding frequency on the rate and composition of weight loss and 24 h energy metabolism in moderately obese women on a 1000 kcal/day diet. During four consecutive weeks fourteen female adults (age 20-58 years, BMI 25.4- 34.9 kg/m2) restricted their food intake to 1000 kcal/day. Seven subjects consumed the diet in two meals daily (gorging pattern), the others consumed the diet in three to five meals (nibbling pattern). Body mass and body composition, obtained by deuterium dilution, were measured at the start of the experiment and after two and four weeks
of dieting. Sleeping metabolic rate (SMR) was measured at the same time intervals using a respiration chamber. At the end of the experiment 24 h energy expenditure (24 h EE) and diet-induced thermogenesis (DIT) were assessed by a 36 h stay in the respiration chamber. There was no significant effect of the feeding frequency on the rate of weight loss, fat mass loss or fat-free mass loss. Furthermore, fat mass and fat-free mass contributed equally to weight loss in subjects on both gorging and nibbling diet. Feeding frequency had no significant effect on SMR after two or four weeks of dieting. The decrease in SMR after four weeks was significantly greater in subjects on the nibbling diet. 24 h EE and DIT were not significantly different between the two feeding regimens. ============================================

Int J Obes Relat Metab Disord 1995 Jan;19(1):11-6

Food intake and energy expenditure in obese female bingers and non-
bingers.

Alger S, Seagle H, Ravussin E.

Clinical Diabetes and Nutrition Section, National Institute of
Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, National Institutes of
Health, Phoenix, Arizona 85016, USA.

Since compulsive eating occurs in approximately 30% of obese females
and is associated with earlier relapse following weight loss, we
compared daily energy intake, dietary composition and energy
expenditure among obese binge eaters and obese non-bingers. Nine
obese bingers (33 +/- 4 yrs, 95 +/- 6 kg, 39 +/- 1% fat) and nine
obese non-bingers (47 +/- 3 yrs, 93 +/- 5 kg, 40 +/- 1% fat) were
admitted for 12 days to a metabolic unit. Binge eaters were defined as scoring > 25 on the binge eating scale (BES). During the initial 8
days, subjects ate ad libitum from two computerized vending machines
offering a variety of foods and beverages. A weight maintenance diet
was then provided for the next 4 days. Twenty-four hour energy
expenditure (24EE) and respiratory quotient (24Q) were measured on
the last day of both feeding periods in a respiratory chamber. Obese
bingers showed a wider range of energy intake compared to non-
bingers, but the mean daily energy intake was similar between the two
groups (2587 +/- 454 vs 2386 +/- 201 kcal/d) during 8 days of ad
libitum intake. 24EE was not different between bingers and non-
bingers after 8 days of ad libitum intake (2298 +/- 147 vs 2109 +/-97 kcal/d, P = 0.3) or 4 days of weight maintenance diet, even more
so after adjustment for differences in fat-free mass, fat mass and
age. Resting metabolic rate, sleeping metabolic rate, and
macronutrient intake and oxidation were also similar between groups.



Thomsen C, Christiansen C, Rasmussen OW, Hermansen K.

Department of Endocrinology and Metabolism, Aarhus Amtssygehus, Aarhus University Hospital, Denmark. claus.thomsen@image.dk

AIMS: To compare the effects of 2 weeks on different meal frequencies on glucose metabolism, lipid levels and 24-hour blood pressure in non-insulin-dependent diabetic subjects. METHODS: Ten non-insulin-dependent diabetic outpatients from Aarhus City participated in a crossover study design. None were treated with insulin. The patients were randomly allocated to two isoenergetic diets either taken as three or eight meals per day for 2 weeks each. At the end of each period, the diurnal blood pressure and the responses to a test meal were measured. Furthermore, a hyperinsulinemic, euglycemic clamp was placed. RESULTS: Both the insulin sensitivity and 24-hour ambulatory blood pressure were similar as were the responses of glucose, insulin and free fatty acids to a carbohydrate-rich test meal at the end of the two diet periods. The HDL-cholesterol level was lowest in response to the 8-meal diet (p = 0.02). CONCLUSION: Increasing meal frequencies in a 2-week treatment period with weight-maintaining diets on an outpatient basis subdued the HDL-cholesterol levels but apparently had no impact on glucose metabolism or diurnal blood pressure in NIDDM subjects. These results give no indications of long-term beneficial effects of increasing the meal frequency in NIDDM patients.
 
vervelend he dat er meerdere kanten aan het verhaal zitten :D

Ik durf er op het moment niet teveel mee te experimenteren.

Heb nu een 6-tal weken op 5 maaltijden gezeten. (niet echt vooruitgang moet ik zeggen)
 
Persoonlijk ging ik altijd goed op meerdere maaltijden, en idd de 3 maaltijden per dag werkten voor mij iig geval niet.
Maar kan me best voorstellen dat het verschilt per persoon en metabolisme.
 
Ik eet 5 a 6 keer per dag en het werkt perfect.

Waar ik eerder (amper) 3x daags at, zette ik vet aan als een walvis. Nu ik 5/6 x daags eet en qua voeding af en toe zondig blijf ik laag in mijn bf en zet nagenoeg geen gram vet meer aan.

Voor mij werkt het iig wel.

Ik ga dus voor stelling 1.
 
Stelling 1.


Ik eet zelf trouwens 7 maaltijden per dag.. werkt voor mij goed.
 
1.

Vergeet ook niet dat als je maar 3x/dag eet en je toch dezelfde hoeveelheid calorien naar binnen wilt krijgen dit ook enorme maaltijden zijn, echt van die uitpuilbuikportie's :D
 
Idd en wie lust er tussendoor eens geen snack? Denk iedereen wel.
 
Maar ik bedoelde eigenlijk tijdens het cutten. Tuurlijk is het functioneler om 6 maaltijden te nemen i.p.v. bijv 3, maar val je ook sneller af met 6 maaltijden i.p.v. 3 maaltijden? M.a.w. wordt je stofwisseling hierdoor verhoogt?
 
1e stelling ben ik het ook mee eens
 
Originally posted by burn
Maar ik bedoelde eigenlijk tijdens het cutten. Tuurlijk is het functioneler om 6 maaltijden te nemen i.p.v. bijv 3, maar val je ook sneller af met 6 maaltijden i.p.v. 3 maaltijden? M.a.w. wordt je stofwisseling hierdoor verhoogt?
yep.
stelling 1.
 
Back
Naar boven