XXL Nutrition

Sticky Welkom in de wereld van Grip! (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

UnCompress

Massive Warrior
15 jaar lid
Lid geworden
9 dec 2005
Berichten
23.972
Waardering
3.517
Welkom in de wereld van Grip!

Inleiding

Grippers, grippers, grippers is misschien wel het meest bekende onderdeel in de wereld van grip. Dit is echter maar het puntje van de ijsberg want grip is zoveel diverser dan men in eerste instantie zou denken.
Waarschijnlijk waren de eerste mensen die serieus met grip bezig waren meesters in de oosterse krijgskunde eeuwen geleden. Grip is tegenwoordig een crusiaal aspect in trainingen voor o.a. Jiujitsu en MMA atleten. In de moderne geschiedenis moeten we teruggaan naar de tijd waarin de klassieke strongmannen ontstonden die eind 19e eeuw trainde met onderdelen die ze destijds voor handen hadden.

If you can't hold it, you can't lift it.
Alle moderne krachtsporten die wij beoefenen vinden hun oorsprong rond het einde van de 19e eeuw waarin klassieke sterkste mannen opstonden om hun krachten aan het publiek te tonen. Alle krachtsporten zijn ontstaan uit strongman voordat strongman een echte sport was. Grip was van het begin af aan een belangrijk aspect binnen strongman, er werd daarin geen onderscheid gemaakt. Mijn inziens grijpen strongman trainingen aangevuld met grip trainingen terug naar de basis, waar het allemaal begon.

Louis Uni (Apollon) gebruikte in 1892 voor het eerst een trein as in zijn trainingen die later de Apollon Axle (166kg/366lb) genoemd werd. Dit klassieke sterkste man/grip onderdeel is heden ten dagen nog steeds een zeer belangrijk onderdeel in beide sporten.
Thomas Inch vond rond 1906 de Inch Dumbbell (78kg/172lb) uit. Een gewicht van maar 78kg maar was voor vrijwel iedereen op aarde onmogelijk om op te tillen met 1 hand. Het handvat had een diameter van ongeveer een blikje frisdrank (ongeveer 6cm) en was het prototype voor de strongman dumbbells die tegenwoordig nog steeds erg vaak gebruikt worden in de sterkste man wereld.

Dit topic zal een volledig overzicht geven van alle griponderdelen die er in de grip wereld zijn. Eerst zullen alle grip categorieën toegelicht worden die er zijn. Daarna zullen alle grip onderdelen binnen deze categorieën aan bod komen via een introductie (korte omschrijving) aangevuld met wat afbeeldingen/filmpjes en links die betrekking hebben op dit onderdeel (bijvoorbeeld wereld records).

Hoofdstuk I - Grip categorieën:
Zoals boven omschreven zijn de griponderdelen die de meeste mensen wel kennen het knijpen in grippers en het tillen van dikke dumbbells en barbells. Grip bestaat echter uit meer schillende categorieën die je kunt trainen. Er word vaak gesproken dat grip uit 3 categorieën bestaat namelijk crush grip, pinch grip en support grip. Deze omschrijving is onvolledig en geven daardoor tevens een onvolledig beeld over wat grip sport nu precies voor sport is.
In dit hoofdstuk worden alle grip categorieën (9 in totaal) benoemd en bondig toegelicht.

1. Crush grip
Het object waarin geknepen wordt maakt contact met vingers en de palm van je hand. Voorbeeld hiervan is het knijpen in een torsie veer grippers.

2. Pinch grip
Je vingers en je duim bevinden zich aan verschillende zijde van het object waarin geknepen wordt. Het object zal over het algemeen niet de palm van je hand raken. dynamisch en statisch. Block of hub pinch zijn hier voorbeelden van.

3. Support grip
Je handen houden een object vast over een bepaalde periode. Uithoudingsvermogen van de spieren wordt hiermee belast. Voorbeeld hiervan is een farmer holds.

4. Open hand grip
Het vastgrijpen van stangen met een dikke diameter. Men mag pas over een open hand grip spreken wanneer de vingers en de duim elkaar niet tot nauwelijks raken. Axle of thick handle dumbbell lifts zijn hier voorbeelden van.

5. Levering (hefboom)
Hefboom trainingen die je polsen belasten. Je polsen kun je via levering vanuit alle hoeken trainen door een gewicht aan een stang te plaatsen en aan het uiteinde van die stang je polsen te roteren. Een voorbeeld hiervan is het handvat van een hamer vast te houden en naar je toe en van je af te roteren met je pols.

6. Wrist training
Net als bij levering train je hierbij je polsen. Hierbij moet je o.a. denken aan het belasten van je pols door deze te stabiliseren. Dit kun je trainen via plate curls waarbij je een schijf in je handen vast houdt en deze tijdens een curl stabiel moet houden. Wrist curls zijn ook oefeningen om je polsen te trainen.

7. Bending
Het buigen van stalen staven met je handen. Je polsen hebben een stabiliserende functie en met de kracht van je bovenlichaam probeer je het staal te buigen tot een gewenste hoek. De staven hebben vaak maar een beperkte lengte waardoor er extreem veel kracht toegepast moet worden om het staal te laten 'vloeien'.

8. Tearing
Het scheuren van dikke papieren objecten via je duim, vingers en belasten je polsen aanzienlijk.

9. Extension of fingers
Vrijwel alle grip oefeningen zijn knijpende bewegingen die de flexors van je handen/armen belasten. Bij het openen van je handen belast je tegenovergestelde spieren, je extensors. Het is zeer belangrijk deze ook te trainen om je handen/armen in balans te houden en blessures te voorkomen. De extensors train je bijvoorbeeld met een elastiek om je vingers en duim en je hand te openen met gestrekte vingers.

Hoofdstuk II - Grip oefeningen
Grippers
Categorie 1 - Crush grip

Grippers zijn in ongeveer hetzelfde tijdperk ontstaan als de Inch dumbbell en de apollon axle. Ze spreken zeer tot de verbeelding waardoor vrijwel iedereen op de wereld wel eens in een heeft geknepen in zijn/haar leven. Rond 1964 ontwikkelde Warren Tetting (ook wel de Godfather van grippers genoemd) de ironman grippers. Dit waren serieus zware grippers en worden gezien als de voorloper op de Captain of Crush (CoC) grippers van Ironmind. In 1977 stopte Tetting met deze serie wegens tegenvallende verkoopcijfers. In 1990 benaderde Ironmind Tetting met de vraag wederom grippers te ontwikkelen onder de naam de Silver Crush Grippers. Er werden 3 verschillende grippers gemaakt de No1, 2 en 3. Enkele jaren later had Ironmind zelf de kennis in huis om zonder Tetting verder te gaan en in 1995 kwamen de bekende Captain of Crush grippers op de markt. Tetting maakte hierna nog steeds grippers onder de naam Beef Builders en later de Mash Monster grippers. Tot slot is het merk gripper Gillingham High Performance (GHP) het noemen waard daar dit het enige gripper merk is wat de hoge kwaliteit van de CoC grippers heeft overstegen.

Deze 3 verschillende merken hanteren ook allemaal een certificatie systeem (ranking) waar elite grip atleten aan deel kunnen nemen. Volgens het certificeringsysteem van Ironmind mag je je een Captain of Crush noemen wanneer je een CoC No. 3 tijdens een officiële certificering hebt gesloten. Deze ere lijst wordt onder alle gripatleten gezien als de meest begeerlijke titel die je op je naam kunt zetten. In maart 2004 heeft Ironmind de moeilijkheidsgraad van deze certificering flink omhoog gehaald door de Credit Card regel toe te voegen. Vanaf 2004 moeten alle atleten een credit card tussen de handvaten doorhalen voordat je de gripper mag sluiten. Helaas heeft Ironmind in de Captain of Crush lijst geen onderscheid gemaakt tussen deze regels. Slechts 5 mannen hebben officieel een CoC No. 4 gesloten maar deze waren allemaal onder de oude regels gesloten. Sinds de Credit Card regel heeft niemand meer officieel een No. 4 gesloten. Veel elite grip atleten waren hier niet blij mee en vonden de credit card regel maar onzinnig omdat het meer zegt over de omvang van de handen van een gripatleet dan de kracht van deze atleet.

Tevens variëren alle grippers van kracht waardoor bepaalde No. 3, 3.5 of 4 eenvoudiger zijn om te sluiten. Je weet daardoor nog steeds niet wie de meeste knijpkracht heeft. Het antwoord hierop waren de Mash Monster grippers en de hierbij horende ranking. De Mash Monster (MM) grippers zijn gemaakt van MM1 t/m MM10. Tot op heden is de MM7 de zwaarste gripper die officieel is gesloten in deze serie. Een MM gripper mag gesloten worden vanuit een parallel set d.w.z. dat de handvaten maximaal parallel aan elkaar mogen staan voordat de gripper wordt gesloten. Het komt nu neer op maximale crush kracht en minder op de omvang van de handen. Bij een MM certificering wordt de gripper naar je thuis verzonden en nadien stuur je deze retour. Hierdoor kun je de kracht van alle atleten op de lijst met elkaar vergelijken omdat ze allemaal dezelfde grippers sluiten.

Tot slot heb je de GHP certificering die met een block werkt i.p.v. een credit card die je tussen de handvaten door moet halen voor het sluiten van de gripper. Een GHP block (38mm) is minder breed dan een credit card (54mm) en zit daardoor tussen de parallel set en de credit card set in. Ook zijn de GHP grippers kwalitatief beter dan de CoC grippers. Ze variëren minder in kracht en de spreiding van de handvaten varieert nauwelijks terwijl dit bij de CoC grippers flink kan variëren. De beste officiële gripper prestatie ooit is in de GHP gripper challenge gedaan. Nathan Holle sluit daarin een GHP 9 gripper die qua kracht gelijk is aan een CoC No 4. met een wijde 38mm set. Nathan Holle is ook een van de 5 mannen die de officieel de No. 4 heeft gesloten onder de oude regels.
CoC certification
In dit filmpje laat Joe Kinney een No. 4 close zien maar in de grip wereld is er veel twijfel aan de echtheid van dit filmpje. Dit komt omdat Kinney de gripper vanuit een hele wijde grip zeer rustig de gripper sluit en tot slot nog even de handvaten tegen elkaar laat schrapen. Dit vergt zo extreem veel kracht om dit voor elkaar te krijgen.
http://www.ironmind.com/certification/captains-of-crush/whos-who-no.-4-coc/

Mash Monster
http://www.mashmonster.com

GHP challenge
http://www.gillinghamhp.com/gc.aspx

Blob
Categorie 2 - Pinch grip

De blob is een van de stalen gewichten van een york dumbbell die is afgezaagd. Het is een van de zwaarste pinch oefeningen die je kunt doen. Dit komt omdat het vastgrijpen van een blob een wijde hand positie vraagt. Pinch grip vergt altijd veel van je duimkracht maar hoe wijder de grip positie hoe zwaarder het zal zijn voor je duim. Je deadlift een blob van de grond, maar wanneer dit je eenvoudig afgaat kun je ermee gaan curlen, cleanen, pressen, snatchen of farmer walks mee gaan doen. De originele blobs zijn heel lastig te verkrijgen omdat ze onder andere niet meer worden gemaakt. Later zijn er blob replica’s gemaakt. Het gewicht van een blob komt neer op ongeveer 25kg. Ook kleinere blobs worden gebruikt om mee te trainen.
Er zijn natuurlijk ook nog zwaardere blobs die men onder andere een blobzilla noemt.
york-blob.jpg

MlgQZOU.png


Glob
Categorie 2 - Pinch grip

De glob is net als bij een blob de helft van een york dumbbell (globe dumbbell genaamd). Je grijpt nu een bol vast van een flinke diameter (ongeveer 16cm). Deze oefening belast naast je duim ook je ring en pink vinger wat erg handig kan zijn omdat deze vingers de minste kracht in je hand bezitten.
Een glob weegt ongeveer 14kg maar ook hier kun je trainen met lichtere en kleinere bollen om je op te werken naar een echte glob.
[afbeelding niet meer beschikbaar]

Hub lift
Categorie 2 - Pinch grip

De hublift is ontstaan door een schijf aan de hub omhoog te tillen. Niet alle schijven hebben een hub maar klassieke schijven hebben een stalen rand rondom de 50mm opening zitten om de schijf meer stabiliteit mee te geven wanneer deze op een barbell wordt geplaatst. De hub is een korte stalen rand waar je maar net je vingertoppen op kunt leggen en zo omhoog kunt tillen. Dit vergt veel kracht in je vingers en omdat een hub rond is moeten alle vingers samenwerken om zo vanuit alle richtingen mee te tillen. Een klassieke lift bij de hub pinch is een 20kg schijf aan de hub te deadliften. Heb je deze lift onder controle dan kun je deze schijf ook omhoog cleanen of curlen met een 20kg schijf of zelfs snatchen.

Later zijn er specifieke hub onderdelen gemaakt die in combinatie met een loading pin het mogelijk maken om met kleinere schijven het totaal gewicht aan te passen. Deze worden met een karabijn haak aan de pin vastgemaakt of zelfs via een handig systeem gefixeerd aan een loading pin zodat de lift meer overeenkomt met een echte plate hub pinch.

Pinch plates
Categorie 2 - Pinch grip

Plates pinch is ook een klassiek sterksteman en grip onderdeel. Je grijpt 2 of meerdere schijven met 1 of 2 handen vast (meestal 1 hand) en deadlift deze omhoog en weer terug. Bij pinch plates gebruik je altijd stalen schijven (rubber niet toegestaan) en dien je schijven te gebruiken die 1 gladde zijde hebben. De gladde kant plaats je altijd naar de buitenkant wat de lift aanzienlijk lastiger maakt om uit te voeren. Een echte klassiek onderdeel binnen de plate pinch is twee stalen platen van 20kg optillen met 1 hand. De dikte van deze platen samen zijn dan 5,7cm maar je kunt de wijdte eenvoudig varieren door bijvoorbeeld 5 of 10kg schijven te gebruiken en dan natuurlijk meer schijven toe te voegen.

Flask pinch
Categorie 2 - Pinch grip

De Flask is nieuw grip onderdeel (2016) wat de 2 x 20kg plate pinch moet nabootsen. De wijdte van het onderdeel is gelijk aan die van 2 x 20kg stalen schijven. Ook word de Flask gefixeerd aan de loading pin waardoor het als een object beweegt in tegenstelling tot een block pinch die met een karabijn haak aan de loading pin wordt bevestigd. Dit maakt dat de Flask beter vergelijkbaar is met de plate pinch. Deze pinch oefening kan zowel met 1 hand (1HP) als ook met 2 handen (2HP) gedaan worden.

Pinch block
Categorie 2 - Pinch grip

Euro pinch (2HP/1HP)
Categorie 2 - Pinch grip

Farmer holds
Categorie 3 - Support grip

Overhand deadlift (OD) axle
Categorie 4 - Open hand grip

De axle is een klassiek strongman en grip onderdeel in beide sporten. Moderne barbells en dumbbells hebben een relatief dun handvat (25/31mm) waardoor ze makkelijk te hanteren zijn. Een axle is een bar met een dikke diameter van minimaal 5cm. Hierdoor is het niet meer mogelijk om je hand volledig om de bar heen te krijgen (of je moet echt flinke handen hebben maar daar zijn weer dikkere axles voor om dat op te lossen). Hierdoor moeten je handen veel harder werken dan bij een dunne bar. Binnen de strongman wereld is het toegestaan om een mixed grip toe te passen of zelfs straps waardoor je de moeilijkheid van de axle flink reduceert. Binnen de gripsport is het alleen toegestaan om een overhand grip te hanteren (hookgrip niet toegestaan). Nu is het ineens een heel stuk lastiger om de axle omhoog te krijgen omdat de bar gaat roteren en je dit met je duimkracht moet compenseren, de axle rolt als het waren uit je handen. Bij een axle roteren de sleeves niet waardoor de rotatie krachten flink toenemen en bij de apollon axle was dit nog extremer omdat het gewicht vast zat aan de as en daardoor nog meer rotatie krachten op de axle aanwezig waren. Losse schijven die je op een sleeve plaatst kunnen alsnog roteren ookal worden ze met klemmen goed vast gezet wat de lift toch weer net iets minder zwaar maakt dan de apollon axle.
Mike Burke ironmind record (237kg/523lb)
Deze lift had natuurlijk nooit goedgekeurd mogen worden.

Rich Williams oud wereld record (226,5kg/500lb)

Revolving deadlift handle
Categorie 4 - Open hand grip

Ironmind kwam rond 1993 met een nieuw grip onderdeel op de markt wat veel raakvlakken heeft met de axle DO deadlift en noemde het de Rolling Thunder. De Rolling Thunder (RT) is een handvat dat kan roteren en daardoor je hand altijd in de meest ongunstige positie zal draaien, namelijk de opening van je hand volledig onder plaatsen. Je kunt namelijk niet je pols onder een hoek plaatsen zodat deze mee kan helpen je hand in een gunstige positie te plaatsen waardoor je meer gewicht kan tillen. Dit is volledig tegengesteld met de werking van een axle of bijvoorbeeld de Inch dumbbell die niet zelf roteren waardoor je deze krachten met je duim moet opvangen. Bij de RT vecht je dus niet tegen de rotatie van het gewicht maar tegen het uit je handen zakken van het gewicht. Het handvat van een RT is wat dikker dan die van een axle namelijk 6cm. Er zijn ondertussen aardig wat varianten op de markt uitgekomen die zelfs beter roteren dan de RT van ironmind. Fat Bastard Barbell maakt een erg populaire variant de crusher die in diameters van 3,8/5/6,3/7,5/9 en zelf 10cm besteld kunnen worden.
Alexey Tyukalov record op de RT (150,5kg/331,8lb)

Igor Kupinsky record op de 6,3cm crusher (100,4kg/221,7lb)
Hier heb ik helaas geen film of foto van kunnen vinden.

Fat circus dumbbell lift
Categorie 4 - Open hand grip

Vertical bar lift
Categorie 4 - Open hand grip

Anvil lift
Categorie 4 - Open hand grip

De anvil (aambeeld) lift heeft een oude geschiedenis binnen de krachtsport. Een anvil is een massief stalen werktuig geplaatst op een blok waarop een smid metaal kan bewerken. Omdat een anvil van massief staal is gemaakt is het zwaar en dat sprak direct tot de verbeelding om deze op te tillen. Zeer zware anvils (150kg of meer) kun je met 2 handen optillen als variant op de husafell stone (strongman) de lichtere versies til je met 1 hand op aan bijvoorbeeld de kegel vorm. De vorm van de kegel maakt het heel moeilijk om grip te krijgen op de anvil en dat maakt de uitdaging bij dit onderdeel. Een klassieke lift op de anvil is de lift van George Jowett die een 172lb (78kg) anvil aan de hoorn optilde. Deze anvil werd daarna ook de Jowett anvil genoemd.

Later zijn er verschillende anvil trainers gemaakt wat neerkomt op een kegel met een oog eraan waar je een karabijn haak aan vast kunt maken. Helaas zijn er weinig overeenkomsten met het tillen van een echte anvil. Een anvil trainer met aan karabijn haak gekoppeld aan een loading pin heeft beweging tijdens de lift. Een anvil bestaat uit een massief blok waarin geen enkele beweging mogelijk is in het object. Er zijn anvil trainers die direct aan een loading pin gekoppeld kunnen worden waardoor de onderdelen samen als 1 object bewegen. Het nadeel van deze constructie is dat de hoorn centraal op de loading pin wordt geplaatst en het object gaat roteren tijdens de lift vergelijkbaar met de vertical bar lift (vbar). Ook dit is niet de beweging die de anvil goed nabootst.

Ik heb zelf een ontwerp gemaakt wat het mogelijk maakt een hoorn aan een loading pin te fixeren en deze excentrisch t.o.v. de loading pin te plaatsen waardoor het totale object zich vergelijkbaar gedraagt als een echte anvil. De anvil trainer zal onder een hoek omhoog getild worden zoals dat ook bij een echte anvil het geval is.
Voorbeeld van een strongman anvil walk 170kg

Wrist wrench
Categorie 4 - Open hand grip

Fat gripz
Categorie 4 - Open hand grip

Hammer levering
Categorie 5 - Levering

Coin deadlift
Categorie 5 - Levering

Plate curl
Categorie 6 - Wrist training

Wrist curl
Categorie 6 - Wrist training

Wrist roller
Categorie 6 - Wrist training

Nail bending
Categorie 7 - Bending

Wrist developer
Categorie 7 - Bending

Deck of cards tearing
Categorie 8 - Tearing

Phone book tearing
Categorie 8 - Tearing

Rolling frying pan
Categorie 8 - Tearing

Ball rotations
Categorie 9 - Extension of fingers

Hand towel roll
Categorie 9 - Extension of fingers

Expand bands
Categorie 9 - Extension of fingers

Ik hoor het graag wanneer jullie nog iets missen.
Verdere info zal volgen.
 
Mis ik de 'good old' wrist roller?

Ik zal zo nu en dan een grip oefening toevoegen zodat dit mooie topic meer gelezen gaat worden!
Dat verdient het natuurlijk!
 
Goed dat je post was het weer vergeten dat ik dit topic nog verder moet uitwerken. Zal de wrist roller er zeker aan toevoegen.
 
Goed dat je post was het weer vergeten dat ik dit topic nog verder moet uitwerken. Zal de wrist roller er zeker aan toevoegen.

Dit topic promoot de grip sport en moet zo nu en dan in het licht komen.
Ik zal daarom af en toe posten zodat deze bij "nieuwe berichten" komt en dan wordt het vast vaker gelezen.
Persoonlijk vind ik dit een erg waardevolle TOPIC!:thumbs:
 
Dit topic promoot de grip sport en moet zo nu en dan in het licht komen.
Ik zal daarom af en toe posten zodat deze bij "nieuwe berichten" komt en dan wordt het vast vaker gelezen.
Persoonlijk vind ik dit een erg waardevolle TOPIC!:thumbs:
Bedankt man
Het volgende staat er ook nog niet!

The rolling deadlift handle : The 'ROLLING THUNDER'

Interessant het onderstaande topic!
race-naar-captain-of-crush
https://forum.bodybuilding.nl/topics/race-naar-captain-of-crush-crushing-grip.382905/
Beter lezen mijn vriend. ;)
Staat onder het kopje revolving deadlift handle. Rolling thunder is een merk naam, zo zijn er wel meer zoals de crusher.
 
Ok, Ik dacht dat het laatste lijstje op zichzelf stond!:rolleyes:
 
Een gripfeat vanuit de houthakkers wereld.
Het horizontaal liften van een grote bijl of hamer, al dan niet laadbaar met extra schijven.

Axe of Pickaxe lift!

 
Hey mark. Ik mis in het geheel nog de aparte vingerlifts. Omdat vaak je pink en ringvinger beperkend zijn kun je die sterker maken met vingerdeadlifts en highpulls.

Grtz marcel
 
He Snaga,

Welkom op dit forum!

Hoe gaat het met de grippers! en ben je alweer aan het trainen voor de volgende wedstrijd?
 
Hey ouwe rammer.

Ja toch hier ook maar eens kijken!
De grippers gaan langzaam vooruit.

Ben wel al aan het trainen met de nieuwe wedstrijd in gedachte ja!

Jij ook al weer flink aan het trainen?
 
Nee, ik heb behalve de grippers en een paar keer een reguliere training geen grip onderdelen meer aangeraakt.

Ik ga het half Januari weer oppakken, dan zit ik 2 maandjes in Noorwegen en neem een hoop gripspul mee.

Ik loop ook met de gedachte hoe we de gripsport in het algemeen kunnen promoten.

Mooie site heb je gemaakt "www.leefsterker.nl" Het is misschien een idee om de mensen de mogelijkheid te bieden om te reageren op iets of om vragen te stellen op jouw Site.
 
Bedankt. Ja wil ik ook doen hoor. Wil er wel wat actiever mee aan de gang. Maar dan wil ik de site eerst helemaal klaar hebben. Dus ik ben er nog mee bezig!
 
Hey mark. Ik mis in het geheel nog de aparte vingerlifts. Omdat vaak je pink en ringvinger beperkend zijn kun je die sterker maken met vingerdeadlifts en highpulls.

Grtz marcel
He welkom Marcel. Dat moet dan denk ik een aparte categorie worden maar zo zijn er nog meer oefeningen die niet in deze reeks kunnen worden opgenomen zoals vinger walks of met je handen in een bak zand trainen.

Als jij een mooi stuk schrijft zoals hierboven (geschiedenis, omschrijving lifts, foto en records) dan kan ik deze in het overzicht opnemen.
 
Hey jongens. Ik heb leefsterker.nl zo goed als klaar. Met diverse artikelen etcetera. Kijk ff als jullie tijd hebben en laat me weten wat je vindt. Ik zal in de loop van tijd nog diverse artikelen, foto's en video's gaan plaatsen.
 
Back
Naar boven