AndroidHealthClinic

Woke, Klimaat, Cultuur, Westerse Hegemonie - de waanzin voorbij (psychological warfare)

 • Topic starter Vonk
 • Startdatum
 • Reacties 4K
 • Weergaven 90K
 • Volgers 44

Bezoekers in dit topic

 • Wat is woke nou precies. Is er een definitie van, of gelden er meerdere definities net aan wie dit gevraagd wordt? Ik heb er een negatieve connotatie mee, maar is dit terecht.

  >3.44
   
  Wat is woke nou precies. Is er een definitie van, of gelden er meerdere definities net aan wie dit gevraagd wordt? Ik heb er een negatieve connotatie mee, maar is dit terecht.

  Een geestesziekte.
   
  :D

  1712412064013.png
   
  Geweigerd door de Volkskrant, dus vast uw moeite waard: Column van Max Pam over Asha ten Broeke, persiflage van haar eigen column.

  Er is geen grondrecht op een (on)gestoorde lezing
  Al jaren had ik niet meer aan Asha ten Broeke gedacht. Tot afgelopen zondag, toen activisten van Obesitas Action NL haar lezing verstoorden met een protest tegen de verschrikkelijke zwaarlijvigheid die over de hele wereld begint te woeden. Een van de activisten liep het podium op en riep: ‘Schaam je je niet voor het uitdragen van ongezond leven? Uw kinderen zijn net als jij ook veel te dik, dat moeten zij dagelijks op school horen.’ Vanuit de zaal riep weer een ander: ‘Asha is een terrorist, ze is een obesionist!’

  Hoewel de activisten Asha ten Broeke kennelijk keurig met ‘u’ aanspraken, lukte het veel mensen hier onmiddellijk iets van te vinden. Zo zei de Nationaal Coördinator Obesitasbestrijding: ‘Zij wordt belaagd en uitgescholden, schijnbaar alleen omdat zij dik is en uit een familie komt van louter dikke mensen. Bijna alle Tweede Kamer-fractievoorzitters tekenden een brief die het protest gelijkstelde aan pure discriminatie en fatshaming.

  ‘Dit is niet demonstreren, dit is intimideren’.

  Gert-Jan Segers toepte over met zo’n afgezaagde slachthuisvergelijking: ‘Pro-gezondheid activisten gingen weer eens op jacht naar overgewicht. Wat begint met een prijslijst in de snackbar kan zo maar eindigen aan een vleeshaak.’

  Zelf had ik last van genuanceerde gedachten. Die zijn, zoals iedereen weet, hevig uit de mode, maar ik behoor tot de weinigen die ze nog heeft en die zo ijdel is u er mee te vervelen. Aan de ene kant: Asha ten Broeke heeft kinderen, die er niet voor kiezen minder te eten. Tegen de krant vertelde de columniste hoe haar dochter tijdens een gruwelijke vreetpartij misselijk raakte, maar er toch niet voor koos verblindend dun te worden en de volgende dag gewoon weer al het eten in haar mond stak.

  ‘Haar bijdrage leveren’, noemde Asha ten Broeke dat, terwijl elk jaar wereldwijd zo’n dikke vijf miljoen mensen sterven aan obesitas. Aan de andere kant: mensen zijn doorgaans niet verantwoordelijk voor wat hun familieleden doen. En het is nooit acceptabel tegen mensen te demonstreren om hun geloof, afkomst, uiterlijk, of vanwege hun gewicht in kilogrammen.

  Terug naar de andere kant: het is niet accuraat dat Ten Broeke dit protest aan haar broek kreeg ‘enkel en alleen omdat ze dik is’. In de beelden die van het incident werden gemaakt, zijn de woorden ‘dikzak’, ‘bolle’, of ‘kamerolifant’ niet te beluisteren en ik heb ze ook niet horen roepen. Het ging Obesitas Action naar eigen zeggen uitsluitend om de mening van Ten Broeke rondom de verschrikkelijke oorlog tegen zwaarlijvigheid. Om een voorbeeld te geven: in dat interview sprak de columniste haar expliciete steun uit voor alle dikke personen die trots zijn op hun gewicht. ‘Natuurlijk’, zei ze, ‘is nu strijd nodig tegen al diegenen die met militaire maatregelen willen bepalen hoe zwaar wij mogen zijn.’

  Ze zei dit nota bene nog in december, toen uit een onderzoek van de Wereldgezondheid Organisatie bleek dat het aantallen gevallen van obesitas in veertig jaar is verviervoudigd. Alleen al in de Europese Unie bleek de helft van de volwassenen te lijden aan overgewicht. Over het lot van dikke kinderen spreekt de WHO van hartverscheurende verminkingen en van een doodsoorzaak die veel te vroeg komt. Ten Broeke merkte weliswaar op dat het uitdelen van snoep op scholen moet worden tegengegaan, maar zulke halve maatregelen liggen al mijlenver achter ons. Aan de andere kant: Ten Broeke is een columniste, geen regeringsleider. Misschien is het toch geen goed idee actie te voeren tegen een individu zonder politieke macht.

  Hier stapt plotseling een rei uit een Griekse treurspel naar voren en zegt op gedragen toon: ‘Wat denk je zelf?’

  Aan de andere kant: in een democratie mag protest schuren. Niemands vrijheid was in gevaar. Er bestaat geen grondrecht op een (on)gestoorde lezing. Ik kan begrijpen dat sterfte op grote schaal door overgewicht veel mensen zo wanhopig maakt dat ze alles willen doen wat in hun vreedzame macht ligt om hier aandacht voor te vragen.

  De rei: zeg, is het nou werkelijk nodig dikke mensen zo te treiteren om hun zwakheden? Dat zou je bij Joden niet durven. Heb je trouwens dat interview gelezen in de Volkskrant met rechtsgeleerde Ulli d’Oliveira?


  Ja, Ulli ken ik wel, hoogst intelligent. Ook een beetje een beminnelijk warhoofd, even vaak mee eens als oneens. In stil protest hield hij als 90-jarige Jood, die het ternauwernood heeft overleefd, een bord omhoog in het gezicht van de man die werkelijk verantwoordelijk is. Boem, die zat! Moedig. Dat is nog eens wat anders dan schreeuwen en blèren tegen een zingende moeder, die er verder ook niets aan kan doen.

  Kinderen, ze weten niet wat ze doen, maar voor je het weet zijn zij de cipiers van morgen.
   
  Snoeihard neerknuppelen vuile stinkhippie.
  Zegt ook wel iets over de wereld en tijdgeest waarin we leven... En meisje die wat begint te roepen over klimaat en velen lopen achter haar aan alsof ze een soort heiligheid is ofsow... Niet heel gezond allemaal
   
  • Like
  Waarderingen: GruX
  Back
  Naar boven