MuscleMeat

woordenboek voor beginners

Bezoekers in dit topic

ik had dit artikel ook al neergezet op DF en dacht dat het voor hier ook wel zinvol zou zijn.
mischien voor bij "nieuwe leden beginnen hier"

Het leek mij wel handig om een soort van woordenboekje/samenvatting te geven van bepaalde woorden die er vaak worden gebruikt op het forum,
dit om veel vragen te voorkomen.
Sommige zullen denken heeeey dat wist ik al lang tja das jammer want sommige niet.
KOMT IE

--------------------------------------------------
Metabolisme (stofwisseling)
Stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd (uit het Grieks: μεταβολισμός "metabolismos" = verandering of omzetting), is het geheel van biochemische processen die plaats vinden in cellen en organismen.
Enzymen spelen hierbij een centrale rol.

Functies van de stofwisseling
De stofwisseling heeft onder meer de volgende functies:
 • Het vrijmaken van energie uit opgenomen stoffen
 • Het gebruik van bouwstoffen en energie als bron voor alle biologische processen
 • Het verwerken van afvalstoffen
 • De aanmaak en het gebruik van reserves
Katabolisme en anabolisme
Metabolisme kan onderverdeeld worden in katabolisme en anabolisme:

 • katabolisme is de afbraak van stoffen waarbij energie vrij komt, ook wel dissimilatie of verbranding genoemd.
 • anabolisme is de opbouw van stoffen waarbij energie vastgelegd wordt, ook wel assimilatie genoemd

Belangrijke stofwisselingsprocessen
 • Koolhydraten worden omgezet in glucose. Dit wordt in de glycolyse afgebroken tot acetyl-CoA. Glucose kan ook in andere suikers worden omgezet
 • Vetten worden omgezet in vetzuren. Ook vetzuren worden afgebroken tot acetyl-CoA, in een proces dat beta-oxidatie wordt genoemd.
 • Eiwitten worden in de lever afgebroken tot aminozuren. De aminozuren kunnen vervolgens weer gebruikt worden om nieuwe eiwitten te maken. In de aminozuuroxidatie wordt uit aminozuren onder andere weer acetyl-CoA gevormd. Maar aminozuren kunnen ook worden omgezet worden in allerlei andere stoffen.
 • Acetyl-CoA doorloopt de citroenzuurcyclus. Daarbij komen energierijke elektronen vrij en wordt koolstofdioxide gevormd als afvalproduct.
 • De energierijke elektronen uit de citroenzuurcyclus doorlopen de oxidatieve fosforylatie. De energie uit deze elektronen wordt gebruikt voor het genereren van ATP, de belangrijkste energiebron voor de cel.
 • Vitaminen spelen vaak een rol bij diverse stofwisselingsprocessen.
Metabolieten
Strikt genomen zijn metabolieten de producten van stofwisselingsprocessen. De term metabolieten wordt echter meestal alleen gebruikt voor kleine moleculen, zoals glucose en aminozuren.

Er wordt soms ook een onderscheid gemaakt tussen primair en secundaire metabolieten. Secundaire metabolieten zijn niet noodzakelijk voor het overleven van het organisme, maar dragen wel bij tot zijn overlevingskansen. Zo zijn de aminozuren waaruit eiwitten worden opgebouwd voorbeelden van primaire metabolieten, maar het alkaloïde nicotine daarentegen een secundaire metaboliet in bepaalde planten

dat was zo even over stofwisseling
-------------------------------------------------------------------------

Aminozuren
Aminozuren zijn heel belangrijk voor je lichaam omdat het de bouwstoffen van alle eiwitten zijn. Een eiwit kan uit honderden aminozuren bestaan, die op hun beurt weer in veel verschillende patronen gerangschikt kunnen zijn. Eiwitten zijn nodig voor de groei, behoud en vernieuwing van je spierweefsel en organen.

L-glutamine
Glutamine speelt een sleutelrol bij de opbouw van spierweefsel. Met meer dan 64% vormt glutamine het aminozuur met het hoogste aandeel in de spiercel. Tijdens een intensieve training heeft het lichaam grote hoeveelheden glutamine nodig die het direct uit de musculatuur haalt. De gevolgen hiervan zijn verlies aan spierweefsel en onvoldoende spierherstel. Onderzoeken bij atleten hebben aangetoond dat de toevoer van Glutamine dit tekort opheft en afbraak van spierweefsel voorkomt, het lichaam wordt hierdoor in staat gesteld om constant in 'opbouw' te blijven. Bovendien stimuleert Glutamine de spiergroei door stikstof voor de proteïne synthese te leveren en het spiercelvolume te vergroten. Aangeraden voor sporters die zeer intensief trainen en een maximale spieropbouw nastreven

De belangrijkste eigenschappen van Glutamine:
 • Glutamine stimuleert, vanaf inname van ongeveer 2000 mg, de afgifte van groeihormoon. Dit is heel belangrijk voor de bouw en de handhaving van de vetvrije massa en de vetverbranding.
 • Glutamine zorgt voor een optimale hydratie van de spiercel. Dat wil zeggen dat glutamine zorgt dat er voldoende water in de cellen komt zodat alle anabole processen zo spoedig mogelijk verlopen. Het voorkomt dat het vocht uit de cel, onder de huid, kruipt waardoor je in een katabole (Spierafbrekende) toestand kunt geraken. Als de spiercel goed is gehydrateerd is, is de eiwitsynthese ook optimaal. De cel die meer water bevat wordt natuurlijk ook groter, dit noemt men celvoluminatie, en dit is voor een bodybuilder natuurlijk een zeer gunstig effect.
 • Glutamine beschermt spiereiwitten tegen afbraak. Als er voldoende glutamine voorradig is hoeven de andere aminozuren geen glutamine te produceren en kunnen ze beschikbaar blijven voor de o zo belangrijke eiwitsynthese. Spierweefsel dat anders gebruikt zou worden voor de productie van glutamine blijft gespaard. Met andere woorden, glutamine is een anti-katabool aminozuur die afsplitsen van de branched-chain aminozuren Leucine, Iso-Leucine en Valine uit spiereiwitten voorkomt.
 • Glutamine versterkt het immuunsysteem. Het zet de Thymus (een klier) aan tot het maken van afweerstoffen.
 • Glutamine beschermt tegen overtraining. Na een flinke training blijft het glutaminegehalte in de spiercel nog ca. 6 uur dalen. Het duur 24 uur om het weer aan te vullen. Maar binnen 24 uur heb je weer een training. Overtraining vindt plaats als herstel tussen de trainingen niet compleet is. Met andere woorden als glutamine voorraden niet volledig worden aangevuld. Suppletie met glutamine preparaten kan overtraining voorkomen.

BCAA's
De afkorting BCAA staat voor de naam Branched Chain Amino Acids, oftewel vertakte keten aminozuren. BCAA's zijn het belangrijkste bestanddeel van spiereiwitten. Ze gaan spierafbraak door intensieve training tegen en zijn onmisbaar voor de aanmaak van extra spiermassa.

BCAA's zijn van groot belang omdat je lichaam niet in staat is deze aminozuren zelf te produceren. Daarom moet je ze dus via je voeding of supplementen binnenkrijgen. BCAA's worden als eerste aangesproken door je lichaam wanneer de koolhydraat reserves (glycogeen) dreigen op te raken. Zij kunnen namelijk, als er plotseling een tekort ontstaat aan glucose, heel snel afgebroken worden en gebruikt worden voor de energievoorziening.

BCAA's verschillen van de andere aminozuren omdat ze onmiddellijk in de spier opgenomen worden en niet in de lever worden opgeslagen. Bij gewichtstraining zal de vraag naar dit soort aminozuren groot zijn. Genomen vóór de training zullen deze BCAA's spierafbraak tijdens de inspanningen minimaliseren en na de training zullen zij zorgen voor een maximale eiwitsynthese, waardoor de - voor spieropbouw - benodigde aminozuren beter door het lichaam verwerkt en aangeleverd kunnen worden.

Creatine
Het creatine-gehalte in je spieren bepaalt de duur dat een spier maximaal belast kan worden. Door het gebruik van Creatine beschikken je spieren over meer ATP (adenosine trifosfaat), oftewel over meer energie. Hierdoor wordt de verzuring van je spieren uitgesteld en kan je dus langer en zwaarder trainen. Creatine versnelt spierherstel na trainingen, bouwt spierkracht op en versnelt de spieropbouw.

-----------------------------------------------------------

Ectomorph:
Dit type lichaamsbouw is lang en slank met een lichte botstructuur. Het lichaam is kort in verhouding tot de armen en benen. De vingers, handen en tenen zijn vrij lang. Ectomorphen zullen meer moeite moeten doen om gewicht aan te komen en kunnen goede atleten te zijn in duursporten of atletiek.

Mesomorph:
Dit type lichaamsbouw is doorgaans gekend als met een gespierd uitzicht, zware botten een grote borstkas en bredere schouders. Ze kunnen snel spiermassa aankomen, zijn heel sterk en kunnen enorme hoeveelheden voedsel nuttigen en toch slanker blijven dan endomorphen. Ze zijn niet de beste zwemmers of hardlopers, maar doen het erg goed in krachtsporten.

Endomorph:
Mensen met dit type lichaamsbouw worden omschreven als iets dikker, omdat ze er zacht en rond uitzien. Ze hebben vaak grote buikspieren, en korte maar vlezige armen en benen. Deze personen hebben meest problemen om hun spieren droog te leggen en actief te blijven. Endomorphen hebben ook een traag metabolisme en zullen van nature vlugger vet opslaan. Niet iedereen is tevreden over zijn lichaamsbouw.
---------------------------------------------------------------

Afkortingen die je kunt tegenkomen

KT = Kracht Training
UB = Upper body
LB = Lower body
Ecto = Ectomorph
Endo = Endomorph
Meso = Mesomorph

-----------------------------------------------------------------


Ik heb dit samengesteld met teksten van meerdere websites
Wikipedia

[Link niet meer beschikbaar]
bodystore

-----------------------------------------------------------------


ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

Succes en groet Inferno
 

*Zippie*

Ripped Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
2 jun 2005
Berichten
4.166
Karma
117
Lengte
1m72
Massa
81kg
Eeen goede Inferno!!!;)
 

synthya

Dutch Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
26 sep 2007
Berichten
374
Karma
0
denk inderdaad dat vooral veel beginners hier wat aan hebben :thumbs:
 

Niek17

Cool Novice
+10 jaar member
Lid geworden
13 jan 2008
Berichten
54
Karma
0
mooi gemaakt, mischien dat we met zn allen een boek uitbrengen: het grote dutchbodybuilding boek.
 

Enzyme

Zwalgertozer
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
11 jan 2007
Berichten
8.046
Karma
141
De basis... & informatief ja.
 

Tjibbe

Competitive Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
16 jun 2003
Berichten
2.027
Karma
4
Goed idee, toen ik voor het eerst hier kwam dacht ik vaak ook waar hebben die lui het over
 

Tim123

Cool Novice
+10 jaar member
Lid geworden
18 nov 2007
Berichten
114
Karma
1
wat is bro?
Want dat woord lees ik wel veel op het forum maar ja...
 

VEN88

Dutch Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
15 apr 2007
Berichten
436
Karma
0
Goed verhaal, lekker kort. :)
 

pats

Advanced Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
14 sep 2006
Berichten
1.038
Karma
1
Nice stuff.

Misschien een idee om bulken en cutten eraan toe te voegen? Toen ik hier net kwam was me dat een raadsel :D
 

jody

Competitive Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
19 jul 2006
Berichten
2.704
Karma
4
wat is gay? dat lees ik ook veel op dit forum?
en bitches?
 

*Zippie*

Ripped Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
2 jun 2005
Berichten
4.166
Karma
117
Lengte
1m72
Massa
81kg
haha gay als homo?
bitches als sletten?
 

Mikeh18

Freaky Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
2 feb 2006
Berichten
5.637
Karma
8
Lengte
1m69
Massa
63kg
Vetpercentage
12%
:rolleyes: je stelt zelf achterlijke vragen :D
 
Naar boven