AndroidHealthClinic

ZMA - Zink Monomethionine Aspartaat (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Big Cat

CEO @Muscleandsportsscience.be
Elite Member
15 jaar lid
Lid geworden
8 okt 2002
Berichten
3.180
Waardering
339
Lengte
1m84
Massa
97kg
Vetpercentage
6%
ZMA - Zink Monomethionine Aspartaat

ZMA is de gepatenteerde afkorting voor Zink-monomethionine-aspartaat, een mengsel van 30 mg van het bovenaan vermeld mineraal, 450 mg magnesium aspartaat en 10.5 mg vitamine B6 (pyrodoxine). Vanwege het patent op de naam, is het enorm grappig om te zien hoe men dit product nieuwe namen probeert te geven: ZincTech, ZMAss-PM en Z-MAx zijn enkele van de grappigste die ik ben tegengekomen. Ik bedoel, serieus, hoe verwacht je een echt product te verkopen als je het namen blijft geven die meer toepasselijk zijn in een speelgoedwinkel of een tekenfilm? Maar ZMA is revolutionair omdat het één van de geheimen van onze sport nam (lijkt in de mode te zijn) en het geperfectioneerd heeft.

Zink

Dat zink belangrijk is voor de bodybuilder, weten de meesten in onze sport al jaren, bijna instinctief. De wetenschap achter de drang is dat krachtoefeningen de neiging hebben om de zinkvoorraad in het lichaam uit te putten. Dus bodybuilders hebben zink als één van hun meest belangrijke supplementen beschouwd. Jammergenoeg, zoals diegenen die mijn artikel over melk hebben gelezen weten, zal het lichaam prioriteit geven aan calcium boven zink en wanneer de 2 de bloedbaan tegelijk binnengaan zal zink gewoon niet opgenomen worden. Dus waarom namen zij het niet zonder calcium? De farmaceutische industrie is waarom. Deze lui doen alles om een euro te verdienen. Ze zijn erger dan de ergste supplementen bedrijven. Ze vinden een geneesmiddel voor een ziekte, maar houden het voor zich (zogezegd voor interne testen) om een hype te creëren, zodat wanneer het op de markt komt ze buitensporige prijzen kunnen vragen (laat dit je denken aan een bepaald supplementen bedrijf?). Maar op hetzelfde moment proberen ze kosten te beperken op alles. Wanneer men pillen en capsules maakt is het goedkoopste middel om alles samen te houden...calcium!

Controleer maar eens de ingrediënten op elke soort pil of tablet, en je zal merken dat de meeste tenminste een bepaalde vorm van calcium bevatten (zou dicalcium of iets in die aard kunnen zijn). Dat is de reden waarom niemand er ooit in geslaagd is om het te nemen zonder calcium. Zelfs in 50 of 100 mg pillen, zal het nooit het effect hebben gehad van 30 mg calcium-vrije zink. De enige andere manier om het spul te binden was een kostelijke procedure genaamd chelatie. Chelatie fuseert een mineraal aan een aminozuur, in dit geval methionine, maar net zo gemakkelijk ook aspartisch zuur of aspartaam (om het magnesium aspartaat te vormen en sommige ZMA's bevatten zelfs ook hoeveelheden zink aspartaat, naast het eigenlijke ZMA). En voila, één van de meest potente supplementen is geboren. Ik vraag me af waarom niemand hier ooit eerder aan dacht. Ik vermoed dat ze hun ogen gesloten hadden. Of was het hun portemonnee?

Monomethionine

Mono wijzend op enkel, alleen de methionine interesseert ons. Als je mijn artikel over aminozuren hebt gelezen dan ben je goed op de hoogte van wat dit essentiëel aminozuuur kan doen. Het was een logische keuze in dit geval. Ten eerste verwijderd het zware metalen, zoals zink, uit de bloedstroom en stuwd deze in de cellen. Niet alleen heb je nu effectieve zink, het is ook nog eens gebonden aan het spul dat het daar moet krijgen waar het naartoe gaat. Grote plus. De andere reden is de rol die methionine speelt in vet metabolisering. Door meer bruikbare cholesterol vrij te geven, en op hetzelfde moment zink de productie van LH uit de voorste hypofyse te laten stimuleren, optimaliseer je de omstandigheden voor de aanmaak van DHEA in de Leydig cellen. Het maakt Cystine aan (zie mijn artikel over aminozuren) en met gevolg N-acetyl-Cysteine (zie verder in dit artikel). En dat het één van de aminozuren is, nodig voor de aanmaak van creatine monohydraat is een leuke bonus natuurlijk...

Magnesium

Magnesium is aanwezig in ZMA als magnesium aspartaat, maar er zijn veel verschillende vormen van magnesium die even goed zouden werken in deze situatie. Magnesium is een essentiëel, en vaak verwaarloost mineraal dat alleen tweede is tot potasium in het lichaam, en staat vierde tussen de mineralen in termen van nodige inname. Je hebt tenminste 400 mg nodig en ZMA leverd op zich al 450 mg.
Het is nodig in beenderen, eiwit -en vetzuren vorming.
De vorming van eiwit verhoogt spier-synthese en de vorming van vetzuren vergemakkelijkt de vorming van DHEA, welke, zonder twijfel, één van de redenen is waarom magnesium geselecteerd is als deel van deze krachtige stack.
Maar het heeft veel meer te bieden, omdat het nieuwe rode bloedcellen aanmaakt om de zuurstof opname te verhogen, laat spieren toe om te ontspannen wat krampen voorkomt en vormt ATP voor energie, alsook mogelijk maken van insuline afgifte en functie.
Het wordt gebruikt in meer dan 300 enzymatische processen in het lichaam, incluis verschillende in de Krebs cyclus (de cyclus die het herbruiken van ATP toelaat naar complete lange intense fysieke activiteit).


Deficiëntie is niet ongewoon, vooral bij oudere mensen, vrouwen met PMS en natuurlijk de hard-werkende atleet. Het is vaak onopgemerkt door dokters omdat deficiëntie vaak niet optreed in het bloed (waar levels meestal worden gemeten) maar in intra-cellulair vocht. Tekens van een tekort kunnen zijn verzuring, mentale verwardheid, irritaties, zwakheid, problemen met spiercontractie en krampen, verlies van eetlust en gevoelig zijn voor stress. Dit zijn allemaal syptomen die best vermeden worden door bodybuilders en aangezien zij één van de categorieën zijn die het meest gevoelig zijn voor deficiëntie maakt dit magnesium een waardevolle toevoeging bij ZMA.

Vitamine B6 (Pyrodixine)

Magnesium verhoogt ook de activiteit van B-vitaminen, en dat kan helpen aangezien ZMA ook 10.5 mg pyridoxine bevat. B6 is belangrijk in de vorming van rode bloedcellen, vet opname en onderhouden van sodium en potasium levels. Vet opname is vooral belangrijk, omdat het meer vrije cholesterol kan vormen wat omzet naar DHEA onder de invloed van LH, gestimuleerd door zink. Het verlicht ook stemmingsproblemen en verlies van libido. En ik heb vernomen van bronnen in de medische gemeenschap dat B6 vaak toegevoegd wordt aan medicatie als een lever-ontgifter. Dus voor diegenen die het gebruiken na een kuur is dit een extra bonus.

ZMA is misschien wel de beste natuurlijke testosteron booster momenteel verkrijgbaar. Het is ongetwijfeld de beste die ik ken. Wanneer je ZMA neemt, houd je dan simpelweg aan de aanbevelingen. Neem het op een lege maag (geen calcium!) voor bedtijd. Als je op een bulk-dieet zit en je laatste weightgainer shake consumeerd voor bedtijd, dan wordt het best gebruikt na een uur tot een uur en half niet gegeten te hebben en een half uur vóór je laatste shake.
Door de ZMA een half uur te geven om opgenomen te worden en de receptors te bereiken alvorens het weg te wassen met een shake rijk aan calcium, heb je een goede manier om te vermijden dat calcium word opgenomen vóór de zink.
Na je shake ga je direct slapen. De reden dat ZMA best vóór slapen wordt genomen is omdat het je heel slaperig kan maken, en ik geloof niet dat je het zou appreciëren dat een 150 kg zware barbell je borstbeen zou versplinteren omdat je indutte op de bench. Wat hoeveelheden aangaat, neem gewoon één dosis (30 mg ZMA / 450 mg magnesium aspartaat / 10.5 mg B6). Dit kan 4 capsules zijn in één product, 3 in een ander, soms 2, en een enkele zelfs 6. Maar neem simpelweg één dosis elke dag vóór bedtijd.

Voor pro-hormoon gebruikers: start een cyclus met ZMA de laatste drie dagen van je stack en ga er nadien 2-3 weken mee verder. Dit zal je garanderen het maximum aantal massa vast te houden en de endogene testosteron te herstellen in zo kort mogelijke tijd. ZMA kan natuurlijke testosteron levels tijdens de nacht doen verhogen met 30 percent.
 
STUDIES:

1) Mineralen nemen niet goed op in combinatie met elkaar of vitaminen e.a.:
Telford R. D et al. "The effect of 7 to 8 months of vitamin/mineral supplementation on the vitamin and minderal status of athletes," Int. Jour. Sport Nutr. 2 (1992),p. 123-34
Conclusie: neem ZMA altijd zoals vermeld in de sticky voor goede opname.

2) Zink verhoogt testosteron in mannen:
Prasad, A.S. and C.S. Mantzoros, et al. "Zinc status and serum testosterone levels of healthy adults," Nutrition 12/5 (1996), p. 344-8
Conclusie: zink heeft een aanzienlijke invloed op de testosteron productie bij mannen en suppletie kan hierbij helpen.

3) Mineralen tekort bij Amerikaanse trainees in land en luchtmacht:
Sing, A., et al. "Magnesium, Zinc and Copper status of US Navy SEAL Trainees," Am. Jour. Clin Nutr. 49 (1989),p. 695-700.
Conclusie: zink komt soms onvoldoende uit voeding.

4) Testosteron verhoogt na ZMA suppletie:
Brilla, L.R. Novel Zinc and Magnesium Formulation (ZMA) Increases Anabolic Hormones and Strength in Athletes Western Washington U., Bellingham, WA and V. Conte, BALCO Laboratories, Burlingame, CA 94010. [at press].
Conclusie: mensen met een tekort (zoals atleten/bodybuilders) hebben veel aan suppletie met ZMA. Vooral door de invloed op anabole hormonen en kracht.
 
Meer onderzoeken:

1. The effect of zinc depletion on muscle function was tested in 8 male subjects. After receiving 12 mg Zn/day for 17 days, the subjects received 0.3 mg Zn/day for either 33 or 41 days. The subjects were then divided into two groups for zinc repletion. Group A subjects received overnight infusion of 66 mg of Zn on Day 1 and 10 and then were fed 12 mg Zn/day for another 16 days. Group B subjects were fed 12 mg Zn/day for 21 days. Peak force and total work capacity of the knee and shoulder extensor and flexor muscle groups were assessed using an isokinetic dynamometer at baseline, at two points during depletion, and at repletion. Plasma zinc levels decreased by an average of 67% during depletion and remained 9% below baseline after repletion. The peak force of the muscle groups was not found to be significantly affected by acute zinc depletion, however, shoulder peak force (strength) was found to be reduced by 9.2% in the extensor muscles. Total work capacity (muscle endurance) for the knee extensor muscles and shoulder extensor and flexor muscles declined significantly by 28.1%, 24.1% and 26.4%, respectively. This study demonstrates that muscle endurance, or total work capacity, declines rapidly with acute zinc depletion and the degree of the decline was correlated with the reduction in plasma zinc concentration.

Van Loan, MD, et al. The Effects of Zinc Depletion on Peak Force and Total Work of Knee and Shoulder Extensor and Flexor Muscles. Int J of Sport Nutr, June 1999, Vol. 9, No. 2, 125-135.

2. A study was conducted to determine the effects of magnesium supplementation on strength development during a double-blind, 7-week strength training program in 26 untrained subjects (14=placebo, 12= Mg), 18-30 years old. Pre and post peak quadriceps torque (leg press) measurements were made using an isokinetic dynamometer. The leg muscle strength of the magnesium supplemented group significantly increased by 26%, compared to only 10% for the placebo group.

Brilla, LR, et al. Effect of Magnesium Supplementation on Strength Training in Humans. J Am Coll Nutr, July 1992, Vol 11, No. 3, 326-329

3. Serum zinc levels were determined in 160 training athletes (103 males and 57 females). In 23.3% of male and 43% of female athletes, serum zinc was significantly below the "normal range".

Haralambie, G. Serum zinc in athletes in training. Int J Sports Med 2 (1981) 135-138.

4. Magnesium, zinc and copper status of 270 US Navy Sea, Air and Land (SEAL) trainees was determined from dietary intakes and biochemical profiles. The dietary intakes of 34% and 44% of the trainees were below the RDA for Mg and Zn, respectively. The blood plasma concentrations of Mg and Zn were significantly below the "normal range" for 23% and 24% of the trainees, respectively.

Sing A, et al. Magnesium, Zinc and Copper status of US Navy SEAL trainees. Am J Clin Nutr 1989;49:695-700.

5. Serum zinc levels were measured in 20 adolescent gymnasts (9 boys, 11 girls, age 12-15). They had 26% lower serum zinc levels (0.599 +/- 0.026 mg/l) when compared to 118 matched controls (0.810 +/- 0.014, p < 0.001). The gymnasts serum zinc levels were positively correlated with adductor strength (r=0.468, p < 0.05). The 11 of 20 gymnasts with serum zinc < 0.6 mg/L had lower insulin-like growth factor binding protein 3 levels than the others (2.326 +/- 0.064 vs 2.699 +/- 0.12, p < 0.01). This protein is supposed to reflect growth hormone activity. Thus, zinc is lowered in trained adolescent gymnasts and this reduction could play a role in abnormalities of growth or muscular performance.

Brun J, et al. Serum zinc in highly trained adolescent gymnasts. Bio Trac Elem Res, 1995, Vol. 47, 273-278.

6. Twenty-one professional football (soccer) players underwent a maximal exercise test on a cycloergometer, with progressively increasing workloads until VO2max. On the whole these subjects had low serum zinc because nine (43%) of them had a hypozincemia (0.54 +/- 0.01 mg/L) which suggested a zinc deficiency. The subjects with low serum zinc had a 26% lower power output (123 +/- 8.71 vs. 166.27 +/- 14.84 watts, p = 0.029) and exhibited a 35% higher increase in blood lactate (lactic acid) during exercise (7.51 +/- 0.81 vs. 5.57 +/- 0.33 mmol/L, p <0.04) resulting in a 24% lower 2 mmol lactate threshold (44.7 +/- 3.9% vs. 58.9 +/- 4.8% of maximal power output p < 0.04). In conclusion, this study suggests that zinc status may influence blood rheology (flow) during exercise by an effect related to lactate accumulation.

Khaled S, et al. Serum zinc and blood rheology in sportsmen (football players. Clin Hemo and Micro 17 (1997) 47-48.

7. Ten collegiate basketball players serum mineral levels were measured before official practice began and immediately following the competitive season. Diets were monitored and remained the same throughout the four month period. Mean serum values for Mg and Zn decreased pre-season to post- season by 16% and 41%, respectively.

Lefavi RG, et al. Reduced serum mineral levels in basketball players after season. Med and Sci in Sports and Exer. Vol. 27, No. 5, May 1995

8. Twelve professional volleyball players and 12 control subjects were studied to determine the effects of daily physical training on serum, sweat and urine zinc concentrations. The professional athletes trained every day in two sessions, one in the morning (work in the gym for 2 hours) and another in the afternoon (specific work on the sports field for 3 hours). Simultaneously, 12 male volunteer university students, who were moderately trained, participated as the control group. The study was conducted over a period of 10 weeks. Pre-post tests were made using a progressive bicycle ergometer (increasing 30 W every 3 minutes to reach a maximum tolerated power). Pre-post blood samples were obtained at rest and immediately following exercise. After ten weeks of training, the professional athletes showed a significant increase in 24 hour urinary zinc excretion (22% greater losses), in contrast to a slight decrease (2% less) in the controls. The athletes also showed a very significant increase in the zinc loses in sweat compared to the controls. The athletes sweat zinc concentrations increased by an astounding 300%, compared to only 30% increases in the control group. The athletes serum zinc levels decreased by 4%, compared to a 2% decrease in the control group. Finally, the post exercise cortisol levels of the athletes significantly increased by 93%, compared to only an 18% increase in the controls. The authors stated that the athletes "cortisol levels increased in response to the exercise work load stress, and this behavior seems to be related to muscular damage". The authors went on to say that "It seems that the changes in zinc metabolism found in the study may be damage, increased protein turnover and increased zinc excretion (via sweat and urine). Because strenuous exercise during a period of competition can induce a "catabolic state" and has been shown to increase skeletal muscle protein turnover, it is likely that urine zinc is derived from muscle tissue". The authors concluded by saying that "Zinc supplementation and/or stress control appear to be indicated in athletes. In our practical opinion, we think that alterations in zinc metabolism with increases in zinc excretion and stress levels lead to a situation of latent fatigue with a decrease of endurance".

Cordova A, et al. Effect of training on zinc metabolism: changes in serum and sweat concentrations in sportsmen. Ann Nutr Metab, 1998 42:5, 274-82.

9. Plasma zinc, iron, copper and selenium levels were measured in 66 Navy SEAL trainees before and after a 5 day period of sustained physical and psychological stress called "Hell Week". The trainees pre-post plasma zinc levels decreased by 33%.

Singh A, et al. Biochemical indices of selected trace minerals in men: effect of stress. Am J Clin Nutrition 1991; 53:126-31.

10. Nine healthy, male subjects (18-40 years) were supplemented daily with 365 mg of magnesium as aspartate for 14 days. Before and after the supplementation period each subject performed a rigorously identical one hour ergometer exercise. The magnesium supplementation significantly reduced the subjects plasma levels of the catabolic "stress" hormone cortisol by an average of 25% (P < 0.025), which remained decreased during the exercise. The magnesium also significantly lowered the subjects' heart rates throughout the exercise period by an average of 8% (P < 0.03). Golf SW, et al. Plasma aldosterone, cortisol and electrolyte concentrations in physical exercise after magnesium supplementation. Clin Chem clenbuterol Biochem, 1984, Vol. 22, pp. 717-721.

11. Medical students were tested to determine the acute effect of zinc supplementation on cortisol levels. The test was started at 7:00 AM after a 12 hour fast. Serial blood samples were collected from an experimental zinc group and controls at 30 minute intervals for 240 minutes. A subgroup of 7 subjects (3 men, 4 women) ingested 25 mg of zinc immediately after the baseline collection and their cortisol levels were compared to 8 matched controls who received a placebo. The control group started out with an average cortisol level of 11 mcg/dL and fell to 9 mcg/dL at 240 minutes, which is an 18% reduction. The zinc supplemented group started out with an average cortisol level of 16 mcg/dL and significantly dropped to 6.5 mcg/dL, which is a 59% reduction. In summary, the zinc supplemented group had a 41% greater reduction in cortisol levels compared to controls. The fact that zinc inhibits basal cortisol secretion in humans may be related to a direct blockade of cortisol synthesis and secretion in the adrenal cortex.

Brandao-Neto J, et al. Zinc acutely and temporarily inhibits adrenal cortisol secretion in humans. Bio Trace Elem Res, 1990, Vol. 24, 83-89.

12. Nine runners urine zinc and chromium levels were measured on a run day and compared to the levels on a non run day. The runners daily losses of zinc in urine were 50% greater on a run day compared to a non run day.

Anderson, R. Strenuous running. Bio Trac Elem Res, Vol. 6 (1984) 327- 336.

13. A percentage of testosteron is converted to dihydrotestosterone (DHT) by the enzyme 5a-reductase. An invitro study was conducted to determine the inhibition of 5a-reductase activity by zinc sulphate and azelaic acid. When added at concentrations of 3 or 9 mmol/l, zinc was a potent inhibitor of 5a-reductase activity. At a high concentration of 15 mmol/l, zinc completely inhibited 5a-reductase. The addition of vitamin B-6 potentiated the effect of zinc and resulted in a two-fold increase in the inhibition of 5a-reductase. A moderate concentration of 1.5 mmol/l of zinc in combination with 0.025% of vitamin B-6 inhibited the 5a-reductase activity by 90%. The zinc and vitamin B-6 combination may be effective at limiting DHT production and could represent a potential therapeutic agent in the treatment of androgen related pathology.

Stamatiadis D, et al. Inhibition of 5a-reductase activity in human skin by zinc and azelaic acid. Brit J of Derm, 1988, Vol. 119, pp. 627-632.

14. Androgen metabolism and aromatization, androgen and estrogen receptor binding and circulating levels of reproductive hormones were studied in zinc deficient rats. The zinc deficient group had significantly lower serum concentrations of testosteron (2.8 +/- .07 nmol/L) compared to the controls (8.7 +/- .07 nmol/L). This represents a remarkable 68% reduction in circulating testosteron levels. Scatchard analysis of the receptor binding data showed a significantly higher number of estrogen receptors in the zinc deficient group (36.6 +/- 3.4 fmol/mg protein) than in controls (23.3 +/- 2.4 fmol/mg protein) and a significantly lower number of androgen binding sites in rats fed the zinc deficient diet (6.7 +/- o.7 fmol/mg protein) than in controls (11.3 +/- 1.2 fmol/mg protein). To summarize, zinc deficiency caused a 41% reduction in the number of androgen binding sites and a 57% increase in the number of estrogen receptors. These findings indicate that zinc deficiency significantly reduces circulating testosteron concentrations and modifies coïtus hormone receptor levels.

Om AS, et al. Dietary zinc deficiency alters 5 alpha-reduction and aromatization of testosteron and androgen and estrogen receptors. J Nutr, 1996, Apr, 126:4,842-8.

15. Androgen binding was studied in zinc deficient rats. The experimental group of animals were maintained on a zinc deficient diet for 3 months. Scatchard analysis of the data revealed that the number of androgen binding sites in the zinc deficient rats was 31 +/- 5.2 fmol/mg cytosol protein. This was significantly lower than that (84 +/- 11.5 fmol/mg protein) of the controls. This 63% decrease in the number of androgen receptor cites in the zinc deficient state indicates that this metal is extremely important in the androgen binding process in the target cells.

Chung KW, et al, Androgen receptors in ventral prostate glands of zinc deficient rats. Life Sci,1986, Jan 27, 38:4, 351-356.

16. Nine men participated in an 85 day zinc depletion/repletion study divided into 3 metabolic periods: 18 day baseline, a 44 day depletion, and a 23 day repletion. 12 mg of zinc per day was fed to the men during baseline and were held constant after adjustments during the baseline period. Plasma zinc declined from 77.1 +/- 0.03 mcg/dl at baseline to 28.1 +/- 0.07 mcg/dl at depletion; concentrations returned to 77.9 +/- 0.03 mcg/dl at repletion. Total body weight, fat, fat-free mass (FFM), and bone mineral did not change during depletion, but total body water increased 5.3% +/- 1.9%, or about 2 kg or 4.4 lbs (P <0.05) by the end of the depletion and returned to baseline values at the end of repletion. The percent water in FFM increased from 71% +/- 1 to 75% +/- (P <0.05) at the end of depletion and was associated with a small decrease in body protein. The data suggest that zinc depletion impairs water balance.

Sutherland B, et al, Effect of experimental zinc depletion on body composition and basal metabolism in men. The FASEB Journal, Mar. 10, 1995, Volume 9, Number 4.
 
Welk zma produkt kan ik het beste nemen?(zonder calcium zoals word aangegeven ;) ) en is het een goeie combi met creatine en active extreme?? alvast bedankt voor de feedback
 
toch nog een vraagje

in heel wat vitaminen supplementen zitten zink en calcium...

is het dan beter om de vitaminen 's morgens te nemen en de zma zoals voorzien net voor het slapen gaan?
 
toch nog een vraagje

in heel wat vitaminen supplementen zitten zink en calcium...

is het dan beter om de vitaminen 's morgens te nemen en de zma zoals voorzien net voor het slapen gaan?

zo doe ik het wel in ieder geval...

de multivitaminen neem ik als ik wakker wordt en de zma voor ik ga slapen.
 
Heb een vraagje over ZMA

Dus je moet niet de pillen over de dag verspreid innemen, maar alles tegelijk voor het slapen gaan?
 
Heb een vraagje over ZMA

Dus je moet niet de pillen over de dag verspreid innemen, maar alles tegelijk voor het slapen gaan?

Als het is om je testosteron te verhogen, gooi ze dan maar weg.
Voor slaap-doeleinden, als je naar bed gaat, 1uur voor je laatste maaltijd.
 
Als hij een zinktekort heeft dan zal het wel degelijk zijn test verhogen.
 
Als hij een zinktekort heeft dan zal het wel degelijk zijn test verhogen.
Dan wel ja, maar daar ging ik niet vanuit.
ZMA is zo'n product dat telkens weer boven de oppervlakte komt maar zijn claims absoluut niet kan waarmaken.
 
Interessante materie, is het aan te raden om ZMA te gebruiken tijdens een kuur met test-e+dbol waar ik nu net mee begonnen ben?
 
Ik geloof dat het het best in de nakuur genomen kan worden om je eigen test produktie zo snel mogelijk weer opgang te helpen en maximale gains te behouden.

Leuk spul dat ZMA :meal:
 
Maar je kan het toch net zo goed tijdens je kuur nemen zodat je voldoende zink binnen krijgt en daar dus ook van profiteert?
 
magnesium:


Welke magnesium supplementen NIET:
Het kan veel slechter, met de vormen magnesium aspartaat of glutamaat. Die zijn gewoon giftig (neurotoxisch). Ook magnesium oxide and magnesium hydroxide zijn ineffectief, hydroxide is ook af te raden omdat het dan een laxerende werking heeft. Magnesium carbonaat en magnesium stereaat zijn niet werkzaam. Magnesium steraat zorgt ervoor dat pillen glijden in de pillen machines.

alhoewel ik het nu later alweer anders heb gelezen namelijk dat aspartaat juis de goeie is.

Uitgezonderd de -orotaat en de -aspartaatverbindingen hebben alle magnesiumverbindingen een min of meer laxerend effect; de mate waarin verschilt per \
en ze raden het juis aan de aspartaat.
 
Laatst bewerkt:
Interessante materie, is het aan te raden om ZMA te gebruiken tijdens een kuur met test-e+dbol waar ik nu net mee begonnen ben?

zou je niet eerder beginnen met een degelijk voedingsschema dan nu al met anabolen te beginnen?
 
Back
Naar boven