MuscleMeat

Zoetstoffen

Bezoekers in dit topic

Geurt-G

Cool Novice
15 jaar lid
Lid geworden
11 okt 2002
Berichten
167
Waardering
0
Er was vorige week op de Ned.tv een docu over kunstmatige zoetstoffen, er werd door iemand gesteld dat deze schadelijk zouden zijn.(Klachten zoals hoofdpijn ed).
Deze stoffen zitten ook in de produkten die wij gebruiken, dus was het wel leuk om even te zien.(Bv.shake's)
DSM(een fabrikant van dergelijke zoetstoffen) sprak dit tegen.
Wat denken jullie hiervan, en hebben jullie evt. ervaringen?

Groeten Geurt-G.
 
T had hier nog een post over geopend voor de verhuizing. kan em nu effe niet zo snel vinden :(
 
Zou kunnen, maar dat is dan toch read only, en ik denk dat niet veel mensen in al die oude threads gaan neuzen.

Groeten Geurt-G.
 
Dit was die post:

De bittere waarheid over kunstmatige zoetstoffen.

Moderne voedingsproducten zitten vol met diverse additieven, waarvan de meeste onschuldig zijn, maar enkele daarentegen vrij gevaarlijk. Vooral nu 'light' in is, zie je het additief Aspartaam veel voorkomen. Deze suikervervanger veroorzaakt verontrustende symptomen van geheugenverlies tot hersentumoren; het is één van de meest gevaarlijke stoffen die ooit aan voeding is toegevoegd. Het boek 'Voorschrift voor Voedingsgezondheid' door James en Phyllis Balch, neemt Aspartaam op in de lijst onder de categorie chemisch vergif.
Aspartaam is de formele naam voor diverse merknamen en werd in 1965 bij toeval ontdekt bij het testen van een ander medicijn. Het was oorspronkelijk toegestaan voor droge waren, maar ingediende bezwaren, alsmede onderzoeken zorgden ervoor, dat de Amerikaanse FDA voortaan goedkeuring moest geven aan Aspartaam (5 december 1974).
Aspartaam is verreweg de meest gevaarlijke stof, die toegevoegd wordt aan voedingsartikelen. Het neemt meer dan 75% van de nadelige reacties op toevoegingen aan voedsel, die aan de FDA gerapporteerd zijn, voor zijn rekening. Een paar van de 90 verschillende symptomen die daarin opgenomen zijn en die veroorzaakt zijn door Aspartaam, omvatten: hoofdpijn / migraine, duizeligheid, aanvallen, misselijkheid, gevoelloosheid, krampachtige bewegingen van de spieren, gewichtstoename, uitslag, depressie, vermoeidheid, irritatie, hartkloppingen, slapeloosheid, gezichtsproblemen, gehoorverlies, harttrillingen, ademhalingsmoeilijkheden, ongerustheidsaanvallen, onduidelijks spraakvermogen, smaakverlies, oorsuizingen, duizelingen, geheugenverlies en gewrichtspijn.
Volgens onderzoekers en artsen, die de nadelige effecten bestuderen, kunnen de volgende chronische ziekten teweeggebracht of verergerd worden door het innemen van Aspartaam: hersentumoren, multiple sclerose, epilepsie, het chronische vermoeidheidssyndroom, Parkinson, Alzheimer, verstandelijke achteruitgang, lymfoom, geboortebeschadigingen, fibromyalgie en suikerziekte.

Aspartaam is gemaakt van de chemicaliën aspartisch zuur, phenylalanine en methanol; bovendien ontstaat er in het lichaam als bijproduct Diketopiperazine (DKP). Op de schadelijke werking van deze producten wordt onderstaand nader ingegaan.
Aspartisch zuur (40% van Aspartaam)
Diverse publicaties maken er gewag van, dat Aspartaam (aspartisch zuur en gluta_minaatzuur) in onze voedselvoorraad ernstige chronische neurologische kwalen en ontelbaar veel andere acute symptomen veroorzaakt. Dit ontstaat als volgt: Aspartaat en glutaminaat gedragen zich als neurozendertjes in de hersenen door de transmissie van informatie van neuron naar neuron te vergemakkelijken. Teveel aspartaat en glutaminaat in de hersenen vernietigt bepaalde neuronen door de toelating van een stroom van teveel calcium in de cellen. Deze instroming brengt buitengewone aantallen van vrije radicalen in beweging die de cellen vernietigen. De schade aan de zenuwcellen die veroorzaakt kan zijn door buitensporig aspartaat en glutaminaat is de reden waarom gesproken wordt van 'exci_totoxines'. Ze wekken de zenuwcellen op of stimuleren de dood. Aspartisch zuur is een aminozuur. Als het in z'n vrije vorm (los van proteïnes) genomen wordt, zorgt het duidelijk voor een toename van het bloedplasmaniveau van aspartaat en glutaminaat. De overdaad daaraan in het bloedplasma, kort nadat Aspartaam of soortgelijke producten zijn opgenomen, leidt tot een hoog niveau van deze neurozendertjes in bepaalde delen van de hersenen.
De extra glutaminaat en aspartaat begint langzaam met het vernietigen van neutronen. De grote meerderheid (75%+) van zenuwcellen in een bepaald deel van de hersenen wordt vernietigd voordat enige symptomen van chronische ziekte zijn opgemerkt. Een paar van de vele chronische ziekten, die hebben laten zien bijgedragen te hebben aan lange termijn blootstelling aan opgewekt aminozuurschade omvatten: Multiple sclerose (MS), ALS, geheugenverlies, hormoonproblemen, gehoorverlies, epilepsie, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson. Hypoglykemie, AIDS, dementie, hersenletsel en neuro-endocrine aandoeningen.
De risico's voor zuigelingen, kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en personen met bepaalde chronische gezondheidsproblemen van excitotoxine zijn groot.
Phenylalanine
Dit is een aminozuur dat normaal gesproken in de hersenen wordt aangetroffen. Mensen met de genetische aandoening fenylketonurie (PKU) kunnen deze stof niet verteren. Dit leidt tot gevaarlijk hoge niveaus van phenylalanine in de hersenen (soms dodelijk). Er is gebleken, dat de inname van Aspartaam, vooral samen met carbo_hydraten, kan leiden tot buitensporige niveaus van phenylalanine in de hersenen, zelfs bij personen die niet lijden aan PKU. Deze kunnen ervoor zorgen dat de niveaus van serotonine in de hersenen afnemen, hetgeen leidt tot emotionele aandoeningen zoals depressie. Er is door middel van het testen van personen aangetoond, dat phenylalanine-niveaus in het bloed beduidend toenamen bij personen die een tijd lang Aspartaam hadden gebruikt; zelfs een enkel gebruik van Aspartaam deed het phenylalanine-niveau in het bloed toenemen; het is vooral gevaarlijk voor zuigelingen en foetussen.
Methanol, ofwel hout_geest / houtgif (10% van Aspartaam)
Methanol is een dodelijk vergif. Sommigen herinneren zich methanol als het vergif, dat er de oorzaak van was, dat alcoholisten uit achterbuurten blind werden of dood gingen. Methanol wordt geleidelijk aan in de dunne darm opgenomen wanneer de methyl-groep van Aspartaam het enzym chymotrypsine tegenkomt.
De absorptie van methanol in het lichaam wordt aanzienlijk versneld wanneer vrije methanol opgenomen wordt. Vrije methanol ontstaat uit Aspartaam wanneer het verwarmd wordt tot meer dan 30 graden Celsius. Dit zou zich voordoen wanneer het product, dat Aspartaam bevat, onjuist bewaard of wanneer het verwarmd wordt (bijvoorbeeld als onderdeel van een 'voedsel'-product). Methanol ontbindt zich in mierenzuur en formaldehyde in het lichaam. Formaldehyde is een dodelijk neurotoxine.
Symptomen van methanolvergiftiging zijn hoofdpijn, oorsuizingen, duizeligheid, misselijkheid, maagdarmstoornissen, slapheid, duizelingen, koude rillingen, geheugenverlies, verstijvingen en pijnscheuten in de ledematen, gedragsstoornissen en zenuwontstekingen. De meest bekende problemen van methanolvergiftiging zijn gezichtsproblemen waaronder een wazig zicht, hevige samentrekkingen van visuele velden, verdoezeld zicht, verduisterd zicht, netvliesbeschadiging en blindheid.
Formaldehyde is een bekende kankerverwekker, dat netvliesbeschadiging veroorzaakt, het DNA verstoort en geboorteafwijkingen veroorzaakt.
Er is gebleken dat sommige fruitsappen en alcoholische drankjes kleine hoeveelheden methanol bevatten. Het is echter belangrijk te weten, dat methanol nooit alleen voorkomt. In ieder geval is ethanol aanwezig, vaak in veel grotere hoeveelheden. Ethanol is een tegengif voor methanolvergiftiging bij mensen. De troepen van Dessert Storm werden 'getrakteerd op' grote hoeveelheden Aspartaamdrankjes die door de zon in Saoedi Arabië sterk verwarmd waren. Velen van hen keerden huiswaarts met talrijke kwalen, zoals bij personen die chemisch vergiftigd waren door formaldehyde. De vrije methanol in de drankjes kan hebben bijgedragen aan deze ziekten. Andere afbraakproducten van Aspartaam, zoals DKP kunnen ook een factor zijn geweest
Diketopiperazine (DKP)
DKP is een bijproduct van de Aspartaamstofwisseling en is betrokken bij gevallen van hersentumoren. Sommige schrijvers zeggen, dat DKP geproduceerd wordt na inname van Aspartaam. Het is niet zeker of dat wel juist is, maar het is zeker waar dat DKP gevormd wordt bij vloeibare producten die Aspartaam bevatten na een verlengde bewaring.
Kwalen als gevolg van Aspartaam
De bestanddelen van Aspartaam kunnen leiden tot een breed scala aan kwalen. Sommige van deze problemen ontstaan geleidelijk aan, terwijl andere onmiddellijke, acute reacties zijn. Er is een enorm aantal mensen, dat aan de symptomen, veroorzaakt door Aspartaam, lijdt en nu nog geen idee heeft waarom kruiden of geneesmiddelen niet helpen om hun problemen te verzachten. Er zijn ook gebruikers van Aspartaam, die niet lijken te lijden aan de onmiddellijke reacties van Aspartaam. Maar zelfs deze personen zijn gevoelig voor lange-termijn-beschadiging, veroorzaakt door aminozuur, phenylalanine, methanol en DKP.
Een paar van de vele zorgwekkende kwalen, zijn de volgende:
· Geboorteafwijkingen.
· Kanker (hersenkanker)
· Suikerziekte.
· Emotionele afwijkingen.
· Epilepsie / aanvallen
 
vervolg

De reden, waarom veel mensen de ernstige reacties op Aspartaam niet horen, is tweeledig:
Gebrek aan bewustzijn bij de meeste mensen. Ziektes, die veroorzaakt zijn door Aspartaam, worden niet in de kranten vermeld zoals vliegtuigongelukken. Dit komt omdat deze voorvallen op heel veel verschillende plaatsen voorkomen.
De meeste mensen brengen hun symptomen niet in verband met het lange-termijngebruik van Aspartaam. Voor mensen, bij wie een belangrijk percentage van de hersencellen vernietigd is en lijden aan chronische ziektes, is er geen aanleiding om zo'n ziekte in verband te brengen met het gebruik van Aspartaam.

Toepassingen van Aspartaam
In 1992 keurde de FDA het gebruik van Aspartaam goed in moutdrankjes, cornflakes en gekoelde puddingen en vullingen. 1n 1993 keurde de FDA Aspartaam goed voor het gebruik in harde en zachte snoepjes, niet alcoholische drankjes, thee, vruchtensappen en siropen, bakproducten en bakmixen, suikerglazuur, sierlaagjes en vullingen van bakproducten.
In 1991 verbood de FDA de import van stevia. Het poeder van het blad was honderden jaren gebruikt als alternatief voor zoetstoffen. Het wordt in heel Japan gebruikt zonder nadelige effecten. Wetenschappers die stevia onderzoeken, hebben verklaard dat het veilig is voor menselijke consumptie - iets dat al bekend was in vele delen van de wereld waar het niet verboden was. Velen zijn ervan overtuigd dat stevia verboden werd omdat het de verkoop van Aspartaam nadelig zou beïnvloeden.
De consumptie van Aspartaam is niet alleen een probleem in Amerika. Het wordt verkocht in meer dan 70 landen in de wereld, ook in Nederland. De Warenwet heeft geen redenen gevonden om het product te verbieden. Aspartaam wordt aangetroffen in producten waarbij het niet vermeld staat op het label. Men moet vooral voorzichtig zijn met apothekersdrankjes en supplementen.
 
Stevia zou een goede vervaning zijn alleen jammer dat het niet toegelaten word in nederland.
 
T, je weet inmiddels ook wat Willem hierover gezegt heeft (had ErEf met hem over gemaild). De hoeveelheid (aspartaam) met van een fles met aspartaam gezoete frisdrank is even giftig als 1 druppeltje jenever. Dus moet je het daarom laten?
 
Ja voor elk onderzoek dat zegt A is er een dat zegt B en zo is dat ook bij wetenschappers...
Ik laat het alvast niet want het zit in m'n whey..jammergenoeg.
 
Back
Naar boven