XXL Nutrition

Zorgverzekeraars melden tekort van 112miljoen euro in AWBZ

Users who are viewing this thread

Yzord

VIP ŸžõrЙ
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
20 jul 2005
Berichten
12.404
Karma
167
Lengte
1m76
Massa
100kg
DEN HAAG - In de thuiszorg en andere vormen van AWBZ-zorg ontstaat dit jaar een tekort van 122 miljoen euro. Zorgverzekeraars hebben deze claim neergelegd bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Die is nu aan het bekijken of er geld bij moet.

Klantenstops

Dat heeft staatssecretaris Jet Bussemaker donderdag gezegd in overleg met de Tweede Kamer. Aanleiding voor het debat waren meldingen van klantenstops bij instellingen voor thuiszorg in Drenthe en Flevoland.

Bussemaker stelde dat de gemelde tekorten een prognose betreffen, maar dat het geld nog niet op is. "Ik ben niet van plan onmiddellijk de portemonnee te trekken."

Vrees

De staatssecretaris vreest dat de zorgaanbieders haar het geld uit de zak proberen te kloppen door te hard aan de bel te trekken over dreigende tekorten. Ze stelde zich niet te willen lenen voor "omzetmaximalisatie" van zorgaanbieders.

Bussemaker wees erop dat van de 95 miljoen die haar voorgangster Clémence Ross uittrok om wachtlijsten weg te werken, uiteindelijk 33 miljoen niet werd besteed.

Onaanvaardbaar

Dat er instellingen zijn die urgente cliënten geen zorg meer geven terwijl er door schuiven met budgetten nog wel wat te regelen valt, noemde ze onaanvaardbaar.

"Weliswaar worden er dan geen juridische maar wel morele regels overschreden."

Afdoende

De Nederlandse Zorgautoriteit meldde eerder dit jaar dat het budget voor de AWBZ-zorg afdoende moet zijn. Volgens de autoriteit is er in Drenthe niet echt een probleem omdat andere thuiszorgaanbieders nog wel kunnen bijspringen.

De Tweede Kamer ontving deze week een brief van de zorgaanbieders in Flevoland die zeggen dat er in hun provincie ook voor verschuiven van zorg geen ruimte meer is.

Spoeddebat

De Kamer wilde van Bussemaker horen hoe het nu precies zit met de budgetten binnen de AWBZ. De regeringspartijen accepteerden deze zomer tijdens een spoeddebat nog haar uitleg dat er sprake was van een probleem met het verdelen van het geld, maar dat er geen capaciteitstekort was.

Donderdag drongen zij ook aan op snelle duidelijkheid. Bussemaker beloofde dat de NZa begin oktober uitsluitsel zal geven over de gemelde tekorten.

Mooi huh, voordat het huidige ziekenfondsstelsel werd ingevoerd kon het allemaal wel, en nu betalen we 3 keer zoveel en ineens is er een tekort. Net als dat de zorgeverzekeraars ineens roepen dat ze het allemaal niet meer kunnen betalen. Jaja...zakkenvullers
 

Gorill0r

Colossal Veteran
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
25 apr 2005
Berichten
14.970
Karma
30
Hoe denk je anders dat die topmannen een villa hebben met een dikke auto voor de deur en 4x per jaar op vakantie gaan?

****ed up.
 

Ghostrider

Freaky Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
26 okt 2006
Berichten
6.493
Karma
2
Laatst was er toch een topic met een overschot van de AWBZ?
 

arnoldfan

Monstrous Giant
+10 jaar member
Lid geworden
27 aug 2006
Berichten
12.579
Karma
7
Lengte
1m50
Massa
160kg
Vetpercentage
1%
wat een vuillakken zeg.we betalen ons naar de klote.meer dan 1000 in het jaar weggegooid geld.en dan nog drammen dat ze te weinig hebben.nekshot voor hun.
 

SHUTTERSPEED

Enormous Athlete
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
13 jun 2005
Berichten
36.950
Karma
279
zo komen we straks toch nog op de 400 euro die ErikR voor 2020 voorspelde ;)
 

jacky den bels

Monstrous Giant
+10 jaar member
Lid geworden
2 apr 2006
Berichten
13.308
Karma
214
Lengte
1m80
Massa
95kg
was te verwachten he we gaan dadelijk gewoon steeds meer betalen en ja kan wel eens op dt bedrag uit gaan komen ........dan vraag je je toch af hoe ze dat in Belgie doen;ik betaal in Belgie iets van 115 euro per jaar en dat is voor de dokter en tandarts en als extra hospitalisatie(ziekenhuis)oke je moet elke keer als je iets laat doen wat bij betalen maar dat valt goed mee.Ik ben in maart al geopereerd aan mijn meniscus en ik geloof dat ik in totaal iets van 10 euro heb moeten bijbetalen......zou in Nederland toch ook mogelijk moeten zijn.Oja voor diegene die echt alles willen weten ja ik betaal in nederland ook aan het cz en dat vind ik erg genoeg .
 

houston

Ripped Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
24 jun 2005
Berichten
3.657
Karma
23
Lengte
2m29
Massa
44kg
Vetpercentage
28%
wat een vuillakken zeg.we betalen ons naar de klote.meer dan 1000 in het jaar weggegooid geld.en dan nog drammen dat ze te weinig hebben.nekshot voor hun.Mag die man ook wat verdienen.:mad: Het is daar wel flink bikkelen hoor.
 

Bouwens

Jehova's getuige
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
9 feb 2005
Berichten
6.436
Karma
22
Ik weiger meer te betalen. Zeker nu ik weet dat TBS clienten weekendjes Centerparcs met hun hele familie aangeboden krijgen om hun verlof te vieren. Daar betalen wij ook allemaal dik voor....
 

billiejoe

Competitive Bodybuilder
+10 jaar member
+15 jaar member
Lid geworden
9 nov 2005
Berichten
2.610
Karma
31
De ziektekosten zijn nog altijd goedkoper hier thuis dan voorheen.

Neemt niet weg dat de kosten waarschijnlijk flink zullen stijgen. Maar dat is niet zo gek als je eerst met z'n allen prijsstunts doet en vervolgens maar een X% van je claims kan dekken na je gestunt met premies...
 

Naar boven