kik moet zeggen dat ik van koken houd, ben niet zo van het kilokoken. kook bijna eleke dag vers.
maar goed wlelicht als jullie je een keer vervelen.
dit is meer een "ik heb net getrained en het is zaterdag en ik wil lekker koken" maal.
benodigd:
grote ovenbestendige schaal
sateprikkerslengte ca 25 cm
een kale kip (is toch lekkerder dan met veren

)
2 parpika's,
2 grote of 3 kleinere uitjes
1 grote bak champignons
2 knoflookteentjes
kruiden en smaakmakers voor de marinade:
-
zout, (4seizoenen) peper grove korrel, kerrie, bascilicum, peterselie
eigenlijk wat je zelf lekker vind ,samle zoetige sambal is ook heerlijk)
- curry
- ketjap (of soja, maar mijn voorkeur gaat uit naar ketjap)
- twee eetlepels olijfolie
griekse rauwkost salade (apart en koel serveren op het laatst)
bereiding:
neem een lekkere grote klodder curry en doe deze in een grote schaal (waar de kip ook in past)
doe daar vervolgens de kruiden bij tezamen met de olijfolie.
roer dit goed door elkaar tot er een stroperige massa ontstaat.
rol de kip meerdere malen door de marinade en doe dit ook aan de binnenzijde van de kip.
laat de kip vervolgens 1 uur in de koelkast de marinade opnemen. (een halve dag is beter, maar het is net hoeveel tijd je hebt)
zet 5 minuten voordat je de kip uit de koelkast haalt, de oven op voorverwarmen en doe dit op 175 graden.
snij alvast 2 of 3 champignons, een half uitje, en een teentje knoflook zeer fijn. doe een eetlepel marinade bij de fijngesneden champignon en ui.
haal de kip uit de koeling en vul deze vanbinnen met het fijngesneden spul. (valt het eruit, neem dan een sateprikker punt en steek hem dicht)
steek de kip tweemaal aan de borstzijde met een mes en stop daarde teentjes knoflook in.
draai de kip nog een paar maal rond in de marinade en leg deze in de schaal.
leg de schaal in de oven en zet de timer op 30 minuten.
na dertig minuten de kip omdraaien en opnieuw marineren. (rubberen kwast á € 0,50 bij de marskramer of action helpt daar handig bij)
leg de kip nogmaals 30 minuten in de oven.
snij de ca 5 minuten voor de laatste dertig minuten de ui, champignons, en paprika in grove stukken en steek deze om en om op een sateprikker.
haal de kip uit de oven en zet de oven terug op 150 graden!
draai de kip nogmaals rond in de marinade en leg de sateprikkers ernaast.
zet het geheel terug in de oven en zet de timer nogmaals op 30 minuten.
na dertig minuten de kip eruit halen en laten rusten voor 15 minuten onder wat alufolie.
kun je vast de borden plaatsen en de griekse rauwkost in schaaltjes doen.
snij de kip in zijn geheel eenmaal doormidden. (haal ook even de teentjes knoflook uit sneetjes)
serveer me de satestokjes met groenten en ik zeg lekker kluiven
bon ape-tiet