AndroidHealthClinic

Gezonde margarines maken depressief, olijfolie blij

Bezoekers in dit topic

MeDieViL

Monstrous Giant
15 jaar lid
Lid geworden
8 jan 2005
Berichten
12.252
Waardering
559
Lengte
2m30
Massa
40kg
Vetpercentage
> 50%
Gezonde margarines maken depressief, olijfolie blij (Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2009 Aug 31;33(6):972-7.)
olijfolievierge.jpg

Depressies zouden minder vaak voorkomen als we collectief minder dieetmargarines zouden gebruiken, en zouden overstappen op olijfolie. Dat kun je afleiden uit een epidemiologische studie van Georgia Southern University waarvoor een kleine vijfduizend mensen tien jaar werden gevolgd. De vetzuren in olijfolie lijken te beschermen tegen depressie, terwijl de vetzuren in de meeste "gezonde" margarines de kans op depressie juist verhogen.


Depressie is de afgelopen honderd jaar een volksziekte geworden, met net zo'n impact als artritis, reuma en diabetes. In Nederland heeft misschien wel 15 procent van de bevolking depressieve klachten, aldus een onderzoek dat een zorgverzekeraar verleden jaar bekendmaakte. [Google] Een theorie zegt dat die opkomst van depressie het gevolg is van een toegenomen consumptie van de plantaardige meervoudig onverzadigde vetzuren zoals in maiskiemolie, veel soja-olies en zonnebloemolie. Die vetzuren heten ook wel omega-6-vetzuren. De bekendste is, dankzij de reclames van Unilever, linolzuur. Omega-6-vetzuren zijn beter voor hart en bloedvaten dan verzadigd vet, en daarom is de voedingsindustrie ze in steeds meer levensmiddelen gaan stoppen. We krijgen er dus steeds meer van binnen.

Omega-6-vetzuren zijn grondstoffen voor ontstekingsfactoren als prostaglandines. Tegelijkertijd verdringen omega-6-vetzuren omega-3-vetzuren uit het lichaam. Hersencellen hebben die omega-3-vetzuren, die je trouwens vindt in vette vis, juist nodig om goed te functioneren. Zowel een overmaat aan ontstekingsfactoren als een tekort aan omega-3-vetzuren zou depressie in de hand kunnen werken - en nog meer, veel meer aandoeningen.

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren of omega-9-vetzuren zitten in olijfolie. Ze zijn goed voor hart en bloedvaten, net als omega-6-vetzuren, maar laten het lichaam niet meer ontstekingsfactoren aanmaken en verdringen de omega-3-vetzuren niet uit het lichaam.

De onderzoekers bepaalden met vragenlijsten hoeveel verzadigd vet, omega-6-vetzuren en enkelvoudig onverzadigde vetzuren de vijfduizend Amerikanen dagelijks aten. Daarna verdeelden de onderzoekers hun onderzoeksobjecten in tertielen. Voor verzadigd vet bijvoorbeeld bestond het eerste tertiel uit de 33,3 procent van de onderzoeksobjecten die het minste verzadigd vet aten. Het derde tertiel bestond uit de 33,3 procent die het meeste verzadigd vet at.

Vervolgens hielden de onderzoekers hun onderzoeksobjecten tien jaar in de gaten, om te zien of ze depressief werden. Hieronder zie je het verband tussen ernstige depressie en de inname van vetzuren. Bij het eerste tertiel zetten de onderzoekers de kans op depressie op 1.
n9depr.gif

n9depr2.gif

Hoe kleiner de p, des te sterker is het verband. Waar de p kleiner is dan 0.05 is het verband statistisch significant.

Bij de mannen verdubbelt een hoge inname van omega-6-vetzuren de kans op depressie zo ongeveer. Er is een tendens dat een hoge inname van omega-9-vetzuren de kans op depressie vermindert, maar het verband is niet statistisch significant. Bij de vrouwen is het beschermende effect van een hoge inname van omega-9-vetzuren wel statistisch significant.

De take home message van het onderzoek is duidelijk. Als je de dieetmargarines en andere dieetproducten op basis van omega-6-vetzuren vervangt door olijfolie, dan ziet de wereld er een stuk zonniger uit. Op termijn.

http://www.ergogenics.org/psychologie60.html#1
 
bullshit imo
 
Is al erg lang bekent dat omega6 in grote hoeveelheden troep is, om van transvetten nog maar te zwijgen.
Vind deze studie dus wel geloofwaardig.
 
tsja, mja als je met al die dingen die slecht zijn rekening moet gaan houden, kun je op een gegeven niet meer leven.
 
Omega 6 eten we veel teveel. Probleem is het evenwicht dat zoek is in het Westers dieet. Hoewel omega 6 (oa 'gezonde' margarine) essentieel is en 9 (olijfolie) niet, is die laatste daarom toch gezonder en mag (naast omega 3) meer gegeten worden.
 
tsja, mja als je met al die dingen die slecht zijn rekening moet gaan houden, kun je op een gegeven niet meer leven.

Gwn alle rotzooi eruitgooien, margarine zie ik niet anders dan andere bewerkte troep, er zijn genoeg natuurlijke producten zoals idd olijfolie.
 
Omega 6 eten we veel teveel. Probleem is het evenwicht dat zoek is in het Westers dieet. Hoewel omega 6 (oa 'gezonde' margarine) essentieel is en 9 (olijfolie) niet, is die laatste daarom toch gezonder en mag (naast omega 3) meer gegeten worden.

Inderdaad, uit onderzoek is zelfs gebleken dat de gemiddelde Europeaan een overschot aan omega 6 binnen krijgt, omdat het aan ontzettend veel producten word toegevoegd.

Ik heb ook mijn twijfels bij dit onderzoek. Misschien zie ik het verkeerd maar:

The authors prospectively assessed the association between dietary linoleic and oleic FAs and the risk of severe depressed mood (SDM) among 4856 adults aged 25-74 years who were examined in 1971-1975 as a part of a national survey.

Het verschil in de margarines van toen en nu is natuurlijk drastisch veranderd. En daarbij smeert olijfolie niet makkelijk op je brood ;)
 
Voor op je brood moet je boter gebruiken, welke idioot eet er nu nog margarine nu al lang is gebleken dat er niets van dat hartziekten verhaaltje klopt:D
 
Voor op je brood moet je boter gebruiken, welke idioot eet er nu nog margarine nu al lang is gebleken dat er niets van dat hartziekten verhaaltje klopt:D

Inderdaad gewoon roomboter op brood.. dat is 100% natuurlijk, geen bewerkte rommel :thumbs:
 
Op zich is Becel niet 'slecht' op brood, maar je moet het niet speciaal gaan eten omdat je denkt dat je dan gezonder bent.

De original bevat bijv.:

- omega-6 (linolzuur) 15,8 g
- omega-3 (alfa-linoleenzuur) 3 g

Op zich is dit niet zo'n slechte verhouding (hoewel ik persoonlijk vind dat het 3:1 ipv 5:1 mag zijn) maar dan moet al de rest wat je eet natuurlijk ook wel die verhouding hebben.

Stel dat iemand teveel omega 6 eet en die gaat dan die Becel eten dan blijft ie gewoon teveel 6 eten en word die persoon dus niet gezonder.

En ja boter is prima, maar wel duurder.
 
Die titels zijn ook altijd zo achterlijk hè. Dus als ik olijfolie ga eten word ik blij ??? als het zo simpel was. En wie word er nou depressief van margarine.
 
Back
Naar boven