Wat de meeste mensen niet weten is dat sojabonen, noten en dan met name pinda´s en produkten die zijn gemaakt van pinda´s schimmels bevatten die alfatoxines bevatten. Alfatoxines zijn sterk carcinogene stoffen, carcinogeen wil zeggen kankerverwekkend.
Een van de schadelijkste gifstoffen voor de lever is alfatoxine. Aflatoxine verhoogt het risico op het krijgen van leverkanker sterk. AflatoxineB1 het is overal in ons voedsel in de lucht en in water. Het is hittebestendig en bestand tegen pasteurisatie.
In bijna alle pinda´s, sojabonen,granen en de meeste andere noten komen aflatoxinen voor. Aflatoxines zijn chemicalien die worden uitgescheiden door bepaalde pathogene schimmels. De meest voorkomende zijn de Aspergillus flavus en de Aspergillus parasiticus. De hoeveelheid van deze schimmels is beangstigend hoog op de meeste pinda´s.
Zowel Aspergillus flavus als parasiticus zijn wijdverspreid, maar A. parasiticus is dominant intropische en subtropischelanden. Ze groeien op een ruime variatie aan voedingsmiddelen. Afhankelijk van het klimaat kunnen ze voedingsmiddelen infecteren voor de oogst en ze met aflatoxinen besmetten. De voedingsmiddelen kunnen maïs zijn, maar ook eetbare noten (aardnoten, paranoten, pimpernoten, dadels, enz.). Landen in gematigde klimaatzones worden minder of helemaal niet door de besmetting getroffen. In die landen kan aflatoxicose enkel voorkomen via besmette, ingevoerde voedingsmiddelen.
De sterke carcinogene eigenschappen van aflatoxines zijn onomstotelijk vastgesteld. Epidemologische studies hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen de consumptie van met alfatoxine besmet voedsel en leverkanker.
Bron: [Link niet meer beschikbaar]
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/31838-aflatoxines-en-kanker.html
Een van de schadelijkste gifstoffen voor de lever is alfatoxine. Aflatoxine verhoogt het risico op het krijgen van leverkanker sterk. AflatoxineB1 het is overal in ons voedsel in de lucht en in water. Het is hittebestendig en bestand tegen pasteurisatie.
In bijna alle pinda´s, sojabonen,granen en de meeste andere noten komen aflatoxinen voor. Aflatoxines zijn chemicalien die worden uitgescheiden door bepaalde pathogene schimmels. De meest voorkomende zijn de Aspergillus flavus en de Aspergillus parasiticus. De hoeveelheid van deze schimmels is beangstigend hoog op de meeste pinda´s.
Zowel Aspergillus flavus als parasiticus zijn wijdverspreid, maar A. parasiticus is dominant intropische en subtropischelanden. Ze groeien op een ruime variatie aan voedingsmiddelen. Afhankelijk van het klimaat kunnen ze voedingsmiddelen infecteren voor de oogst en ze met aflatoxinen besmetten. De voedingsmiddelen kunnen maïs zijn, maar ook eetbare noten (aardnoten, paranoten, pimpernoten, dadels, enz.). Landen in gematigde klimaatzones worden minder of helemaal niet door de besmetting getroffen. In die landen kan aflatoxicose enkel voorkomen via besmette, ingevoerde voedingsmiddelen.
De sterke carcinogene eigenschappen van aflatoxines zijn onomstotelijk vastgesteld. Epidemologische studies hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen de consumptie van met alfatoxine besmet voedsel en leverkanker.
Bron: [Link niet meer beschikbaar]
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/31838-aflatoxines-en-kanker.html


