Little Me
Competitive Bodybuilder
- Lid sinds
- 21 jun 2005
- Berichten
- 2.664
- Waardering
- 1
Ongezond dieet is vele malen dodelijker dan ongezond voedsel
Teveel eten of een onevenwichtig dieet zijn veel grotere bedreigingen voor de volksgezondheid dan voedselbesmettingen of andere vormen van onveilig voedsel.
Dit is gezegd op een studiedag van het Europees voedselagentschap over de meting van de voordelen en de risico's van bepaalde voeding.
Iedereen heeft er al over geklaagd op café of aan tafel: vis (of een ander voedingsmiddel) is gezond, maar vis bevat soms ook chemicaliën die ongezond zijn. Is vis eten dan gezond of ongezond? "Op de duur weet je niet meer wat je nog mag eten", is meestal de stelling waarmee de discussie wordt afgesloten.
Het Europees agentschap dat waakt over de voedselveiligheid EFSA hield midden deze maand een expertenconferentie over deze thematiek. Hoe kunnen we betere informatie verstrekken over de voordelen en over de risico's van bepaalde voeding?
Een Nederlandse studie stelt dat bij onze noorderburen jaarlijks een 245.000 levensjaren verloren gaan (door vervroegd sterven of vervroegd ziek worden) door een onevenwichtig dieet. Overgewicht kost nog eens 215.000 levensjaren, ieder jaar. Voedselbesmettingen en dergelijk kosten 'slechts' een 1.000 tot 4.000 levensjaren. Ter vergelijking, roken kost goed 350.000 levensjaren, per jaar in Nederland.
Op het congres werd wel gewezen op de beperkingen van deze maatstaf van verloren levensjaren. Die kan zeker niet in alle situaties gebruikt worden, omdat de schattingen niet altijd kunnen gemaakt worden.
Herman Koëter, wetenschappelijk directeur van het EFSA stelt dat momenteel nog veel maatstaven ontbreken, maar is ervan overtuigd dat over enkele jaren veel betere informatie over voordelen en risico's van specifieke voedingsproducten mogelijk zal zijn. Zijn antwoord op de vraag over vis, is dan ook: "Ja, vis kan besmettingen bevaten, maar er zit zoveel goed in, wat we ook kunnen meten, dat de mogelijke risico's niet opwegen tegen de voordelen".
De discussie gaat trouwens niet alleen over mogelijke besmettingen van voedsel, maar ook over zogenaamd functioneel voedsel (voedsel waaraan gezonde bestanddelen zijn toegevoegd). Vitaminen, voedingssupplementen en functioneel voedsel zijn nu reeds een markt goed voor miljarden euro in Europa, en de groei gaat pijlsnel.
Toch kunnen de experten de voordelen van die toevoegingen niet exact berekenen. De hoger vermelde Nederlandse studie stelt dat de meeste consumenten geen voordeel hebben bij voedingsupplementen, voor zover ze een evenwichtig dieet volgen. De experten zijn het er wel over eens dat niet iedereen over dezelfde kam kan geschoren worden. Ouderen, kleine kinderen, zwangere vrouwen moeten afzonderlijk beschouwd worden.
bron gva

