Muis
Advanced Bodybuilder
- Lid sinds
- 18 apr 2003
- Berichten
- 964
- Waardering
- 1
Moet je ongeopende vis-olie verpakkingen ook in de koelkast bewaren of geldt dat alleen voor geopende potjes?
thx
thx
Volg de onderstaande video samen om te zien hoe u onze site kunt installeren als een web-app op uw startscherm.
Notitie: Deze functie is mogelijk niet beschikbaar in sommige browsers.
Sinlath zei:bewaar jij de visolie gekoeld ?
volgens mij maakt het niets uit of je het gekoeld of niet bewaard, olie zal niet sneller bederven of schimmelen als je het buiten de kolekast bewaard
Muis zei:geopende potjes zeer zeker, is onverstandig om dat niet te doen.
omega-3 vetzuren oxideren heel erg snel ongekoeld en dan doen ze meer kwaad dan goed.
maak maar eens een gelletje open...als het sterk ruikt is het mischien niet goed meer.
Sinlath zei:nou ik gebruik dus geen visolie caps, ik giet gewoon lijnzaad door de kwark.
maar als dat oxideren voor de omega-3 geld dan zou dat bij lijnzaad dus ook het geval zijn.
even kijken of ik hier meer over kan vinden.
Muis zei:absoluut, geopende lijnzaadolie zeker in de koelkast bewaren.
oxideren geldt voor alle vetten allen voor hoe onverzadigder hoe erger en verzadigd dus het minst.
In de natuur bevinden de onverzadigde vetzuren zich meestal in het zaad, de vrucht of een ander onderdeel van de plant en ze worden daar beschermd tegen oxidatie m.n. door vitamine E. Als de olie uit het zaad of de vrucht geperst wordt, staat deze aan oxidatie bloot. Onverzadigde vetten oxideren heel gemakkelijk en worden dan ranzig (een dubbele binding is een aangrijpingsmogelijkheid voor een zuurstofmolecuul). Dat moet voorkomen worden. Koop daarom oliën altijd in kleine flesjes, bewaar ze op een donkere plaats en maak ze gauw op. Ook in het lichaam kunnen deze onverzadigde vetten natuurlijk oxideren. En dat is heel slecht. Geoxideerd cholesterol en andere vetten gaan als plaque aan je vaatwanden zitten. Je kunt dat voorkomen door met vitamine E te suppleren als je onverzadigde vetzuren gebruikt.
Kris zei:Sinlath citeerde uit onbekende bron een veel voorkomend gedachtengoed:
In de natuur bevinden de onverzadigde vetzuren zich meestal in het zaad, de vrucht of een ander onderdeel van de plant en ze worden daar beschermd tegen oxidatie m.n. door vitamine E. Als de olie uit het zaad of de vrucht geperst wordt, staat deze aan oxidatie bloot. Onverzadigde vetten oxideren heel gemakkelijk en worden dan ranzig (een dubbele binding is een aangrijpingsmogelijkheid voor een zuurstofmolecuul). Dat moet voorkomen worden. Koop daarom oliën altijd in kleine flesjes, bewaar ze op een donkere plaats en maak ze gauw op. Ook in het lichaam kunnen deze onverzadigde vetten natuurlijk oxideren. En dat is heel slecht. Geoxideerd cholesterol en andere vetten gaan als plaque aan je vaatwanden zitten. Je kunt dat voorkomen door met vitamine E te suppleren als je onverzadigde vetzuren gebruikt.
Omdat hierover ook anders gedacht wordt verwijs ik naar dit stukje van ergogenics: http://www.ergogenics.org/visolie4.html
