De reden van deze post is dat er verschillende gedachten zijn over verzadigde vetten/cholesterol en het risico op hart- en vaatziekten.
Deze gedachten zal ik verder toelichten, met verwijzingen naar de desbetreffende artikelen/onderzoeken.
Heb het ook voorgelegd aan de Nederlandse Hartstichting en het Voedingscentrum. Het voedingscentrum vond het niet tot hun taak behoren om dergelijke mails te beantwoorden van studenten…
Om te beginnen zou cholesterol geen directe riscofactor zijn voor hart- en vaatziekten, maar juist functioneren als bescherm/reparatiemateriaal(27, 34).
Feiten over vetten, 2003 / know your fats, 2000, Mary G Enig:
In onderzoeken vindt men vaak een correlatie wat betreft cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten, maar dit wil dan nog niet zeggen dat er een causaal verband bestaat. Cholesterol zou ook kunnen ontstaan door hart- en vaatziekten (oorzaak: inactiviteit, roken, overgewicht, DM, stress, micro-organismen etc.) in plaats van andersom. Dit zou verklaren waarom het cholesterolgehalte een ‘voorspellende’ factor kan zijn voor het optreden van hart- en vaatziekten en er een correlatie tussen deze twee bestaat.
Er zijn diverse onderzoeken die laten zien dat verzadigde vetten het cholesterol laten stijgen. Vaak wordt dan de oorzakelijke link gelegd met hart- en vaatziekten wat in dat onderzoek vaak niet is aangetoond. Men gaat dan uit van “intermediate endpoints” zoals J.V. Woodsite en Daan Kromhout aangeven (2005):
Met name Uffe Ravnskov (The Cholesterol Myths) is naast Mary Enig een bekend persoon die negatieve kritiek uit op de huidige vet/cholesterolopvattingen op basis van zijn onderzoeken (27-33,34). Hij staat echter niet alleen in zijn opvattingen gezien de leden van THINCS.
Van 26 lange termijn(4-23 jaar) follow-up studies (1-26) die de relatie onderzochten naar verzadigde vetten en het optreden van hart- en vaatziekten, hebben er schijnbaar slechts vier een statistisch positief verband gevonden.
Een bekend voorbeeld is de zeven-landen studie van Ancel Keys. Hiermee ‘bewees’ hij het verband tussen mortaliteit aan hart- en vaatziekten en het percentage vet in de voeding. Als hij in die tijd echter alle informatie van 22 landen had, dan was er schijnbaar helemaal geen rechtlijnig verband uitgekomen.
Daarnaast is er in die studie wel een significant verband gevonden tussen roken, systolische bloeddruk en coronaire hartziekte, maar niet tussen cholesterolwaardes, BMI en coronaire hartziekten (38).
Een ander onderzoek laat zien dat een hoger percentage verzadigd vetgebruik, negatief is gecorreleerd aan het ontwikkelen van atherosclerose (37). Ook zijn er onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat mensen met de hoogste cholesterolwaardes, de laagste mortaliteit hebben en het langste leven (34).
Een soortgelijke vraag heb ik ook voorgelegd aan de Nederlandse hartstichting. Het antwoord was in eerste instantie summier. Er werd verwezen naar een onderzoek van Walter Willet (mediterrane dieet) en een onderzoek van Martijn Katan en Ronald Mensink (effect van vetzuren op lipoproteïnen) maar deze beantwoorden niet geheel mijn vraag. Het mediterrane dieet is heel breed en sluit andere factoren niet uit. Effect van vetzuren op lipiden en lipoproteïnen geeft geen causaal verband met hart- en vaatziekten.
Een tweede keer de Nederlandse hartstichting geraadpleegd te hebben (afdeling onderzoek) kreeg ik van ir. Ineke van Dis het volgende onderzoek toegestuurd, een meta-analyse van Stewart Truswell. Hoewel dit een pleidooi is voor de huidige verzadigdvet/cholesterolopvattingen kan deze meta-analyse niet de diverse resultaten verklaren van onderzoeken met een andere conclusie.
Mijn mening is dat cholesterol een risicofactor is voor hart- en vaatziekten, maar dus niet de alles bepalende factor.
Die mening baseer ik o.a. op het rapport van de gezondheidsraad, consensus cholesterol, het standpunt van het voedingscentrum, de hartstichting en andere betrouwbare bronnen, ook buiten Nederland (D. Steinberg 39-43).
Het is echter nooit verkeerd om sceptisch te zijn en niet blind te varen op een standpunt van iemand.
Daarbij kom ik argumenten en onderzoeken tegen die ik moeilijk/niet kan weerleggen.
Samenvattend zou ik jullie graag de volgende vragen willen voorleggen:
• In welke hiërarchie moet ik het totaal aan onderzoeken plaatsen om de juiste conclusie te kunnen trekken en te kunnen onderbouwen? Er zijn namelijk redelijk wat onderzoeken tegen de huidige vetopvattingen die ik (nog) niet zomaar naast me neer wil/kan leggen.
• Wat kan gebruikt worden als tegenargument -onderzoek op de onderstaande onderzoeken (o.a. 27-38), met een zo mogelijk hogere bewijslast? Dit moet mogelijk zijn gezien het huidige algemene standpunt over verzadigd vet en cholesterol als risicofactor voor hart- en vaatziekten.
• En een andere, maar eveneens belangrijke vraag voor mij, hoe moet ik de onderstaande onderzoeken interpreteren en uitleggen? Alles bij elkaar heb ik redelijk wat onderzoeken gevonden die de huidige vet/cholesterolopvattingen niet ondersteunen. Als deze onderzoeken correct zijn zou de huidige vet/cholesterolopvatting namelijk herzien moeten worden.
In deze post heb ik geprobeerd om mijn probleem/vragen duidelijk te maken.
Naar ik hoop is dat gelukt en kan iemand van jullie een antwoord/reactie geven.
Probleem is dus dat uit diverse onderzoeken blijkt dat het cholesterolgehalte geen directe risicofactor is voor het optreden van hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn er ook onderzoeken die weer het tegen gestelde concluderen…
Literatuur:
1. Leosdottir M, et al. Dietary fat intake and early mortality patterns - data from The Malmo Diet and Cancer Study. Journal of Internal Medicine, 2005; 258: 153-165.
2. Paul O, et al. A longitudinal study of coronary heart disease. Circulation, Jul 1963; 28: 20-31.
3. Gordon T. The Framingham Diet Study: diet and the regulation of serum cholesterol. In: The Framingham Study: An Epidemiological Investigation of Cardiovascular
Disease, Section 24. U.S. Government Printing Office, Washington, D.C., 1970.
4. Medalie JH, et al. Five-year myocardial infarction incidence. II. Association of single variables to age and birthplace. Journal of Chronic Diseases, Jun, 1973; 26 (6): 325-349.
5. Morris JN, et al. Diet and heart: a postscript. British Medical Journal, 1977; 2: 1307-1314.
6. Yano K, et al. Dietary intake and the risk of coronary heart disease in Japanese men living in Hawaii. American Journal of Clinical Nutrition, Jul, 1978; 31: 1270-1279.
7. Garcia-Palmieri MR, et al. Relationship of dietary intake to subsequent coronary heart disease incidence: The Puerto Rico Heart Health Program. American Journal of Clinical Nutrition, Aug, 1980; 33 (1818-1827.
8. Gordon T, et al. Diet and its relation to coronary heart disease in three populations. Circulation, Mar, 1981; 63; 500-515.
9. Shekelle RB, et al. Diet, serum cholesterol, and death from coronary heart disease: the Western Electric Study. New England Journal of Medicine, 1981; 304: 65-70.
10. McGee DL, et al. Ten-year incidence of coronary heart disease in the Honolulu Heart Program: relationship to nutrient intake. American Journal of Epidemiology, 1984; 119: 667-676.
11. Kromhout D, de Lezenne Coulander C. Diet, prevalence and 10-year mortality from coronary heart disease in 871 middle-aged men: the Zutphen Study. American Journal of Epidemiology, 1984; 119: 733-741.
12. Kushi LH, et al. Diet and 20-year mortality from coronary heart disease: the Ireland-Boston Diet-Heart Study. New England Journal of Medicine, 1985; 312: 811-818.
13. Lapidus L, et al. Dietary habits in relation to incidence of cardiovascular disease and death in women: a 12-year follow-up of participants in the population study of women in Gothenburg, Sweden. American Journal of Clinical Nutrition, Oct, 1986; 44 (4): 444-448.
14. Khaw KT, Barrett-Connor E. Dietary fiber and reduced ischemic heart disease mortality rates in men and women: a 12-year prospective study. American Journal of Epidemiology, Dec, 1987; 126 (6): 1093-1102.
15. Farchi G, et al. Diet and 20-y mortality in two rural population groups of middle-aged men in Italy. American Journal of Clinical Nutrition, Nov, 1989; 50 (5): 1095-1103.
16. Posner BM, et al. Dietary lipid predictors of coronary heart disease in men: the Framingham Study. Archives of Internal Medicine, 1991; 151: 1181-1187.
17. Dolecek TA. Epidemiological evidence of relationships between dietary polyunsaturated fatty acids and mortality in the multiple risk factor intervention trial. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, Jun, 1992; 200 (2): 177-182.
18. Fehily AM, et al. Diet and incident ischaemic heart disease: the Caerphilly Study. British Journal of Nutrition, 1993; 69: 303-314.
19. Goldbourt U, et al. Factors predictive of long-term coronary heart disease mortality among 10,059 male Israeli civil servants and municipal employees: a 23-year mortality follow-up in the Israeli Ischemic Heart Disease Study. Cardiology, 1993; 82: 100-121.
20. Esrey KL, et al. Relationship between dietary intake and coronary heart disease mortality: Lipid Research Clinics Prevalence Follow-Up Study. Journal of Clinical Epidemiology, Feb, 1996; 49 (2): 211-216.
21. Ascherio A, et al. Dietary fat and risk of coronary heart disease in men: cohort follow up study in the United States. British Medical Journal, 1996; 313: 84-90.
22. Pietinen P, et al. Intake of fatty acids and risk of coronary heart disease in a cohort of Finnish men: the Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study. American Journal of Epidemiology, 1997; 145: 876-887.
23. Hu FB, et al. Dietary fat intake and the risk of coronary heart disease in women. New England Journal of Medicine, Nov 20, 1997; 337 (21): 1491-1499.
24. Tanasescu M, et al. Dietary fat and cholesterol and the risk of cardiovascular disease among women with type 2 diabetes. American Journal of Clinical Nutrition, Jun, 2004; 79: 999-1005.
25. Laaksonen DE, et al. Prediction of cardiovascular mortality in middle-aged men by dietary and serum linoleic and polyunsaturated fatty acids. Archives of Internal Medicine, 2005; 165: 193-199.
26. Tucker KL, et al. The Combination of High Fruit and Vegetable and Low Saturated Fat Intakes Is More Protective against Mortality in Aging Men than Is Either Alone: The Baltimore Longitudinal Study of Aging. Journal of Nutrition, Mar, 2005; 135: 556-561.
27. High cholesterol may protect against infections and atherosclerosis.
The most likely explanation for these findings is that rather than promoting atherosclerosis, high cholesterol may be protective, possibly through its beneficial influence on the immune system.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...uids=14631060&query_hl=21&itool=pubmed_docsum
28. A hypothesis out-of-date. the diet-heart idea.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...uids=12507667&query_hl=21&itool=pubmed_docsum
29. Is atherosclerosis caused by high cholesterol?
….that degree of atherosclerosis, and atherosclerotic growth, were independent on the concentration or the change of LDL-cholesterol in almost all studies.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...uids=12037248&query_hl=21&itool=pubmed_docsum
30. Quotation bias in reviews of the diet-heart idea.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=7730926&query_hl=28&itool=pubmed_DocSum
31. Dietary fat intake and risk of stroke in male US healthcare professionals: 14 year prospective cohort study (o.a. Walter Willet)
http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/327/7418/777
32. The low fat / low cholesterol diet is ineffective
The commonly-held belief that the best diet for prevention of coronary heart disease is a low saturated fat, low cholesterol diet is not supported by the available evidence from clinical trials. In primary prevention, such diets do not reduce the risk of myocardial infarction or coronary or all-cause mortality.
http://eurheartj.oxfordjournals.org/cgi/reprint/18/1/18.pdf
33. Cholesterol lowering trials in coronary heart disease: frequency of citation and outcome.
Lowering serum cholesterol concentrations does not reduce mortality and is unlikely to prevent coronary heart disease. Claims of the opposite are based on preferential citation of supportive trials.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=1638188&query_hl=28&itool=pubmed_DocSum
34. The Benefits of High Cholesterol
http://www.westonaprice.org/moderndiseases/benefits_cholest.html
35. New directions in dietary studies of coronary heart disease. Walter Willet e.a.
For several decades the debate on diet and coronary heart disease has been dominated by the classic diet-heart hypothesis, which predicts an adverse effect of dietary saturated fat and cholesterol and a beneficial effect of polyunsaturated fat intake. However, recent research suggests that the diet-heart relationship is much more complex than previously recognized.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...t_uids=7884547&query_hl=9&itool=pubmed_DocSum
36. Fatty acids and CHD.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=16313698&query_hl=3&itool=pubmed_docsum
37. Dietary fats, carbohydrate, and progression of coronary atherosclerosis in postmenopausal women
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=15531663&query_hl=6&itool=pubmed_DocSum
38. Risk factors changes and coronary heart disease in an observational study.
The analysis, using the Multiple Logistic Function model, shows that changes in systolic blood pressure and smoking habits are significant factors associated with incidence, while changes in cholesterol and body mass index do not play this role. This conclusion applies to the population as a whole.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=7239760&query_hl=20&itool=pubmed_DocSum
39. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...t=Abstract&list_uids=16585781&query_hl=38&ito
40. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...t=Abstract&list_uids=16227628&query_hl=38&ito
41. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...t=Abstract&list_uids=15995167&query_hl=38&ito
42. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...t=Abstract&list_uids=15547293&query_hl=38&ito
43. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...t=Abstract&list_uids=15102877&query_hl=38&ito
Deze gedachten zal ik verder toelichten, met verwijzingen naar de desbetreffende artikelen/onderzoeken.
Heb het ook voorgelegd aan de Nederlandse Hartstichting en het Voedingscentrum. Het voedingscentrum vond het niet tot hun taak behoren om dergelijke mails te beantwoorden van studenten…
Om te beginnen zou cholesterol geen directe riscofactor zijn voor hart- en vaatziekten, maar juist functioneren als bescherm/reparatiemateriaal(27, 34).
“According to the modified ‘response to injury’ hypothesis of atherogenesis, there are at least two pathways leading to the inflammatory and proliferative lesions of the arterial intima. The first involves monocyte and platelet interaction induced by hypercholesterolaemia. The second pathway involves direct stimulation of the endothelium by a number of factors, including smoking, the metabolic consequences of diabetes, hyperhomocysteinemia, iron overload, copper deficiency, oxidized cholesterol, and micro-organisms. There is much evidence to support roles for these factors, but the degree to which each of them participates remains uncertain. However, the lack of exposure-response in the trials between changes in LDL-cholesterol and clinical and angiographic outcome, the inverse association between change of cholesterol and angiographic changes seen in the observational studies, the significant increase in complicated atherosclerotic lesions in the treatment group after cholesterol lowering by diet, and most of all, the fact that high cholesterol predicts longevity rather than mortality in old people, suggests that the role, if any, of high cholesterol must be trivial. The most likely explanation for these findings is that rather than promoting atherosclerosis, high cholesterol may be protective, possibly through its beneficial influence on the immune system (27)”.
“Why is high cholesterol a risk factor in young and middle-aged men? A likely explanation is that men of that age are often in the midst of their professional career. High cholesterol may therefore reflect mental stress, a well-known cause of high cholesterol and also a risk factor for heart disease. Again, high cholesterol is not necessarily the direct cause but may only be a marker. High cholesterol in young and middle-aged men could, for instance, reflect the body’s need for more cholesterol because cholesterol is the building material of many stress hormones. Any possible protective effect of high cholesterol may therefore be counteracted by the negative influence of a stressful life on the vascular system (34)”.
Feiten over vetten, 2003 / know your fats, 2000, Mary G Enig:
“Het lichaam gebruikt cholesterol als een bouwstof voor het genezingsproces. Dit is de reden dat bij mensen met beschadigde bloedvaten (zoals bij atherosclerose) of longen (tuberculose) behalve calcium, collageen en een aantal andere stoffen, cholesterol wordt aangetroffen in het ‘littekenweefsel’ dat het lichaam aanmaakt om ‘wonden’ te genezen (Pfohk e.a.)”.
In onderzoeken vindt men vaak een correlatie wat betreft cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten, maar dit wil dan nog niet zeggen dat er een causaal verband bestaat. Cholesterol zou ook kunnen ontstaan door hart- en vaatziekten (oorzaak: inactiviteit, roken, overgewicht, DM, stress, micro-organismen etc.) in plaats van andersom. Dit zou verklaren waarom het cholesterolgehalte een ‘voorspellende’ factor kan zijn voor het optreden van hart- en vaatziekten en er een correlatie tussen deze twee bestaat.
Er zijn diverse onderzoeken die laten zien dat verzadigde vetten het cholesterol laten stijgen. Vaak wordt dan de oorzakelijke link gelegd met hart- en vaatziekten wat in dat onderzoek vaak niet is aangetoond. Men gaat dan uit van “intermediate endpoints” zoals J.V. Woodsite en Daan Kromhout aangeven (2005):
“Most of the knowledge about the effects of dietary fatty acids on CHD risk is based on observational studies and controlled dietary experiments with intermediate end points (e.g. blood lipoprotein fractions). Information from high-quality randomised controlled trials on fatty acids and CHD is lacking (36)”.
Met name Uffe Ravnskov (The Cholesterol Myths) is naast Mary Enig een bekend persoon die negatieve kritiek uit op de huidige vet/cholesterolopvattingen op basis van zijn onderzoeken (27-33,34). Hij staat echter niet alleen in zijn opvattingen gezien de leden van THINCS.
Van 26 lange termijn(4-23 jaar) follow-up studies (1-26) die de relatie onderzochten naar verzadigde vetten en het optreden van hart- en vaatziekten, hebben er schijnbaar slechts vier een statistisch positief verband gevonden.
Een bekend voorbeeld is de zeven-landen studie van Ancel Keys. Hiermee ‘bewees’ hij het verband tussen mortaliteit aan hart- en vaatziekten en het percentage vet in de voeding. Als hij in die tijd echter alle informatie van 22 landen had, dan was er schijnbaar helemaal geen rechtlijnig verband uitgekomen.
Daarnaast is er in die studie wel een significant verband gevonden tussen roken, systolische bloeddruk en coronaire hartziekte, maar niet tussen cholesterolwaardes, BMI en coronaire hartziekten (38).
Een ander onderzoek laat zien dat een hoger percentage verzadigd vetgebruik, negatief is gecorreleerd aan het ontwikkelen van atherosclerose (37). Ook zijn er onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat mensen met de hoogste cholesterolwaardes, de laagste mortaliteit hebben en het langste leven (34).
Een soortgelijke vraag heb ik ook voorgelegd aan de Nederlandse hartstichting. Het antwoord was in eerste instantie summier. Er werd verwezen naar een onderzoek van Walter Willet (mediterrane dieet) en een onderzoek van Martijn Katan en Ronald Mensink (effect van vetzuren op lipoproteïnen) maar deze beantwoorden niet geheel mijn vraag. Het mediterrane dieet is heel breed en sluit andere factoren niet uit. Effect van vetzuren op lipiden en lipoproteïnen geeft geen causaal verband met hart- en vaatziekten.
Een tweede keer de Nederlandse hartstichting geraadpleegd te hebben (afdeling onderzoek) kreeg ik van ir. Ineke van Dis het volgende onderzoek toegestuurd, een meta-analyse van Stewart Truswell. Hoewel dit een pleidooi is voor de huidige verzadigdvet/cholesterolopvattingen kan deze meta-analyse niet de diverse resultaten verklaren van onderzoeken met een andere conclusie.
Mijn mening is dat cholesterol een risicofactor is voor hart- en vaatziekten, maar dus niet de alles bepalende factor.
Die mening baseer ik o.a. op het rapport van de gezondheidsraad, consensus cholesterol, het standpunt van het voedingscentrum, de hartstichting en andere betrouwbare bronnen, ook buiten Nederland (D. Steinberg 39-43).
Het is echter nooit verkeerd om sceptisch te zijn en niet blind te varen op een standpunt van iemand.
Daarbij kom ik argumenten en onderzoeken tegen die ik moeilijk/niet kan weerleggen.
Samenvattend zou ik jullie graag de volgende vragen willen voorleggen:
• In welke hiërarchie moet ik het totaal aan onderzoeken plaatsen om de juiste conclusie te kunnen trekken en te kunnen onderbouwen? Er zijn namelijk redelijk wat onderzoeken tegen de huidige vetopvattingen die ik (nog) niet zomaar naast me neer wil/kan leggen.
• Wat kan gebruikt worden als tegenargument -onderzoek op de onderstaande onderzoeken (o.a. 27-38), met een zo mogelijk hogere bewijslast? Dit moet mogelijk zijn gezien het huidige algemene standpunt over verzadigd vet en cholesterol als risicofactor voor hart- en vaatziekten.
• En een andere, maar eveneens belangrijke vraag voor mij, hoe moet ik de onderstaande onderzoeken interpreteren en uitleggen? Alles bij elkaar heb ik redelijk wat onderzoeken gevonden die de huidige vet/cholesterolopvattingen niet ondersteunen. Als deze onderzoeken correct zijn zou de huidige vet/cholesterolopvatting namelijk herzien moeten worden.
In deze post heb ik geprobeerd om mijn probleem/vragen duidelijk te maken.
Naar ik hoop is dat gelukt en kan iemand van jullie een antwoord/reactie geven.
Probleem is dus dat uit diverse onderzoeken blijkt dat het cholesterolgehalte geen directe risicofactor is voor het optreden van hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn er ook onderzoeken die weer het tegen gestelde concluderen…
Literatuur:
1. Leosdottir M, et al. Dietary fat intake and early mortality patterns - data from The Malmo Diet and Cancer Study. Journal of Internal Medicine, 2005; 258: 153-165.
2. Paul O, et al. A longitudinal study of coronary heart disease. Circulation, Jul 1963; 28: 20-31.
3. Gordon T. The Framingham Diet Study: diet and the regulation of serum cholesterol. In: The Framingham Study: An Epidemiological Investigation of Cardiovascular
Disease, Section 24. U.S. Government Printing Office, Washington, D.C., 1970.
4. Medalie JH, et al. Five-year myocardial infarction incidence. II. Association of single variables to age and birthplace. Journal of Chronic Diseases, Jun, 1973; 26 (6): 325-349.
5. Morris JN, et al. Diet and heart: a postscript. British Medical Journal, 1977; 2: 1307-1314.
6. Yano K, et al. Dietary intake and the risk of coronary heart disease in Japanese men living in Hawaii. American Journal of Clinical Nutrition, Jul, 1978; 31: 1270-1279.
7. Garcia-Palmieri MR, et al. Relationship of dietary intake to subsequent coronary heart disease incidence: The Puerto Rico Heart Health Program. American Journal of Clinical Nutrition, Aug, 1980; 33 (1818-1827.
8. Gordon T, et al. Diet and its relation to coronary heart disease in three populations. Circulation, Mar, 1981; 63; 500-515.
9. Shekelle RB, et al. Diet, serum cholesterol, and death from coronary heart disease: the Western Electric Study. New England Journal of Medicine, 1981; 304: 65-70.
10. McGee DL, et al. Ten-year incidence of coronary heart disease in the Honolulu Heart Program: relationship to nutrient intake. American Journal of Epidemiology, 1984; 119: 667-676.
11. Kromhout D, de Lezenne Coulander C. Diet, prevalence and 10-year mortality from coronary heart disease in 871 middle-aged men: the Zutphen Study. American Journal of Epidemiology, 1984; 119: 733-741.
12. Kushi LH, et al. Diet and 20-year mortality from coronary heart disease: the Ireland-Boston Diet-Heart Study. New England Journal of Medicine, 1985; 312: 811-818.
13. Lapidus L, et al. Dietary habits in relation to incidence of cardiovascular disease and death in women: a 12-year follow-up of participants in the population study of women in Gothenburg, Sweden. American Journal of Clinical Nutrition, Oct, 1986; 44 (4): 444-448.
14. Khaw KT, Barrett-Connor E. Dietary fiber and reduced ischemic heart disease mortality rates in men and women: a 12-year prospective study. American Journal of Epidemiology, Dec, 1987; 126 (6): 1093-1102.
15. Farchi G, et al. Diet and 20-y mortality in two rural population groups of middle-aged men in Italy. American Journal of Clinical Nutrition, Nov, 1989; 50 (5): 1095-1103.
16. Posner BM, et al. Dietary lipid predictors of coronary heart disease in men: the Framingham Study. Archives of Internal Medicine, 1991; 151: 1181-1187.
17. Dolecek TA. Epidemiological evidence of relationships between dietary polyunsaturated fatty acids and mortality in the multiple risk factor intervention trial. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, Jun, 1992; 200 (2): 177-182.
18. Fehily AM, et al. Diet and incident ischaemic heart disease: the Caerphilly Study. British Journal of Nutrition, 1993; 69: 303-314.
19. Goldbourt U, et al. Factors predictive of long-term coronary heart disease mortality among 10,059 male Israeli civil servants and municipal employees: a 23-year mortality follow-up in the Israeli Ischemic Heart Disease Study. Cardiology, 1993; 82: 100-121.
20. Esrey KL, et al. Relationship between dietary intake and coronary heart disease mortality: Lipid Research Clinics Prevalence Follow-Up Study. Journal of Clinical Epidemiology, Feb, 1996; 49 (2): 211-216.
21. Ascherio A, et al. Dietary fat and risk of coronary heart disease in men: cohort follow up study in the United States. British Medical Journal, 1996; 313: 84-90.
22. Pietinen P, et al. Intake of fatty acids and risk of coronary heart disease in a cohort of Finnish men: the Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study. American Journal of Epidemiology, 1997; 145: 876-887.
23. Hu FB, et al. Dietary fat intake and the risk of coronary heart disease in women. New England Journal of Medicine, Nov 20, 1997; 337 (21): 1491-1499.
24. Tanasescu M, et al. Dietary fat and cholesterol and the risk of cardiovascular disease among women with type 2 diabetes. American Journal of Clinical Nutrition, Jun, 2004; 79: 999-1005.
25. Laaksonen DE, et al. Prediction of cardiovascular mortality in middle-aged men by dietary and serum linoleic and polyunsaturated fatty acids. Archives of Internal Medicine, 2005; 165: 193-199.
26. Tucker KL, et al. The Combination of High Fruit and Vegetable and Low Saturated Fat Intakes Is More Protective against Mortality in Aging Men than Is Either Alone: The Baltimore Longitudinal Study of Aging. Journal of Nutrition, Mar, 2005; 135: 556-561.
27. High cholesterol may protect against infections and atherosclerosis.
The most likely explanation for these findings is that rather than promoting atherosclerosis, high cholesterol may be protective, possibly through its beneficial influence on the immune system.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...uids=14631060&query_hl=21&itool=pubmed_docsum
28. A hypothesis out-of-date. the diet-heart idea.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...uids=12507667&query_hl=21&itool=pubmed_docsum
29. Is atherosclerosis caused by high cholesterol?
….that degree of atherosclerosis, and atherosclerotic growth, were independent on the concentration or the change of LDL-cholesterol in almost all studies.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...uids=12037248&query_hl=21&itool=pubmed_docsum
30. Quotation bias in reviews of the diet-heart idea.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=7730926&query_hl=28&itool=pubmed_DocSum
31. Dietary fat intake and risk of stroke in male US healthcare professionals: 14 year prospective cohort study (o.a. Walter Willet)
http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/327/7418/777
32. The low fat / low cholesterol diet is ineffective
The commonly-held belief that the best diet for prevention of coronary heart disease is a low saturated fat, low cholesterol diet is not supported by the available evidence from clinical trials. In primary prevention, such diets do not reduce the risk of myocardial infarction or coronary or all-cause mortality.
http://eurheartj.oxfordjournals.org/cgi/reprint/18/1/18.pdf
33. Cholesterol lowering trials in coronary heart disease: frequency of citation and outcome.
Lowering serum cholesterol concentrations does not reduce mortality and is unlikely to prevent coronary heart disease. Claims of the opposite are based on preferential citation of supportive trials.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=1638188&query_hl=28&itool=pubmed_DocSum
34. The Benefits of High Cholesterol
http://www.westonaprice.org/moderndiseases/benefits_cholest.html
35. New directions in dietary studies of coronary heart disease. Walter Willet e.a.
For several decades the debate on diet and coronary heart disease has been dominated by the classic diet-heart hypothesis, which predicts an adverse effect of dietary saturated fat and cholesterol and a beneficial effect of polyunsaturated fat intake. However, recent research suggests that the diet-heart relationship is much more complex than previously recognized.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...t_uids=7884547&query_hl=9&itool=pubmed_DocSum
36. Fatty acids and CHD.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=16313698&query_hl=3&itool=pubmed_docsum
37. Dietary fats, carbohydrate, and progression of coronary atherosclerosis in postmenopausal women
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=15531663&query_hl=6&itool=pubmed_DocSum
38. Risk factors changes and coronary heart disease in an observational study.
The analysis, using the Multiple Logistic Function model, shows that changes in systolic blood pressure and smoking habits are significant factors associated with incidence, while changes in cholesterol and body mass index do not play this role. This conclusion applies to the population as a whole.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=7239760&query_hl=20&itool=pubmed_DocSum
39. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...t=Abstract&list_uids=16585781&query_hl=38&ito
40. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...t=Abstract&list_uids=16227628&query_hl=38&ito
41. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...t=Abstract&list_uids=15995167&query_hl=38&ito
42. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...t=Abstract&list_uids=15547293&query_hl=38&ito
43. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...t=Abstract&list_uids=15102877&query_hl=38&ito