MuscleMeat

Gefrituurde dingen

togooz

Novice
Lid sinds
3 sep 2012
Berichten
12
Waardering
0
Lengte
1m81
Massa
85kg
Vetpercentage
23%
Wanneer iets in de frituur gaat, blijft er dan nog wat van de oorspronkelijke voedingswaarde over?
Met andere woorden, als je gefrituurde kipvingers besteld is het dan nog steeds goed?
 
of je ze besteld maakt iig niets uit :P

maar uhm: het product wordt eigenlijk gewoon "gebakken" heh. Net als in de koekepan, alleen dan met wat meer vet in het pannetje, zodat het gehele product onder gaat. Het effect is dus ook hetzelfde, dus mineralen gebeurd niet veel mee (altijd klein beetje uittreding), vitamientjes klein beetje verlies en de eiwitjes coaguleren (worden gaar).

Je krijgt alleen wat meer vet binnen, thats all.
 
Hoe meer iets verwerkt wordt hoe meer er verloren gaat volgens mij
 
ben ik ookwel benieuwd naar, zitten er gewoon evenveel eiwitten in iets na het frituren?
en 'coaguleren' wat moet ik daar onder verstaan? niet goed?
 
Zitten evenveel eiwitten in hoor, enkel veel verzadigd vet en lege calorien.
 
Wat moet goed 'blijven' gaan, omdat die dingen meestal van kippensnot gemaakt zijn? Of pink slime, of hoe heet die meuk ook alweer?
 
ben ik ookwel benieuwd naar, zitten er gewoon evenveel eiwitten in iets na het frituren?
en 'coaguleren' wat moet ik daar onder verstaan? niet goed?

Is goed. Geen probleem. Gebeurt ook in je lichaam.

Tijdens het bakken van het ei vindt er namelijk een chemische reactie plaats in dat eiwit. De structuur van de eiwitten wordt irreversibel veranderd.
Dat kun je coagulatie noemen (zoals stolling van eiwitten in het bloed) maar beter is het om het denaturatie te noemen.

Bij denaturatie veranderd de primaire structuur van de eiwitten niet: de volgorde van de aminozuren in het eiwit blijft hetzelfde. Wat verandert er dan?

Alle eiwitten in het eiwit van een ei zijn gemaakt van lange ketens van aminozuren. Deze ketens zitten in een rauw ei heel erg in de war en opeengehoopt. Elk afzonderlijk eiwit zou je als een klein balletje voor kunnen stellen.
Binnen dat balletje zijn er bindingen, die er voor zorgen dat de ketens bij elkaar gehouden worden en niet uit de war gehaald kunnen worden.

Bij het bakken van het ei, zorgt de warmte ervoor dat deze bindingen tussen de ketens verbroken worden. Het eiwit wordt niet meer in dat "balletje" bij elkaar gehouden en ontvouwt zich. Bovendien ontstaan er nieuwe bindingen tussen de aminozuren van verschillende uitgevouwen balletjes, waardoor er een soort rubberachtige vaste substantie ontstaat.
 
Kleiner detail: je omega3 omega6 ratio. Vaak wordt zonnebloem olie gebruikt omdat dit voordelig is vanwege de kosten. Maar er zit ziek veel omega6 in. De goede verhouding tussen deze twee polyonverzadigde vetten zijn 1:3 - 1:5. 1 lepel zonnebloemolie (10ml) outweigh 1omega drie capsule 1gram. Zoek maar op wikipedia op hoeveel omega zes erin zit. En dat zit lekker in je becel boter en al je koekjes en commerciële zooi.
 
Kleiner detail: je omega3 omega6 ratio. Vaak wordt zonnebloem olie gebruikt omdat dit voordelig is vanwege de kosten. Maar er zit ziek veel omega6 in. De goede verhouding tussen deze twee polyonverzadigde vetten zijn 1:3 - 1:5. 1 lepel zonnebloemolie (10ml) outweigh 1omega drie capsule 1gram. Zoek maar op wikipedia op hoeveel omega zes erin zit. En dat zit lekker in je becel boter en al je koekjes en commerciële zooi.

Inderdaad . Eigenlijk zijn er imo maar een paar echt gezonde olieën en die zijn niet te gebruiken om te frituren dusja ...
Koolzaadolie valt nog mee t.o.v. druivenpit,zonnebloem , maïs etc ...
 
True. Ik denk ook dat mensen hun vettenprofiel is beter onder de loep moeten nemen hier, en moeten leren dat ze vooral verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten moeten eten, en een juiste omega3/6 ratio moeten halen. Ideale ratio is zelfs 1:1 of 1:2. Verder alle meervoudig onverzadigde vetten vermijden

Gezonde olie/boter: pure boter, olijfolie, kokosnootolie
 
Maakt volgens mij weinig uit, zolang je frituurvet een beetje vers is helemaal niet. Blijft er minder vet in je eten hangen ;)
 
True. Ik denk ook dat mensen hun vettenprofiel is beter onder de loep moeten nemen hier, en moeten leren dat ze vooral verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten moeten eten, en een juiste omega3/6 ratio moeten halen. Ideale ratio is zelfs 1:1 of 1:2. Verder alle meervoudig onverzadigde vetten vermijden

Gezonde olie/boter: pure boter, olijfolie, kokosnootolie


kun je dit wat verder toelichten? :)
Wat is er mis met de meervoudig onverzadigde?
Verzadigd word hier toch aangeraden met mate, maar moet dat dan meer gegeten worden?
 
Frituur iets
 
kun je dit wat verder toelichten? :)
Wat is er mis met de meervoudig onverzadigde?
Verzadigd word hier toch aangeraden met mate, maar moet dat dan meer gegeten worden?

Heel belangrijk voor je gezondheid is je omega3-6 ratio. Ideaal gezien is deze 1:1 tot 1:2. Hoe lager hoe beter. In meervoudig onverzadigde vetten zitten heel veel omega-6 vetzuren. Tegenwoordig wordt er veel plantaardige olie gebruikt, becel boter voor op brood, becel bakboter, frituurvet, + nog veel meer. Je krijgt dus heeeeeel makkeljik veel te veel omega-6 binnen, waar je je inname daarvan liever binnen de perken wil houden. Een lager omega3-6 ratio is gezonder. [1]
Daarnaast worden meervoudig onverzadigde vetten makkelijker geoxideerd, en dat is al helemaal niet goed voor je gezondheid. Bij enkelvoudig onverzadigde vetten is dat al minder, en bij verzadigde vetten al helemaal, waardoor het beter is om daarmee te bakken.

Verzadigde en dierlijke vetten hebben een slechte reputatie gekregen de laatste eeuw. Ze zouden een slechte invloed hebben op je cholesterol, en een verkeerd cholesterolgehalte (en/of) ratio zou slecht zijn voor je hart. We weten nu dat dit niet zo is. In feite zijn verzadigde vetten en dierlijke vetten heel gezond.
Is ook logisch vanuit een evolutionair perspectief. Onze ''roots'', de holbewoners, hadden alleen toegang tot voeding uit de natuur (met name vlees). Er wordt al sinds het begin van de mensheid op vlees geleefd.
En vergeet moedermelk niet (2/3 verzadigde vetten, 1/3 enkelvoudig onverzadigde vetten). Erg gezond voor baby's, en pasgeboren zoogdieren kunnen erg lang op alleen melk leven.
Waar slaat het dan op dat deze vetten niet goed voor ons zouden zijn?
Interessante link: http://www.biblelife.org/saturated_fat.htm - stukje scrollen naar het "introduction" stukje, daar wordt van alles duidelijk gemaakt. Inclusief talloze referenties.


[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909
 
Terug
Naar boven