XXL Nutrition

Nieuws Kanker vlees binnenkort in de Supermarkt!

Vanmiddag is de eerste hamburger van kweekvlees gepresenteerd aan de pers in Londen. Daar werd ook de geldschieter achter het onderzoek naar kweekvlees, die tot op heden onbekend was, onthuld. Dat blijkt de Amerikaanse miljardair en medeoprichter van Google Sergey Brin te zijn, die 250.000 euro investeerde in het laboratoriumvlees.
De Nederlandse hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post van de Universiteit Maastricht ontwikkelde de hamburger. Brin investeerde in het project met het oog op dierenwelzijn en de strijd tegen klimaatverandering.

DRAADJES SPIERWEEFSEL WORDT EEN HAMBURGER
Post deed de afgelopen vijf jaar onderzoek naar de hamburger. Het vlees is afkomstig van spierstamcellen uit runderen. Door de stamcellen te laten vermenigvuldigen (met o.a. suikers en aminozuren), ontstaat een spiercel. Deze cel vermenigvuldigt zich weer tot een spiervezel. Deze draadjes vormen uiteindelijk een volledig stukje gekweekt vlees.


Onder toeziend oog van de wereldpers werd de burger vanmiddag gepresenteerd, twitterde onze correspondent Titia Ketelaar vanuit de studio in Londen:

De massaproductie van kweekvlees kan volgens Post helpen bij het oplossen van tekorten aan voedsel. Ook de uitstoot van broeikasgassen kan door kweekvlees verlaagd worden ten opzichte van de huidige vleesproductie. Post:


Succes van de burger zal volgens Post niet afhangen van de wetenschappelijke mogelijkheid om in het laboratorium vlees te kweken. De hamburger wordt pas een succes als het vlees er net zo uitziet, net zo voelt en smaakt als de echte hamburger, denkt Post.

HET SMAAKT NAAR VLEES, MAAR IS MINDER SAPPIG
De hamburger werd door twee proefpersonen getest, namelijk de Oostenrijkse voedselonderzoekster Hanni Rutzler en de Amerikaanse voedseljournalist Josh Schonwald. Volgens de proefpersonen smaakt het kweekvlees ook echt naar vlees, maar is het niet zo sappig, schrijft persbureau Novum.

Maar de smaak viel tegen, omdat het vlees vetvrij is, en de smaak van vlees in het vet zit. Ook misten de proevers zout en peper of ketchup. Wel stelden ze dat de kweekburger veel meer naar vlees smaakt dan vleesvervangers. Vet meekweken in het vlees is vooralsnog niet goed mogelijk.

Voordat het kweekvlees in de schappen van de supermarkt kan liggen, zijn we volgens Post wel weer zo'n tien tot twintig jaar aan onderzoek verder.

PARTIJ VOOR DE DIEREN NIET ENTHOUSIAST OVER KWEEKVLEES
Marianne Thieme, partijleider van de Partij voor de Dieren, is nog niet enthousiast over kweekvlees. Volgens haar zijn er namelijk veel betere, plantaardige alternatieven, laat ze in een reactie aan persbureau Novum. Thieme noemt kweekvlees een "sympathieke gedachte", maar wijst erop dat het nog jaren zal duren voordat het in de winkel ligt. Ook kost de productie veel energie en grondstoffen, en zijn de gevolgen voor de volksgezondheid nog onbekend:


Bovendien wordt 'reageerbuisvlees' door veel mensen onaantrekkelijk gevonden, aldus Thieme. Dat is "onwenselijk", omdat het belangrijk is dat mensen op korte termijn minder of geen vlees of vis gaan eten, zegt Thieme. Het huidige voedselprobleem is volgens Thieme te urgent om te wachten op de ontwikkeling van kweekvlees. Het is daarom beter om te kijken naar laagdrempelige oplossingen, zoals vleesvervangers die zijn gemaakt van plantaardige eiwitten.

Thieme is getrouwd met de Jaap Korteweg, de oprichter van De Vegetarische Slager, die vandaag ook alternatieven voor vlees in Londen toonde:

LTO VINDT KWEEKVLEES GEEN OPLOSSING
Kweekvlees lijkt veelbelovend, maar draagt op korte termijn niet bij aan het oplossen van voedseltekorten of het terugdringen van de veestapel. Dat zegt een woordvoerder van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland maandag in reactie op de presentatie van Posts hamburger tegenover Novum:

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/08/05...ogle-oprichter-brin-investeerde-250-000-euro/

Duurt nog jaren dus, in de tussentijd ligt er voor plantaardige alternatieven een vrij grote markt open.

Brin is overigens buiten multi miljardair ook een idealist. Voorstander van duurzame energie en ook op andere vlakken iets wat je een wereldverbeteraar kan noemen.
 
ik vind het een mooi project en een logische stap na deze unsustainable vorm van kweken, stoppen met vlees eten zit er voor dit ras (op vrijwillige basis) niet in en tis veel beter dan bijvoorbeeld 'kloonvlees'. En geloof mij, als je dit al anno 2013 te zien krijgt, mag je nog heel sterke dingen gaan verwachten; 'jaren' is nog steeds geen slecht vooruitzicht.

wetende dat we onze zeeen ook bijna zo goed al leeg hebben (nog even ons best doen met onduurzaam overbevissen) krijgen we volgende keer mss een stukje blauwvintonijn in een petrischaaltje :)
 
Was volledig verwacht en al langer aan de gang. Mooi om te horen dat het nu al zo vergevorderd is. Wat heeft dit met kanker te maken? En waarom zijn deze wetenschappers volgens jou gevaarlijk? Omdat je het vreemd vindt of heb je één of ander bewijs?

Waar ik vooral aan denk als ik deze wetenschappelijke ontwikkelingen zie is dat het een miljardair (kapitalist) is die ervoor zorgt dat productie van vlees in de toekomst efficiënter, en milieu- en diervriendelijker zal worden. Dus niet de (communistische) boomknuffelaars die absoluut niets toevoegen aan de mensheid maar wel van elke gelegenheid gebruiken maken om te janken over vervuiling ed. En het zullen net die figuren zijn die ook hierover wel iets te janken zullen hebben.

Maar maak je geen zorgen houston, als het in de supermarkt komt is het onwaarschijnlijk dat vlees van levende dieren helemaal zal verdwijnen, en het zal duidelijk op de verpakkingen staan. Alleen ga jij wat meer betalen voor je biefstukje van de koe, wat waarschijnlijk van net dezelfde kwaliteit gaat zijn.

Waarom is in jouw ogen een boomknuffelaar communistisch?

Goede ontwikkeling overigens! De beschikbare ruimte voor veeteelt nadert z'n einde en is daarnaast dieronvriendelijk (mede door het ruimtegebrek). Ik snap dat mensen sceptisch zijn wat betreft gezondheid, maar het mag toch wel duidelijk zijn dat duizenden koeien opeen plaatsen ook een gevaar voor de gezondheid is (denk aan BSE epidemie).
 
  • Topic Starter Topic Starter
  • #25
Meneer de wetenschapper vergeet bewust of onbewust iets te onlaten in het maken van het vlees.

DRAADJES SPIERWEEFSEL WORDT EEN HAMBURGER
Post deed de afgelopen vijf jaar onderzoek naar de hamburger. Het vlees is afkomstig van spierstamcellen uit runderen. Door de stamcellen te laten vermenigvuldigen (met o.a. suikers en aminozuren), ontstaat een spiercel. Deze cel vermenigvuldigt zich weer tot een spiervezel. Deze draadjes vormen uiteindelijk een volledig stukje gekweekt vlees.


Wat hebben we hier nog voor meer nodig: Groeihormoon medicatie en allerlei andere hormonale medicatie en dat is niet zo gezond voor het maken van een hamburgertje.


We weten helemaal de gevolgen niet van dit soort vlees op de mensen in de toekomst.
 
Stond tussen haakjes omdat het niet altijd zo is, maar vaak gaat het wel hand in hand.

Klopt wel een beetje, maar er zijn zat rijke (liberale en kapitalistische) mensen met ''groene idealen''.

---------- Post toegevoegd 5 August 2013 om 21:26 ----------

Meneer de wetenschapper vergeet bewust of onbewust iets te onlaten in het maken van het vlees.

DRAADJES SPIERWEEFSEL WORDT EEN HAMBURGER
Post deed de afgelopen vijf jaar onderzoek naar de hamburger. Het vlees is afkomstig van spierstamcellen uit runderen. Door de stamcellen te laten vermenigvuldigen (met o.a. suikers en aminozuren), ontstaat een spiercel. Deze cel vermenigvuldigt zich weer tot een spiervezel. Deze draadjes vormen uiteindelijk een volledig stukje gekweekt vlees.


Wat hebben we hier nog voor meer nodig: Groeihormoon medicatie en allerlei andere hormonale medicatie en dat is niet zo gezond voor het maken van een hamburgertje.


We weten helemaal de gevolgen niet van dit soort vlees op de mensen in de toekomst.

Wordt er nu niet al veel antibiotica e.d. in de veeteelt gebruikt?
 
Gratis groei hormoon,

Ideaal toch;)
 
Meneer de wetenschapper vergeet bewust of onbewust iets te onlaten in het maken van het vlees.

DRAADJES SPIERWEEFSEL WORDT EEN HAMBURGER
Post deed de afgelopen vijf jaar onderzoek naar de hamburger. Het vlees is afkomstig van spierstamcellen uit runderen. Door de stamcellen te laten vermenigvuldigen (met o.a. suikers en aminozuren), ontstaat een spiercel. Deze cel vermenigvuldigt zich weer tot een spiervezel. Deze draadjes vormen uiteindelijk een volledig stukje gekweekt vlees.


Wat hebben we hier nog voor meer nodig: Groeihormoon medicatie en allerlei andere hormonale medicatie en dat is niet zo gezond voor het maken van een hamburgertje.


We weten helemaal de gevolgen niet van dit soort vlees op de mensen in de toekomst.

Bijna elk dier dat ik eet krijgt al groeihormonen, dus zie het verschil niet zo...
 
Wat hebben we hier nog voor meer nodig: Groeihormoon medicatie en allerlei andere hormonale medicatie en dat is niet zo gezond voor het maken van een hamburgertje.

En jij denkt dat dat spiertje normaal gezien in een koe zomaar uit het niets tevoorschijn komt zonder hulp van enige hormonen? Dan kan je wel het woordje medicatie erbij doen om het eng te laten klinken maar die levende koe van jou word ook gewoon geholpen met hormonale medicatie.
 
Mooi initiatief. Als vegetariër juich ik dit alleen maar toe.
 
moet niet gekker worden, vind dit echt nergens op slaan

vlees krijg je door een dier te slachten. zo gaat het al eeuwen en zo moet het ook blijven
 
Meneer de wetenschapper vergeet bewust of onbewust iets te onlaten in het maken van het vlees.

DRAADJES SPIERWEEFSEL WORDT EEN HAMBURGER
Post deed de afgelopen vijf jaar onderzoek naar de hamburger. Het vlees is afkomstig van spierstamcellen uit runderen. Door de stamcellen te laten vermenigvuldigen (met o.a. suikers en aminozuren), ontstaat een spiercel. Deze cel vermenigvuldigt zich weer tot een spiervezel. Deze draadjes vormen uiteindelijk een volledig stukje gekweekt vlees.


Wat hebben we hier nog voor meer nodig: Groeihormoon medicatie en allerlei andere hormonale medicatie en dat is niet zo gezond voor het maken van een hamburgertje.


We weten helemaal de gevolgen niet van dit soort vlees op de mensen in de toekomst.

Groeihormoon? Medicatie?, waar staat dat dit gebruikt wordt.

Er worden suikers en aminozuren gebruikt, zelfde wat jij nodig hebt als mens. Wat je cellen dus nodig hebben ;)

Het zijn gewoon spiercellen, niet meer of minder.

---------- Post toegevoegd 5 August 2013 om 23:11 ----------

moet niet gekker worden, vind dit echt nergens op slaan

vlees krijg je door een dier te slachten. zo gaat het al eeuwen en zo moet het ook blijven

Lol, als alles eeuwen hetzelfde bleef dan was het niet zo gezellig ;)

Vooruitgang kan je nooit tegenhouden.
 
Introductie op voor menselijke consumptie wordt pas over 15 a 20 jaar verwacht, daarmee voorlopig dus geen alternatief voor vlees. Als het dat ooit al wordt natuurlijk, op grote schaal produceren gebeurt waarschijnlijk pas over 30 a 40 jaar. Andere (reeds beschikbare) alternatieven zullen voor die tijd aanmerkelijke marktaandelen hebben.
 
  • Topic Starter Topic Starter
  • #34
Introductie op voor menselijke consumptie wordt pas over 15 a 20 jaar verwacht, daarmee voorlopig dus geen alternatief voor vlees. Als het dat ooit al wordt natuurlijk, op grote schaal produceren gebeurt waarschijnlijk pas over 30 a 40 jaar. Andere (reeds beschikbare) alternatieven zullen voor die tijd aanmerkelijke marktaandelen hebben.

Nee, dit ligt binnen 10 jaar op de markt. 90% van mensen zal gedwongen zijn om dit soort troep te kopen van wege de financieen, en de 10% die nog wel iets meer geld te besteden heeft, kan af en toe gewoon "normaal eten"

De landbouw de we nu kennen is over 10 jaar afgelopen.

1 Al het vlees van welk dier dan ook zal uit een lab komen

2 groente en fruit verdwijnen en dat word vervangen door "gezonde" producten die in een lab zijn gemaakt!
We zijn toch niet de EHEC bacterie vergeten of wel?

3 Melk zullen we op ten duur ook niet meer drinken.

4 dus ongeveer 50.000 koeien blijven over om dit soort troep te maken.

5 Maar er zal tijd een uitzondering zijn voor mensen die gewoon nog op normale manier groente, fruit, vlees en andere natuurlijke producten willen eten. Maar die gaan wel 3x tot 4x zoveel meer betalen voor hun eten bij een biologische winkel.
 
door dit soort gedoe zou je gewoon bijna naar een land verhuizen waar ze nog 20 jaar achter lopen

ik iig dan
 
Nee, dit ligt binnen 10 jaar op de markt. 90% van mensen zal gedwongen zijn om dit soort troep te kopen van wege de financieen, en de 10% die nog wel iets meer geld te besteden heeft, kan af en toe gewoon "normaal eten"

De landbouw de we nu kennen is over 10 jaar afgelopen.

1 Al het vlees van welk dier dan ook zal uit een lab komen

2 groente en fruit verdwijnen en dat word vervangen door "gezonde" producten die in een lab zijn gemaakt!
We zijn toch niet de EHEC bacterie vergeten of wel?

3 Melk zullen we op ten duur ook niet meer drinken.

4 dus ongeveer 50.000 koeien blijven over om dit soort troep te maken.

5 Maar er zal tijd een uitzondering zijn voor mensen die gewoon nog op normale manier groente, fruit, vlees en andere natuurlijke producten willen eten. Maar die gaan wel 3x tot 4x zoveel meer betalen voor hun eten bij een biologische winkel.


Gewoon nee, dit heeft nog een vrij lange ontwikkeltijd nodig voordat het ook maar enigszins betaalbaar wordt.Daarmee is het ook amper een alternatief voor zaken als lupine of andere 'vleesvervangers' waarvan nu al producten worden gemaakt die commercieel interessant genoeg zijn.

De markt voor normaal vlees zal zeker blijven bestaan maar plantaardige alternatieven zullen steeds meer worden verkocht. Volledige vervanging is ook niet nodig, als de meeste mensen enkele dagen per week geen vlees zouden eten is de impact op het milieu al aanmerkelijk kleiner.
 
Gewoon nee, dit heeft nog een vrij lange ontwikkeltijd nodig voordat het ook maar enigszins betaalbaar wordt.Daarmee is het ook amper een alternatief voor zaken als lupine of andere 'vleesvervangers' waarvan nu al producten worden gemaakt die commercieel interessant genoeg zijn.

De markt voor normaal vlees zal zeker blijven bestaan maar plantaardige alternatieven zullen steeds meer worden verkocht. Volledige vervanging is ook niet nodig, als de meeste mensen enkele dagen per week geen vlees zouden eten is de impact op het milieu al aanmerkelijk kleiner.

Ben het voornamelijk met Eric eens, dit duurt nog wel voordat het betaalbaar is.
En hoe gezond zijn deze burgers op het lange termijn?
 
250.000 maar in geinvesteerd? Dat is toch niks? ben benieuwd hoeveel de totale ontwikkeling heeft gekost naar een dergelijk product en hoeveel er in totaal met die 250.000 is gedaan! 250.000 is toch niks..
 
heb je bewijs dat dit gevaarlijk is?
of moeten we op jouw geweldig ondoordachte redenaties afgaan?


****ing awesome nieuws dit btw, schreeuwen dat vlees van een geslacht dier hoort te komen is leuk en aardig maar voor veel mensen onhaalbaar.
 
Terug
Naar boven