Algemeen denkt men dat matig (rode)wijn/alcoholgebruik bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten.
Het voedingscentrum daarover:
"Op lange termijn kan matig alcoholgebruik een gunstig effect hebben op het risico op hart- en vaatziekten. Dit lijkt vooral toe te schrijven aan de alcohol: de soort drank is niet van invloed."
Nu ben ik geen aanhanger van het Voedingscentrum, maar veel mensen denken daar hetzelfde over, vandaar dat ik het even aanhaal.
Naar aanleiding van het boek ‘The Great Cholesterol CON’ van Anthony Colpo zijn hierbij vraagtekens bij mij ontstaan. Dit op basis van de waarschijnlijke bias in de onderzoeken waarbij een beschermend wordt gevonden (april 2006). Wanneer hiervoor gecorrigeerd zou worden wordt er geen significant effect gevonden:
Het voedingscentrum gaf aan, dat er geen verschil bestaat. Echter diverse onderzoeken laten wel een meer voordelig effect van wijn zien:
Ben ook benieuwd naar de mening van Marcus omdat ik op advies van hem dat boek aangeschaft en gelezen heb.
p.s. de gebruikte literatuur over de onderwerpen is zeker niet volledig en zijn meestal abstracts.
Het voedingscentrum daarover:
"Op lange termijn kan matig alcoholgebruik een gunstig effect hebben op het risico op hart- en vaatziekten. Dit lijkt vooral toe te schrijven aan de alcohol: de soort drank is niet van invloed."
Nu ben ik geen aanhanger van het Voedingscentrum, maar veel mensen denken daar hetzelfde over, vandaar dat ik het even aanhaal.
Naar aanleiding van het boek ‘The Great Cholesterol CON’ van Anthony Colpo zijn hierbij vraagtekens bij mij ontstaan. Dit op basis van de waarschijnlijke bias in de onderzoeken waarbij een beschermend wordt gevonden (april 2006). Wanneer hiervoor gecorrigeerd zou worden wordt er geen significant effect gevonden:
Veel onderzoeken laten echter een beschermend effect zien, zo ook dit recent onderzoek van mei 2007, waarbij met dergelijke bias rekening mee lijkt te zijn gehouden:http://www.informaworld.com/smpp/content~content=a745984344~db=all~order=page
Moderate alcohol use and reduced mortality risk: Systematic error in prospective studies This meta-analysis of 54 published studies tested the extent to which a systematic misclassification error was committed by including as 'abstainers' many people who had reduced or stopped drinking, a phenomenon associated with ageing and ill health. The studies judged to be error free found no significant all-cause or cardiac protection, suggesting that the cardiac protection afforded by alcohol may have been over-estimated
Bij patienten met coronaire hartziekten wordt echter geen voordelig effect gevonden:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/e...med.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVAbstractPlus
Alcohol and coronary heart disease: drinking patterns and mediators of effect. Within this group, men who drank moderately had a relative risk for CHD of 0.38 (95% CI, 0.16-0.89) compared with abstainers, providing further evidence to support the hypothesis that the inverse association of alcohol to CHD is causal, and not confounded by healthy lifestyle behaviors.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/e...ez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum
Effect of alcohol on risk of coronary heart disease and stroke: causality, bias, or a bit of both? While regular moderate alcohol consumption during middle-age probably does reduce vascular risk, care should be taken when making general recommendations about safe levels of alcohol intake. In particular, it is likely that any promotion of alcohol for health reasons would do substantially more harm than good.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/e...ez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum
Meta-analysis of the relationship between alcohol consumption and coronary heart disease and mortality in type 2 diabetic patients. This meta-analysis shows that, as with findings in the general population, moderate alcohol consumption is associated with a lower risk of mortality and CHD in type 2 diabetic populations
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/e...ez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum
Alcohol and cardiovascular health: recent findings.
In general, maximal benefits and safety appear to be at the level of approximately 1 drink per day. Limited data suggest that the level for optimal benefit and safety may be slightly lower for women.
Een andere vraag die hiervan afgeleid kan worden is of wijn een additief heeft boven andere alcoholische dranken (mocht alcohol bescherming bieden).http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/e...ez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum
Alcohol intake and mortality in middle aged men with diagnosed coronary heart disease. Compared to occasional drinking, regular light alcohol consumption (1-14 units per week) in men with established coronary heart disease is not associated with any significant benefit or deleterious effect for CHD, cardiovascular disease or all cause mortality.
Het voedingscentrum gaf aan, dat er geen verschil bestaat. Echter diverse onderzoeken laten wel een meer voordelig effect van wijn zien:
Hoe denken jullie hierover en waarom? Komt het effect van de alcohol of heeft wijn een duidelijke meerwaarde?http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/e...ez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum
Alcohol consumption and mortality: is wine different from other alcoholic beverages? Both clinical and experimental evidence suggest that red wine does indeed offer a greater protection to health than other alcoholic beverages. This protection has been attributed to grape-derived antioxidant polyphenolic compounds found particularly in red wine .
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/e...med.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVAbstractPlus
Mortality associated with moderate intakes of wine, beer, or spirits. Low to moderate intake of wine is associated with lower mortality from cardiovascular and cerebrovascular disease and other causes. Similar intake of spirits implied an increased risk, while beer drinking did not affect mortality.
http://www.annals.org/cgi/reprint/133/6/411.pdf
Type of alcohol consumed and mortality from all causes, coronary heart disease, and cancer. Wine intake may have a beneficial effect on all-cause mortality that is additive to that of alcohol. This effect may be attributable to a reduction in death from both coronary heart disease and cancer.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/e...ez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum
A moderate intake of wine is associated with reduced total mortality and reduced mortality from cardiovascular disease. A low to moderate intake of wine seems, unlike the consumption of distilled spirits and beer, to be associated with reduced total mortality and reduced mortality from cardiovascular disease.
Ben ook benieuwd naar de mening van Marcus omdat ik op advies van hem dat boek aangeschaft en gelezen heb.
p.s. de gebruikte literatuur over de onderwerpen is zeker niet volledig en zijn meestal abstracts.