Waar staan DHA en EPA voor?
Uit α-linoleenzuur worden de vetzuren eicosapentaeenzuur(EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) gevormd.
De scheikundige notatie van EPA is C20:5 n-3. Dit betekent dat EPA 20 koolstofatomen (C) heeft en 5 dubbele koolstofbindingen. N-3 staat voor omega-3.
De scheikundige notatie van DHA is C22:6 n-3. Dit betekent dat DHA 22 koolstofatomen (C) heeft en 6 dubbele koolstofbindingen.
Deze omzetting van beide stoffen in het lichaam verloopt niet bepaald efficiënt. ALA wordt in geringe mate omgezet in EPA. Die omzetting verloopt beter bij een lage aanvoer van linolzuur (omega-6-vetzuur).
De omzetting is groter bij vrouwen dan bij mannen.
Wat doen deze vetzuren?
De vetzuren komen ook voor in vette vis. De vetzuren zijn onverzadigd.
Onverzadigde vetzuren hebben een gunstige invloed op het cholesterolgehalte van het bloed. Ze helpen een hoog LDL-cholesterolgehalte te verlagen en zorgen voor een hoger HDL-cholesterol. LDL-cholesterol zet zich gemakkelijk af tegen vaatwanden
Meer en meer blijkt uit onderzoek dat de eicosa-penta-eenzuur (EPA) en docosa-hexadieenzuur (DHA) die voorkomen in vette vis, een belangrijke rol spelen bij het voorkómen van een hartinfarct.
De EPA en DHA zijn zeer sterk onverzadigd en blijven heel gemakkelijk in oplossing (vloeibaar), waardoor ze voorkomen dat gewone onverzadigde vetzuren of cholesterol samenklonteren. Ze werken dus o.a. vet- en cholesterolverlagend.
Uit EPA kunnen eicosanoiden (*Prostaglandines , Prostacycline, Thromboxanen en Leukotrienes) worden gevormd. Deze eicanosiden hebben invloed op de bloeddruk, ontstekingsziekten en de functies van de bloedplaatjes.
Ook hebben ze invloed op het triglyceride- en cholesterolgehalte van het bloed, en dus een positieve invloed op hart- en vaatziekten
*De prostaglandines, gevormd uit EPA, verzachten de wand van de bloedvaten waardoor de bloedvaten niet dichtslibben .
Hoeveel heb je ervan nodig en hoe krijg ik ze binnen?
Voor EPA en DHA is een dagelijks aanbevolen hoeveelheid vastgesteld van ongeveer 2g/d.
Om 1 g EPA-DHA te bereiken moet je het volgende eten;
• 70 g Makreel,
• 100 g Haring- of zalm,
• 200 g Zeeforel,
• 250 g Krabvlees,
• 500g Garnalen of kreeft
• 5 g Levertraan.
Volgens de huidige wetenschappelijke inzichten is het voor het functioneren van ons lichaam het beste wanneer Omega-3 en Omega-6 vetzuren in een verhouding van 1:1 in onze voeding voorkomen en dus ook in ons lichaam aanwezig zijn. In het West-Europese en Noord-Amerikaanse dieet is er geen sprake van een 1:1 verhouding.
Gemiddeld krijgt de Westerse mens 10 tot 50 keer zoveel Omega-6 als Omega-3 vetzuren naar binnen. Wat de korte en lange termijn consequenties hiervan voor de gezondheid zijn begint de medische wetenschap nu te ontdekken.