XXL Nutrition

Hulporganisaties ontwikkelingslanden: (on)nodig?


Bezoekers in topic

huckfinn

Ripped Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
28 jul 2004
Berichten
4.154
Karma
5
Big Byron zei:
Kheb CO niet gezien, maar da's in mijn ogen niet meteen de beste referentie om te zeggen dat iets niet kan ;)

On-topic:
Ga dan ns een stap verder, sluit 'Westerse Waarden' uit.
Wat dan met de Mensenrechten? Zijn die ook relatief? Mag je zaken zoals gelijkheid van man en vrouw, foltering, slavernij, etc. negeren omdat 'er nu eenmaal culturele verschillen zijn'? Bestaan er (en nu zijn we ethische vragen aan het stellen die geen objectief antwoord hebben) universele waarden?

Veel Afrikaanse landen zogen de Westerse ideeen van gelijkheid en individuelaliteit in de koloniale tijd op als water. Ook na de hele ontwaking van Afrika na WOII schoot socialisme en communisme wortel. Beide hebben hun oorsprong in het Westerse denken.
Universele waarden bestaan dus wel zodra het mensen uitkomt en zich onder het mom van ideologie kunnen ontdoen van hun heerschers zoals in Afrika gebeurde toen daar de landen stuk voor stuk onafhankelijk werden.
Lekker consequent is het dan dat ze wel blijven doorfolteren, koppen afhakken en vrouwen achter stellen terwijl hun hele onafhankelijkheid (waarmee ze geen donder hebben bereikt) is gefueled door Westers denken .
 

Big Byron

Advanced Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
9 okt 2002
Berichten
1.308
Karma
0
Huckfinn, ik denk dat je het een beetje verkeerd begrepen hebt.
Socialisme, communisme etc. horen niet bij de Mensenrechten maar zijn westerse waarden. En mijn vraag was of we dingen zoals foltering, koppen afhakken etc. mogen veroordelen en er tegenin mogen gaan, of het als cultuurverschillen afdoen => 'live and let die'...

Want da's wat NGO's namelijk niet willen aanvaarden, zij zullen proberen zoveel mogelijk mensen te helpen met zaken waarmee een goede regering zich eigenlijk zou moeten bezighouden. Infrastructuurwerken, opleiding, medische zorg, landbouwhulp, waterputten, ... Niet allemaal even efficiënt, met hier en daar corruptie, maar da's wel hun doel. De algemeen heersende opinie hier lijkt echter dat we ze maar gewoon moeten laten creperen. Vreemd, en op z'n minst verontrustend te noemen.

Stel je voor dat Amerika Europa had laten stikken na WOII - denk je dan echt dat de meerderheid van jullie nu internet had, laat staan een degelijke opleiding en genoeg eten? De situatie is niet helemaal te vergelijken, maar dat was ook ontwikkelingshulp. En veel recenter Ierland bijvoorbeeld - dat zich met steun van de EU op recordtijd heeft kunnen opwerken van achtergesteld tot redelijk welvarend.
 

Big Byron

Advanced Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
9 okt 2002
Berichten
1.308
Karma
0
builderB zei:
k geloof alleen niet dat vrije handel goed is.
Dus jij gelooft in planeconomie, gesloten grenzen en zelfvoorziening?
En durf eens ja te zeggen! Dat zou ons namelijk terug naar de middeleeuwen katapulteren - als we geluk hebben tenminste...


Anderzijds is absolute vrijhandel natuurlijk ook niet ideaal. Want daar valt inderdaad te gemakkelijk misbruik van te maken door een kleine groep. Tevens de reden waarom er supranationale organisaties zoals de WTO bestaan.
 

dj_phreak

2024 sterkste 50+er van Zuid Holland
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
2 feb 2004
Berichten
5.207
Karma
500
Lengte
1m82
Massa
117kg
Vetpercentage
> 50%
Big Byron zei:
...mijn vraag was of we dingen zoals foltering, koppen afhakken etc. mogen veroordelen en er tegenin mogen gaan, of het als cultuurverschillen afdoen => 'live and let die'...
IMO cultuurverschil. En soms vind ik het bijna jammer. Zij zijn misschien in onze ogen te bruut, maar wij zijn veel te soft.

De algemeen heersende opinie hier lijkt echter dat we ze maar gewoon moeten laten creperen. Vreemd, en op z'n minst verontrustend te noemen.
Waarom verontrustend? Stel dat China over 20 jaar besluit om Europa (via de voormalige USSR natuurlijk) te veroveren omdat onze cultuur in hun ogen te min is. Zijn zij dan eigenlijk niet de alwetende verlossers? Natuurlijk niet. Waar halen ze het lef vandaan om te zeggen dat wij fout zitten? Zo ook in deze situatie. Zie het eens zo: deze Afrikaanse cultuur (voorzover je van 1 cultuur kunt spreken) bestaat al duizenden jaren langer dan die van ons en is dus blijkbaar uiteindelijk veel stabieler. Wie doet het dan slim, wij of zij?


Stel je voor dat Amerika Europa had laten stikken na WOII - denk je dan echt dat de meerderheid van jullie nu internet had, laat staan een degelijke opleiding en genoeg eten? De situatie is niet helemaal te vergelijken, maar dat was ook ontwikkelingshulp. En veel recenter Ierland bijvoorbeeld - dat zich met steun van de EU op recordtijd heeft kunnen opwerken van achtergesteld tot redelijk welvarend.
inderdaad geen goede voorbeelden, want praktisch geen cultuurverschillen.
 

huckfinn

Ripped Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
28 jul 2004
Berichten
4.154
Karma
5
Big Byron zei:
Stel je voor dat Amerika Europa had laten stikken na WOII - denk je dan echt dat de meerderheid van jullie nu internet had, laat staan een degelijke opleiding en genoeg eten?

De fabrieken in Europa stonden al te ronken toen de Marshallhulp daarover heen kwam. De hulp was een stimulans en zeker niet de oorzaak van Europa's opbouw. De Duitse economie bloeide zelfs al voordat de hulp van Amerika kwam.

En ik begrijp je verder goed. Ik gaf antwoord op je 'mogen wij oordelen?' vraag.
 

guardian

Huge Freak
+15 jaar member
Lid geworden
4 jan 2005
Berichten
8.043
Karma
176
Niet ieder mens is hetzelfde, dus ook niet iedereen is evenveel waard. Ik zou nooit mensen dood wensen vanwege hun afkomst. Maar dood vanwege minderwaardigheid (bijvoorbeeld qua intelligentie, of lichamelijke afwijking, etc.) is een andere zaak.
Er is wel één ding dat ik niet begrijp; Wie bepaald dan welke mensen 'minderwaadig' zijn en welke 'meerderwaardig' zijn?... en ze daarom dood wensen :rolleyes: Mss zijn er wel mensen die jouw minderwaardig vinden voor je kortzichtige gelul... Je vindt wss ook dat dan alle lichamelijk en mentaal gehandicapten en iedereen die niet meteen meekan met de maatschappij moeten verdwijnen (omdat ze volgens jouw minderwaardig zijn hé)... Mss heb je het allemaal wel zelf bedacht maar het begint wel aardig te gelijken op sommige ideeën van Hittler... Maar begrijp me niet verkeerd; ik heb geen probleem met je en ik vind je ook niet minderwaardig ofzo... :D Verdraagzaamheid is het woord waar je naar op zoek bent bro
 

BUll Terrier!

Novice
+15 jaar member
Lid geworden
23 mrt 2005
Berichten
7
Karma
0
huckfinn zei:
Kunnen mensen werkelijk met niets beters dan 'Hitler deed dat of dit ook...' komen. En ook die toon - vreselijk betwetend. No offence, maar ik word er nu echt ziek van.
Kijk gewoon naar de feiten: Mensen blijven de symptomen van de problemen (in bijv. Afrika) aanpakken zonder de kern te durven vinden. De enige oplossing voor dat hele gebied is namelijk deze: door er een enorme dictatoriale staat te vestigen, niet aangestuurd door een hutti of ander stamhoofd, maar iemand die boven de volkerenoorlogen staat - en iedereen hun smoel laat houden.
Gil maar weer meteen dat Hitler dat ook deed en wat voor verschrikkelijks die allemaal heeft gedaan, maar staar je er niet blind op. Voor hem waren er namelijk tig anderen; voorbeelden zijn Bismarck, Tito en Peter de Grote. Die lui waren verre van brute gekken die mensen opruimde als vuil.

OK,
Ik voel me toch weer geroepen te reageren. Met bovengenoemde mening vraag ik mij dan af wat jij van de weledele heer Saddam Hussein Al Tikriti vind (ook: wat vind je dat er met hem zou moeten gebeuren nu). Gaarne wacht ik uw antwoordt af. Ben benieuwd :cool:

huckfinn zei:
Tuurlijk heeft Hitler ontzettend gore en foute dingen gedaan en aangestuurd (richt je overigens niet zoveel op hem, maar ook eens op de meute die lallend en feestend meehielp), maar hij heeft ook op de pot gezeten. Is dat nu ook fout?

Je zult wel weer niet met mij eens zijn, maar recentelijk was er iemand (kaal, nichterig aangelegd) die op een zeer GOEDKOPE (lees = niet te diep ingaan op materie, maar op onderbuikgevoelens) een andere meute achter zich aankreeg. Deze zei dingen die Hitler in de aanloop naar zijn verkiezingen niet eens DURDFDE te zeggen. (Nou denk ik dat deze kale meneer absoluut geen 2e Hitler zou zijn geweest, maar feit is dat hij in zijn prille begin al dingen zei, die Hitler pas veel later zou durfen te verkondigen..., dat jij dan de Duitse burgers hier ook de schuld van de 2e WO probeert de geven.... verantwoordelijkheid OK, maar geen schuld. Ik probeer alleen te zeggen dat zo'n meute makkelijk voor je te winnen is)
 

BUll Terrier!

Novice
+15 jaar member
Lid geworden
23 mrt 2005
Berichten
7
Karma
0
En dan nog iets: Europa geeft haar boeren veel subsidies: Situatie 2005 = enorm graanoverschot. Dus gaan we nu ook nog eens de export naar niet-EU landen subsidieren. De boeren maar lachen, de Afrikanen maar verhongeren...
 

Zelda

Monstrous Giant
+15 jaar member
Lid geworden
31 aug 2004
Berichten
13.162
Karma
52
De landbouwsubsidies in de EU en in de VS moeten onmiddelijk worden afgeschaft. Voordelen:

-Afrikaanse boeren kunnen eindelijk hun producten aan ons verkopen, en kunnen dus wat verdienen.
-Bespaart ons een hoop belastinggeld.
-Voedsel wordt goedkoper door meer concurrentie.
-Er komt bij ons meer ruimte vrij voor natuur, woningbouw enz door minder landbouw hier.

Het idee achter de landbouwsubsidies was destijds onafhankelijkheid in voedselvoorziening, voor als er weer oorlog kwam vooral. Nu dient het geen enkel doel behalve dat het leidt tot overproductie die op de wereldmarkt wordt gedumpt, waardoor afrikaanse boeren hun spullen niet kwijt kunnen.
 

Big Byron

Advanced Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
9 okt 2002
Berichten
1.308
Karma
0
Zelda, je hebt volledig gelijk. Economisch gezien, afschaffen die landbouwsubsidies! En dan ook meteen de gegarandeerde minimumprijzen.

Maar daar is het grootste probleem de politiek & drukkingsgroepen. Vooral Frankrijk is er erg in, boeren leggen zonder excuus heel het land plat en daar zijn ze veel te bang voor.
 

huckfinn

Ripped Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
28 jul 2004
Berichten
4.154
Karma
5
Terrier, wat ik wil zeggen is dat een dictatuur voor sommige landen en gebieden de enige goede regeringsvorm is. Een dictatuur is tevens niet per definitie slecht. Dat je dat onderuit probeert te halen door alle slechte dictators en machtwellustelingen te noemen is geen hoogstaand argument.

Weg dus met Hussein, Pinochet etc... Maar in een gebied waar zoveel verschillende stammen wonen is het gewoon niet mogelijk om een democratie op te werpen. Als je al die stammen een eigen staat geef, krijg je een mierenhoop van duizenden staten in Afrika die allemaal te klein zijn om groot te kunnen produceren, tariefmuren opwerpen om hun nieuwe industrieen te ontwikkelen, etc. De situatie na de 1ste wereldoorlog in de Balkan is een goed voorbeeld van hoe zo'n situatie ten gronde gaat.
En daar de meeste Afrikaanse leiders zich als idioten gedragen en hun bevolking laten verrekken terwijl ze zelf op plees met goude brillen scheiten, moet je een 'oplossing' van buitenaf opleggen. Tuurlijk komt daar geweld bij aan de pas, maar uiteindelijk leidt het wel naar handhaving van rust ipv al de massamoorden en verkrachtingen die zich nu in Afrika afspelen.

We hadden nooit uit Afrika en het Midden-Oosten weg moeten gaan als Europeanen. De hele onafhankelijkheid is veel te snel gegaan. Van mensen die helemaal geen traditie van klassenstrijd, verlichting, democratie en andere idealen in hun geschiedenis gepaseerd zien hebben kun je niet verwachten dat ze zichzelf ineens - van duizende stammen tot soevereine staat met een grondwet - kunnen besturen.

BUll Terrier! zei:
dat jij dan de Duitse burgers hier ook de schuld van de 2e WO probeert de geven.... verantwoordelijkheid OK, maar geen schuld.

Tuurlijk zijn ze schuldig. Hoe kun je verantwoordelijk zijn voor iets zonder er tevens eventuele schuld voor te dragen?
 

huckfinn

Ripped Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
28 jul 2004
Berichten
4.154
Karma
5
Big Byron zei:
Dus jij gelooft in planeconomie, gesloten grenzen en zelfvoorziening?
En durf eens ja te zeggen! Dat zou ons namelijk terug naar de middeleeuwen katapulteren - als we geluk hebben tenminste...


Anderzijds is absolute vrijhandel natuurlijk ook niet ideaal. Want daar valt inderdaad te gemakkelijk misbruik van te maken door een kleine groep. Tevens de reden waarom er supranationale organisaties zoals de WTO bestaan.

In deze tijd kloppen de voordelen van liberalisme niet meer. Liberalisme is onderandere op 'comperatieve arbeidsverdeling' (even de patser uithangen en met 'moeilijke' termen gooien :D). Een vereiste is wel dat industrie zich niet verplaatst. Dat is nu niet meer zo. Philips blijft niet in Nederland gevestigd, maar verhuist naar Azie omdat daar arbeidskrachten goedkoper zijn. Internationale bedrijven hebben geen binding met hun land van herkomst. Als we totale vrijhandel zouden blijven handhaven, betekent dat dat er hier arbeidsplaatsen verdwijnen omdat grote bedrijven naar de laagste lonenlanden vertrekken en de producten weer in Europa voor een teringlage prijs verkopen. Zo worden de bedrijven die hier zitten kapotgeconcureerd en krijgt de economie in Nederland nog meer klappen.
Het comperatieve arbeidsverdelen (de landen die producten het meest efficient kunnnen produceren, exporteren dat ook naar de andere landen) wordt vervangen door vervangen door de zoektocht naar de laagste lonenlanden. Het productieproces is namelijk overal hetzelfde en transportkosten zijn te verwaarlozen.
Tariefmuren zijn dus noodzakelijk om de shitload aan goedkope producten uit Azie tegen te houden en zo de eigen economie te beschermen.
 

builderB

Colossal Veteran
+15 jaar member
Lid geworden
11 apr 2005
Berichten
13.868
Karma
99
Big Byron zei:
Dus jij gelooft in planeconomie, gesloten grenzen en zelfvoorziening?
En durf eens ja te zeggen! Dat zou ons namelijk terug naar de middeleeuwen katapulteren - als we geluk hebben tenminste...


Anderzijds is absolute vrijhandel natuurlijk ook niet ideaal. Want daar valt inderdaad te gemakkelijk misbruik van te maken door een kleine groep. Tevens de reden waarom er supranationale organisaties zoals de WTO bestaan.


yupz je zegt het zelf al...

Ik geloof overigens in iets anders: consuminderen ipv consumeren. What the **** met al die zooi? Ok ik heb ook een pc en een stereo (waar van overigens een redelijk deel 2e hands is), maar een mobiele telefoon: **** OFF.
We hebben allemaal zo'n gigantische levensstandaard, das niet meer normaal. Ik schaam me er niet voor dat we het in Nederland zo belachelijk goed hebben (tenminste mijn eigen levensstandaard), maar hoe ik soms zie dat mensen nog steeds kunnen zeiken op wat ze niet hebben.... :kots:

wat heeft dit met de draad te maken:
Als we met z'n alles ergens heen willen zullen we een bult ballast moeten droppen. Minder is vaak meer! Mensen willen MEER MEER MEER, en SNEL SNEL SNEL het lieft ook GOEDKOOP GOEDKOOP GOEDKOOP, gek he dat mensen daar op inspringen?
 

huckfinn

Ripped Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
28 jul 2004
Berichten
4.154
Karma
5
builderB zei:
yupz je zegt het zelf al...

wat heeft dit met de draad te maken:
Als we met z'n alles ergens heen willen zullen we een bult ballast moeten droppen. Minder is vaak meer! Mensen willen MEER MEER MEER, en SNEL SNEL SNEL het lieft ook GOEDKOOP GOEDKOOP GOEDKOOP, gek he dat mensen daar op inspringen?

Idd, aan de ene kant zeiken mensen dat er allerlei ziektes worden verspreid door kippenvlees en klaagt men over het slechte voedsel van vee en de behandeling van ze, maar aan de andere kant schreeuwen ze ook moord en brand als de prijs van een biefstuk met 10 cent omhoog gaat. Iedereen wil goedkoop en veel willen vreten. Om aan zo'n onverzadigde vraag te voorzien, moeten bedrijven zich daaraan aanpassen.
Maar di's allemaal offtopic heb ik het idee :D
 

dj_phreak

2024 sterkste 50+er van Zuid Holland
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
2 feb 2004
Berichten
5.207
Karma
500
Lengte
1m82
Massa
117kg
Vetpercentage
> 50%
off-topic, maar wel erg interessant. De serieuze discussies lopen goed de afgelopen week. Waarvoor dank aan iedereen die een waardevolle bijdrage heeft geleverd.
 

CitizenD

Freaky Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
3 mrt 2005
Berichten
5.106
Karma
33
Maar even ON topic, ik denk dat de hulporganisaties zowiezo grote onzin zijn. De welvaartsstand die veel 3e wereld landen hebben ontwikkeld, is verre van onze, en onderhand wordt het zo'n gigantisch grote achterstand, geld daaraan uitgeven is echt overbodig geworden. Die landen hebben onderhand een achterstand van 20-50 jaar.

Het beste is in mijn opzicht, hun daar het maar proberen op hun manier op te lossen(klinkt hard, maar dat is hier toch ook gebeurd, oorlog etc.) Na oorlog is er ALTIJD een opeens grote toename van economische groei. Ik ben natuurlijk niet voor oorlogen, maar ik vind dat ze het zelf moeten proberen op te lossen voor het grootste gedeelte.

Geld gooien in een bodemloze put is onzin
 

Mouzer

Advanced Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
27 apr 2003
Berichten
1.394
Karma
3
CitizenDildo zei:
Maar even ON topic, ik denk dat de hulporganisaties zowiezo grote onzin zijn. De welvaartsstand die veel 3e wereld landen hebben ontwikkeld, is verre van onze, en onderhand wordt het zo'n gigantisch grote achterstand, geld daaraan uitgeven is echt overbodig geworden. Die landen hebben onderhand een achterstand van 20-50 jaar.

Het beste is in mijn opzicht, hun daar het maar proberen op hun manier op te lossen(klinkt hard, maar dat is hier toch ook gebeurd, oorlog etc.) Na oorlog is er ALTIJD een opeens grote toename van economische groei. Ik ben natuurlijk niet voor oorlogen, maar ik vind dat ze het zelf moeten proberen op te lossen voor het grootste gedeelte.

Geld gooien in een bodemloze put is onzin
Hoe had je gedacht dat zij even een economie zomaar opbouwen? Voor een economie moet je handelen en produceren. Wat moeten ze produceren als ze zoals jij zegt 20-50 jaar (en sommige gebieden lopen wel 10000 jaar achter lijkt het wel :p) achter lopen op ons? Wat moeten ze met ons handelen als ze achter lopen?
Enige mogelijkheid die ik dan zie, is net zoals we bij china hebben gedaan, onze producten daar laten maken. Dan werken die mensen voor ons, krijgen geld en tevens kennis en bouwen daarmee zelf een economie op. Met gevolg dat wij over een jaar of 50-100 arm zijn en zij rijk...
 

Big Byron

Advanced Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
9 okt 2002
Berichten
1.308
Karma
0
CitizenDildo zei:
Het beste is in mijn opzicht, hun daar het maar proberen op hun manier op te lossen(klinkt hard, maar dat is hier toch ook gebeurd, oorlog etc.) Na oorlog is er ALTIJD een opeens grote toename van economische groei. Ik ben natuurlijk niet voor oorlogen, maar ik vind dat ze het zelf moeten proberen op te lossen voor het grootste gedeelte.
Hey dildo, wat is dit nou voor onzin? Oorlog legt een hele economie lam (nou, zo goed als), niet moeilijk dat erna een opleving komt - mensen willen hun verwoestte levens een beetje herstellen. Maar integendeel zorgt oorlog ervoor dat zelfs met wederopbouw de economische ontwikkeling een heel stuk achteruit gegaan is. En nu ga jij oorlog een beetje prediken als de oplossing voor armoede? :rolleyes:

Ach, wat kan het me eigenlijk nog schelen. Discussieer anders lekker verder met zo van die onzinstellinkjes - ik heb niet veel zin meer om me daar druk over te maken. Of vindt voor de verandering eens een echt onderbouwd argument.
 

Big Byron

Advanced Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
9 okt 2002
Berichten
1.308
Karma
0
Mouzer zei:
Hoe had je gedacht dat zij even een economie zomaar opbouwen? Voor een economie moet je handelen en produceren. Wat moeten ze produceren als ze zoals jij zegt 20-50 jaar (en sommige gebieden lopen wel 10000 jaar achter lijkt het wel :p) achter lopen op ons? Wat moeten ze met ons handelen als ze achter lopen?
Enige mogelijkheid die ik dan zie, is net zoals we bij china hebben gedaan, onze producten daar laten maken. Dan werken die mensen voor ons, krijgen geld en tevens kennis en bouwen daarmee zelf een economie op. Met gevolg dat wij over een jaar of 50-100 arm zijn en zij rijk...
Zoek ns Amartya Sen op, als je ech geïnteresseerd bent in duurzame ontwikkelingshulp ZONDER gewoon alles zelf ginder te produceren?
(niet ironisch bedoeld ofzo, serieus)
 

CitizenD

Freaky Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
3 mrt 2005
Berichten
5.106
Karma
33
Big Byron zei:
Hey dildo, wat is dit nou voor onzin? Oorlog legt een hele economie lam (nou, zo goed als), niet moeilijk dat erna een opleving komt - mensen willen hun verwoestte levens een beetje herstellen. Maar integendeel zorgt oorlog ervoor dat zelfs met wederopbouw de economische ontwikkeling een heel stuk achteruit gegaan is. En nu ga jij oorlog een beetje prediken als de oplossing voor armoede? :rolleyes:

Ach, wat kan het me eigenlijk nog schelen. Discussieer anders lekker verder met zo van die onzinstellinkjes - ik heb niet veel zin meer om me daar druk over te maken. Of vindt voor de verandering eens een echt onderbouwd argument.


Beter lezen Bier-ON ;) Ik promoot het absoluut niet ofzo, en ik vind het wel
verschrikkelijk voor die mensen, maar wij hebben een te groot voordeel in de economie om met hun te handelen,we kunne idd het net zoals we bij china hebben gedaan doen, of we zorgen dat de Afrikaanse landen, ONDERLING beter kunnen handelen
 

Naar boven