Fitness Seller

Koffie

Gorill0r

Colossal Veteran
Elite Member
10.000 berichten
Lid sinds
25 apr 2005
Berichten
14.970
Waardering
30
Sinds mijn stage vorig jaar ben ik voortaan koffie verslaafd en drink ik 2-4 koppen per dag minstends. Nu vroeg ik me af of het eigenlijk wel goed is voor je metabolisme enzo? Heb gehoord dat het zou vertragen?
 
Caffeïne versneld juist je metabolisme.
Maar als jij je koffie met veel suiker en melk drinkt weet ik niet of dat in een bb-schema past :P
 
  • Topic Starter Topic Starter
  • #3
Nope, zwart :)

Thnx, goed nieuws dus.
 
koffie staat bol vd vrije radicalen, niet te veel drinken dus.

dit komt doordat gemalen koffie uit de supermarkt nooit vers is en de vetzuren uit de olieen geoxideerd zijn.

alleen vers gemalen koffie en de bonen ook redelijk recent pas gebrand is echt veilig.
 
Metal_Wolf zei:
Sorry maar wat zijn radicalen? En wat gebeurd er als je te veel drinkt?

dan ga je dood.

:)

vrije radicalen zijn zeer reactieve moleculen die onstaan als moleculen met zwakke dubbele bindingen een elektron verliezen.(bv tijdens oxidatie-reacties)
deze moleculen kunnen bv eiwitten,DNA,lipiden (celmembranen) ed beschadigen in je lichaam.

vrije radicalen horen van nature voor te komen in je lichaam (maken ook deel uit van je immuunsysteem) maar zijn in evenwicht met anti-oxidanten.
maar je moet dus uitkijken dat je dit evenwicht niet verstoort.
dwz te veel naar radicalen laat verschuiven.

koffie (behalve echt verse) en roken zorgen dus voor een steiging van vrije radicalen.
 
Laatst bewerkt:
  • Topic Starter Topic Starter
  • #7
Muis zei:
dan ga je dood.
vrije radicalen zijn zeer reactieve moleculen die onstaan bij bv oxidatie-reacties .
deze moleculen kunnen bv eiwitten,DNA ed beschadigen in je lichaam.
Maar wat versta je dan onder te veel drinken? M'n ouders drinken al jaren minstends 5 koppen per dag en zijn nog gezond :)
 
je kan niet echt een duidelijke grens aangeven.

je komt tijdens je leven op alle mogelijke manieren in aanraking met vrije radicalen, koffie is daar 1 van.

als je genoed anti-oxidanten binnen krijgt maakt het niet zoveel uit.

het beste is om geen koffie te drinken (behalve verse).
 
Ach je kunt het ook allemaal overdrijven.
Kijk als BBer leef je al veel gezonder als andere mensen.
(ik tenminste wel) dus die 4 bakken koffie die ik op een dag
neem is echt niet erg ofzo...
 
Tsja, je hebt allemaal maten van hoe ver je in dingen kunt gaan. Enige beperking is echter nooit weg. Maar dat geldt eigenlijk voor alles.
 
Muis zei:
koffie staat bol vd vrije radicalen, niet te veel drinken dus.

dit komt doordat gemalen koffie uit de supermarkt nooit vers is en de vetzuren uit de olieen geoxideerd zijn.

alleen vers gemalen koffie en de bonen ook redelijk recent pas gebrand is echt veilig.


Maar laat koffie nu ook boordevol antioxydanten zitten :)

ANTIOXIDANTS IN COFFEE
Plant phenols are a large and diverse group of compounds including cinnamic acids, benzoic acids, flavonoids, proanthocyanidins, stilbenes, coumarins, lignans and lignins. It has been shown that plant phenols have strong antioxidant activity in vitro (1). As a result it has been hypothesised that plant phenols might protect cellular DNA, lipids and proteins from free radical- mediated damage in vivo. Since free radicals are believed to play a role in the development of chronic diseases such as cardiovascular disease and cancer then the consumption of plant phenols may protect against these diseases. As reviewed recently, five out of seven published observational epidemiological studies have shown that flavonols protect against cardiovascular disease but only one out of four studies showed that they protect against cancer (2). Hence the available evidence for a protective effect of flavonols against cardiovascular disease and cancer is far from conclusive and other categories of plant phenols have yet to be investigated.

Chlorogenic acids are a family of esters formed between trans-cinnamic acids and quinic acid. The commonest individual chlorogenic acid is formed between caffeic acid and quinic acid. It has been shown that both chlorogenic acid and caffeic acid are strong antioxidants in vitro (1). Coffee beans are one of the richest dietary sources of chlorogenic acid and for many consumers this will be their major dietary source (3). It has been reported that a 200 ml cup of arabica coffee contains between 70 and 200 mg chlorogenic acid whereas a cup of robusta coffee contains between 70 and 350 mg (3). It has been estimated that coffee drinkers might ingest as much as 1 g per day cinnamate esters (mostly chlorogenic acid) and 500 mg per day cinnamates (mostly caffeic acid). Coffee could supply as much as 70% of the total making it far and away the most important dietary source of this group of antioxidants (3).

The amount of chlorogenic acid or caffeic acid available to act as an antioxidant in vivo will depend on absorption from the gut which may be incomplete and any subsequent metabolism which may be extensive. It has recently been demonstrated that humans absorb about 33% of ingested chlorogenic acid and about 95% of ingested caffeic acid (4). A study of human chlorogenic acid metabolism showed that the unabsorbed chlorogenic acid which reaches the colon is hydrolysed to caffeic acid and quinic acid by the colonic microflora (5). Following dehydroxylation by the colonic microflora, absorption and further metabolism in the liver and kidney, benzoic acid is formed and conjugated to glycine to form hippuric acid. About half the ingested chlorogenic acid appears as urinary hippuric acid (5). This metabolism can be expected to considerably diminish the antioxidant activity of chlorogenic acid in vivo as hippuric acid has no antioxidant activity.

The roasting of coffee beans dramatically increases their total antioxidant activity. A roasting time of 10 minutes (medium-dark roast) was found to produce coffee with optimal oxygen scavenging and chain breaking activities in vitro (6). A study of robusta and arabica coffees from six different countries showed that robusta samples contained significantly more reducing substances than arabica samples and that protective activity measured ex vivo was significantly greater in roasted samples than in green coffee (7). Using the ABTS•+ method (the gold standard), it was confirmed that light roast or medium roast coffee has a significantly higher antioxidant activity in vitro than green coffee (8). This difference was observed despite a 19% and 45% decrease in the chlorogenic acid content of light and medium roast coffee respectively implying that other compounds make significant contributions to the total antioxidant activity of roasted coffee. Melanoidins are brown polymers formed by the Maillard reaction during the roasting of coffee beans and account for up to 25% of the dry matter. It has recently been shown by the ABTS•+ method that coffee melanoidins have significant antioxidant activity in vitro (9).

The total antioxidant activities of different plant phenol- containing beverages have been compared. Using a method based on the ex vivo oxidation of low density lipoprotein (LDL), it has been shown that coffee has significantly more total antioxidant activity than either cocoa, green tea, black tea or herbal tea (10). Using the ABTS•+ method, it has been confirmed that coffee has a significantly greater total antioxidant activity in vitro than cola, beer, a variety of fruit juices, lemon ice tea or black tea (11). A study conducted in 2004 looked at dietary sources of antioxidants and found that the single greatest contributor to total antioxidant intake was coffee (12).

It can be concluded that coffee possesses greater in-vitro antioxidant activity than other beverages, due in part to intrinsic compounds such as chlorogenic acid, in part to compounds formed during roasting such as melanoidins and in part to as yet unidentified compounds. Authors of a study published in 2002 (13) suggested that uric acid was the main component responsible for plasma antioxidant capacity increase after tea drinking, whereas molecules other than uric acid (probably phenolic compounds) are likely to be responsible for the increase in plasma antioxidant capacity after coffee drinking. Whether the antioxidants characteristic of coffee are protective against chronic diseases such as cardiovascular disease and cancer remains to be determined.

References:
1. Rice-Evans, C.A. et al. Free Radical Biology and Medicine, 20, 933-956, 1996.

2. Hollman, P.C.H. Journal of the Science of Food and Agriculture, 81, 842-852, 2001.

3. Clifford, M.N. et al. Journal of the Science of Food and Agriculture, 79, 362-372, 1999.

4. Olthof, M.R. et al. Journal of Nutrition, 131, 66-71, 2001.

5. Olthof, M.R. et al. Journal of Nutrition, 133, 1806-1814, 2003.

6. Nicoli, M.C. et al. Lebensmittel, Wissenschaft und Technologie, 30, 292-297, 1997.

7. Daglia, M. et al. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48, 1449-1454, 2000.

8. Del Castillo, M.D. et al. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, 3698-3703, 2002.

9. Borrelli, R.C. et al. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, 6527-6533, 2002.

10. Richelle, M. et al. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49, 3438-3442, 2001.

11. Pellegrini, N. et al. Journal of Agricultural and Food Chemistry,51, 260-264,2003.

12. Svilaas, A. et al. Journal of Nutrition, 134, 562-567, 2004.

13. Natelle, F. et al. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, 6211-6216, 2002.



Probleem opgelost ? ? ?
 
Thnks 3XL, de hoeveelheid koffie die ik op een dag soms wegslemp lijkt ineens wat minder ongezond.
geen idee wat ik precies drink maar zal rond de 8 tot 10 bakken zijn. Vind het gewoon lekker. Misschien kan ik daarom nooit stilzitten. :D
Koffie schijnt ook bepaald vet te mobiliseren volgens sommige MeMbers op het board.
 
Heb het nooit gedronken maar sinds een tijdje heb ik de zaligheid ervan ondervonden. Ik drink het soms zelfs wat te veel nu, een overdosis caffeïne kan imo niet gezond zijn...
 
ik drink het met zoetjes... en moet zeggen voel me stuk vitaler vooral sochtends :D beetje meer hyper maarjah teveel overal van is nooit goed...
 
ik drink ook best veel koffie met zoetjes en balance koffiemelk 0%vet allleen eiwitten (klein beetje maar hoor:))
in de morgen en smiddags.....maar na 4 geen koffie meer anders kan ik niet slapen......
ik ga dadelijk even die koffiebonen kopen .....ff kijken of dat inderdaad zo lekker is.....heb namelijk zoeen koffiemolentje......
ik laat het wel weten hoe het smaakt;)
xxx
 
naomi zei:
ik drink ook best veel koffie met zoetjes en balance koffiemelk 0%vet allleen eiwitten (klein beetje maar hoor:))
in de morgen en smiddags.....maar na 4 geen koffie meer anders kan ik niet slapen......
ik ga dadelijk even die koffiebonen kopen .....ff kijken of dat inderdaad zo lekker is.....heb namelijk zoeen koffiemolentje......
ik laat het wel weten hoe het smaakt;)
xxx

moet je eens Peeze koffie uit arnhem drinken dat is zow lekker heel zachte smaak en kan er liters van op ik heb dus dat ik na 7 uur geen koffie meer drink anders kan ik niet slapen... maarjah sommige zijn natuurlijk gevoeliger :P
 
Tjalle zei:
moet je eens Peeze koffie uit arnhem drinken dat is zow lekker heel zachte smaak en kan er liters van op ik heb dus dat ik na 7 uur geen koffie meer drink anders kan ik niet slapen... maarjah sommige zijn natuurlijk gevoeliger :P
verkopen ze die koffie alleen in arnhem.....beetje ver van eindhoven hahaah voor een koffie athans:D
maar ja ik zou misschien wel iets later een uurtje of 6 nog koffie kunnen drinken de ene keer kan ik gewoon slapen maar heb ook weleens gehad dat ik de halve nacht wakker lag:mad:
vandaar dat ik het zekere voor het onzeker neem;)
xxx
 
Terug
Naar boven