MuscleMeat

Zijn 'polysaccharides' echt wel slecht voor ons lichaam?

Captain Tsubasa

Dutch Bodybuilder
Lid sinds
5 okt 2013
Berichten
295
Waardering
7
Lengte
1m81
Beste Dbb,

volgens de onderstaande weblink zijn polysaccharides (zetmeel: zoals in granen, aardappelen, mais, rijst, pasta, etc) zijn polysaccharides) slecht voor ons lichaam, maar een dieet zonder complexe granen kan ik mij moeilijk bedenken en inbeelden, ik weet dat ik met deze vraag heel veel kritiek zal krijgen maar toch wou ik het even meedelen en vroeg mij af wat jullie er eerlijk gezegd over denken;

Kan je een gezond dieet opstellen zonder polysaccharides en is dat wel essentieel voor een bodybuilder?

www.scdiet.nl/scdietnl.php

Polysaccharides

Polysaccharides bestaan (zoals de naam al zegt) uit meerdere (poly) suiker molekulen. Omdat de mens niet gebouwd is op het eten van polysaccharides, zijn deze molekulen redelijk moeilijk om te zetten naar monosaccharides. Het gebeurt in twee fasen. In de eerste fase wordt een vloeistof in de alvleesklier aangemaakt die door de darmen wordt gespoeld. In deze vloeistoffen zitten speciale enzymen die de polysaccharides (zetmelen) opbreken in disaccharides (maltose). Deze disaccharides moeten vervolgens weer omgezet worden naar monosaccharides (zie hierboven). Zetmelen (zoals in granen, aardappelen, mais, rijst, pasta, etc) zijn polysaccharides.

Het probleem

In de darmen van gezonde mensen nemen deze processen plaats zonder noemenswaardige problemen. Alhoewel lang niet alle koolhydraten goed verteerd worden (de menselijk darmen zijn daar niet op ingesteld), uit zich dit slechts in brandend maagzuur, soms wat winderigheid of opgeblazen gevoel. In een kleine groep mensen (de mensen die de ziekte van Crohn hebben of die deze ziekte zullen ontwikkelen), werken bovenstaande processen echter niet optimaal. Het gevolg is desastreus:
Een persoon eet een aantal boterhammen. Boterhammen bestaan voor een zeer hoog percentage uit zetmelen (tarwe). Deze zetmelen worden in de darmen overspoeld door de vloeistof uit de alvleesklier. Dit proces gaat vaak nog redelijk goed. Het grootste deel van de zetmelen wordt omgezet naar disaccharides (maltose). Nu ontstaat er echter zo een gigantische overvloed aan disaccharides, dat de enzymen (maltase) niet in staat zijn ze allemaal te verteren en om te zetten naar monosaccharides. Deze disaccharides blijven dus in de dunne darm achter, onverteerd. Dit zou geen probleem hoeven te geven: De onverteerde etensresten verdwijnen in de ontlasting zou je logischerwijs denken. Wat er echter gebeurt is het volgende: Bacterieen in de darmen beginnen de onverteerde disaccharides op te eten. Als bijproduct blijft er een giftig gas achter en de bacterieen scheiden daarnaast ook nog een zuur af. De stinkende gassen veroorzaken overdruk in de darmen, met als resultaat: boeren en winderigheid. Bovendien raakt de maag ontregeld, waardoor teveel maagzuur aangemaakt wordt, met als gevolg een brandende keel en zuurbranden/kokhalsen. De zuren zorgen echter voor grotere problemen. Ze tasten namelijk zodanig de darmwand aan, dat de cellen die normaliter de enyzmen moeten produceren, nu afsterven. Ook de cellen die normaal de voedingsstoffen moeten absorberen sterven af. Bovendien zijn de zuren ontstekingbevorderend.

De vicieuse cirkel

Hier begint een zeer gemene vicieuse cirkel die moeilijk te doorbreken is.
Bij de volgende maaltijd, speelt bovenstaand proces zich nogmaals af. Er zijn echter al minder gezonde darmwandcellen over, waardoor er ook minder enzymen aanwezig zijn. Resultaat: Nog meer onverteerde etensresten en dus nog meer zuur en gas, waardoor vervolgens de darmwand nog verder beschadigd wordt. De darmwand raakt na verloop van tijd zodanig beschadigd dat de voedselopname sterk achteruit gaat doordat de voedselabsorberende darmwandcellen bijna allemaal vernietigd zijn. Bovendien kan de darmwand, Zoals ik al eerder zei helemaal geen onverteerde disaccharides absorberen. Dus op het moment dat deze persoon een boterham eet, voert hij niet zichzelf, maar voert hij de bacterieen in zijn darmen. Het gevolg is dat deze persoon sterk in gewicht af zal nemen. Bovendien ontstaat er een tekort aan vitaminen en mineralen (die worden ook niet opgenonen door de sterk beschadigde darmwand) met als veelvoorkomend gevolg chronische vermoeidheid met als oorzaak bloedarmoede (B12 en foliumzuur, ijzer is vaak geen probleem).
 
Misschien voortaan je vertrouwen niet meer in hippie sites plaatsen.
 
Polysaccharides zijn juist goed voor je lichaam.

Verschillende zijn cholesterolverlagend, verhogen galaanmaak (dus goed voor lever) en stimuleren het immuunsysteem.

Vezels zijn trouwens ook polysacchariden.

De hippies op die site hebben weer serieuze veronderstellingen uit hun hoed getrokken.
 
Laatst bewerkt:
65363-Black-Hippie-Dude-Wig-With-Headband-large.jpg
 
Ik moet wel zeggen dat dit mijn kijk op gezonde voeding drastisch veranderd!!!

Helemaal toen ik dit verhelderend model zag:

bacteria.jpg


:roflol:
 
Ben na de eerste zin gestopt met lezen, mensen die moleculen met een 'k' schrijven neem ik niet serieus.
 
En daaropvolgend een uitleg die vrij matig is. Alsof een onderzoek per se dubbelblind moet worden uitgevoerd :rolleyes:. Ja, dat maakt het onderzoek sterker, maar het is zeker niet een eis.
 
Laatst bewerkt:
Zolang je geen darmziekten hebt, zoals Crohn, irritable bowel disease, coeliakie of wat dan ook, gewoon blijven vreten
 
Dit is complete waanzin.
Polysachariden bestaan uit lange ketens monosachariden, meer bepaald glucose.
Deze ketens worden afgebroken door verschillende enzymen (onder andere amylase, zit in speeksel).
De afgebroken suikerketens (polysachariden) worden ofwel door glycolyse (een biochemisch proces) omgezet naar energie, die je kan gebruiken voor je spieren te activeren.
Een andere mogelijkheid is ook dat deze kortere suikerketens verder worden verteerd in de dunne darm en in de dikke darm.
Hier kunnen ze ofwel nog worden opgenomen om gebruikt te worden in onder andere de lever, ofwel worden de overtollige suikers simpel weg uit het lichaam gevoerd door de uitscheiding.

Kortom: Polysachariden zijn van groot belang bij het functioneren van de organen, het overtollige wordt verwijderd uit het lichaam. Polysachariden zijn dus essentieel!
 
Terug
Naar boven