MuscleMeat

Dianabol

Bezoekers in dit topic

Methandrostenolone.png


Methandrostenolon

IUPAC naam

(8S,9S,10S,13S,14S,17S)-17-hydroxy-10,

13,17-trimethyl-7,8,9,11,12,14,15,16-

octahydro-6H-cyclopenta[a]phenanthren-3-one

Ook bekend als

Dianabol, D-bol, methandrostenolon, methandienone, methandienon

Farmaceutische & Chemische gegevens

Moleculaire massa basis:

300.435 g/mol

Biol. beschikbaarheid:

Hoog

Halveringstijd:

4,5-6 uren

Gebruik:

Toediening:

Oraal en intramusculair

Effectieve dosis:

15 - 50 mg / dag

Verkrijgbare dosissen:

1,2, 5 en 10 mg tabletten / 25 mg/ml (50 ml vial)

Straatprijs:

30 - 40 euro per 100 x 5 mg tabs

Dianabol (DBOL, D-bol, Danabol) is het handelsmerk voor de anabole steroïde methandienone ook bekend als methandrostenolon die door John Ziegler ontwikkelt werd en in 1956 op de markt kwam (1,2). Het werd gebruikt door krachtsporters en bodybuilders voor de stimulering van spierkracht en spiergroei, tot het middel verbannen werd door de FDA onder de 'Controlled Substances Act'. Methandrostenolon bleef echter zonder voorschrift beschikbaar in landen als Mexico onder de merknaam Reforvit-b en wordt nog steeds geproduceerd in Azië en vele Oost-Europese landen, waaronder de republiek Moldova door Balkan Pharmaceuticals, Roemenië door Terapia, Bulgarije, Rusland, alsook Thailand en is daardoor nog steeds aanwezig op de zwarte markt.


Geschiedenis
Dianabol is ontwikkeld door John Ziegler en voor het eerst op de markt gebracht door Ciba in 1956. Het is vanaf die tijd, vooral in de VS, altijd erg populair geweest tot eind jaren 70. Het is waarschijnlijk één van de populairste steroïden ooit. Dit is ook één van de redenen waarom het van de markt is gehaald. De FDA kwam tot de conclusie dat er weinig medische toepassingsgrond was ten opzichte van het enorme misbruik in de sport. Met name in Rusland is het erg populair en Russissche D-bol is vandaag de dag één van de best verkrijgbare vormen van methandrostenolon.

Dr. Ziegler
Dr. Ziegler werkte op een bepaald moment bij het farmaceutisch bedrijf Ciba, die testosteron leverden voor experimentele doeleinden. Begin jaren '50 waren zijn patiënten; mensen met brandwonden of ernstige verwondingen, en gehandicapten. In 1954 diende hij op experimentele basis testosteron toe aan meerdere competitieve bodybuilders op hoog niveau, voor een periode van minder dan 6 weken. De resultaten waren teleurstellend. Ontevreden en mogelijk lastiggevallen door patiënten, distantieerde hij zich van het onderzoek naar dopingmiddelen tot mei 1960, of mogelijk al 1959 (tegenstrijdige getuigenissen).

Gedurende de Europese Kampioenschappen van 1960 in Milaan verdacht hij de Russen van dopinggebruik - "de Russen geven hun atleten iets." Daarom vroeg hij John Grimek dat die zou voorstellen aan zijn chef, Bob Hoffman, om steroïden toe te dienen aan het Amerikaanse Olympische team. Hoffman was echter voorzichtig en merkte later op dat het "te 'close' was voor de deelnemers die de Verenigde Staten vertegenwoordigen". Grimek zei; "Blijkbaar denkt hij niet dat het veel goeds zal doen, en het mogelijk zelfs nadelige gevolgen kan hebben,... Hij lijkt twijfelachtig." Men besloot Dianabol toe te dienen aan twee gewichtheffers op lager niveau om de effectiviteit en veiligheid te testen. Daarna trok Hoffman zijn besluit terug en Dianabol werd toegediend aan bepaalde gewichtheffers in het team.

Medisch gebruik
Als tonicum
Begin jaren '60 schreven artsen een tablet per dag voor, als tonicum voor vrouwen. Dit gebruik werd snel stopgezet na de ontdekking van de sterk vermannelijkende effecten van methandrostenolon. Ondanks het ontbreken van therapeutische toepassingen, bleef het medicijn echter legaal tot begin jaren '90.

Gebruik in bodybuilding
Het verbod door de FDA was niet geheel succesvol in het verbannen van het gebruik door bodybuilders. Methandrostenolon wordt vandaag de dag nog steeds illegaal gebruikt, vaak gestacked (gecombineerd) met steroïden die sterk binden aan de androgeenreceptor, zoals testosteron en nandrolon, om de algemene effectiviteit van het steroïdengebruik te verhogen.

Verscheidene succesvolle atleten en professionele bodybuilders hebben, vóór de drug werd verboden, langdurig gebruik van methandrostenolon toegegeven, waaronder Arnold Schwarzenegger en Sergio Oliva (3,4).

Eigenschappen
Dianabol werd oorspronkelijk ontwikkeld door John Ziegler en vrijgegeven door Ciba in 1956. Het is sindsdien altijd erg populair geweest, vooral in de VS. Tot het einde van de jaren 70's was methandrostenolon een echte rage. Het is misschien wel de populairste steroïde ooit. Bekende gebruikers waren elke Mr.Olympia, van Scott tot Zane. Natuurlijk zijn de doseringen sindsdien sterk verhoogt. De populariteit was ook de oorzaak van het einde. In de jaren negentig werd de productie van de originele D-bol stopgezet toen het Amerikaanse FDA tot de conclusie kwam dat de therapeutische toepassingen minimaal waren in vergelijking met het misbruik in de sport. Maar methandrostenolon is nooit echt uit de circulatie geraakt. Vooral de Russen bleken er nogal gek op te zijn en Russische D-bol is vandaag de dag nog steeds één van de beste en meest verhandelde vormen van de stof methandrostenolon.

260px-Akpuxuh.jpg


Russische methandrostenolone (Akpuxuh)

Methandrostenolon is volgens experts één van de beste, zo niet hét beste product voor mensen die wedijveren in niet-aërobe sporten. Het bevordert drastisch de eiwitsynthese, verbetert glycogenolyse (herladen van glycogeen na de training) en stimuleert de spierkracht op een zeer directe en snelle manier. Mogelijk is het minder nuttig voor atleten die deelnemen aan aërobe activiteiten omdat het ook de celrespiratie vermindert (1). Maar methandrostenolon manifesteert zich op een duidelijke manier: een waarneembare, vroegtijdige en snelle opbouw van spierkracht en spiermassa. Daarom word het vaak gebruikt van bij het begin van een kuur die verder voornamelijk injecteerbare middelen bevat zoals langwerkende testosteron-esters en nandrolon. Aangezien de effecten van dergelijke middelen de eerste 10-15 dagen nog niet volledig merkbaar zijn, word er een dosis methandrostenolon toegevoegd om voor onmiddellijke en zichtbare resultaten te zorgen. Het is enerzijds een nogal zwak androgeen, maar anderzijds een merkbaar sterk anabool. De effecten zijn grotendeels niet-AR gemedieerd, wat aangetoond werd door de eerder kleine invloed op het natuurlijke endocriene systeem (2) en het feit dat het het rode bloedcel-gehalte in het bloed eerder laat afnemen dan toenemen. Dit betekent dat de gebruikers van Dianabol zich, vooral op korte termijn, minder zorgen moeten maken over het uitschakelen van de natuurlijke testosteronproductie, zoals vaak duidelijk het geval is bij zeer androgene stoffen. Dit effect is natuurlijk zeer afhankelijk van de dosering. Het is nog steeds een mild androgeen, wat inhoud dat aan hogere doseringen (30+ mg dagelijks) er androgene bijwerkingen kunnen optreden (acne, verlies van hoofdhaar).

Vanwege de snelle werking, immense populariteit en de toenemende "meer-is-beter" mentaliteit onder bodybuilders, worden er steeds hogere doseringen gebruikt en aanbevolen. Men kan zich echter vragen stellen bij de logica van deze aanbevelingen, aangezien een urine-analyse bij hoge dosering aantoonde dat ongemetaboliseerde stoffen werden uitgescheiden (3). Eenvoudig gezegd betekend dit dat bij hogere doseringen, er grotere hoeveelheden ongebruikte methandrostenolon worden uitgeplast. Dit zou erop wijzen dat het gebruik van hoge dosissen moet worden herzien en dat kleinere doseringen, verspreid over de dag, betere resultaten en een maximaal gebruik van de steroïde kan opleveren. Dianabol is gewoonweg zeer effectief aan lage doseringen (25-40 mg p/d). Sommige gebruikers menen dat oxymetholon (Anadrol), een vergelijkbare steroïde, beter is, maar deze moet genomen worden aan doseringen van 50 tot 150 mg p/d. Indien men methandrostenolon aan die doseringen zou nemen, dan zouden betere resultaten verwacht kunnen worden. Methandrostenolon is ook een veel veiligere steroïde dan het zeer giftige en progestagene anadrol. Als men er rekening mee houdt dat de halfwaardetijd van methandrostenolon in het lichaam slechts 3 tot 6 uur is, dan lijkt de theorie van het spreiden nog aannemelijker. Het toedienen van de dagelijkse dosis in 3 tot 4 kleinere doseringen zou mogelijk dus een beter effect kunnen voortbrengen dan slechts 1 of 2 doseringen. Methandrostenolon is trouwens vrij effectief aan deze lagere dosissen. Milligram per milligram is het krachtiger dan een testosteron-ester, wat algemeen beschouwd wordt als de beste massa-bouwer.

260px-Anabol.jpg


Anabol tabletten Sharpest Edge Pharmaceuticals

Er moeten echter een paar opmerkingen gemaakt worden. Niet iedereen hoeft nu de dosis te spreiden in meerdere porties. Allereerst moet men rekening houden met een iets verminderde werkzaamheid, als gevolg van twee kenmerken. De eerste is dat de totale hoeveelheid in kleinere porties naar de lever gestuurd wordt, terwijl de lever per portie hetzelfde deel metaboliseert. Procentueel betekend dat, dat er dagelijks minder methandienon doorkomt. Het tweede is dat de piek-niveaus niet zo hoog zullen zijn, aangezien er niet in één keer een hoge dosis genomen wordt. Deze twee feiten laten niet toe dat men de meerdere doseringen zomaar aan iedereen kan aanbevelen. Gebruikers die matige tot lage doseringen nemen, in een kuur met alleen maar Dianabol, kunnen waarschijnlijk het best kiezen voor één enkele dosis in de ochtend. Dit bezorgd hen een hoger piek-niveau en meer overleving van de ingenomen dosis. Dit zorgt er ook voor, door de korte halfwaardetijd, dat de drug uit het lichaam is, alvorens het lichaam de hoogste hoeveelheid natuurlijke testosteron produceert, namelijk tijdens de vroege uren van de nacht. Gecombineerd met de relatief lichte invloed op de androgeen-receptor, moet een gebruiker een goed deel van de gewonnen spiermassa kunnen behouden bij het gebruik van Clomid en/of Nolvadex in de nakuur. Voor gebruikers die het middel samen met iets anders gebruiken, meestal injecteerbare steroïden, lijkt het erop dat verdelen in twee doseringen de beste optie is. Wanneer men meer dan 40 mg per dag neemt, misschien zelfs in drie.

Dit is gewoonlijk het geval voor snelwerkende stoffen, ze hebben korte halfwaardetijden. Dat brengt ons bij het punt van langdurig gebruik. De algemene consensus is dat methandrostenolon nooit langer dan 6 weken mag worden gebruikt, vanwege de sterk hepatotoxische effecten. Doordat het grotendeels een oraal middel is, is het ook 17-alfa-gealkyleerd om de eerste passage door de lever te overleven. De leverwaarden worden al na een korte periode van gebruik verhoogd (4), wat langdurig gebruik een zeer gevaarlijke zaak maakt. De leverwaarden zouden echter na de kuur ook weer vrij snel moeten normaliseren aangezien de werking dus van korte duur is. Onder de andere risico's die samenhangen met het gebruik van methandrostenolon zijn er ook de oestrogene bijwerkingen, omdat het een vrij goede wisselwerking heeft met het aromatase enzym door haar gemethyleerde eigenschappen. Het gebruik van een aromatase-remmer kan om die reden nodig zijn. Gynecomastie, hoge bloeddruk, vasthouden van zout en water, en milde gevallen van acne zijn dus niet ongewoon.

260px-Naposim.jpg


Naposim van Terapia uit Roemenië

De eigenschappen met betrekking tot de methylering hebben ook een aantal positieve kenmerken. Het voornaamste doel is ervoor zorgen dat de werkzame stof minder beïnvloed wordt door hepatische afbraak wanneer deze oraal in het lichaam komt. Maar blijkbaar verlaagt het ook de affiniteit van het geneesmiddel voor SHBG (sex-hormone binding globuline), een geslachtssteroïden bindend eiwit dat 98% van het vrije testosteron opneemt. Dit is testosteron die daarna niet meer gebruikt kan worden voor het opbouwen van spiermassa. Omdat methandrostenolon niet makkelijk kan binden aan dit eiwit, is het een vrij actieve stof, wat zonder twijfel één van de redenen is voor de snelle en onmiddellijk zichtbare werking. Dianabol heeft ook geen grote invloed op het cholesterolgehalte aan gematigde doseringen (5), en het lijkt de atleet te helpen om kalium op te slaan (6). Dit is vooral nuttig omdat er door de oestrogene effecten ook veel natrium wordt opgeslagen.

Zoals vermeld is de activiteit van methandrostenolon van korte duur. Dit betekent dat, ondanks haar directe, snelle en explosieve winsten in spierkracht en spiermassa, deze winsten heel moeilijk te behouden zijn. Vaak gaat het grootste deel van de massa reeds kort na de kuur verloren, waardoor het ongeschikt is voor zij die kwalitatieve spiermassa wensen te winnen en ook te behouden. Een injecteerbare variant zou deze gebreken kunnen onderdrukken, maar tot nu toe blijven tabletten de meest beschikbare en gebruikte vorm. Doordat ze de capaciteit hebben om de lever te overleven is dit ook verstaanbaar. Van alle orale steroïden is het misschien wel de krachtigste, hoewel wat de sterkte van effecten betreft het niet kan winnen van Anadrol. Maar het is natuurlijk goedkoper en veiliger dan de laatstgenoemde.

Samengevat, kan men concluderen dat methandrostenolon het best kort kan gebruikt worden, voor 5 tot 6 weken, aan het begin van een langdurende bulk-stack (+10 weken), bij voorkeur met injecteerbare middelen, om zo de winst en spierkracht te 'kickstarten'. De effecten zijn grotendeels niet-AR gemedieerd en het aromatiseert vrij makkelijk, wat het aantal stack-mogelijkheden beperkt. De beste kandidaten zijn natuurlijk nandrolon en testosteron. Het moet genomen worden aan doseringen die niet hoger gaan dan 50 mg (20-40 mg zijnde de norm), verdeeld over meerdere dosissen voor een maximaal effect in een stack, of in één enkele dosis wanneer het als kuur moet dienen. Alles in beschouwing genomen, blijft D-bol een favoriet, een feit dat geen discussie behoeft.

Bijwerkingen
 • Gynecomastie (ontwikkeling van borsten) als gevolg van oestrogeenvorming (soms blijvend)

 • Benigne prostaathypertrofie of BPH (vergroting van de prostaat) (tijdelijk)

 • Acne en vette huid (tijdelijk)

 • Erectiestoornissen (tijdelijk)

 • Hoge bloeddruk en afname van de goede cholesterol (tijdelijk)

 • Vergrote kans op hartaandoeningen

 • Bij mannen kunnen de testikels tijdelijk krimpen indien er geen voorzorg voor wordt getroffen (Pregnyl)

 • Opgezwollen gezicht door vasthouden van water (problemen in de osmoseregeling) (tijdelijk)

 • Toename van het lichaamshaar (blijvend)

 • Alopecia androgenetica of haaruitval (blijvend)

 • Vermannelijking bij vrouwen (blijvend)
Stacken en gebruik
Dianabol is een gemethyleerde stof met een zekere toxiciteit, dus in het belang van de veiligheid zou het niet langer dan 6 weken gebruikt mogen worden, waarbij 8 weken echt het absolute maximum is, en alleen kan onder toezicht van een medische professional die de leverwaarden regelmatig kan controleren. Omdat het sterk aromatiseert is het niet bepaald nuttig gedurende een wedstrijdvoorbereiding, cut of dieet. Dit laat twee opties over. Ofwel een stack met een injecteerbaar middel dat veel langer kan gebruikt worden (D-bol aan het begin van de stack wanneer het ander middel veel minder actief is) of men kan kiezen voor meerdere kortere kuren. In het laatste geval moet de periode waarin niet gekuurd wordt, minstens even lang zijn als de periode waarin daarvoor gekuurd werd. Dus 6 weken gebruik, gevolgd door 6 tot 10 weken geen gebruik. Deze meervoudige korte kuurtjes waren erg in trek onder pro bodybuilders in de jaren '70, met zeer behoorlijke resultaten.

216px-Methan-tabs.jpg


Dianabol van British Dispensary

Wanneer er gestacked wordt met een langwerkend product, zoals testosteron enanthaat of cypionaat, Deca of Equipoise, kan het het best vroeg in de stack gebruikt worden. Dianabol is een zeer snelwerkende steroïde en de meeste injecteerbare middelen laten de eerste 2-3 weken nog niet hun echte waarde zien. Dat maakt het bijzonder nuttig om een kuur mee op te starten.

Het stacked het makkelijkst met Deca-Durabolin of Primobolan, misschien zelfs met Equipoise. Gewoonlijk kiest men voor een wekelijkse injectie van 200-400 mg in combinatie met elke dag 30-40 mg Dianabol. Men kan in bepaalde gevallen een vorm van testosteron toevoegen aan dergelijke stack. Voor het korte termijn gebruik is orale Primobolan een goede partij, en in mindere mate orale Winstrol. Beide bieden een mild fundament voor de Dianabol en beide zijn ook 17-alfa gealkyleerd wat het korte-termijn gebruik bevestigd. Vermits methandrostenolon weinig actief is aan de androgene receptor, functioneert het vooral synergetisch met stoffen die een sterke activiteit vertonen aan de androgene receptor, zoals het geval is bij al de bovengenoemde.

Secundaire producten zoals een aromatase-remmer als Cytadren of Arimidex kunnen nuttig zijn. Wanneer gestacked met Deca, is een receptor antagonist zoals Clomid of Nolvadex misschien een verstandigere keuze. Misschien zelfs een combinatie van beiden. Dianabol aromatiseert nogal sterk, wat betekent dat in een stack met een ander aromatiserend middel, het risico op gynecomastie hoog blijft en waterretentie is bijna een zekerheid.

Na de kuur kan Clomid of Nolvadex worden gebruikt om de natuurlijke aanmaak van testosteron te helpen herstellen. Er is na de kuur heel wat circulerend oestrogeen aanwezig, wat leidt tot langdurige negatieve feedback. Clomid of Nolvadex kunnen een deel van dit probleem helpen oplossen zodat meer gewonnen spiermassa behouden kan blijven.

Gebruikersmeningen
Topics uit het Bodybuilding.nl anabolen forum:

Of start een nieuw topic.

Merken & producten
Ciba

Dianabol (o.c.) (GB, G, US)

5 mg tabs

Akrihin

Methandrostenolon

5 mg tabs

L.P Standard Labs. Co.

Anabol Tablets (Thailand)

5 mg tabs

Leiras

Anabolin (o.c.) (F)

5 mg tabs

Pharmacia Co. Dupnitza

Bionabol (BG)

2 or 5 mg tabs

Polfa

Metanabol (PL)

1 or 5 mg tabs

Leciva

Stenolon (CZ)

1 or 5 mg tabs

Producent onbekend

Methandrostenolonum. (Russische D-bol)

5 mg tabs

Takeshima-Kodama

Andoredan (Japan)

5 mg tabs

Major

Dialone (o.c.) (US)

5 mg tabs

Sato

Encephan (Japan)

5 mg tabs

Galenika / Gedeon Richter

Nerobol (YU/HU)

5 mg tabs

Gedeon Richter

Nerobol (BG)

5 mg tabs

P&B Labs. Private Ltd.

Pronabol-5 (India)

5 mg tabs

Meca Veterinary

Anabolikum. 2.5% (G)

25 mg/ml in 2 ml

Ttokkyo Labs

Methandrostenolone

10 mg tabs

Quimper

metandiabol

25 mg/ml in 2 ml

Company Unknown

Trinergic (India)

5 mg caps

Naposim (R)

5 mg tabs

Referenties
 • 1. Yesalis CE, Anderson WA, Buckley WE, Wright JE (1990). "[Link niet meer beschikbaar]". NIDA Res. Monogr. 102: 97–112. PMID 2079979.

 • 2. Fair JD (1993). "[Link niet meer beschikbaar]". Journal of Sport History 20 (1): 1–24.

 • 3. Steve Theunissen: [Link niet meer beschikbaar]

 • 4. [Link niet meer beschikbaar]

 • 5. Serakovskii S, Mats'koviak I., Effect of methanedienone (methandrostenolone) on energy processes and carbohydrate metabolism in rat liver cells, Farmakol Toksikol 1981 Mar-Apr;44(2):213-7

 • 6. Blasberg ME, Langan CJ, Clark AS., The effects of 17 alpha-methyltestosterone, methandrostenolone, and nandrolone decanoate on the rat estrous cycle, Physiol Behav 1997 Feb;61(2):265-72

 • 7. Harrison LM, Fennessey PV., Methandrostenolone metabolism in humans: potential problems associated with isolation and identification of metabolites, Steroid Biochem 1990 Aug 14;36(5):407-14

 • 8. Nesterin MF, Budik VM, Narodetskaia RV, Solov'eva GI, Stoianova VG., Effect of methandrostenolone on liver morphology and enzymatic activity, Farmakol Toksikol 1980 Sep-Oct;43(5):597-601

 • 9. Romics L, Bretan M, Szigeti A, Varsanyi-Nagy M., Effect of methandrostenolone on serum triglyceride and cholesterol levels in diabetic patients, Acta Med Acad Sci Hung 1975, 32(1): 27-34

 • 10. Hervey GR, Hutchinson I, Knibbs AV, Burkinshaw L, Jones PR, Norgan NG, Levell MJ., Anabolic" effects of methandienone in men undergoing athletic training., Lancet 1976 Oct 2;2(7988):699-702
 
Back
Naar boven