Vond op medline niet meer dan dat je LDL/HDL profiel er door verbeterd wordt.
In Ergogenics stond dat visolie pas interessant is, als je niet heel veel vetten inneemt, omdat het in de hele sloot aan vetten (die normale mensen binnenkrijgen) niet veel meer uitmaakt.
Geheim was o.a. betere partitionering, dus het spaart je spieren bij een dieet...
[Link niet meer beschikbaar]
In een Amerikaanse studie, waarin mannen en vrouwen met een hoge bloeddruk veertien weken moesten afvallen, bleek visolie de gevoeligheid voor insuline te verhogen en tegelijkertijd de spiermassa te beschermen...
http://www.ergogenics.org/visolie3.html
Extra eiwit bouwt meer spieren op als je daarbij ook visolie inneemt. Dat ontdekte een internationale onderzoeksgroep, die in verschillende ziekenhuizen eiwitsupplementen gaven aan tweehonderd mensen met kanker aan de alvleesklier. Eiwitshakes waarin ook het visvetzuur EPA en een paar vitamines zaten zorgden in die proef voor meer spierweefsel dan eiwitten zonder de toevoeging.
Slaat niet op het onderwerp, maar is heel grappige column:
[Link niet meer beschikbaar]
Eindelijk wat gevonden via Google.
Zoekwoorden : metabolism enhancing fish oil
Het hele eieren eten is dus dat inname van omega-3-vetzuren je celwanden soepeler maken en daardoor gevoeliger voor insuline, waardoor je minder kans hebt op vetzucht of dat vetzucht vermindert.
[Link niet meer beschikbaar]
....
The essential fatty acids found in fish oils are known to promote thermogenesis, the process by which foods are converted immediately to heat. In this way, the body burns off the calories instead of converting them into fats for storage (McCarty 1994). Another benefit of essential fatty acids is to make cell membranes more sensitive to the effects of insulin (Storlien et al. 1986, 1987, 1996; Borkman et al. 1993; Vessby et al. 1994; Pan et al. 1995). As discussed earlier in this protocol, insulin-resistance is a prime factor causing people to gain unwanted fat pounds as they age.
Maar ik zal nog even kijken of ik dat hoofdstuk uit Protein Power hier heb staan.. waarom lezen jullie nooit eens in mijn stukjes?
http://www.dutchbodybuilding.com/forum/showthread.php?t=7697&highlight=levertraan
Was uiteindelijk wel een interessante discussie geworden.
Ik haal dan toch maar eens uit het boek zelf aan.. in het Engels nu (pagina 64 boek Protein Power)
"
In order to get into the cells, glucose must be transported in via the action of the insulin receptor, a protein on the surface of the cell membrane. Along with insulin receptors many other proteins on and in the cell membrane perform thousands of vital functions involving moving materials into and out of cells. In order for these crucial protein structures to perform optimally they must be able to move and shift and rotate and reconfigure - eacht twist and turn dependent upon the fluidity and suppleness of the lipid bilayer in which they work. The fluidity and suppleness of the bilayer is a function of the types of fatty acids that make up its core. And, in turn, the types of fatty acids in the bilayer core are, in great measure a consequence of the types of fatty acids in the diet.
Good dietary fatty acids make for supple, fluid membranes, allowing the resident protein structures to do their jobs efficiently; bad fatty acids [transvetzuren dus] do just the opposite, making stiff, rigid membranes that restrict the necessary movement of the protein structures, hindering their proper function.
So, good fats make good membranes. But what are good fats? And bad fats? Actually, with one exception - trans fatty acids - there are no good or bad fats: it's a question of amount rather than kind.
volgende stuk.. na een hoop blabla
All 3 types of fats are transported into the cells and then into the mitochondria within the cells to be burned for energy. The fats not earmarked for burning are incorprated into various structures in the tissues, including the lipid bilyaer, intheir same configuration.
Polyunsaturated fats keep the membranes supple [dit kan evt. DE verklaring zijn, inbouwen van de PUF-vetten in de celwand kost uiteraard meer moeite dan het simpelweg verteren?
] ;
Saturated fats (along with cholesterol) provide the structural stability of the bilayer membrane.
If we have the right mix, then we have optimal fluidity with just the right amount of stability. How do we get this optimal mix?By the consumption fo the right ratio of saturated to unsaturated fats? Not entirely. Fortunately the body has the ability to transform the fats (and the fats we make from carbs) we eat into the fats we need.
.... But no matter how much desaturation and elongation the saturated (SF) and mono-unsaturated fats (MUFs) sustain, they can never become members of the omega-3 or omeaga-6 family of fats.
...... bla bla...
The more supple and flexible your cell membranes are, the grater will be your insulin sensitivity, and the lower your blood insulin level.
Verderop:
.... The parent to the whole family of omega-6-fats is linoleic acid (LA) a fatty acid found in the seeds of most plants. The parent to the line of omega-3-fats is alpha-linolinic acid (ALA). Ala is found primarily in the chloroplast of green leafy vegetables instead of the seeds, with the exception of flax, fig and raspberry seed, which contain a large amount. ..ultimately AL is converted into AA (arachadonic acid, the essential omega-6-FA) and ALA into EPA and DHA.
Flax seed oil is a rich source of ALA. If all the enzymes are working in top order, the body converts ALA of flax seed oil into EPA and DHA just fine. But there can be problems. Most of our patients have disorders that interfere with proper function of these enzymes, and therefore don't respond particularly well to flax seed oil, as they don't need ALA but EPA and DHA end products. We have better results with giving the actual EPA and DHA directly. ....
We still think it is preferable to take the end products EPA and DHA, which we actually need, than to take the parent fat ALA in the form of flax seed oil and let our bodies do the conversion.
But taking flax seed oil is kind of like buying crude oil and running it through your home distillery to make gasoline for your car.
Wat een lap tekst zeg... hopelijk leest iemand dit nog?
Dus.. zowel verzadigd vet, enkelvoudig onverzadigd vet, omega-3 en omega -6 meervoudig onverz. vet innemen.
In het kort gewoon.. hoe soepeler je celwand, des te minder insuline heb je nodig en des te minder kans je loopt moddervet te worden omdat dan het vet je vetcellen tenminste weer uit kan.. omdat als je te veel insuline hebt, je een te lage glucagon-spiegel hebt, waardoor vet de cel niet uitkan.
Heb het ff gecheckt, wordt besproken op pagina 29-31 van "The Ketogenic Diet" ... zijn weermannetjes: insuline jaagt vet en glucose de spieren en vetcellen in, glucagon jaagt vet er weer uit.
Permanent hoge insuline waardes (door te hoge KH-inname) zijn dus de pest voor je... permanent hoge insuline-waardes krijg je vooral door snelle KH, maar de uiteindelijke insulineprodukctie is bij complexe KH bijna gelijk, dus in de praktijk maken complexe en snelle KH niet zo veel uit, behalve dat de pieken niet zo hoog zijn. Dus ook de dalen niet.. vandaar toch beter compexe KH als je dan toch KH inneemt.
Espi