XXL Nutrition

Metabolisme verhogend?

An_G

Advanced Bodybuilder
Lid sinds
22 aug 2003
Berichten
948
Waardering
1
Ik lees steeds wel weer over producten die je 'metabolisme verhogen',
lijnzaadolie, vetverbranders met caffeïne ,ephedrine en yohimbine, mensen die deze 3 gewoon apart of uit koffie verkrijgen.....etc.

Ook zijn trainingsvormen zoals KT en HIIT ofwel interval cardio 'metabolisme verhogend'....

In absolute waardes betekend dit toch niet meer dan dat je onderhoudsniveau in cal. van 2500 naar bijv. 3000 schiet?

Maar als je bijvoorbeeld gaat cutten mag je niet voor een al te groot cal. tekort zorgen,anders gaat je lichaam op zogenaamde spaarstand etc etc etc..
wat betekend dat wanneer je producten neemt die metabisme verhogend zijn, je daar dus ook zeker rekening mee moet houden dat je met je cal. inname niet voor een te groot cal. tekort zorgt?

Bijv: je onderhoudsniveau zit normaal op 2500cal en gaat om te cutten op 2000 zitten dat geeft een cal. tekort van 500.
Maar wanneer je metabolisme dus verhoogd word kan het zijn (hets nog steeds maar een voorbeeld ;)) dat je onderhoudsniveau op 3000 gaat zitten waardoor 3000-2000= 1000 cal tekort krijgt wat weer veel te veel kan zijn en de gevolgen zijn van dien.

wat voor extra waarde hebben voedingsmiddelen, voedingstoffen of trainingsmethodes die je 'metabolisme verhogen' dan?

Tot nu toe heb ik begrepen dat je dus alleen maar meer kan eten.......
meer kan ik zelf ook niet op verzinnen...
 
de verhoging van je metabolisme met behulp van lijnzaadolie e.d. zal niet zo drastisch veel zijn dat het 500 Kcal kan schelen.. dus op zich hoef je er niet echt rekening mee te houden volgensmij. tenzij je merkt dat je té snel gewicht verliest, wat niet alleen vet en vocht is.

je zou dan gewoon ietsjes meer kunnen eten..

maar of het echt zoveel invloed heeft op de hoeveelheid Kcal je lichaam verbrand betwijfel ik...
 
dit is je volgens mij wel eens eerder verteld an_g. Maar het aantal kcal dat lijnzaadolie aan je behoefte toevoegd is kleiner dan dat het aan je dieet toevoegd. Stel je neemt een lepel en die is 90kcal. Dan is je behoefte met minder dan 90kcal toegenomen hoor... Zou anders mooi zijn, kan de helft van de wereld aan de lijnzaadolie, lekker afvallen en tegelijkertijd alles eten wat ze maar willen.

Ook zijn trainingsvormen zoals KT en HIIT ofwel interval cardio 'metabolisme verhogend'....

`In absolute waardes betekend dit toch niet meer dan dat je onderhoudsniveau in cal. van 2500 naar bijv. 3000 schiet?´
Hier heb je gelijk in. Daarom is het ook niet nodig om te cardio-en om af te vallen. Alhoewel het wél beter is om te cardioen. ivm conditie en allerlei andere dingen die goed voor je zijn.

Dan heb je nog bv stackers, die je een stuk actiever maken en je verbranding omhoog stuwen. Dit betekent eveneens dat je onderhoudsniveau omhooggaat. Dit verschilt echter per mens en per vertverbrander dat het moeilijk uit te drukken is in kcal.

nog vragen?
 
  • Topic Starter Topic Starter
  • #4
Klopt, heb het al eens eerder gevraagd en kreeg ook een erg duidelijk antwoord en d8 het dan ook te snappen.........op dat moment...............

Nú een tijdje later na veel BB.com (en verwante andere sites) artikelen gelezen te hebben en ook mooi gebruik te hebben gemaakt van de handige 'Search knop' op deze site kwam ik steeds meer 'dingen' tegen die 'metabolisme verhogend' zijn. Ik zag in verschillende mensen hun dieet dingen zoals caffeïne ,ephedrine en yohimbine en ook kwam ik veel threads over Stackers tegen, zelfs een thread gevonden die ging over een home-made vetverbrander.....
Op de artikelen van BB.com en nog enkele andere sites hadden ze het ook telkens weer over 'metabolisme verhogend dit' en 'metabolisme verhogend dat', altijd maar over de voordelen van KT,HIIT verschillende voedinsmiddelen etc... die METABOLISME VERHOGEND waren.....elke keer weer.........
hierdoor ging ik mij dus weer afvragen, als het toch niet zo'n groote meerwaarde heeft waarom word er dan zoveel aand8 aan besteed?!?!??!!?!

Daarom wilde ik deze vraag nog s apart stellen om te kijken wat de verschillende BB hier op te zeggen hadden....


Beiden thnx voor de nodige uitleg en/of de nodige bevestiging! :thumbs:

/edit

No more further questions :P
 
Laatst bewerkt:
'Het is inderdaad metabolisme verhogend. Maar niet in die mate zoals ik denk dat jij denk dat het is (volg je hem nog? :p) Na zo'n HIIT sessie, of gewone jog sessie moet je denken aan kcals in tientallen die je extra verbrand. Het is niet mogelijk dat je 1000 extra kcals zal verbranden dmv van verhoogd metabolisme door HIIT en lijnzaad. :)
 
An_G, jij stelt meer vragen dan een wijze kan beantwoorden :p !

Nogmaals, goed bezig!
Er wordt vaak gezegd dat cardio zo goed voor je is, omdat het je stofwisseling zou versnellen. Dat gaat dan alleen op voor HIIT omdat je bij suffe cardio direct na afloop weer op normale stofwisseling overgaat.
Overigens: kijk eens naar die discussie draad van Spike met artikel van Mel Siff.

Probleem is alleen dat de meeste mensen flinke honger krijgen van cardio en er meer kcal bij eten na afloop dan ze verbrand hebben. Dit geldt het meest voor zwemmen omdat men dan in koud water ligt. Uit proeven bleek dat als men mensen liet cardioën met resp. fietsen, hardlopen en zwemmen, de fietsers het meest afvielen en de zwemmers zelfs zwaarder werden als ze gewoon zelf hun calorie-inname mochten bepalen.
Praktijkvoorbeeld: vorige week had ik bijv. vreselijke honger wegens het enorm koude en natte weer. Dat is inmiddels een stuk minder.

Aan de andere kant zorgt zware krachttraining voor spierafbraak. Het opnieuw opbouwen van die spieren zorgt voor een verhoogde stofwisseling gedurende de daaropvolgende 24 uuur. Minder herhalingen betekent : meer spierafbraak cq. -opbouw.

Helaas weet je nooit precies wat jouw specifieke basisstofwisseling is.
Ik heb de Harris-Benedict formule gebruikt en die andere gegevens maar weet dus niet 100% zeker of het wel klopt. Dat weet je pas als je week in, week ut precies bijhoudt hoeveel kcal je eet en of je daar van aankomt/afvalt/gelijkblijft.
Mensen die excessief hebben gelijnd, komen vaak aan van hoeveelheden, waar een normaal mens van zou afvallen. Daar is de stofwisseling platgelegd.

Produkten die ik zelf neem (of genomen heb) ter versnelling van de stofwisseling
- levertraan (nu 15 ml/dag)
- yohimbine (nu 2x 2,5 mg oraal/ddag
- ephedrine (nu 1x 25mg/dag)
- caffeïne (nu 1x200 mg/dag)
- guggulsterone (nu 2x45 mg/dag, straks 2x20 mg/dag)
- forskoline (nu nog niet, straks wel 2x20 mg/dag)

Daarnaast smeer ik ook 2x per dag met cortisolblokker Ab-Solved 3-acetyl-7-oxo-DHEA, wat de afname van vet in dat gebied zou moeten bevorderen.

Wat gewoon voedsel aangaat.. eiwitten schijnen ook stofwisselingsverhogend te zijn, evenals het gewone eetproces. Vaak kleine beetjes eten kost dus meer energie dan een paar maal veel eten.

Alle kleine beetjes helpen.. maar het blijven kleine beetjes....

Espi
 
Esperantisto zei:
An_G, jij stelt meer vragen dan een wijze kan beantwoorden :p !

Nogmaals, goed bezig!
idd, goed bezig An>g, niet zomaar alles klakkeloos aannemen:thumb:. zodoende kan iedereen er lering uit trekken


Esperantisto zei:
Daarnaast smeer ik ook 2x per dag met cortisolblokker Ab-Solved 3-acetyl-7-oxo-DHEA, wat de afname van vet in dat gebied zou moeten bevorderen.
vertel eens meer?


Esperantisto zei:
Wat gewoon voedsel aangaat.. eiwitten schijnen ook stofwisselingsverhogend te zijn, evenals het gewone eetproces. Vaak kleine beetjes eten kost dus meer energie dan een paar maal veel eten.

Alle kleine beetjes helpen.. maar het blijven kleine beetjes....
in die zin stofwisselendverhogend dat t verwerken van eten idd de grondstaofwisseling verhoogt.
energie word aangewonden om voedsel te verwereken.

Per nutrient verschitl dit idd en eiwitten hebben de meeste energie nodig om verwerkt te worden. Zitten t meest complex in elkaar. Vetten verhogen deze t minst daarentegen.

gek dan eigenlijk he, dat lijnzaadolie juist wel weer verhogend werkt:), iemand enig idee waarom dat dan juist zo tegengesteld is?
 
Goede vraag Dandy over dat stofwisselingsverhogend. Geldt nogmaals OOK en nog sterker voor LEVERTRAAN OF VISOLIE!
(moest maar eens snel aandelen nemen in die firma's , zoveel gratis reclame als ik nu zit te maken...)

Wacht ff doe wel een zoekactie... momentje

Espi
 
Vond op medline niet meer dan dat je LDL/HDL profiel er door verbeterd wordt.
In Ergogenics stond dat visolie pas interessant is, als je niet heel veel vetten inneemt, omdat het in de hele sloot aan vetten (die normale mensen binnenkrijgen) niet veel meer uitmaakt.
Geheim was o.a. betere partitionering, dus het spaart je spieren bij een dieet...
[Link niet meer beschikbaar]

In een Amerikaanse studie, waarin mannen en vrouwen met een hoge bloeddruk veertien weken moesten afvallen, bleek visolie de gevoeligheid voor insuline te verhogen en tegelijkertijd de spiermassa te beschermen...

http://www.ergogenics.org/visolie3.html

Extra eiwit bouwt meer spieren op als je daarbij ook visolie inneemt. Dat ontdekte een internationale onderzoeksgroep, die in verschillende ziekenhuizen eiwitsupplementen gaven aan tweehonderd mensen met kanker aan de alvleesklier. Eiwitshakes waarin ook het visvetzuur EPA en een paar vitamines zaten zorgden in die proef voor meer spierweefsel dan eiwitten zonder de toevoeging.

Slaat niet op het onderwerp, maar is heel grappige column:
[Link niet meer beschikbaar]

Eindelijk wat gevonden via Google.
Zoekwoorden : metabolism enhancing fish oil

Het hele eieren eten is dus dat inname van omega-3-vetzuren je celwanden soepeler maken en daardoor gevoeliger voor insuline, waardoor je minder kans hebt op vetzucht of dat vetzucht vermindert.

[Link niet meer beschikbaar]

....
The essential fatty acids found in fish oils are known to promote thermogenesis, the process by which foods are converted immediately to heat. In this way, the body burns off the calories instead of converting them into fats for storage (McCarty 1994). Another benefit of essential fatty acids is to make cell membranes more sensitive to the effects of insulin (Storlien et al. 1986, 1987, 1996; Borkman et al. 1993; Vessby et al. 1994; Pan et al. 1995). As discussed earlier in this protocol, insulin-resistance is a prime factor causing people to gain unwanted fat pounds as they age.

Maar ik zal nog even kijken of ik dat hoofdstuk uit Protein Power hier heb staan.. waarom lezen jullie nooit eens in mijn stukjes?

http://www.dutchbodybuilding.com/forum/showthread.php?t=7697&highlight=levertraan

Was uiteindelijk wel een interessante discussie geworden.

Ik haal dan toch maar eens uit het boek zelf aan.. in het Engels nu (pagina 64 boek Protein Power)

"In order to get into the cells, glucose must be transported in via the action of the insulin receptor, a protein on the surface of the cell membrane. Along with insulin receptors many other proteins on and in the cell membrane perform thousands of vital functions involving moving materials into and out of cells. In order for these crucial protein structures to perform optimally they must be able to move and shift and rotate and reconfigure - eacht twist and turn dependent upon the fluidity and suppleness of the lipid bilayer in which they work. The fluidity and suppleness of the bilayer is a function of the types of fatty acids that make up its core. And, in turn, the types of fatty acids in the bilayer core are, in great measure a consequence of the types of fatty acids in the diet.
Good dietary fatty acids make for supple, fluid membranes, allowing the resident protein structures to do their jobs efficiently; bad fatty acids [transvetzuren dus] do just the opposite, making stiff, rigid membranes that restrict the necessary movement of the protein structures, hindering their proper function.
So, good fats make good membranes. But what are good fats? And bad fats? Actually, with one exception - trans fatty acids - there are no good or bad fats: it's a question of amount rather than kind.

volgende stuk.. na een hoop blabla

All 3 types of fats are transported into the cells and then into the mitochondria within the cells to be burned for energy. The fats not earmarked for burning are incorprated into various structures in the tissues, including the lipid bilyaer, intheir same configuration.
Polyunsaturated fats keep the membranes supple [dit kan evt. DE verklaring zijn, inbouwen van de PUF-vetten in de celwand kost uiteraard meer moeite dan het simpelweg verteren?] ;
Saturated fats (along with cholesterol) provide the structural stability of the bilayer membrane.
If we have the right mix, then we have optimal fluidity with just the right amount of stability. How do we get this optimal mix?By the consumption fo the right ratio of saturated to unsaturated fats? Not entirely. Fortunately the body has the ability to transform the fats (and the fats we make from carbs) we eat into the fats we need.
.... But no matter how much desaturation and elongation the saturated (SF) and mono-unsaturated fats (MUFs) sustain, they can never become members of the omega-3 or omeaga-6 family of fats.
...... bla bla...
The more supple and flexible your cell membranes are, the grater will be your insulin sensitivity, and the lower your blood insulin level.

Verderop:

.... The parent to the whole family of omega-6-fats is linoleic acid (LA) a fatty acid found in the seeds of most plants. The parent to the line of omega-3-fats is alpha-linolinic acid (ALA). Ala is found primarily in the chloroplast of green leafy vegetables instead of the seeds, with the exception of flax, fig and raspberry seed, which contain a large amount. ..ultimately AL is converted into AA (arachadonic acid, the essential omega-6-FA) and ALA into EPA and DHA.
Flax seed oil is a rich source of ALA. If all the enzymes are working in top order, the body converts ALA of flax seed oil into EPA and DHA just fine. But there can be problems. Most of our patients have disorders that interfere with proper function of these enzymes, and therefore don't respond particularly well to flax seed oil, as they don't need ALA but EPA and DHA end products. We have better results with giving the actual EPA and DHA directly. ....
We still think it is preferable to take the end products EPA and DHA, which we actually need, than to take the parent fat ALA in the form of flax seed oil and let our bodies do the conversion.
But taking flax seed oil is kind of like buying crude oil and running it through your home distillery to make gasoline for your car.


Wat een lap tekst zeg... hopelijk leest iemand dit nog?
Dus.. zowel verzadigd vet, enkelvoudig onverzadigd vet, omega-3 en omega -6 meervoudig onverz. vet innemen.

In het kort gewoon.. hoe soepeler je celwand, des te minder insuline heb je nodig en des te minder kans je loopt moddervet te worden omdat dan het vet je vetcellen tenminste weer uit kan.. omdat als je te veel insuline hebt, je een te lage glucagon-spiegel hebt, waardoor vet de cel niet uitkan.
Heb het ff gecheckt, wordt besproken op pagina 29-31 van "The Ketogenic Diet" ... zijn weermannetjes: insuline jaagt vet en glucose de spieren en vetcellen in, glucagon jaagt vet er weer uit.

Permanent hoge insuline waardes (door te hoge KH-inname) zijn dus de pest voor je... permanent hoge insuline-waardes krijg je vooral door snelle KH, maar de uiteindelijke insulineprodukctie is bij complexe KH bijna gelijk, dus in de praktijk maken complexe en snelle KH niet zo veel uit, behalve dat de pieken niet zo hoog zijn. Dus ook de dalen niet.. vandaar toch beter compexe KH als je dan toch KH inneemt.

Espi
 
Terug
Naar boven