MuscleMeat

Omega 3 inname

Ik ga mij echt niet in de discussie mengen. Heb te weinig kaas gegeten van de omega3 materie maar wat ik even wou zeggen is dat dha via epa gevormd wordt en het dus niet meer dan logisch is dat je lichaam 'meer epa aanmaakt'.
 
LOL Bryce, je bent wel heel erg op de Dunning-Kruger tour de laatste paar dagen. Er is helemaal geen overtuigend bewijs dat visolie suppletie het risico op hart- en vaatziekten zou verlagen. Zie o.a. deze meta-analysis/systematic reviews van RCTs:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22493407
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22968891

Het lijkt dat erop dat je totaal niks snapt van de wetenschappelijke methode en i.p.v. de wetenschappelijke literatuur eerst daadwerkelijk door te nemen en daarna een solide mening te vormen, kom je met een hypothese waarna je alleen de (semi-) wetenschappelijk referenties ''cherry-picked'' die je hypothese ''bevestigen''. Slodderwetenschap, en helaas niet eens zo onschuldig wanneer mensen je ook nog serieus nemen.

Over "slodderwetenschap" gesproken!

De eerste meta-analysis die je geeft, betreft mensen die al een geschiedenis van hart-en vaatziekten hebben. Dat zegt niks over de bescherming tegen hart-en vaatziekten bij gezonde mensen.

En de tweede meta-analysis, daar wordt hier flinke kritiek op gegeven:

http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Flawed-omega-3-meta-analysis-harms-public-health-GOED

Eén van de belangrijkste punten van kritiek is dat de meeste studies in de meta-analyse ook hier al mensen met hart- en vaatziekten betrof, die medicijnen slikten die het risico op verdere hart- en vaatziekten al verkleinen. Het is niet vreemd dat je als je al medicijnen gebruikt tegen hart- en vaatziekten, dat extra visolie dan niet niet of weinig effect laat zien.

Jouw meta-analyses zijn duidelijk crap:)
 
Laatst bewerkt:
allez, laat me het dan voor je vertalen:

"Future studies will need to carefully
assess the independent effects of EPA andDHA on other
clinical and biochemical measures before decisions can
be made with respect to dietary supplements and the
fortification of foods with either EPA or DHA. To some
extent, however, the effects of EPA and DHA may also
differ depending on the target population"

Toekomstige studies zullen de onafhankelijke effecten van EPA en DHA op andere klinische en biochemische markers zorgvuldig moeten onderzoeken voordat beslissingen gemaakt kunnen worden wat betreft voedingssupplementen en de versterking van voedsel met ofwel EPA ofwel DHA.
Echter, enigermate kunnen de effecten van EPA en DHA ook varieren afhankelijk van de doelpopulatie (dat is, de mensen die het slikken).

Lijkt me toch niet dat hier staat: slik maar DHA, EPA heeft niet zoveel zin.
EPA werkt arachidonzuur tegen. De ratio tussen AA en EPA is hier van belang. Een te hoge ratio zal de ontwikkeling van hart- en vaatziekten versnellen (doordat het inflammation vertraagt. Arachidonzuur versnelt inflammation. Hart- en vaatziekten is een inflammatory disease. Excuus voor het Engels, geen idee hoe ik dat fatsoenlijk moet vertalen).

Verder wordt, zoals haai terecht opmerkt, DHA van EPA gemaakt. Al is gebleken dat de gezondheidseffect vooral op conto van DHA te schrijven zijn.

De hierboven aangehaalde links:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22493407
CONCLUSION:

Our meta-analysis showed insufficient evidence of a secondary preventive effect of omega-3 fatty acid supplements against overall cardiovascular events among patients with a history of cardiovascular disease.

Logisch. Als de ontwikkeling al in een dusdanig ver stadium is, heeft vertraging geen zinnig effect.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22968891
CONCLUSION:

Overall, omega-3 PUFA supplementation was not associated with a lower risk of all-cause mortality, cardiac death, sudden death, myocardial infarction, or stroke based on relative and absolute measures of association.

Vertraging staat niet gelijk aan voorkoming. Overigens hebben ze het hier over totale omega 3 inname en niet zozeer EPA+DHA supplementie, dus ik weet niet hoe dat precies zit.
In ieder geval, duidelijk moge zijn dat omega 3 vetzuren hart- en vaatziekten niet voorkomen:
deze zijn het gevolg van beschadigde bloedvaten, waarop het lichaam in een staat van inflammation komt. Als de bron niet wordt aangepakt (beschadiging bloedvaten), zal dit zich opstapelen. Het lichaam heeft dan meer en meer LDL nodig (LDL functie: beschadigingen repaeren) en HDL (HDL functie: LDL terugsturen) kan dit dan niet meer aan, gevolg, bloedvaten die dichtslibben. Met alle gevolgen van dien.
Arachidonzuur versnelt dit proces, EPA gaat arachidonzuur tegen, dus vertraagt het. Visolie gaat de kern van het probleem echter niet tegen.



Conclusie: de essentiele vetzuren zijn arachidonzuur (omega 6) en DHA (omega 3). EPA (omega 3) kan zinnige effecten hebben, maar niet per se. Gezonde mensen zullen geen EPA nodig hebben.
Moedermelk is rijk aan DHA en arachidonzuur. En laten we niet vergeten dat moeder natuur het altijd het beste weet.
 
Laatst bewerkt:
Ik zelf zorg dagelijks voor EPA inname van 2gram en DHA inname van 1,5gram.
Bij mij komt dit overeen met 6 capsules. In jou geval gezien het van de kruidvat is zal dat eerder overeen komen met 12 / 15 capsules. Reden voor deze inname is vanwege dit artikel:

http://www.leangains.com/2011/05/omega-3-fatty-acids-for-muscle-growth.html

Zelf eet ik eigenlijk nooit vis, gezien de prijs dus vandaar dat ik het allemaal uit me sups haal ;) Succes!

Zelfde link had unstoppable al gegeven.

Lijkt niet goed voor je immuunsysteem:

http://ajcn.nutrition.org/content/73/3/539.long

Dus echt way too much wat je gebruikt/adviseert.

---------- Post toegevoegd Wed 13 Feb 2013 om 17:05 ----------

Michiel, jij haalt dezelfde crappy meta-analyses aan als die van Area1990. Antwoord heb ik al daarop gegeven.

Nogmaals, uit jouw bron valt niet op te maken dat DHA belangrijker is dan EPA, integendeel, jouw bron zegt zelfs dat het afhankelijk kan zijn van wie je voor je hebt, of EPA of DHA belangrijke is.
Dus: beiden blijven voorlopig belangrijk.

.
 
Ik gaf een reactie op de studies die Area1990 aanhaalde.

En mijn bron stelt dat, voor adviezen over supplementie, er concreter onderzoek gedaan moet worden over verschillen tussen EPA en DHA. Ook suggereert het dat er verschillen kunnen zijn voor verschillende doelgroepen.

Als je daar stopt en niet verder denkt is EPA ook belangrijk.

Als je je gezonde verstand gebruikt en logisch nadenkt, kom je misschien tot een andere conclusie.
Ik heb uitgelegd dat arachidonzuur essentieel is, en dat EPA deze tegenwerkt.
Ik heb uitgelegd wanneer EPA van nut kan zijn.
Ik heb duidelijk gemaakt dat DHA essentieel is.
Het lijkt me hartstikke duidelijk dat kijken naar DHA inname belangrijk is, en dat EPA inname weinig tot niet van belang is als je al gezond bent.
 
Laatst bewerkt:
Ik gaf een reactie op de studies die Area1990 aanhaalde.

En mijn bron stelt dat, voor adviezen over supplementie, er concreter onderzoek gedaan moet worden over verschillen tussen EPA en DHA. Ook suggereert het dat er verschillen kunnen zijn voor verschillende doelgroepen.

Als je daar stopt en niet verder denkt is EPA ook belangrijk.

Dan zijn we het eens.

Als je je gezonde verstand gebruikt en logisch nadenkt, kom je misschien tot een andere conclusie.

Maar niet noodzakelijk de juiste. Zo zijn al veel mensen de mist ingegaan:)

.
 
Arachidonzuur heeft essentiele functies.
DHA heeft essentiele functies.

EPA is een veel zwakkere versie van arachidonzuur. Omdat arachidonzuur de ontwikkeling van hart- en vaatziektes en andere inflammatory diseases (ontstekingsziektes volgens wikipedia) versnelt, kan EPA van nut zijn.

Dat betekent niet dat EPA essentieel is en dat het net zo belangrijk als DHA is.
EPA kan zelfs nadelig zijn doordat het arachidonzuur (dat essentieel is dus) tegenwerkt. Gevolg: zie jouw bron over het immuunsysteem als voorbeeld. De ratio tussen arachidonzuur en EPA KAN belangrijk zijn, als je al hart- en vaatziekten aan het ontwikkelen bent. Anders is het weinig relevant, en kun je beter naar minder EPA streven om arachidonzuur niet tegen te werken.


Duidelijker kan ik niet zijn, als je het niet met me eens bent moeten we het maar eens zijn om het oneens te zijn.
 
Arachidonzuur heeft essentiele functies.
DHA heeft essentiele functies.

EPA is een veel zwakkere versie van arachidonzuur. Omdat arachidonzuur de ontwikkeling van hart- en vaatziektes en andere inflammatory diseases (ontstekingsziektes volgens wikipedia) versnelt, kan EPA van nut zijn.

Dat betekent niet dat EPA essentieel is en dat het net zo belangrijk als DHA is.
EPA kan zelfs nadelig zijn doordat het arachidonzuur (dat essentieel is dus) tegenwerkt. Gevolg: zie jouw bron over het immuunsysteem als voorbeeld. De ratio tussen arachidonzuur en EPA KAN belangrijk zijn, als je al hart- en vaatziekten aan het ontwikkelen bent. Anders is het weinig relevant, en kun je beter naar minder EPA streven om arachidonzuur niet tegen te werken.


Duidelijker kan ik niet zijn, als je het niet met me eens bent moeten we het maar eens zijn om het oneens te zijn.

Je zit er echt naast, luister maar eens naar prof. Dyerberg, een expert:

[Link niet meer beschikbaar]
 
Zelfde link had unstoppable al gegeven.

Lijkt niet goed voor je immuunsysteem:

http://ajcn.nutrition.org/content/73/3/539.long

Dus echt way too much wat je gebruikt/adviseert.

---------- Post toegevoegd Wed 13 Feb 2013 om 17:05 ----------



.

720 mg DHA, or 1 g EPA plus DHA (720 mg EPA + 280 mg DHA) daily

Fish oil caused a significant reduction (mean decline: 48%) in NK cell activity that was fully reversed by 4 wk after supplementation had ceased.

Conclusion: A moderate amount of EPA but not of other n−6 or n−3 polyunsaturated fatty acids can decrease NK cell activity in healthy subjects.

Er staat hier niks over in dat een hogere dosering niet een nog beter effect veroorzaakt. Je commentaar is dus daadwerkelijk gebaseerd op niks sorry. Uit de bron die ik heb gedeeld wordt de effecten van een hoge dosering uitgelegd en beschreven. Dus inplaats van een nutteloos commentaar te geven zou ik gewoon even rustig de link doornemen. Ik zeg absoluut niet dat ik 100% gelijk heb, maar als je argumenten aanhaalt waarom mij advies niet goed zou zijn, moet je dit wel onderbouwen met onderzoek ;)

Tevens wordt hier gesproken over hogere doseringen: Habitual intake of EPA plus DHA by subjects in the current study was 250–300 mg/d, which is in accordance with other reports for UK adults (20, 21). The amount of EPA plus DHA provided in the FO supplement (1 g/d) increased total EPA plus DHA intake by 4-fold. Intake of both EPA and DHA was increased in the FO group (by 8- and 1.7-fold, respectively) and there was a 2-fold increase in the proportion of EPA in plasma phospholipids and a nonsignificant trend toward increased DHA in this group. In the subjects in the DHA group, the intake of DHA increased ≈5.5-fold, whereas that of EPA did not change. Supplementation with this amount of DHA increased the proportion of DHA in plasma phospholipids without affecting that of EPA. Although it is often thought that FO supplementation decreases the proportion of AA in phospholipids, this was not observed in this study. This agrees with the observations of Allard et al (29), who found that supplementation of the diet with 5.3 g EPA plus DHA/d (ie, 5 times more EPA plus DHA than used in the current study) for 6 wk did not significantly decrease the proportion of AA in plasma phospholipids.

Hier wordt aangegeven dat extreem hoge doseringen inderdaad averechts werken, maar de dosis die ik aanraad zit weer op de helft daar van. Precies onderzoek zal het moeten aanwijzen en ik heb geen bronnen die aantonen dat mijn advies averechtse effecten zal hebben... :)
 
Over "slodderwetenschap" gesproken!

De eerste meta-analysis die je geeft, betreft mensen die al een geschiedenis van hart-en vaatziekten hebben. Dat zegt niks over de bescherming tegen hart-en vaatziekten bij gezonde mensen.

En de tweede meta-analysis, daar wordt hier flinke kritiek op gegeven:

http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Flawed-omega-3-meta-analysis-harms-public-health-GOED

Eén van de belangrijkste punten van kritiek is dat de meeste studies in de meta-analyse ook hier al mensen met hart- en vaatziekten betrof, die medicijnen slikten die het risico op verdere hart- en vaatziekten al verkleinen. Het is niet vreemd dat je als je al medicijnen gebruikt tegen hart- en vaatziekten, dat extra visolie dan niet niet of weinig effect laat zien.

Jouw meta-analyses zijn duidelijk crap:)

Nu doe je het weer! Een aantal studies passen niet in je straatje en dus zijn ze ''crap'' en is het volkomen logisch dat ze geen effect laten zien. Toch gek dat zowel de industrie(!) als overheidsinstanties miljoenen hebben gepompt in deze studies, terwijl Bryce1974 van DBB al wist dat ze geen effect zouden laten zien.

Wellicht kun je ook even in je glazen bol kijken om de lotto van komende zaterdag te voorspellen? Je verspilt je tijd hier! Je had al jaren met een pina colada op een hangmat in het Caribisch gebied kunnen liggen!

Hoewel je gelijk hebt dat het veelal onderzoeken betrof van personen met een historie van hart- en vaatziekten, is het niet zo gek dat dit juist deze populatie werd uitgekozen. Als je het effect van een interventie op hart- en vaatziekten wilt bestuderen kijk je in de eerste plaats naar proefpersonen die een hoog risico lopen.

Mijn punt blijft staan, er is geen overtuigend bewijs dat visolie suppletie een positief effect heeft op hart- en vaatziekten. Als jij claimt dat dit effect er wel is bij gezonde personen, is het aan jou om dit te bewijzen.
Helaas zul je dit niet kunnen omdat er domweg niet voldoende onderzoek naar gedaan is. Maar klaarblijkelijk heb jij geen bewijs nodig omdat jouw hypotheses ALTIJD uitkomen ;)
 
Je zit er echt naast, luister maar eens naar prof. Dyerberg, een expert:

[Link niet meer beschikbaar]
Lol hoezo zit ik fout? Hij spreekt mij totaal niet tegen.
Wat hij zegt is:

EPA is belangrijk voor de aanmaak van prostaglandine E3 en DHA is essentieel voor je hersenen.
De functie van prostaglandine E3 is het tegenwerken van arachidonzuur.

Dat is precies wat ik zeg.
Arachidonzuur is verantwoordelijk voor de aanmaak van prostaglandine E2, en dit is wat inflammatie (dank haaii) verhoogt.


Lol bedankt voor het bevestigen van mijn punt.
 
Lol hoezo zit ik fout? Hij spreekt mij totaal niet tegen.
Wat hij zegt is:

EPA is belangrijk voor de aanmaak van prostaglandine E3 en DHA is essentieel voor je hersenen.
De functie van prostaglandine E3 is het tegenwerken van arachidonzuur.

Dat is precies wat ik zeg.
Arachidonzuur is verantwoordelijk voor de aanmaak van prostaglandine E2, en dit is wat inflammatie (dank haaii) verhoogt.


Lol bedankt voor het bevestigen van mijn punt.

Geheel correct niks aan toe te voegen!
 
Neem zelf 6-10g per dag (Kruidvat). Te veel? Nah, I feel fine.
 
In, even doorlezeb thuis!
 
Zie toch dat veel mensen bijvoorbeeld MiTrenZ 6 capsules nemen per dag!! :eek:

Zit je met 2 capsules per dag op 4,2 gram EPA en 3 gram DHA :D :D :D

6 caps :rolleyes:??? imo not done!

Ik gebruik zelf de Omega 3 van Glucosamine.com wil die van B&F ook wel een proberen als mijn potje leeg is :D
 
Lol hoezo zit ik fout? Hij spreekt mij totaal niet tegen.
Wat hij zegt is:

EPA is belangrijk voor de aanmaak van prostaglandine E3 en DHA is essentieel voor je hersenen.
De functie van prostaglandine E3 is het tegenwerken van arachidonzuur.

Dat is precies wat ik zeg.

Nee, je geeft er je eigen draai aan.

Jij hebt eerder aangegeven dat EPA niet belangrijk is. Prof. Dryer zegt in het filmpje precies wat ik zeg, nl. dat EPA en DHA beiden belangrijk zijn. Punt

I'm out. This is too tiring.
 
Nee, je geeft er je eigen draai aan.

Jij hebt eerder aangegeven dat EPA niet belangrijk is. Prof. Dryer zegt in het filmpje precies wat ik zeg, nl. dat EPA en DHA beiden belangrijk zijn. Punt

I'm out. This is too tiring.
Gast, je begrijpt er niks van.
EPA kan belangrijk zijn om inflammatie tegen te gaan.

Maar dan moet dat proces al wel begonnen zijn.

Voor de gemiddelde man zal EPA voordelig zijn, voor ons veel minder, omdat wij actief zijn en op onze voeding letten en op ons lichaam letten.
Voor spieropbouw kan te veel EPA zelfs nadelig zijn.
Ik bedoel ook niet te zeggen dat je EPA moet vermijden, alleen dat je er geen aanzienlijke hoeveelheden van moet binnenkrijgen. Belangrijk is voldoende DHA.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Naar boven