Heeft u zich nooit afgevraagd wat al die moeilijke brabbeltaal betekent wanneer u de ingrediënten op allerlei whey eiwitsupplementen leest? Ik zeker wel. Gehydroliseerde whey, CFM whey, ion exchange whey… Ik wordt er zeker niet wijzer van aangezien ik geen enkel benul heb wat deze verwerkingsmethoden betekenen! Maargoed, dat is al weer lang geleden, tot ik besliste me wat in het onderwerp te verdiepen om er achter te komen wat ik toch allemaal aan mijn lichaam toevertrouw.
De basiskennis van whey
Er zijn twee belangrijke componenten in melkeiwit: 1) caseïne en 2) whey-eiwit. Het grootste deel van whey eiwit komt als bijproduct afkomstig van de kaasproductie. Wanneer de melk wordt behandeld om een verschuiving in pH te veroorzaken, breekt en coaguleert de caseïne, de ruwe whey is het overgebleven product wat bovenop de caseïne ligt. Deze ruwe whey wordt verzameld en ondergaat diverse verwerkingsstappen, deze verwerkingsstappen zijn bepalen uiteindelijk de kwaliteit van het whey eindproduct.
Tijdens de verwerking, worden het vet en de lactose uitgefiltreerd om lagere vet- en koolhydraatwaardes te creëren. Hierdoor gaat het percentage geconcentreerde eiwitten omhoog. Het eiwitgehalte in whey eiwit kan variëren van 35% tot 95% . Duidelijk is, hoe hoger de eiwitconcentratie, des te meer verwerking (filtratie) er nodig is, wat eveneens weer leidt tot hogere kosten. Over het algemeen, wanneer de concentratie groter is dan 88% eiwit, wordt de whey een isolaat genoemd (WPI), is deze minder dan wordt deze een whey concentraat genoemd. (WPC). Tijdens de filtratie, - worden lichte moleculen zoals lactose, mineralen, en vitaminen verwijderd, en de eiwit wordt dus geconcentreerder. Na filtratie, is de eiwit gepasteuriseerd, verdampt, en als laatste gedroogd. Het drogen wordt gedaan bij lage temperaturen om te vermijden dat de whey eiwit wordt gedenatureerd. (denatureren: de ruimtelijke structuur aan de macromoleculen ontnemen, onbruikbaar maken voor het gebruik als voedsel)
Micro-filtratie, Ultrafiltratie, en Ion exchange Whey eiwitten
De twee basismethodes die worden gebruikt om weiproteïne te verwerken zijn 1) micro-filtratie en Ultrafiltratie en 2) ionenuitwisseling. Wij zullen micro-filtratie en ultrafiltratie later bespreken, en gaan nu eerst in op ionexchange whey eiwit.
Ion Exchange Whey eiwit
Het Ion-uitwisseling verwerkingsproces houdt in dat het scheiden van eiwitten wordt gebaseerd op hun elektrolast. 2 chemische producten worden gebruikt om dit te bereiken: hydrochloric zuur en natriumhydroxyde. De elektrolast op de proteïnen zorgt ervoor dat zij zich verwisselen tijdens de reactie.
De Ion exchange verwerkingskosten zijn slechts 1/5de in vergelijking met de kosten van microfiltratie. Helaas zijn er enkele nadelen, wegens de chemische reageerstoffen die worden gerbuikt, worden pH gevoelige fracties beschadigd en sommige aminozuren worden onbruikbaar gemaakt voor het gebruik als voedsel. Componenten die aangetest worden zijn onder andere:
* glycomacropeptides (GMPs) - biologisch actieve eiwitten, deze hebben een positief effect op het spijsverteringssysteem, verbeteren calciumabsorptie en hebben een positieve invloed op het immuunsysteem.
* immunoglobulins - antilichamen (drijft het immuunsysteem op)
* lactoferrin – Whey eiwitten kunnen 0,5 tot 1% lactoferrin bevatten (moedermelk kan tot 15% lactoferrin bevatten). Bevat anti-virus, en heeft een gunstige invloed tegen kanker.
* wat alpha- lactalbumine - bevat een grote hoeveelheid essentiële en voorwaardelijk essentiële aminozuren
U kunt aan het bovenstaande zien, dat er heel wat goede eigenschappen verloren gaan met het ion uitwisselingsproces. Dit verlies in diverse eigenschappen resulteert in een hogere concentratie van andere eigenschappen zoals bèta-lactoglobuline, maar deze is al vrij stabiel.