AndroidHealthClinic

Sustanon 250

Bezoekers in dit topic

200px-Testosteron.png


Testosteron

200px-Propionaat.png


Propionaat

Isocaproic.gif


Isohexanoaat

160px-Phenylpropionaat.png


Fenylpropionaat

Decanoate.png


Decanoaat

IUPAC naam (testosteron)

(8R,9S,10R,13S,14S,17S)- 17-hydroxy-10,13-dimethyl- 1,2,6,7,8,9,11,12,14,15,1 6,17- dodecahydrocyclopenta[a] phenanthren-3-one

Ook bekend als

Sustanon, sust, sus

Farmaceutische & Chemische gegevens

Moleculaire massa basis:

288.429 g/mol

Moleculaire massa ester 1:

74.0792 (propionic acid, 3 carbons)

Moleculaire massa ester 2:

116.1596 (isocaproic acid, 6 carbons)

Moleculaire massa ester 3:

150.1768 (Propionic acid phenyl ester, 9 carbons)

Moleculaire massa ester 4:

172.2668 (Decanoic acid, 10 carbons)

Biol. beschikbaarheid:

100% (Intramusculair)

Halveringstijd:

1 week

Gebruik:

Toediening:

Intramusculair

Effectieve dosis:

250 - 1000 mg / week

Verkrijgbare dosissen:

250 mg / ml

Straatprijs:

10 € / 250 mg

Sustanon 250 is een handelsmerk van farmaceutisch bedrijf Organon voor de injecteerbare mengeling van vier veresterde testosteron verbindingen:

 • 30 mg testosteronpropionaat

 • 60 mg testosteronisohexanoaat

 • 60 mg testosteronfenylpropionaat

 • 100 mg testosterondecanoaat
Er bestaat ook een 100 mg versie (Sustanon 100). Deze bevat 20 mg testosteronpropionaat, 40 mg testosteronfenylpropionaat en 40 mg testosteronisohexanoaat.


Geschiedenis
Sustanon 250 werd ontwikkelt door Organon als de 'ideale' HRT (Hormone Replacement Therapy) oplossing. In die tijd werd er gedacht dat de verschillende esters een meer constante en gelijkmatige afgifte van testosteron zouden voorzien.

Dit medicijn was om die reden zeer populair in de late jaren '80 en midden jaren '90.

Medisch gebruik
Sustanon 250 wordt voornamelijk voorgeschreven bij hormoonvervangingstherapie (HRT). De behandeling heeft als doel het verlies van testosteron (bij ouder wordende mannen) op te vangen om zo de levenskwaliteit te verbeteren. Sustanon 250 kan ook gekozen worden als hormoonkuur bij vrouw-naar-man transseksuelen.

Gebruik in bodybuilding
Eigenschappen
Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon (androgeen) in het lichaam, en als zodanig nog steeds de best mogelijke spiermassa-bouwer die beschikbaar is. Het heeft een hoog risico op bijwerkingen, omdat het gemakkelijk converteert naar een meer androgene vorm (DHT) in androgeen responsieve weefsels en het vormt ook vrij gemakkelijk oestrogeen. Maar deze kenmerken zorgen tegelijk ook voor de extreem anabole werking. Aan de ene kant verhogen oestrogenen de groeihormoon afgifte, het benutten van glucose, verbeteren ze de immuniteit en upgraden ze de androgeen receptor, terwijl aan de andere kant een testosteron / DHT combinatie uiterst krachtig is wat betreft het activeren van de androgeenreceptor en daardoor aanzienlijk de spierkracht en spiermassa laat toenemen. Hoewel het resultaat niet altijd het meest visueel aantrekkelijk is, is er geen andere steroïde te vinden die de spiermassa kan doen toenemen zoals testosteron dat doet.

Sustanon 250 is een unieke mix van 4 verschillende testosteron-esters. Het doel van het verbinden van een ester aan een steroïde is ervoor te zorgen dat het meer lipofilisch (vetoplosbaar) wordt, zodat wanneer de steroïde intramusculair geïnjecteerd wordt, deze langer in het vetweefsel kan verblijven en geleidelijk afgegeven wordt in de bloedstroom. Hoe langer een ester, hoe meer lipofilisch ze is. Sustanon 250 bevat 1 korte, 1 lange en 2 middellange esters die na een bepaalde tijd allemaal afgegeven worden, wat zorgt voor een onmiddellijk snelle afgifte, maar ook een langdurige werking. Dit lijkt een goede eigenschap te zijn, en voor mensen die een hormoonvervangingstherapie volgen is dit waarschijnlijk ook beter, maar voor de steroïdengebruiker lijkt dit veel minder interessant.

Een steroïdengebruiker zal eerder gebruik maken van een langwerkende testosteron vorm en injecteert deze één keer per week. Op het einde van de week zal een langwerkende (7 of 8 koolstoffen) ester ongeveer gedaald zijn naar haar oorspronkelijk niveau, en vervolgens beneden dat niveau dreigen te dalen, wat ongunstige testosteronwaarden zal teweeg brengen (ook al blijft de stof nog 3 tot 4 weken actief). Bij Sustanon zal die gelijkaardige hoeveelheid heel anders verdeelt worden. Om dit te illustreren kan men zich een hypothetische situatie voorstellen waarin een gebruiker ofwel 270 mg van een ester die 6 dagen actief is gebruikt, of 270 mg van een mengeling van verschillende esters, met 90 mg elk, die afgeven in 2, 4 en 6 dagen, analoog aan Sustanon. Bij de eerste wordt er elke dag ongeveer een gelijke hoeveelheid testosteron afgegeven. Bij de tweede zal de gehele eerste ester, de tweede ester voor de helft en de laatste ester voor 1/3de in de eerste twee dagen afgegeven worden. Het resultaat is hier duidelijk: de eerste twee dagen krijgt de gebruiker 165 mg te verwerken, de komende twee dagen is dat 75 mg en de laatste 2 dagen slechts 30 mg. De waarden pieken veel eerder, maar zakken sneller, waardoor er minder dan voldoende androgenen aanwezig zijn naarmate de week vordert.

De meeste gebruikers verkiezen om die reden liever één langwerkende ester, en vinden Sustanon dan niet de beste keuze. De prijs is ongeveer hetzelfde, dus de keuze hangt alleen af van de werking. Men kiest in de meeste gevallen dan ook voor enanthaat of cypionaat. Gebruikers die voor deze esters kiezen willen ook een snelle werking, maar bereiken dit eerder door het stacken van een snelwerkende testosteron-variant (bijv. propionaat in de eerste twee a drie weken). Sustanon zou echter wel geschikt zijn voor het frontloaden. Men kan waarschijnlijk betere en sneller resultaten verkrijgen wanneer men op dag één 500mg sustanon gebruikt, dan weer 5 dagen later op dag 6 en dan een kuur met enanthaat of cypionaat start aan 500 mg per week op dag 11. Dat vermijdt de grote crash op het einde van de week en maakt maximaal gebruik van de snelwerkende esters om het systeem te verzadigen.

Zoals bij alle testosteron-varianten is het risico op neveneffecten vrij groot. Zowel androgene bijwerkingen (haaruitval, prostaathypertrofie, verdieping van de stem), alsmede oestrogene bijwerkingen (gynecomastie, waterretentie, vetwinst) zullen optreden, en het gebruik van ondersteunende middelen zoals anti-oestrogenen zal hoogstwaarschijnlijk nodig zijn. Gebruikers mogen daarom nooit met een kuur beginnen alvorens zij al deze middelen in huis hebben. Een testosteronkuur kan pas beginnen als men ook beschikt over Nolvadex en HCG. Testosteron is op geen enkele manier toxisch, en zorgt op dat vlak dus niet voor een bijkomend gevaar.

Bijwerkingen
 • Gynecomastie (ontwikkeling van borsten) als gevolg van oestrogeenvorming

 • Benigne prostaathypertrofie of BPH (vergroting van de prostaat)

 • Acne en vette huid

 • Erectiestoornissen (tijdelijk)

 • Hoge bloeddruk en afname van de goede cholesterol

 • Vergrote kans op hartaandoeningen

 • Bij mannen kunnen de testikels tijdelijk krimpen indien er geen voorzorg voor wordt getroffen (Pregnyl)

 • Onderdrukking van de natuurlijke testosteronproductie

 • Opgezwollen gezicht door vasthouden van water (problemen in de osmoseregeling)

 • Toename van het lichaamshaar

 • Alopecia androgenetica (haaruitval)

 • Vermannelijking (bij vrouwen)
Stacken en Gebruik
250px-Sustanon.png


Sustanon 250

Vanwege zijn gedeeltelijk langwerkende esters, wordt Sustanon meestal gebruikt als een vorm van langwerkende testosteron. Net als testoviron, testosteron enanthaat en testosteron cypionaat. Veel gebruikers vinden het niet de beste keuze voor dit doel, maar anderen geven dan weer aan het op deze manier met succes te hebben gebruikt. Voor dergelijk gebruik zijn doseringen van 500 tot 1000 mg per week gebruikelijk. De relatief goede resultaten die gebruikers melden, kunnen te maken hebben met het feit dat de esters van Sustanon ook korter zijn dan enanthaat of cypionaat, waardoor zij in verhouding meer actieve stof bevatten. Een mogelijke manier om het te gebruiken, is aan het begin van een kuur, met een injectie elke 5 dagen alvorens men begint met de rest van de kuur, wat dan 8 tot 10 weken testoviron, enanthaat of cypionaat kan zijn. Dit laat toe dat er meer testosteron opgebouwd wordt en dat resultaten dus sneller merkbaar zijn.

Vanwege de twee middellange en één lange ester blijft de steroïde echter niet erg controleerbaar. Wanneer er problemen opduiken, is het stopzetten dus geen optie. Men moet daarom vertrouwd zijn met het gebruik van anti-oestrogenen. Wanneer tekenen van gynecomastie verschijnen, wordt geadviseerd om een kuur te starten met 20 tot 40mg Nolvadex per dag of 100 tot 150mg Clomid per dag, en dit tot de symptomen voldoende vermindert zijn. De beste manier om dergelijke problemen helemaal te voorkomen is het gebruik van Proviron of Arimidex, naast de Sustanon. In de meeste gevallen geeft men de voorkeur aan arimidex, maar in een testosteronkuur kan men de voorkeur geven aan Proviron aan 50 tot 100 mg per dag, omdat het voor meer vrije testosteron zorgt.

Het gelijktijdig gebruik van een aromatase-blokker heeft het nadeel dat er ook minder spiermassa zal opgebouwd worden, er kan immers geen oestrogeen meer aangemaakt worden. Androgene bijwerkingen kunnen tot op zekere hoogte worden verminderd door het gebruik van finasteride, wat de omzetting van testosteron naar zijn meer androgene vorm DHT tegenhoudt. Dit kan haaruitval en problemen met de prostaat enigszins verminderen. Het blokkeren van een dergelijke omzetting kan ook weer de winsten verminderen en mogelijk het risico op oestrogene bijwerkingen vergroten, aangezien DHT werkt als een anti-oestrogeen. Proviron, wat ook een vorm van DHT is, kan ook bijdragen aan de androgene bijwerkingen, dus als dit een probleem is kan men beter kiezen voor een aromatase-blokker als Arimidex.

Sustanon kan zowat met elke steroïde goed gecombineerd worden. Meestal is testosteron de sterkste steroïde in de stack, dus als er gecombineerd wordt dan is dat gewoonlijk omdat de andere steroïde bepaalde eigenschappen bezit die testosteron niet heeft. Doorgaans gaat het dan over een milder middel, waardoor de gehele stack minder bijwerkingen veroorzaakt, en meer voordelen heeft, dan wanneer er gewoon een hogere dosis testosteron zou gebruikt worden. Deca-Durabolin, Equipoise en Primobolan zijn mogelijke kandidaten voor een dergelijke stack. Maar testosteron kan in principe met elk ander middel gestacked worden.

Gebruikersmeningen
Topics uit het Bodybuilding.nl anabolen forum:

Of start een nieuw topic.

Merken & producten
Organon

Sostenon 250 (Mexico, ES, GB, NL, FI, India, Russia, TK, CZ, BG)

250 mg/ml

Sustenon 250 (PT)

250 mg/ml

Sustanon'250' (Thailand)

250 mg/ml

Durateston 250 (BZ)

250 mg/ml

Durandron (o.c.) (ES)

250 mg/ml

Ravasini

Veterinary: Deposterone (Mexico)

250 mg/ml

Ttokkyo Labs

Testono'n

250 mg/ml
Referenties
 
Back
Naar boven