Hi ilyasse,
VitaFiber poeder kan gebruikt worden om bars te maken als je water toevoegt, ongeveer in 2:1 verhouding poeder:water. Daarna dien je het te verwarmen zodat de ratio dichter bij 3:1 wordt.
Daar los van, zouden we wel aanraden om je proteïne te hydrateren voordat je die toevoegt aan de VitaFiber (als je dit niet doet zal het geheel hard worden, aangezien de proteïne water uit de Vitafiber zal opslorpen. Het kan ook aangewezen zijn om een vetbron toe te voegen.
Hopelijk geeft dit een antwoord op je vraag. Veel succes met je creatie!
Ik heb een flinke bar gemaakt en ik moet zeggen: zeer geslaagd. Zeker vergelijkbaar met Questbars, minstens zo lekker en ook zeer snel/makkelijk te maken. De verhoudingen die je aangaf zijn prima, ik denk dat iets minder Vitafiber ook zou werken, want het was wel redelijk plakkerig, maar de bite en smaak was wel perfect! Voor degenen die het willen maken, ik heb zelf een flinke bar gemaakt met de volgende ingrediënten:
- Doe +-100 gram Vitafiber in een pan, gooi daar 50 gram water bij en verwarm op een (laag) vuurtje totdat de Vitafiber is opgelost. Het wordt wat stroperig en dat is de bedoeling.
- Vervolgens mengen met 50 gram whey (elke smaak kan, ik gebruikte zelf natural met een aantal vanilla flavour drops). Denk dat meer whey prima kan, maar even uitkijken dat je niet teveel doet, anders mengt het niet lekker.
- Goed blijven mengen/kneden totdat het een mooi deeg is geworden en klaar is de basisdeeg!
- je kunt ervoor kiezen om toppings te gebruiken, ik heb zelf wat amandelen en kleine stukjes chocola erin gedaan ik moet zeggen overheerlijk. Chocola afwachten totdat het mengsel enigszins is afgekoeld, anders smelt het en het wordt een bruine smurrie en is je reep bruin (niet erg, maar het chocolate chip idee gaat dan verloren)
- vervolgens goed laten afkoelen in de koelast voor 1-2 uur. Diepvries 30-40 minuten kan ook maar ik zou het gewoon in de koelkast doen.
Ik had dus een forse staaf met 100 gram vitafiber, met bijbehorende voedingswaarden. Zoals gezegd denk ik dat je met minder poeder kunt volstaan en ik ga volgende keer ongeveer 70 gram gebruiken voor twee bars met dezelfde hoeveelheid water. Anyway: voedingswaarden zijn als volgt (voor 1 flinke bar, incl. 20 gram amandelen en 20 gram chocola als topping/vulling):
Kcal 633, Eiwit 46 gram , KH 20.6 (geen suikers) gram, Vet 19 gram. Vezels 93.3 gram. Ik vraag me sterk af of zoveel vezels wel goed is want op 100 gram poeder zit er 91 gram aan vezels in...zou daar wel mee uitkijken dat je niet elke dag repen achter elkaar eet. Het basisdeeg - dus poeder + whey, zonder toppings - is wel stukken beter qua voedingswaarden: Kcal 402, Eiwit 40 gram, KH: 7.5 gram, Vet, 2.25 gram. Op 2 repen is dat 200 Kcal met 20 gram eiwit en weinig of geen KH/vet, keurige waardes denk ik zo. Een echt blijvertje en 1 ding weet ik zeker: ik koop nooit meer een reep
.