XXL Nutrition

Cytomel

Bezoekers in dit topic

Liothyronine_sodium.png


Liothyronine sodium

IUPAC naam

L-Tyrosine, O-(4-hydroxy-3-iodophenyl)-3,5-diiodo-, monosodium salt

Ook bekend als

Cytomel, Tertroxi, T3

Farmaceutische & Chemische gegevens

Moleculaire massa basis:

650.9776 g/mol

Biol. beschikbaarheid:

99,7%

Halveringstijd:

2,5 dagen

Gebruik:

Toediening:

Oraal

Effectieve dosis:

25-100 µg / dag

Verkrijgbare dosissen:

5,20,24,25,50 of 100 µg tabs, 20 µg/ml injectie

Straatprijs:

30 € per 100 x 25 µg tabs

Cytomel (actieve stof: liothyronine sodium) behoort tot de groep van geneesmiddelen die ‘thyreomimetica’ genoemd worden. Thyreomimetica oefenen dezelfde werking uit als schildklierhormoon en kunnen de gevolgen van een verminderde schildklierfunctie opheffen.


Medisch gebruik
  • voor de behandeling van de gevolgen van een licht tot ernstig verminderde schildklierfunctie

  • om een vergrote schildklier (struma) te verkleinen

  • om de schildklierfunctie te kunnen testen (T3 suppressietest)
Gebruik in bodybuilding
Eigenschappen
Cytomel is geen steroïde, maar eerder een middel om de vetverbranding te ondersteunen. Het is een synthetische vorm van het schildklierhormoon trijodothyronine of T3, gemaakt van een metaboliet van het aminozuur tyrosine en 3 jodium-ionen. In het lichaam wordt T3 gemaakt van een ander hormoon, T4, dat wordt afgescheiden door de schildklier onder invloed van het hypofyse hormoon TSH (schildklier stimulerend hormoon). Als er een tekort van TSH of T4 wordt opgemerkt, kiezen artsen meestal voor een vervangingstherapie. Vandaag de dag is het meest gangbare recept; het synthetische T4 (Synthroid), maar in meer ernstige gevallen van permanente schildklierstoornissen, gaat de voorkeur uit naar Cytomel. Simpelweg omdat T4 voornamelijk actief is via de omschakeling naar T3 en T3 is mcg per mcg 4.5 keer krachtiger dan T4.

260px-Uni-Pharma_T3.jpg


T3 Uni-Pharma

In bodybuilding kringen zal Cytomel meestal gebruikt worden als drug om vet te verliezen. Schildklierhormonen worden vaak aangeduid als de metabole regulatoren van het lichaam. Hoge niveaus van T3 versnellen het metabolisme van een individu, waardoor hij meer calorieën gaat verbranden en voldoende calorieën gaat gebruiken. Over het algemeen hebben mensen met het lichaamstype 'ectomorph' zeer hoge schildklierwaarden en in sommige gevallen een lichte vorm van ongediagnosticeerde hyperthyreoïdie.

Zowel hyperthyroïdie als hypothyroïdie kan ernstige gevolgen hebben voor de gebruiker, zoals schildkliervergroting en andere aandoeningen. Om die reden raden experts middelen met een werking op schildklier af voor beginners (1). Net zoals bij insuline kan het misbruik van deze middelen leiden tot afhankelijkheid van exogene T3 voor de rest van het leven (bijv. Frank Zane). Enige voorzichtigheid en onderzoek is dus nodig alvorens men Cytomel gaat gebruiken. Over het algemeen moeten kuren worden beperkt tot maximaal 4 tot 6 weken, de aanbevolen lengte is 3 weken en vervolgens afwisselen met een 3-weekse kuur met clenbuterol. Een nog belangrijker aspect, om een crash of shock van de schildklierfunctie te vermijden, is het geleidelijk opbouwen en afbouwen van de dosis. Dit is bij Cytomel belangrijker dan bij alle andere drugs.

In zijn boek, Anabolics 2002, stelt Bill Llewellyn dat Cytomel niet een middel is waarmee men onmiddellijk kan starten, en dat het gebruik van mildere middelen als T4 (Synthroid) of triacana kunnen helpen alvorens over te gaan op T3. Anderen zijn het hier echter niet mee eens (1). Zij vinden Triacana te zwak en niet erg bruikbaar. Het zou ook niet gemakkelijk te vinden - en niet goedkoop zijn. T4 is eigenlijk vergelijkbaar met Cytomel, met dat verschil dat het zwakker is. Iets wat gebruikers doorgaans compenseren met hogere doseringen, wat hen uiteindelijk in hetzelfde straatje brengt als wanneer ze Cytomel zouden gebruiken. Anderzijds is Cytomel geen drug voor beginners, maar met het nodige onderzoek, ervaring met diëten en zelfbeheersing, is veilig gebruik mogelijk. Experts raden echter eerder Clenbuterol aan voor de recreatieve gebruiker die op zoek is naar een fatburner. Cytomel is veel krachtiger, maar clenbuterol is veel veiliger in gebruik. De resultaten zijn ook gemakkelijker te behouden met Clenbuterol. Negatieve feedback in de schildklier kan de natuurlijke niveaus van T3 in het lichaam doen afnemen, waardoor een daling van de stofwisseling mogelijk is na een kuur met T3. Dat kan leiden tot een rebound-effect waarbij veel verloren gewicht weer snel teruggewonnen wordt.

Voor competitieve bodybuilders is Cytomel bijna een onmisbaar hulpmiddel tijdens de wedstrijdvoorbereiding, samen met Clenbuterol en niet-aromatiserende steroïden zoals stanozolol, trenbolon, metenolon en andere.

Bijwerkingen
  • Bewegingsdrang

  • Overmatig zweten

  • Hartkloppingen

  • Hoofdpijn

  • Zenuwachtigheid

  • Angst

  • Opgewondenheid
Stacken en gebruik
260px-Cynomel123.jpg


Cynomel Aventis (0,025 mg)

Het kan worden gestacked (gecombineerd) of afgewisseld met Clenbuterol. Experts raden gewoonlijk aan om af te wisselen; 3 weken Clenbuterol gevolgd door 3 weken Cytomel. Dit omdat Clenbuterol na korte tijd haar voordelen verliest en langdurig gebruik van Cytomel het risico verhoogt op permanent falen van de schildklier. Geen van beide medicijnen zijn duur, dus op dat vlak vormt zich geen probleem. Sommige gebruikers kiezen ervoor om ze samen te gebruiken voor 3 tot 4 weken, en dan over te gaan op een ECA (efedrine/caffeïne/aspirine) of ECY (efedrine/caffeïne/yohimbine) stack om zo een gelijkaardige periode te 'bridgen'. Anderen voelen daar dan weer weinig voor (1). Voor een kuur van drie weken, kan men denken aan het volgende schema: 25/25/25/50/50/50/75/75/75/100/100/100/75/75/75/50/50/50/25/25/25 mcg / dag. Indien het middel 4 weken genomen zal worden, neemt men elke dosis voor 4 dagen, indien 5 weken, dan elke 5 dagen, enzovoort. Het is uitermate belangrijk dat de doseringen op- en afgebouwd worden en dat een kuur nooit langer duurt dan maximaal 6 weken.

Er zijn verder geen medicijnen nodig ter ondersteuning van dergelijke kuur, maar het is zeer aan te bevelen dat dit middel alleen wordt gebruikt wanneer ook anabole steroïden worden gebruikt. Dit benut de vrijgekomen calorieën, maar is vooral van belang omdat schildklierhormonen zeer katabool kunnen zijn, en het gebruik van anabole middelen is in die zin vereist om spierverlies tegen te gaan.

Gebruikersmeningen
Topics uit het Bodybuilding.nl anabolen forum:

Of start een nieuw topic.

Merken & producten
Berlin-Chemie

Trijodthyr. 50 (G)

50 mcg tabs

Glaxo

Tertroxin (DK)

20 mcg injection

Tertroxin (DK,SA,CZ,GB)

20 mcg tabs

Henning Berlin

Thyrotardin (G)

100 mcg dry powder

Hoechst

Thybon-Forte (G)

20 or 100 mcg tabs

Ibrahim

Tiromel (TK)

25 mcg tabs

Leo

Tijodthyr. Leo (ES)

25 mcg tabs

Made

Neo-Tiroimade (PTI)

5 or 25 mcg tabs

Merell Dow

Cynomel (FR,TK,MX)

25 mcg tabs

Nycomed

Liothyronin (NO,S)

20 mcg tabs

Tijodthyronin (S)

20 mcg tabs

Robinson

Ro-Thyronine (US)

25 or 50 mcg tabs

Sanabo

Trijod. Sanabo (A)

25 mcg tabs

Schein

Cytomel tabs

5, 25 or 50 mcg tabs

Smith-Kline

Cytomel (US,CN,NL,B)

5,25 or 50 mcg tabs

Linomel (Argentina)

25 mcg tabs

Uhlmann-Eyrard

Cynomel (CH)

5 or 24 mcg tabs

Unipharma

T3 (Israel, GR)

25 or 50 mcg tabs
Referenties
 
Back
Naar boven