Fitness Seller

Equipose

Bezoekers in dit topic

Boldenone.png


Boldenon

Undecylenaat.png


Undecylenaat ester

IUPAC naam

Boldenone: (8R,9S,10R,13S,14S,17S)-17-hydroxy-10,13-dimethyl-6,7,8,9,10,11, 12,13,14,15,16,17-dodecahydro-3H-cyclopenta[a]phenanthren-3-one
Equipoise: 1,4-androstadiene-3-one,17b-ol

Ook bekend als

Equipoise, EQ, boldenone

Farmaceutische & Chemische gegevens

Moleculaire massa basis:

286.4132 g/mol

Moleculaire massa ester:

186.2936 g/mol (undecylic acid, 11 carbons)

Biol. beschikbaarheid:

?

Halveringstijd:

14 dagen

Gebruik:

Toediening:

Intramusculair

Effectieve dosis:

300-600 mg / week

Verkrijgbare dosissen:

25, 50 en 200 mg / ml

Straatprijs:

65 € per 200 mg/ml, 10 ml vial

Equipoise is een handelsmerk voor de anabole steroïde boldenon of boldenone ook bekend onder de merknamen Ganabol, Equigan and Ultragan, en werd ontwikkeld voor veterinair gebruik, meestal voor de behandeling van paarden. Het wordt niet voorgeschreven voor menselijk gebruik en is enkel verkrijgbaar via veterinaire klinieken of de zwarte markt.


Geschiedenis
Het farmaceutisch bedrijf Ciba (Zwitserland) produceerde Equipoise in 1949 voor de dierengeneeskunde ter behandeling van koeien, kalveren, paarden en honden. Het is een steroïde op oliebasis en wordt tegenwoordig onder diverse merknamen (afhankelijk van het land van oorsprong) verkocht.

Medisch gebruik
Boldenon is een veterinair medicijn. Het wordt bij zieke dieren toegediend voor gewichtstoename, een verbeterde eetlust en de bestrijding van bloedziektes. Dit gebeurt echter altijd onder toezicht van een specialist. De steroïde wordt o.a. misbruikt bij paarden die wedstrijden lopen, om ze na een race beter te laten herstellen.

Gebruik in bodybuilding
Eigenschappen
Voor iets dat doorgaans wordt geïnjecteerd in koeien, paarden en honden is boldenon, vanwege haar unieke structuur, een aardig populair en geliefd medicijn onder de meeste bodybuilders. Het bezit een aantal kenmerken die in geen enkel ander middel te vinden zijn en het gebruik ervan is zo veelzijdig dat het heel het jaar door populair is. Boldenon is een waardig anabool met zowel een licht androgene als een licht oestrogene werking. Een soort van zwak testosteron. De structuur verschilt niet al te veel van testosteron, de belangrijkste anomalie zijnde een dubbele binding in de 1 positie, alsmede de 4 positie. Het is niettemin vrij goed in de bevordering van spiergroei, maar eerder door een combinatie van het androgene potentieel en andere wegen dan door de androgeen- en oestrogeenreceptoren.

Het vreemde aan de androgene werking is dat het niet hoofdzakelijk gemedieerd wordt door een 5-alfa-gereduceerde vorm, zoals het geval is bij de meeste steroïden. Hoewel het inderdaad een zeer krachtige vorm van 5AR vormt (dihydroboldenone, ongeveer 7 keer zo anabool als testosteron (1)) vertoont het een zeer lage affiniteit voor het 5-alfa-reductase enzym (2). Dit leidt tot de conclusie dat een groot deel van de anabole werking die boldenone uitoefent, wordt gevormd doordat het hormoon zelf zich bindt aan de androgeen-receptor. Dit zou ook de reden kunnen zijn van het succes als veterinair geneesmiddel, omdat ondanks de verschillen in het metabolisme van dieren, het altijd uitzonderlijke resultaten voortgebracht heeft.

Zoals het geval is bij de meeste anabole steroïden zorgt het na verloop van tijd voor een toename van de spiermassa door het verhogen van stikstofretentie en het positief beïnvloeden van de eiwitsynthese of hersynthese. Een actie die niet noodzakelijkerwijs ondersteund wordt door een androgene mediator zoals werd aangetoond bij nandrolon. Wat boldenon heeft, en andere steroïden niet hebben, is dat het indirect voorziet in de nodige middelen voor deze eiwitsynthese, omdat het drastisch de eetlust laat toenemen. Het vergemakkelijkt dus de grote inname van voeding (met name eiwit) die nodig is om de best mogelijke resultaten te behalen bij het gebruik van anabole androgene steroïden. Dit is een groter voordeel dan men zou vermoeden; veel gebruikers menen dat deze toename van eetlust voor een groot deel de oorzaak is van de goede resultaten die behaalt worden met boldenon. Deze theorie zou wel eens juist kunnen zijn, gezien er geen andere verklaringen zijn voor de opvallend anabole activiteit.

260px-Equipoise-fort-dodge.jpg


Equipoise van Fort Dodge

Oestrogene activiteit is beperkt, maar aanwezig. Dit heeft eerder een positieve dan negatieve invloed. De aromatisering is te klein om aan normale doseringen (300-400 mg / week) echte problemen te veroorzaken en gynecomastie of een toename van vet zijn uitzonderlijk. Een lichte aromatisering is echter wenselijk aangezien ook oestrogeen de anabole activiteit medieert. Het kan verantwoordelijk zijn voor een betere benutting van glucose (3,4) (heraanvullen van verloren glycogeen na de training) en het stimuleren van de groeihormoon afgifte (5). Maar oestrogeen is met name verantwoordelijk voor het opwaarderen (of 'upgraden') van de androgeen-receptor (6) waardoor hormonen die inwerken op de androgeen-receptor een grotere anabole werking uitoefenen. Dit is waarom hormonen die sterke androgenen zijn, maar ook sterk aromatiseren, zoals Anadrol en testosteron, de meeste spiermassa kunnen toevoegen. Deze balans is zonder twijfel deels verantwoordelijk voor de stimulering van de eetlust.

Atleten in andere sporten dan krachtsport of bodybuilding zullen ook merken dat boldenon voor hen zeer waarschijnlijk de meest gunstige steroïde is om te gebruiken, aangezien het ook het vrijkomen van erytropoëtine in de nieren stimuleert. Erytropoëtine is een hormoon bekend als EPO en wordt zwaar misbruikt onder duursportatleten, omdat het in het lichaam een signaal stuurt met de vraag om de productie van rode bloedcellen (erytrocyten) te verhogen. Rode bloedcellen zijn de dragers van zuurstof in het lichaam, wat betekent dat een hogere maximale zuurstofcapaciteit kan worden verkregen en een betere prestatie kan worden bereikt over een langere periode, alvorens melkzuur opgebouwd wordt. Dit melkzuur zou anders leiden tot krampen en de beëindiging van de activiteit op dat niveau. Kortom het verbetert het uithoudingsvermogen. Voor bodybuilders kan deze eigenschap nuttig zijn voor het bevorderen van de vasculariteit.

Vanuit dat oogpunt zou boldenon in combinatie met een niet-aromatiserende steroïde zoals Winstrol of Primobolan wel eens perfect kunnen zijn om te helpen in de cut (dieet) terwijl tegelijk de vasculariteit toeneemt. Het nadeel daarbij is dat de toegenomen eetlust een probleem zou kunnen vormen tijdens het dieet. Om die reden is het wellicht een beter idee om een wat hogere dosis boldenon te stacken met een massa-steroïde zoals testosteron of Anadrol voor een optimale winst in spiermassa.

De negatieve effecten van boldenon zijn vrij beperkt. Aan de normale dosis van 300-400 mg per week worden oestrogene bijwerkingen bijna nooit opgemerkt behalve bij degenen die zijn zeer gevoelig zijn voor oestrogeen. Wat betreft androgene bijwerkingen kan langdurig gebruik of zeer intensief gebruik van boldenon leiden tot licht vermannelijkende effecten zoals acne en een toename van het lichaamshaar. Niet echt een probleem voor mannen, maar vrouwen die het gebruik overwegen moeten wel bewust zijn van deze gematigde androgene bijwerkingen.

Bijwerkingen
 • Gynecomastie (ontwikkeling van borsten) als gevolg van oestrogeenvorming

 • Acne en vette huid

 • Erectiestoornissen (tijdelijk)

 • Verhoogde bloeddruk

 • Vergrote kans op hartaandoeningen

 • Bij mannen kunnen de testikels tijdelijk krimpen indien er geen voorzorg voor wordt getroffen (Pregnyl)

 • Toename van het lichaamshaar

 • Vermannelijking (bij vrouwen)
Stacken en gebruik
Als undecylenaat ester, hoeft boldenon slechts wekelijks geïnjecteerd te worden (het blijft meer dan 4 weken actief). Een dosering van 300-400 mg per week lijkt de meest gangbare aanbeveling. Het is niet erg hepatoxisch en kan dus worden gebruikt voor langere perioden. De opkomst van de ondergrondse vormen van boldenon aan hogere concentraties (200 mg / ml) heeft het injecteren vergemakkelijkt vanwege de enkele injectie per week en het voorziet ook in een gelijkmatige afgifte en een sneller merkbaar effect. Het beste resultaat zou bereikt worden met een zogenaamde 'frontload'. Dit betekent gewoonlijk dat de gebruiker een hoge dosering van 600-800 mg / week toedient in de eerste 2 weken en daarna de dosis verlaagt naar een normale 300-400 mg / week voor de overige 8 tot 10 weken.

260px-BoldabolBD.jpg


Boldabol van Britisch Dragon

Boldenon wordt meestal gebruikt voor het cutten (diëten). Haar stack-partners voor dit doel zijn in het bijzonder trenbolon, stanozolol en testosteron propionaat. Hoewel niet iedereen testosteron een geschikt middel vindt voor het cutten. Toch word propionaat door veel gebruikers vaak met succes gebruikt. Voor beginners is dit waarschijnlijk een minder goed idee. Stanozolol is vooral nuttig voor het verbeteren van spierhardheid en kracht, terwijl boldenon een verhoogde vasculariteit biedt zonder overdreven aromatisering. Het gebruik van 50 mg stanozolol dagelijks, gestacked met 300-400 mg boldenon per week zou moeten zorgen voor een behoud van gewonnen spiermassa en het behalen van hogere spierdefinitie en vasculariteit terwijl vet makkelijker kwijtgeraakt wordt. Trenbolon zou een betere partij zijn voor wanneer matige maar vetvrije winsten gewenst zijn. Parabolan op 76 mg om de andere dag bijvoorbeeld, in combinatie met boldenon zal zorgen voor een behoorlijke toename in vetvrije massa, zonder vorm of definitie op te offeren. Natuurlijk is een combinatie van het bovenstaande ook een optie. Bijvoorbeeld 300 mg boldenon per week gestacked met 76 mg parabolan om de andere dag en 50 mg Winstrol per dag, eventueel met wat testosteron propionaat aan 50 mg per dag.

Hoewel zelden vermeld, vinden bepaalde experts boldenon een betere keuze voor het bulken (7). Door haar effecten op vasculariteit wordt het vaak gebruikt voor het cutten, maar men kan zich ook de vraag stellen of het echt zo logisch is om een drug waarvan de eetlust toeneemt, te gebruiken om gewicht mee te verliezen. Het zou in dat geval meer zinvol zijn om het te gebruiken in een stack met een testosteron-ester zoals enanthaat of cypionaat voor goede winsten, in plaats van nandrolon. Dit als een soort van basis. Het aromatiseerd minder dan nandrolon en heeft ook niet het vervelende progestagene effect, en omdat het de eetlust bevordert voorziet het in alle middelen om gewicht te winnen. 300-400 mg boldenon per week met 500 mg Sustanon of testosteron enanthaat zou een zeer goede stack vormen. Zelfs voor degenen die de voorkeur geven aan deca, kan een kleine hoeveelheid boldenon toevoegen, zorgen voor een verbetering van de eetlust. Maar boldenon is sterker dan Deca, mg per mg, evenals veiliger en minder onderdrukkend.

Boldenon is evenwel een zeer slechte partij voor nandrolon en methenolon, vermits het zeer vergelijkbaar is in werking. Het mooie aan boldenon is dat het tijdens de bulk een alternatief kan zijn voor nandrolon door de vetvrije resultaten en meer krachtige anabole acties, maar ook als alternatief voor methenolon, omdat terwijl het nauwelijks aromatiseerd, het gram per gram sterker is dan methenolon (Primobolan).

Het gebruik van secundaire medicijnen is zelden nodig. Het aromatiseerd niet in grote mate, zodat het gebruik van aromatase-remmers zelden wordt toegepast en het gebruik van Nolvadex en Clomid, tijdens een kuur, alleen noodzakelijk is wanneer er gestacked wordt met aromatiserende steroïden zoals testosteron. Nolvadex of Clomid kunnen nuttig zijn bij het herstel van het natuurlijke testosteron na een kuur, als gevolg van de langwerkende ester (11 koolstofatomen) en de licht oestrogene werking. Normaliter zijn 4 weken behandeling nodig, vanaf 1,5 tot 2 weken na de laatste boldenon injectie.

Gebruikersmeningen
Topics uit het Bodybuilding.nl anabolen forum:

Of start een nieuw topic.

Merken & producten
Ciba-Geigy

Vebonol (G,CH, Australia)

25 mg/ml

Ilium Troy Laboratories

Boldebal-H (Australia)

50 mg/ml

Jurox Labs

Pace (Australia)

25 mg/ml

Laboratorios VM.

Ganabol (Columbia, Panama, Guatemala, El Salvador, Honduras, Ecuador, Dom. Rep.,Bolivia, Peru, Chile, Paraguay, Venezuela)

25 or 50 mg/ml

Solvay Veterinary

Equipoise (Canada, mexico, US)

25 or 50 mg/ml

Squibb

Equipoise (o.c.) (Canada, Mexico, US)

25 or 50 mg/ml

Ttokkyo Labs

Boldeno'n

200 mg/ml

Unknown Manufacturer

Sybolin (Australia)

25 mg/ml
Referenties
 • 1. Counsel et al., "Anabolic Agents. Derivatives of 5alpha-Androst-1-ene", J. Org. Chem., 27 (1962), 248-251

 • 2. Schanzer, Donike , metabolism of boldenone in man : gas chromatographic/mass spectrometric identification of urinary excreted metabolites and determination of excretion rates, Bol Mass Spec 21, 1992, 3-16

 • 3. Aromatization of androgens to estrogens mediates increased activity of glucose-6-phosphate dehydrogenase in rat levator ani muscle, Endocrinol 106 (2), 440-43, 1980

 • 4. The pentose phosphate pathway in regenerating skeletal muscle, Biochem J 170, 17, 1978

 • 5. Weisberger, Ho, Activation of the Somatotropic axis by testosterone in adult males : evidence for the role of aromatization, J Clin Endocrinol Metab, 76, 1993, 1407-12

 • 6. Rance, Max, Modulation of the cytosolic androgen receptor in striated muscle by sex steroids, Endocrinol 115, 1984, 862-6
 
Back
Naar boven