had laatst een stukje gelezen (welliswaar geen wetenschappelijk artikel, maar wel op een bb-gerelateerde website) dat het ook gunstig is om een kleine portie dextrose in te nemen direct na het opstaan icm met je whey shake.
Wat is jouw mening hierover Kris?
Ik denk dat gevoelige mensen last zullen krijgen van een schommelende bloedsuikerspiegel (reactieve hypoglycemie). Dat is niet fijn. Je voelt je niet lekker en de kans is groot dat je daarna steeds zoetigheid wilt. Ik denk ook dat gewoon een boterham met wat zoet beleg of wat fruit(sap) snel genoeg je lichaam uit de katabole staat zal halen..
lees de artikels in me handtekening eens, dan leer je dat dextrose alleen maar negatief effect heeft voor onze sport.
of zitten er hier ook wielrenners?
Insuline is een zeer anabool hormoon. Vooral voor jongelui kan het gebruik van koolhydraten en het bijbehorende opvoeren van insuline na de training essentieel zijn om massa te winnen. Maar zoals altijd is het belangrijk om maat te houden!! En het is belangrijk om er het juiste traininsgtype bij te kiezen (redelijk veel volume met veel verzuring). Na HIT training of powerlifting is dextrose niet zo geschikt.
Naarmate je ouder wordt, kan de keerzijde van het insulinespiking de overhand krijgen; je wordt er te makkelijk dik van. Dat is dan het uiterlijke kenmerk. Er zijn op dat moment ook negatieve effecten op de gezondheid die niet direct zichtbaar zijn.
Ook als je je spieren echt aan gort hebt getraind (shock programma's e.d.) en als gevolg daarvan de insulinegevoeligheid slecht is, zullen koolhydraten je geen goed doen.
Voor onze Supreme Gainer adviseren wij 25 tot maximaal 100 gram na een training. Dat is een maximum van 55 gram maltodextrine. Dat maximum is bedoeld voor de grotere volume trainingen (beentrainingen!). Wij adviseren bij training van de kleinere spiergroepen de inname te beperken.
maar er zullen ook tig artikels zijn die WEL de positieve effecten van snelle carbs na een KT zullen onderschrijven..
Het is inderdaad situatie afhankelijk. Het kan ook persoonsafhankelijk zijn. De ene tolereert koolhydraten beter dan de ander.
Als we Charles Poliquin mogen geloven is de dikte van de huidplooi onder het schouderblad, relatief ten opzichte van andere huidplooien/vetlagen indicatief voor je tolerantie voor koolhydraten. Een relatief dikke subscapulaire huidplooi zou betekenen dat je moet oppassen voor koolhydraten.
Kris
