Fitness Seller

Sticky Welke supplementen heb ik nodig?

Bezoekers in dit topic

Welke supplementen heb ik nodig?

Waarom gebruiken sporters supplementen? Waarom doet men aan suppletie? Misschien denk je nu 'omdat het de prestaties aanzienlijk verbeterd' of 'omdat het helpt de gezondheid op peil te houden of te verbeteren.' Suppletie betekent letterlijk 'aanvullen', zo goed als elk supplement is een aanvulling op de voeding. Bijna alle voedingssupplementen zijn gemaakt om tekorten in het voedingspatroon aan te vullen, om zo aan bepaalde behoeften te voldoen. Dit zijn daarom heel vaak stoffen die ook in de normale voeding zitten, of ook in het lichaam voorkomen en aangemaakt kunnen worden. Denk maar aan aminozuren, creatine, vitaminen, mineralen, wei-eiwit enz...

Veel bodybuilding beginners denken vaak het eerst aan supplementen om hun (soms zwakke) prestaties te verbeteren. Na maanden ontdekken ze dat er andere punten zijn die zoveel belangrijker zijn. Dit is wat ik noem het 'magische pilletje effect'. Veel mensen zoeken altijd naar de gemakkelijkste weg om een bepaald doel te bereiken. Men leest advertenties van verkopers, vol met beloften en verhalen. Men ziet op tv en in de blaadjes ongelooflijke lichamen. Dit kan geen toeval zijn, deze atleten kunnen toch niet zo groot en droog geworden zijn door simpelweg te eten en te trainen? Ze hebben hun resultaten waarschijnlijk grotendeels te danken aan massa's supplementen, met de meest innovatieve formules en samenstellingen! Toch...? Fout!

Wat hebben deze atleten dan gedaan wat anderen niet doen en daardoor falen? Nemen ze helemaal geen supplementen dan? Doen ze iets speciaals wat alleen een bepaalde elite weet? Nemen ze een waslijst aan anabolen en komt de rest vanzelf? Opnieuw fout (hoewel dat er natuurlijk wel anabolen gebruikt worden!). Echter, wat weten deze mensen dan wat veel beginnende trainees niet weten? Het is heel eenvoudig en het ligt zo voor de hand dat men het vaak niet wil geloven! Het komt er simpelweg op neer dat je resultaten het gevolg zijn van een combinatie van belangrijke en minder belangrijke factoren (Ik ga er even vanuit dat er geen anabolen gebruikt worden). Deze factoren zijn: doelgerichte training, optimale voeding, optimale rust, massa's doorzettingsvermogen en de juiste supplementen, op het juiste tijdstip. De eerste 4 zijn even belangrijk en moeten altijd aanwezig zijn. De laatste factor daar gaat dit artikel over. Suppletie is in de meeste gevallen het minst belangrijke onderdeel van al deze factoren. Echter, als je weet wat werkt, hoe je het gebruikt en welke impact het heeft op je resultaten, dan is het een onderdeel dat een aanzienlijke bijdrage levert.

Om te onthouden:

 • Supplementen zijn een aanvulling op de voeding, geen magische pilletjes.
 • Topatleten en succesvolle bodybuilders en fitnessmodellen hebben hun resultaten niet grotendeels te danken aan massa's speciale supplementen (eerder aan massa's drugs!).
 • Er zijn 4 heel belangrijke factoren waardoor de ene sporter slaagt, en de andere faalt:

  • Doelgerichte training
  • Optimale voeding
  • Optimale rust
  • Massa's doorzettingsvermogen

Supplementen kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren als je weet welke en hoe je hoort te gebruiken.

Stok achter de deur

We weten nu dat suppletie een plaats heeft in bodybuilding en fitness, we weten ook dat die plaats door veel trainees vaak overschat is. Veel mensen denken dat supplementen een gemakkelijke uitweg zijn om te vluchten van het idee dat een fantastisch lichaam niet zomaar vanzelf komt. Men wil maar al te graag geloven dat er een manier is om er gespierd, slank, mooi uit te zien - zonder er hard voor te moeten werken. Dit is niet hoe je supplementen moet zien. Supplementen zijn dat kleine extraatje dat het geheel afmaakt, de extra boost die je doelen en dromen helpt waarmaken. Als je alles hebt gedaan wat in je vermogen ligt, als je de 4 belangrijke factoren volgt en alles als een puzzel in elkaar begint te passen, dan is het moment daar om de spreekwoordelijke stok achter de deur te gebruiken. Dit kan zijn op een mentaal of fysiek zwak moment: je zit op een plateau en ziet al maanden geen progressie in kracht of spiermassa. Je hebt stress, zit in een dip, je voelt een blessure opkomen of je kan niet slapen. Misschien kan je niet goed genoeg eten door omstandigheden of ben je mentaal niet helemaal ok. Nu is het moment om te denken aan een goed supplement, iets wat je geld waard is en ook doet wat de verkoper of producent beweerd.

Om te onthouden:

 • Supplementen zijn een extra boost voor je lichaam, een stok achter de deur die je pas gebruikt als het nodig is.
 • Het beste moment voor een supplement is als de 4 belangrijke factoren niet optimaal verlopen. (Je kan moeilijk genoeg eten, slechte nachtrust, te weinig kracht,...) Maar een supplement mag je nooit gebruiken om een gebrekkige voeding op te vangen, maak eerst een goed schema en ga dan pas aan extraatjes denken.

Bomen door het bos niet meer zien... Wat en waar?

Ga alsjeblieft niet aan de supplementenboer om de hoek vragen welk supplement je best kan nemen of welke je geld waard zijn en welke niet! Ik spreek zeker niet voor alle handelaars maar laat het duidelijk zijn dat dit niet de juiste plaats is om advies te vragen. Met wat geluk kom je buiten met een pak dure, maar nuttige producten. Heb je pech dan is het enkel een dure grap en een goed dagje voor de verkoper. Waar kan je dan wel om goed advies vragen? Wel, op het forum van dutchbodybuilding.com bijvoorbeeld. De beste manier om de waarheid over iets te weten te komen, is door het te vragen aan mensen met ervaring. Mensen die niets te winnen hebben door jou verkeerde informatie te geven. Zeg maar de oude rotten in het vak (en nee dat heeft in deze context niets met leeftijd te maken). Of het nu op internet of IRL is, bij deze mensen moet je zijn voor je vragen. Ze helpen je graag want ook zij waren ooit in jouw situatie en weten hoe moeilijk het is om goede en juiste informatie te vinden. Bedank deze mensen altijd voor hun raad, het bespaart je hopen geld en tijd.

Wat werkt en wat heb je zeker niet nodig? Wel ik deel alles op in 3 hoofdgroepen: Werkende, werkende? en onzin supplementen. Let op het vraagteken bij groep 2, van deze producten weten we niet helemaal zeker of ze nu werken of niet. Vaak zijn er studies gedaan, maar die spreken elkaar tegen of zijn niet overtuigend genoeg om er belang aan te hechten. Gebruikers roepen door elkaar heen; de ene beweerd goede resultaten te hebben, de andere merkte helemaal niets. Vaak zijn resultaten beinvloed door het zogenaamde "placebo effect". Dit houd kort gezegd in dat, als je gelooft dat het zal werken, het ook zál werken, ongeacht wat de feiten zijn. Stel dat het nemen van zo'n supplement je per maand 5 gram extra spier zou opleveren, zou je er dan 100 euro per maand voor over hebben? Dit is natuurlijk een wat vreemde vergelijking, maar het laat precies zien wat ik bedoel met het vraagteken. Wie zal ooit merken dat ze werken, als de netto winst niet meetbaar en/of te verwaarlozen is.

Werkende supplementen zijn producten die in de wetenschap en door gebruikers al jaren getest zijn en een bewezen werking hebben die aanzienlijk kan helpen bij het verhogen van de prestaties. Dit is ook de categorie met de minst grote omvang. Simpelweg 70% van wat er op de voedingssupplementenmarkt te vinden is, is onzin. Het is die kleinere 30% die, in de meeste gevallen, je geld waard is. Onzin supplementen zijn producten waar enorm veel geld wordt aan verdient, maar waar niemand wat aan heeft (behalve dan de verkoper en producent) en waar je dus ook niets of weinig van hoeft te verwachten als je ze gebruikt. Heel vaak gaat het om 'hypes'; ongelooflijke verhalen van de producent en/of verkoper, waardoor newbies (en soms zelfs 'semi-gevorderden') in de val lopen en hopen geld geven aan een potje...verzinsels. Laat het duidelijk zijn dat je deze supplementen kan missen als kiespijn en je je geld beter kan besteden. Het kost tenslotte allemaal al genoeg geld! In het volgende stuk laat ik zien welke subgroepen er bestaan en welke onzin, werkend? en werkend zijn, dus lees verder!

Om te onthouden:

 • Vraag informatie over de keuze van een supplement aan de juiste persoon, als je betrouwbare tips wilt.
 • Er zijn 3 groepen waarin je supplementen kan opdelen: werkend, werkend? en onzin.
 • 70% van de supplementen die te koop zijn, zijn je geld niet waard. Maak de juiste keuze en bespaar jezelf een hoop geld en tijd.

Welke supplementen werken en welke heb ik nodig?

In deel 3 hebben we gezien dat slechts 30% van alles wat er op de markt te vinden is (eigen ruwe schatting door ervaring) echt je geld waard is. Deze groep werkt, wat niet meteen wil zeggen dat ze wonderen verrichten! Het werkt omdat het doet wat het beweerd, of toch tenminste een deel ervan. Als de producent van een creatine-transport systeem beweerd dat je 4 kilo massa in 6 weken aanzet door hun product te gebruiken, dan kan het best zijn dat zowel je spier als vetmassa met 2 kilo toenemen. 90% van die 2 kilo 'spiermassa' is misschien water en 10% wat we noemen 'droge massa'. M.a.w. nieuw spierweefsel dat ook blijft als het vocht verdwijnt. Laat je niet gek maken, ook supplementen die werken zijn nooit wondermiddeltjes. De groep van 30% werkende supplementen kan je verder opdelen in 4 subgroepen. Deze zijn: spierversterkers/opbouwers, fatburners, blessure preventie of hulp en supplementen die de gezondheid helpen verbeteren.

Je kan meteen zien dat elke subgroep een bepaald doel heeft. Je gaat bijvoorbeeld geen fatburner gebruiken als je in de opbouwfase zit, of omgekeerd. Als je kerngezond bent zal je ook weinig hebben aan blessure preventie of hulp en gezondheid bevorderende supplementen. Voor velen klinkt dit allemaal heel logisch, maar toch zijn er heel veel mensen die denken dat je vet kan verliezen en tegelijkertijd spieren opbouwen. Er zijn ook mensen die fanatiek allerlei pillen slikken in de hoop hun gezondheid nog verder te verbeteren terwijl dit niet nodig is, of zelfs denken dat ze langer leven omdat ze 30 pillen of meer per dag slikken.

Je ziet dat er een verschil is tussen wat werkt en wat je nodig hebt. Ja een weightgainer werkt, maar als je al 6000 kcal per dag eet, en je kan daarmee goed groeien, denk je dan dat een extra weightgainer je meer spiermassa gaat opleveren? Vetmassa zal geen probleem zijn! Dus je bepaald eerst wat je doel is, en in functie van dat doel ga je bekijken welke supplementen in aanmerking komen om een positieve bijdrage te leveren. Je houdt daarbij rekening met alle mogelijke factoren zoals eigen budget (geen 250 euro per maand gaan uitgeven aan supplementen als je voedingsschema niet eens klopt) en de waarde die het supplement kan toevoegen. Die waarde hoeft niet altijd hetzelfde te zijn. Een maaltijdvervanger of weightgainer wordt vaak genomen omdat ze handig zijn. Je kan bijvoorbeeld niet altijd normaal eten omdat je te weinig tijd hebt om te koken of je zit in een onverwachte situatie waarbij er geen mogelijkheid is om normaal te eten. Er ligt bij mij in de auto altijd een pot weightgainer, een fles water en shaker en zo heb je in een paar minuten gegeten. Het is nooit zo goed als een volwaardige maaltijd, maar het is stukken beter dan een maaltijd overslaan. Iemand anders neemt diezelfde weightgainer misschien om heel andere reden; om een maaltijd aan te vullen bijvoorbeeld.

Om te onthouden:

 • 'Werkende' supplementen heb je niet altijd nodig, en het zijn evenmin wondermiddelen.
 • Bepaal je doel, zorg dat je voeding en training klopt, en ga dan in functie van je doel bekijken welke supplementen je kunnen helpen.
 • Welke waarde heeft een bepaald supplement voor jou? Koop niet omdat iemand anders het goed vindt, koop het omdat het jou kan helpen.

Zin en Onzin

Je weet nu dat je heel selectief moet zijn bij het aankopen van het juiste supplement. Het is niet omdat er op product X een fantastische sticker op de pot zit met de vette letters GROW MUSCLE FAST dat het daarom een goed supplement is. Laten we eens bekijken welke supplementen interessant kunnen zijn en welke je beter kan laten staan. We gaan bij deze lijstjes er vanuit dat je een degelijk voedingsschema hebt.

1. Werkend (Werken of zijn nuttig, vormen de basis).

Whey, eiwit shakes, creatine (alle vormen behalve vloeibaar), creatine transportsystemen, weightgainers/maaltijdvervangers, post- en pre workout shakes, omega vetzuren, multi-vitamine, mineralen, ZMA, fatburners, vitamine B12 depot, glucosamine & chondroitine

2. Werkend? (Er is twijfel, weinig studies of resultaten zijn vaak zwak. Alleen als je budget het toelaat).

Glutamine (enkel in een dieet), HMB, arginine (NO/nitrous ed), BCAA, colostrum, Chromium Picolinate, CLA, Carnitine, ginseng, phosphatidylserine, Ribose, taurine

3. Onzin (zijn je geld als bodybuilder of fitnesser niet waard)

Chrysin, calcium, ecdysterone, KIC, 7-keto-DHEA, MCT, maca, methoxyisoflavone, saw palmetto, L-Tyrosine, tribulus terrestris, vitamine C,E, vloeibare creatine, vanadyl sulfaat, GH boosters, test-boosters,...

De oplettende lezer heeft waarschijnlijk al gezien dat er geen pro-hormonen worden vermeld. Dit heeft een eenvoudige reden: pro-hormonen zijn geen supplementen, het zijn hormonen, of voorlopers van hormonen. Neem je pro hormonen, dan neem je eigenlijk steroiden. De nieuwe generatie is net zo sterk of sterker dan elke anabole steroide, het enige wat eraan ontbreekt is de stof die ervoor zorgt dat ze zo goed worden opgenomen als een anabole steroide. Mijn mening is: laat ze links liggen, of doe een echte kuur met anabolen als je er klaar voor bent.

Enkele opmerkingen: je moet een onderscheid maken tussen 'spieropbouwend/vetverbrandend' en
'een werking hebben'. Veel supplementen in lijstje 2 of 3 zijn twijfelachtig of onzin als het aankomt op spieren opbouwen of vet verbranden, maar werken in zekere zin wel als er een tekort van bestaat in het lichaam door een gebrekkige voeding. Heb je een tekort aan calcium in de voeding, dan is het geen slecht idee om calcium (en vitamine D) als supplement te gebruiken. Ik ga er echter vanuit dat je een goed voedingsschema hebt en er van een calciumtekort geen sprake is. Dit gaat op voor een heel pak andere supplementen. Onthoud wat ik in het begin van dit artikel heb geschreven: een supplement is niets anders dan een aanvulling.

Waarom werken supplementen uit lijst 1 dan wel en de andere uit 2 en 3 veel minder of helemaal niet? Om dit helemaal uit te leggen zou ik nog 5 a4tjes kunnen voltypen met studies en technische onverstaanbare taal waar niemand wat aan heeft. Maar de belangrijkste reden is dat het stoffen zijn die volgens onderzoeken enorm veel invloed hebben op het menselijk lichaam, met name de spieren en vetverbranding. Het zijn supplementen waar bijna iedereen dezelfde mening over deelt: ze zijn vaak betaalbaar, nuttig en/of handig.

Om te onthouden:

 • Gebruik als basis lijstje 1, laat je budget het toe? Probeer dan eens iets uit lijstje 2. Vermijd supplementen uit lijstje 3..
 • Pro hormonen zijn geen supplementen maar hormonen, ze kunnen goede resultaten geven, maar een echte kuur is goedkoper, geeft betere resultaten en is net zo ongezond.
 • Het is niet omdat een supplement werkt - i.e een bepaalde functie heeft in het lichaam - dat het ook spieropbouwend of vetverbrandend is. Tekorten in de voeding worden best opgevangen, maar dat kan ook door gewoon beter te eten.

Tot Slot

Supplementen zijn soms duur en vaak overbodig. Is je budget aan de magere kant? Gooi het dan zeker niet weg aan hype producten. Je kan beter wat meer investeren in goede voeding dan in een waardeloos en duur pilletje. Ben je wat verder gevorderd en wil je wel eens wat verder gaan dan de dagelijkse rijst met kip? Of ben je op een plateau beland en kan je wel een extra boost gebruiken? Dan is het moment gekomen om aan de basissupplementen te denken. Laat je budget het toe, dan kan je zelfs eens iets uit lijst 2 proberen. Gebruik je gezond verstand, geef aandacht aan de 4 belangrijke factoren (weet je nog?) en vul de rest aan met goede supplementen. Succes!
 

Status

Novice
Lid geworden
22 mei 2013
Berichten
13
Karma
0
Beste heer,

Een studie is geen waarheid, een studie is een studie.

Alsof men alles moet geloven als waarheid wat men op het 19uur journaal verteld.

Ergogenics is een nieuwssite, geen site met 100% waarheden.

Leer de facts te onderscheiden van de story's.

BTW, bijna iedereen hier op DBB kent ergogenics.

Doe dus niet de moeite met links te vermelden van de site.

De site is meer dan vaak genoeg gelezen door members.

Prima, wanneer jij niet begrijpt hoe deze studie in elkaar zit prima. Blijf vooral beide kopen. Mij een zorg. Ik ben hier niet om mensen te overtuigen, maar om mensen iets te laten zien. Wat ze er mee doen moeten ze zelf weten.
 

NickDE

Competitive Bodybuilder
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
22 mrt 2009
Berichten
2.569
Karma
201
Lengte
1m87
Massa
98kg
Prima, wanneer jij niet begrijpt hoe deze studie in elkaar zit prima. Blijf vooral beide kopen. Mij een zorg. Ik ben hier niet om mensen te overtuigen, maar om mensen iets te laten zien. Wat ze er mee doen moeten ze zelf weten.

Ik citeer uit uw "studie" :

Als je creatine gebruikt, werkt het dagelijks gebruiken van hoge doses cafeïne daarom averechts. Maar het effect van cafeïne is kennelijk ook weer niet zo sterk dat je als sporter helemaal niks aan cafeïne hebt als je creatine gebruikt. Een eenmalige hoge dosis werkt wel degelijk. Tijdens een creatinekuur kun je cafeïne daarom wel eens inzetten als trainingsbooster, maar tijdens een creatinekuur dagelijks cafeïne slikken is geen goed idee.

Dus uw redering klopt niet, ik gebruik hetzelfde artikel van dezelfde site als jij...


Dus wat jij vermeldt, dat cafeïne creatine wegspoelt is een beetje zeer overdreven, dat creatine met een hoge inname van langdurig gebruik van cafeïne niet slim is weten we al langer dan vandaag.

We hebben meer dan 8 vormen waarin creatine wordt aangeboden.

Cafeïne wordt ook tegenwoordig in verschillende vormen en bindingen in supplementen gestoken.

Een beetje bekrompen besluit dat je neemt.
 

Status

Novice
Lid geworden
22 mei 2013
Berichten
13
Karma
0
Ik citeer uit uw "studie" :

Als je creatine gebruikt, werkt het dagelijks gebruiken van hoge doses cafeïne daarom averechts. Maar het effect van cafeïne is kennelijk ook weer niet zo sterk dat je als sporter helemaal niks aan cafeïne hebt als je creatine gebruikt. Een eenmalige hoge dosis werkt wel degelijk. Tijdens een creatinekuur kun je cafeïne daarom wel eens inzetten als trainingsbooster, maar tijdens een creatinekuur dagelijks cafeïne slikken is geen goed idee.

Dus uw redering klopt niet, ik gebruik hetzelfde artikel van dezelfde site als jij...


Dus wat jij vermeldt, dat cafeïne creatine wegspoelt is een beetje zeer overdreven, dat creatine met een hoge inname van langdurig gebruik van cafeïne niet slim is weten we al langer dan vandaag.

We hebben meer dan 8 vormen waarin creatine wordt aangeboden.

Cafeïne wordt ook tegenwoordig in verschillende vormen en bindingen in supplementen gestoken.

Een beetje bekrompen besluit dat je neemt.

Ik gaf al aan dat in het geval van een hoge inname er wel een positief effect is. Dus ik weet niet wat je nu aan probeert te tonen, dat je niet goed kunt lezen?

En verscheidene vormen creatine zijn getest en vergeleken, blijkt dat de "normale" nog steeds de beste is. De rest is vooral duurder en marketing.
 

VinnieVince

Monstrous Giant
Lid geworden
13 mrt 2013
Berichten
11.140
Karma
2.426
Lengte
1m93
Massa
73kg
Vetpercentage
35%
Whey, eiwit shakes, creatine (alle vormen behalve vloeibaar), creatine transportsystemen, weightgainers/maaltijdvervangers, post- en pre workout shakes, omega vetzuren, multi-vitamine, mineralen, ZMA, fatburners, vitamine B12 depot, glucosamine & chondroitine


Aldus het lijstje werkend, helaas een paar opmerkingen:
Vitamine B12 pillen bevatten een stof (cyanocobalamine) die niet goed door je lichaam wordt opgenomen en zelfs de opname van goede B12 kunnen verhinderen. Eigenlijk werken alleen B12 injecties goed. Ga altijd voor methylcobalamine of adenosylcobalamine, nooit voor cyanocobalamine of hydroxocobalamine. (http://vitamineb12nu.nl/vitamineb12-klantenservice.php )

Omega vetzuren, van omega-6 is er inmiddels onderzoek dat het juist schadelijk is. Omega-3 is veel discussie over, wat zeker is dat er veel belangen spelen en je kunt spreken van een hype. En er zijn zeker mensen die er dik aan verdienen. Hier: [Link niet meer beschikbaar] wordt bewezen dat er toch enkele claims vervallen voor omega-3.

Van vitamine C is inmiddels bekend dat veel mensen het niet nodig hebben en een te veel je lichaam te veel belast en mogelijk schadelijke gevolgen heeft.

Post en pre-workouts zijn vaak onzin. Zo bevatten vele zowel creatine als cafeïne en dat terwijl cafeïne alle creatine je lichaam uit spoelt. Slechts in het geval van één grote inname van cafeïne voor een wedstrijd is er sprake van een positief effect. Pas dus op met post- en pre-workouts.

Multi-vitamine: zelfde als vitamine-C. Hier zit de grootste schade in dat mensen die deze pillen slikken denken echt voedsel te vervangen. Ten eerste is opname in pilvorm beperkt en daarnaast is gewoon fruit eten véél gezonder.

HMB is gewoon onzin, alle positieve onderzoeken zijn van dezelfde hand, namelijk die van de uitvinder/patenthouder. Meta-onderzoek heeft bewezen dat het geen enkele werking heeft.

Bij 5mg caffeine per kg lichaamsgewicht is creatine totaal nuteloos. In mijn geval komt dat neer op 415gr, een pre-wo bevat vaak niet meer dan 200mg caffeine en doet het effect dus niet compleet teniet.
 

Galen

Peter Bond
Super Mod
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
8 okt 2010
Berichten
33.116
Karma
21.381
Lengte
1m96
Massa
102kg
Vetpercentage
11%
Prima, wanneer jij niet begrijpt hoe deze studie in elkaar zit prima. Blijf vooral beide kopen. Mij een zorg. Ik ben hier niet om mensen te overtuigen, maar om mensen iets te laten zien. Wat ze er mee doen moeten ze zelf weten.
Heb je uberhaupt zelf die studie m.b.t. de combi caffeine en creatine gelezen? Wash-out periode is te kort, kan linea recta de prullenbak in, is nogal 'n major mother****ing confounding factor als je wash-out periode in een crossover design te kort is!
 

mark1986

Ripped Bodybuilder
Lid geworden
6 jan 2012
Berichten
4.387
Karma
633
Lengte
1m82
Massa
103kg
Heb je uberhaupt zelf die studie m.b.t. de combi caffeine en creatine gelezen? Wash-out periode is te kort, kan linea recta de prullenbak in, is nogal 'n major mother****ing confounding factor als je wash-out periode in een crossover design te kort is!
hoelang is washout van crea?
 

VinnieVince

Monstrous Giant
Lid geworden
13 mrt 2013
Berichten
11.140
Karma
2.426
Lengte
1m93
Massa
73kg
Vetpercentage
35%
Heb je uberhaupt zelf die studie m.b.t. de combi caffeine en creatine gelezen? Wash-out periode is te kort, kan linea recta de prullenbak in, is nogal 'n major mother****ing confounding factor als je wash-out periode in een crossover design te kort is!

In andere woorden; caffeine inname bij creatine suppletie doet het effect niet noemenswaardig verminderen?
 

Galen

Peter Bond
Super Mod
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
8 okt 2010
Berichten
33.116
Karma
21.381
Lengte
1m96
Massa
102kg
Vetpercentage
11%
In andere woorden; caffeine inname bij creatine suppletie doet het effect niet noemenswaardig verminderen?
Er zijn vervolg studies nodig om dit uit te zoeken. Ik denk dat een goed opgezette studie aantoont dat het prima samen kan, maar dat zijn slechts mijn 2 centen.

hoelang is washout van crea?
4-6 weken, even ervan uitgaande dat je niet flinke hoeveelheden vlees wegwerkt. Moet dus ook dietary control zijn in zo'n studie om uit te sluiten dat, nadat het is geaccumuleerd, op een verhoogd niveau blijft vanuit de voeding (mits crossover).
 

Galen

Peter Bond
Super Mod
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
8 okt 2010
Berichten
33.116
Karma
21.381
Lengte
1m96
Massa
102kg
Vetpercentage
11%
Oh lord, lees nu dat stukje op ergogenics. Vooral de onderbouwing middels de studie van 'de Japanners' is zo lomp :roflol: Tuurlijk, als je grote concentraties caffeine gaat toevoegen zal de cel meer energie verbruiken en activeer je AMPK. Dat activering van AMPK leidt tot een reductie in ATP, en PCr en glycogeen lijkt me nogal voor de ****ing hand liggend. Wat ergogenics ervan maakt is, en ik citeer: 'In dat proces vermindert de hoeveelheid creatine in de spiercellen echter, ontdekten de Japanners ook. Dat gebeurt al binnen enkele minuten.'.

Wat. Vermindert de hoeveelheid creatine? Waar? Waar halen ze dat in godsnaam vandaan. Dat er ATP wordt gebruikt, en zodoende PCr wordt gebruikt om ATP te genereren, wat resulteert in een lager niveau van PCr betekent NIET dat er minder creatine aanwezig is in de cel. Het betekent alleen dat er minder gefosforyleerde creatine op dat moment aanwezig is, OMDAT ER MEER ENERGIE WORDT VERBRUIKT, ****ING AMPK IS GEACTIVEERD. Creatine blijft hetzelfde, het wordt niet op magische wijze de cel uitgegooid (KAN NIET) en het wordt niet sneller geconverteerd naar creatinine (wordt niet gecatalyseerd door wat dan ook, conversie verloopt spontaan).
 

VinnieVince

Monstrous Giant
Lid geworden
13 mrt 2013
Berichten
11.140
Karma
2.426
Lengte
1m93
Massa
73kg
Vetpercentage
35%
Oh lord, lees nu dat stukje op ergogenics. Vooral de onderbouwing middels de studie van 'de Japanners' is zo lomp :roflol: Tuurlijk, als je grote concentraties caffeine gaat toevoegen zal de cel meer energie verbruiken en activeer je AMPK. Dat activering van AMPK leidt tot een reductie in ATP, en PCr en glycogeen lijkt me nogal voor de ****ing hand liggend. Wat ergogenics ervan maakt is, en ik citeer: 'In dat proces vermindert de hoeveelheid creatine in de spiercellen echter, ontdekten de Japanners ook. Dat gebeurt al binnen enkele minuten.'.

Wat. Vermindert de hoeveelheid creatine? Waar? Waar halen ze dat in godsnaam vandaan. Dat er ATP wordt gebruikt, en zodoende PCr wordt gebruikt om ATP te genereren, wat resulteert in een lager niveau van PCr betekent NIET dat er minder creatine aanwezig is in de cel. Het betekent alleen dat er minder gefosforyleerde creatine op dat moment aanwezig is, OMDAT ER MEER ENERGIE WORDT VERBRUIKT, ****ING AMPK IS GEACTIVEERD. Creatine blijft hetzelfde, het wordt niet op magische wijze de cel uitgegooid (KAN NIET) en het wordt niet sneller geconverteerd naar creatinine (wordt niet gecatalyseerd door wat dan ook, conversie verloopt spontaan).

Just for the record, PCr = creatine fosfaat?
 

Galen

Peter Bond
Super Mod
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
8 okt 2010
Berichten
33.116
Karma
21.381
Lengte
1m96
Massa
102kg
Vetpercentage
11%

NickDE

Competitive Bodybuilder
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
22 mrt 2009
Berichten
2.569
Karma
201
Lengte
1m87
Massa
98kg
Ik gaf al aan dat in het geval van een hoge inname er wel een positief effect is. Dus ik weet niet wat je nu aan probeert te tonen, dat je niet goed kunt lezen?

En verscheidene vormen creatine zijn getest en vergeleken, blijkt dat de "normale" nog steeds de beste is. De rest is vooral duurder en marketing.

Wow, dus jij bent de zoveelste noob op het gebied van voedingssupplementen die eens "wat' gelezen heeft en nu weet je het allemaal.

Doe zo verder, we hebben echt nood aan meer betweters op het forum.


Get a life.
 

VinnieVince

Monstrous Giant
Lid geworden
13 mrt 2013
Berichten
11.140
Karma
2.426
Lengte
1m93
Massa
73kg
Vetpercentage
35%
Er zijn vervolg studies nodig om dit uit te zoeken. Ik denk dat een goed opgezette studie aantoont dat het prima samen kan, maar dat zijn slechts mijn 2 centen.

Hoe kijk je hier tegenaan trouwens? Komt geloof ik van ergogenics
Bij 5mg caffeine per kg lichaamsgewicht is creatine totaal nuteloos. In mijn geval komt dat neer op 415gr, een pre-wo bevat vaak niet meer dan 200mg caffeine en doet het effect dus niet compleet teniet.


EDIT:
Belgische onderzoekers hebben aangetoond dat een dosis van vijf milligram cafeïne per kilo lichaamsgewicht het prestatiebevorderende effect van creatine volledig teniet doet. De concentratie van creatine in de spier blijft weliswaar hoog, maar levert geen bijdrage meer aan het oplaadproces van de energiemoleculen ADP en AMP
http://www.ergogenics.org/crea.html
 

Galen

Peter Bond
Super Mod
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
8 okt 2010
Berichten
33.116
Karma
21.381
Lengte
1m96
Massa
102kg
Vetpercentage
11%
Heb je uberhaupt zelf die studie m.b.t. de combi caffeine en creatine gelezen? Wash-out periode is te kort, kan linea recta de prullenbak in, is nogal 'n major mother****ing confounding factor als je wash-out periode in een crossover design te kort is!
Dit denk ik ervan, en dan heb ik nog geeneens gezocht naar overige factoren.
 
OP
Big-T

Big-T

Administrator
Admin
Founder - R.I.P.
+15 jaar member
Lid geworden
7 okt 2002
Berichten
55.010
Karma
3.197
Niet om irritant te doen, Big T, maar ik quote even een stukje uit de tekst van het artikel:

"De oplettende lezer heeft waarschijnlijk al gezien dat er geen pro-hormonen worden vermeld. Dit heeft een eenvoudige reden: pro-hormonen zijn geen supplementen, het zijn hormonen, of voorlopers van hormonen. Neem je pro hormonen, dan neem je eigenlijk steroiden. De nieuwe generatie is net zo sterk of sterker dan elke anabole steroide, het enige wat eraan ontbreekt is de stof die ervoor zorgt dat ze zo goed worden opgenomen als een anabole steroide. Mijn mening is: laat ze links liggen, of doe een echte kuur met anabolen als je er klaar voor bent".

Kortom, waarom staat het topic van pro-hormonen in de supplementensectie en niet in AAS (als mogelijk een subforum)? Ik vind namelijk dat mensen die info zoeken naar AAS dat gericht moeten doen en er niet toevallig tegenaan moeten lopen.
Heeft weinig zin om er een subforum voor te maken in AAS ook al zou je denken dat dat een goed idee is. Ze zijn aan het doodbloeden vanwege dat ze illegaal zijn en je dan net zo goed AAS kan nemen. Dus een topic is wel genoeg. De titel van het topic zegt verder ook wel genoeg, net als de waarschuwingen in het topic zelf.
 

markrot

Freaky Bodybuilder
Elite Member
Foto Contest Winner
+10 jaar member
Lid geworden
26 jan 2009
Berichten
5.627
Karma
602
Er is niet zo héél veel veranderd. Ik zou het nog eens moeten nagaan op basis van de nieuwe studies, in grote lijnen klopt dat lijstje nog wel.

- ZMA mag wel naar 2 of 3, maar aparte zink en magnesium suppletie bij een tekort is nog wel nuttig. Zink hoger doseren dan de ADH kan ook zinvol zijn. Maar ZMA als supplement op zich is minder nuttig of zelfs onzinnig.

- HMB kan in bepaalde situaties bijdragen maar het is meer 3) dan 2).

- post-workout shake kan naar 2) want met de juiste voeding na de KT kom je er ook wel. Post-workout komt te laat als snelle opname het doel is.


Deze mogen ook wel naar 3) volgens het ACSM
arginine (NO/nitrous ed), BCAA, Chromium Picolinate, CLA, Carnitine, ginseng, taurine

http://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2009/03000/Nutrition_and_Athletic_Performance.27.aspx
 

VinnieVince

Monstrous Giant
Lid geworden
13 mrt 2013
Berichten
11.140
Karma
2.426
Lengte
1m93
Massa
73kg
Vetpercentage
35%

markrot

Freaky Bodybuilder
Elite Member
Foto Contest Winner
+10 jaar member
Lid geworden
26 jan 2009
Berichten
5.627
Karma
602
Taurine heeft mss geen noemenswaardig effect op de training; het zorgt wel voor een goede gemoedstoestand.

Mijn fout, taurine was ook niet genoemd door het ACSM. Rest van mijn lijstje wel.
 

NickDE

Competitive Bodybuilder
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
22 mrt 2009
Berichten
2.569
Karma
201
Lengte
1m87
Massa
98kg
Hebben zink en magnesium een synergetische werking ?

Ik heb het niet over zma maar over een combinatie van zink en magnesium/

Voorbeeld : 400mg magnesium citraat en 30mg zink citraat
 
Naar boven