XXL Nutrition

Belang van zuur-base evenwicht

Bezoekers in dit topic

Stephen Graham

.
Elite Member
15 jaar lid
Lid geworden
16 mei 2006
Berichten
59.513
Waardering
22.605
Over het zuur-base evenwicht We eten te zuur. Althans te veel zuurvormende voeding. Bij het samenstellen van het voedselpakket is het van belang dat we ons niet alleen bekommeren om de hoeveelheid noodzakelijke voedingsstoffen. Er is nog iets om rekening mee te houden: het zuur-base-evenwicht. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, maar u hoeft geen scheikundige te zijn om het te begrijpen.

Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er een zure of een basische rest over (basisch is het tegenovergestelde van zuur en wordt ook wel alkalisch genoemd). Groenten en fruit zorgen bijvoorbeeld voor een basische rest. Het lichaam heeft van nature een licht basenoverschot en probeert dat constant te houden. Dat doet het op verschillende manieren. Zo wordt een overschot aan zuren zoveel mogelijk uitgescheiden door de nieren. Ook de longen kunnen hierbij een belangrijke bijdrage leveren. Neemt de zuurvorming in het lichaam enorm toe, dan kan het hierboven genoemde zuurcompenserende mechanisme het niet meer aan.

Wanneer het organisme te weinig zuren kan afvoeren via de nieren, de longen en de huid, stoot het bloed het teveel aan zuren af naar de weefsels zoals de spieren, pezen, onderhuids bindweefsel en de gewrichten. Volgens de zuur-base onderzoeken is er bij verreweg de meeste chronische welvaartsziekten sprake van weefselverzuring En dat kan aanleiding vormen tot de meest uiteenlopende klachten. Variërend van vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn tot reumatische klachten. Volgens de zuur-base onderzoeken is er bij verreweg de meeste chronische welvaartsziekten sprake van weefselverzuring. Een volledige genezing of tenminste verbetering van degelijke kwalen wordt mede bereikt door een eind te maken aan de zuurbelasting en het evenwicht in de zuur-base-huishouding weer te herstellen.

Sinds de onderzoekingen van Ragnar Berg en anderen aan het begin van de vorige eeuw heeft men geprobeerd een onderscheid te maken tussen zuur en basisch werkende voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen met een hoge zuurrest bevatten relatief veel fosfor, chloor en zwavel. Voedingsmiddelen met een hoge baserest bevatten relatief veel van de volgende mineralen: natrium, kalium, calcium, en magnesium. De verbindingen die deze mineralen tijdens de stofwisseling in het lichaam aangaan zijn uiteindelijk bepalend voor het zuur-base-evenwicht. Of een voedingsmiddel een zuren- dan wel basenoverschot levert, wordt bepaald door de chemische samenstelling en niet door de smaak. Zo leveren zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, na vertering en stofwisseling toch een basenoverschot op. Of een voedingsmiddel een zuren- dan wel basenoverschot levert, wordt bepaald door de chemische samenstelling en niet door de smaak Ook is het niet zo dat ‘zure’ voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Vis, granen en peulvruchten leveren een zuuroverschot, maar zijn waardevolle voedingsmiddelen. Waar het om gaat is dat het evenwicht in het lichaam niet te extreem wordt verstoord.

Van elk base-leverend voedingsmiddel, verandert de uitwerking zodra het slecht gekauwd en in grote hoeveelheden wordt gegeten. Dit geldt vooral voor gemakkelijk tot gisting overgaande voedingsmiddelen zoals grof gesneden rauwkost, fruit, compote en vruchtensappen. Bij een hoge inname van genoemde voedingsmiddelen kan de darm tot gisting overgaan en zo extra veel zuren leveren.
Er bestaan verschillende tabellen met per product een getal ten aanzien van het zuur-base-evenwicht. Deze spreken elkaar vaak tegen. Dit is ook te verwachten, want het is onmogelijk om met exacte waarden te werken. We weten van veel voedingsmiddelen niet alle mineraalgehalten en deze zijn ook nog afhankelijk van onder meer de teeltwijze en het land van herkomst.

Om u toch een indruk te geven volgt hier een opsomming:
Sterk zuurvormend voedsel:
Vlees, vis gevogelte, wild, ei, soja (producten).
Zuurvormend voedsel:
Peulvruchten (dus ook pinda’s), granen, kaas.
Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel:
Kwark, noten, zaden, roomboter, olie.
Basenvormend voedsel:
‘Vloeibare’ melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).
Sterk basenvormend voedsel
Groenten, fruit, aardappelen.

In sommige tabellen staat dat soja basenvormend is, maar soja is zeer rijk aan purine (wordt omgezet in urinezuur) en zwavel/fosforhoudende eiwitten en daardoor een sterke zuurvormer.

De verzuring kan op verschillende manieren bestreden worden:

Door sapvasten: kruidenthee, groente- en vruchtensapkuur onder deskundige begeleiding.
Gebruik overwegend basische voeding en beperk de hoeveelheid zuurvormend voedsel. Een lacto-vegetarische voeding zonder sojaproducten en met weinig andere eiwitrijke vleesvervangers is een goed uitgangspunt. We hoeven ons niet druk te maken over een mogelijk eiwittekort want bij een overwegend basische voeding neemt de eiwitbehoefte af.
Neem de juiste eetgewoonten in acht: vooral goed kauwen en inspeekselen, ook de dranken! En eet niet meer nadat het verzadigingsgevoel is bereikt, zodat de verzurende darmgisting wordt tegengegaan.
Gebruik royaal (goed verdelen over de dag) basische dranken (vruchtensap / groentesap/ gefermenteerde zuiveldranken) en kruidentheeën die de spijsvertering bevorderen.
Vermijd koffie, thee, cacao en alcohol, want deze remmen o.a. de reiniging.
Maak zeer royaal gebruik van verse groenten, eventueel een deel in de vorm van rauwkost (hoeveelheid afhankelijk van functioner van de darm). Maak de groenten klaar door middel van roerbakken of smoren. Door het koken van groenten in water en het vocht afgieten gaat o.a. veel kalium (base) verloren.
Eet regelmatig aardappelen als basis van de warme maaltijd: gaar stomen of koken in weinig water.
Neem minimaal 3 porties vers fruit verspreid over de dag. Gebruik zeker hard fruit niet na de maaltijd, dit kan makkelijk gaan gisten.
Wees matig met kwark en beperk de kaasconsumptie tot 1 a 2 plakjes per dag.
Beperk de peulvruchtenconsumptie tot maximaal 2 x per week.
Beperk het gebruik van suiker, honing, graanstropen etc. zoveel mogelijk, deze kunnen snel tot gisting overgaan. Gebruik diksappen en gedroogd ongezwaveld (zwavel is een zuurvormer) fruit om te zoeten en appel/perenstroop, dadelstroop en ander fruitbeleg als zoet broodbeleg.
Neem dagelijks veel beweging in de frisse buitenlucht, omdat er dan meer koolzuur (‘zuren’) wordt uitgeademd via de longen.
Bevorder ontzuring via de huid, bijvoorbeeld door droog borstelen, wisseldouches, sauna, zwemmen en andere watertoepassingen.
Streef naar een bewuste positieve levenshouding, want sombere (zure) gedachten verzuren het organisme ook.

http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=113&cod=103&page=9

Ik las net iets over zuur-base evenwicht. Vroeg me af of members hier nog bewust op letten als ze hun voedingsschema maken. Of is dit onzin?
 
Pfff, ik vind het zo al moeilijk genoeg :mad:!
 
lLastig om aan te houden als bb, anowel ik wel soms mijn ph meet, zodoende pas ik mijn voeding aan.
 
Ik heb er veel over gehoord, o.a. van enkele docenten die ik heb gehad. Al hoewel dat wel van de mensen kwamen die fysiotherapeut of dietist waren, toch wat uit de alternatieve kant kwamen. Klinkt heel geloofwaardig, maar toch is er nog steeds geen onderzoek die dit bevestigd. Ik wil het wel geloven, maar blijf er toch sceptisch over.

---------- Toegevoegd om 10:51 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 10:51 ----------

Of dus een supplement erbij pakken:



;)

Alles met pilletjes en supplementen opheffen lijkt mij ook niet alles..
 
Nee, maar als je hier zit lijkt het me dat je je voeding in de gaten houd. Een voedingsschema hebt dus je zal geen extreem afwijkende waarde hebben.

Als je nu helemaal niks van basen eet heb je misschien een probleem, anders kan je het wel
opheffen met een supplement.
 
Had ik problemen mee met gevolg overtraining en te zuur bloed.

opl is gwn genoeg water drinken en genoeg rusten en veel groenten eten.

dit vondt ik ook zeer interessant
[Link niet meer beschikbaar]
 
http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=113&cod=103&page=9

Ik las net iets over zuur-base evenwicht. Vroeg me af of members hier nog bewust op letten als ze hun voedingsschema maken. Of is dit onzin?

Dit is een extreem simplistische theorie:

-Voedingsmiddelen worden simpelweg onderverdeeld in: zuur vs basisch.
-Vervolgens worden al deze "zure" voedingsmiddelen verantwoordelijk gehouden voor een lijst met welvaartsziekten.

Zoals zo vaak gebeurt, worden theorie en praktijk omgedraaid. In plaats van een verklaring te zoeken voor gevonden effecten, wordt een theorie gelanceerd, die vervolgens wordt ingevuld met zeer beperkte ervaringen uit de praktijk, om het verhaal aannemelijk te maken.

De aanbevelingen zijn te bizar:
-Er is geen bewijs dat vruchtensappen gezond zijn, er zijn zelfs aanwijzingen dat ze de kans op diabetes verhogen.
-Er is geen bewijs dat groentensappen, of gefermenteerde zuivelproducten gezond zijn.
-Er is (bijna) geen relevant onderzoek gedaan naar de effecten van kruidenthee.
-Ze houden er een eigen theorie over de eiwitbehoefte op na: Je zou met veel minder toekunnen dan nu wordt gebruikt/aanbevolen.
-Een klein aantal onderzoeken toont aan dat koffie ongezond zou kunnen zijn, maar er is een groter aantal wat aantoont dat koffie juist gezond zou zijn. Denk met name aan een verlaagde kans op diabetes.
 
Ik lees weleens voedingsschema's waarin geen groente, aardappelen en fruit voorkomen. Zit je dan niet sterk tegen de 'zure' kant aan? Of maakt dat niet zoveel uit dan?
 
Wat een overversimplificeerde links zijn dat zeg.
Zuur-base evenwicht in je lichaam, extracellulair, daar waar het telt heeft weinig te maken met je voeding. Dus als er wordt beweerd dat je daar bewust om moet letten, forget it!
Zuur base evenwicht wordt namelijk in de hoofdlijn bepaald door CO2 vs HCO3-.
Oftewel; koolstofdioxide versus bicarbonaat.
Dit is een zelfregulerend mechanisme in je lichaam en hier kun je vrij weinig bewust aan veranderen. Alleen bij ernstige ontregeling (trauma, hypercapnie, nierinsufficiëntie) zal dit zodanig ontregelen dat wij dit merken. Bij 'ons' gezonde personen, zal onze voeding hier niet op van invloed zijn en zullen wij weinig kunnen bijdragen of veranderen aan dit mechanisme.

Mocht iemand denken het toch wel te kunnen beïnvloeden, hier zijn mijn tips om er grip op te krijgen; 1. Dialyse 2. Beademingsapparaat 3. Infusie

Mijn tip is; move on en laat deze onzin achter je...
 
Dit is een extreem simplistische theorie:

-Voedingsmiddelen worden simpelweg onderverdeeld in: zuur vs basisch.
-Vervolgens worden al deze "zure" voedingsmiddelen verantwoordelijk gehouden voor een lijst met welvaartsziekten.

Zoals zo vaak gebeurt, worden theorie en praktijk omgedraaid. In plaats van een verklaring te zoeken voor gevonden effecten, wordt een theorie gelanceerd, die vervolgens wordt ingevuld met zeer beperkte ervaringen uit de praktijk, om het verhaal aannemelijk te maken.

De aanbevelingen zijn te bizar:
-Er is geen bewijs dat vruchtensappen gezond zijn, er zijn zelfs aanwijzingen dat ze de kans op diabetes verhogen.
-Er is geen bewijs dat groentensappen, of gefermenteerde zuivelproducten gezond zijn.
-Er is (bijna) geen relevant onderzoek gedaan naar de effecten van kruidenthee.
-Ze houden er een eigen theorie over de eiwitbehoefte op na: Je zou met veel minder toekunnen dan nu wordt gebruikt/aanbevolen.
-Een klein aantal onderzoeken toont aan dat koffie ongezond zou kunnen zijn, maar er is een groter aantal wat aantoont dat koffie juist gezond zou zijn. Denk met name aan een verlaagde kans op diabetes.

Sowieso is er nog geen één onderzoek die de zuur-base evenwicht bevestigd?
 
Sowieso is er nog geen één onderzoek die de zuur-base evenwicht bevestigd?

Ik weet dat er afgelopen jaar een onderzoek is gepubliceerd wat deze hypothese heeft onderzocht. Helaas kan ik hem niet vinden. :o

Probleem met het zoeken naar theorieën, vind ik het volgende.

Stel dat de consumptie van groenten de kans op hartziekten voorkomt. Groenten bestaan uit misschien wel tienduizenden verschillende nutriënten, waarvan een groot deel minder/niet in andere voedingsmiddelen voorkomt.

Onderzoek naar nutriënten in voeding is veelal gebaseerd op gegevens uit observationeel onderzoek. Bij dit type onderzoek worden alle voedingsmiddelen die een bepaald nutriënt bevatten op een hoop gegooid, en vervolgens wordt gekeken naar een effect op de gezondheid. Dit betekent dat de nutriënten niet los van het voedingsmiddel (en dus overige nutriënten) worden onderzocht.

Wetenschappers zullen daarom van een groot deel nutriënten in groenten een beschermend effect tegen hartziekten vinden. In dit voorbeeld maakt het dan niet uit naar welk nutriënt uit groenten je kijkt, zolang het maar vooral in groenten voorkomt.
Om deze reden zijn vezels, phyto-oestrogenen, flavonoïden, foliumzuur en andere vitamines, lycopeen, etc. al aangewezen als "beschermend tegen bepaalde aandoeningen". En zo zullen er nog veel tientallen nutriënten worden gevonden die allemaal "beschermen" tegen bepaalde aandoeningen.

Mensen snappen niet dat nutriënten slechts zelden los van hun voedingsmiddel worden onderzocht.
 
Ik weet dat er afgelopen jaar een onderzoek is gepubliceerd wat deze hypothese heeft onderzocht. Helaas kan ik hem niet vinden. :o

Probleem met het zoeken naar theorieën, vind ik het volgende.

Stel dat de consumptie van groenten de kans op hartziekten voorkomt. Groenten bestaan uit misschien wel tienduizenden verschillende nutriënten, waarvan een groot deel minder/niet in andere voedingsmiddelen voorkomt.

Onderzoek naar nutriënten in voeding is veelal gebaseerd op gegevens uit observationeel onderzoek. Bij dit type onderzoek worden alle voedingsmiddelen die een bepaald nutriënt bevatten op een hoop gegooid, en vervolgens wordt gekeken naar een effect op de gezondheid. Dit betekent dat de nutriënten niet los van het voedingsmiddel (en dus overige nutriënten) worden onderzocht.

Wetenschappers zullen daarom van een groot deel nutriënten in groenten een beschermend effect tegen hartziekten vinden. In dit voorbeeld maakt het dan niet uit naar welk nutriënt uit groenten je kijkt, zolang het maar vooral in groenten voorkomt.
Om deze reden zijn vezels, phyto-oestrogenen, flavonoïden, foliumzuur en andere vitamines, lycopeen, etc. al aangewezen als "beschermend tegen bepaalde aandoeningen". En zo zullen er nog veel tientallen nutriënten worden gevonden die allemaal "beschermen" tegen bepaalde aandoeningen.

Mensen snappen niet dat nutriënten slechts zelden los van hun voedingsmiddel worden onderzocht.

Het had vast geen nieuwe ondervindingen. Heb er ook een aantal onderzoeken over gelezen, wat dus niet ook openbarend was.:)
 
Sowieso is er nog geen één onderzoek die de zuur-base evenwicht bevestigd?

Zelf voor de grap een keer met ph strips en een betere ballans aan de gang geweest. Bevindingen waren wel dat je invloed kan hebben op je ph waarde, maargoed dit is natuurlijk geen grootschalig onderzoek geweest..
 
Wat voor pH strips waren dit dan? Heb jij je bloed op die strip gedaan en getest? Of je urine....
Lijkt mij sterk dat je veranderingen in je bloed hebt waargenomen maat, mag tussen 7.35 - 7.45 zijn. En daar heb je lab bepalingen voor nodig, en geen huis-tuin en keuken onzin.
 
Wat voor pH strips waren dit dan? Heb jij je bloed op die strip gedaan en getest? Of je urine....
Lijkt mij sterk dat je veranderingen in je bloed hebt waargenomen maat, mag tussen 7.35 - 7.45 zijn. En daar heb je lab bepalingen voor nodig, en geen huis-tuin en keuken onzin.

gewoon ph stripies met urine ja,huis tuin en keuken onzin... het gaat niet lang duren of mensen gaan zelf thuis met testers lab bepalingen doen;)
voor basis waarden
 
Back
Naar boven