Waar de voedingsadviezen in het verleden vooral 'de fout' mee in gingen, was dat ze nogal uitschoten in hoeverre verzadigd vet slecht zou zijn. Als je niet voldoende voor leefstijlfactoren corrigeert, dan zie je inderdaad dat een hoge verzadigde vetzuurinname geassocieerd is met een hogere incidentie van cardiovasculaire aandoeningen en een verhoogde mortaliteit. Des te meer je corrigeert voor leefstijlfactoren, des te zwakker wordt dat verband. Hij blijft echter in de meeste studies wel bestaan van wat ik weet, in ieder geval wat betreft cardiovasculaire aandoeningen.
Daarbij komt dan ook nog dat er uit gecontroleerde experimenten met dieren hetzelfde rolde, en er een biologisch mechanisme hiervoor is die buiten kijf staat. Je hebt dan dus: epidemiologische studies die een verband aantonen, een verklarend biologisch mechanisme, én gecontroleerde dierstudies waaruit min-of-meer hetzelfde rolt als epidemiologische studies. Het is dan toch ergens niet meer dan logisch dat er voedingsadviezen de deur uitgaan om dan inname van de 'boosdoener' te minderen.
Wanneer je echter kijkt naar gerandomiseerde gecontroleerde trials, dan zie je géén effect op totale mortaliteit wanneer de verzadigde vetinname wordt beperkt, bijvoorbeeld door vervanging met meervoudig onverzadigde vetzuren. Je ziet zelfs geen effect op mortaliteit door cardiovasculaire aandoeningen. Wél zie je een daling van cardiovasculaire aandoeningen wanneer je de verzadigde vetzuurinname beperkt. Je moet er ook rekening mee houden dat we aardig goed zijn geworden in het in leven houden van mensen. Je gaat dus simpelweg wat moeilijker dood aan cardiovasculaire aandoeningen. Er kleven dus ook wat haken en ogen aan die cijfers.
Een helder overzicht die de gerandomiseerde gecontroleerde trials beschouwt is de meest recente Cochrane review hierover:
Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease
Voor kokosolie vind ik het dus wel degelijk een logische redenatie om te stellen dat dat waarschijnlijk slechter voor je is dan oliën die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren, gezien de huidige stand van zaken. (Zonder hierbij uitspraken te doen over de grootte van het effect.)