Ik was altijd in de veronderstelling dat onverzadigde vetten gezond zijn en verzadigde vetten ongezond. Transvetten zijn de ongezondste vetten die je kan nuttigen (zie sticky). Uiteraard moet het totaal aan onverzadigde vetzuren dan een zo compleet mogelijk profiel hebben (3-6-9). Dit was mijn kennis qua vetten en dit probeerde ik zo goed mogelijk te verwerken in mijn voeding. Mocht het hier al fout gaan dan hoor ik dit graag!
Laatst kwam ik de voedingswaarde van kokosolie/kokosmelk tegen: zeer hoog in verzadigde vetzuren. Dit botste met mijn kennis tot dan toe, want kokosolie komt hier regelmatig voorbij als 'gezond'* en wordt ook als 'superfood' gezien. Kokosolie blijkt hoog in MCT-vetten, die o.a. zouden helpen bij het afvallen:
http://www.kopra-trading.com/gewichtsafname.html
Het voedingscentrum komt met een tegenstrijdig verhaal:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kokos-en-kokosvet.aspx
Zij wijzen op het hoge aantal verzadigde vetzuren en plakken er het label 'ongezond' op. De vraag is in hoeverre zij zich baseren op wetenschappelijk onderzoek. Ze beweren van wel, maar gezien hun standpunt m.b.t. de consumptie van het aantal eieren is dit twijfelachtig (dit terzijde).
Ik zou graag willen weten wat de hedendaagse tendens in de (wetenschappelijke) literatuur is m.b.t. verzadigde vetten en MCT-vetten. Wanneer zijn ze gezond en wanneer niet? Waarom zijn ze precies gezond of ongezond? En welke relatie hebben verzadigde vetten met de genoemde MCT vetten? Zijn MCT vetten daarnaast ook te vinden in onverzadigde vetzuren?
* Gezond/ongezond. Dit is uiteraard lastig te definiëren. Voordat we die discussie gaan krijgen zou ik iets als ongezonds definiëren wanneer het gebruik de kans op hart en vaatziekte of andere ziektes vergroot. Gezond indien het bijvoorbeeld positieve effecten voor een bepaald doel (afvallen) kan hebben of de kans op bepaalde ziektes kan verkleinen. In deze definitie kan iets dus ook als gezond en ongezond worden gezien.
PS. Ja, mijn eerste post. Ik lees al een tijdje mee en haal veel informatie van dit forum. Mijn doelen zijn niet relevant. Met deze post hoop ik dat anderen weer wat kennis aan dit forum toevoegen. Brand los!
Laatst kwam ik de voedingswaarde van kokosolie/kokosmelk tegen: zeer hoog in verzadigde vetzuren. Dit botste met mijn kennis tot dan toe, want kokosolie komt hier regelmatig voorbij als 'gezond'* en wordt ook als 'superfood' gezien. Kokosolie blijkt hoog in MCT-vetten, die o.a. zouden helpen bij het afvallen:
http://www.kopra-trading.com/gewichtsafname.html
Het voedingscentrum komt met een tegenstrijdig verhaal:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kokos-en-kokosvet.aspx
Zij wijzen op het hoge aantal verzadigde vetzuren en plakken er het label 'ongezond' op. De vraag is in hoeverre zij zich baseren op wetenschappelijk onderzoek. Ze beweren van wel, maar gezien hun standpunt m.b.t. de consumptie van het aantal eieren is dit twijfelachtig (dit terzijde).
Ik zou graag willen weten wat de hedendaagse tendens in de (wetenschappelijke) literatuur is m.b.t. verzadigde vetten en MCT-vetten. Wanneer zijn ze gezond en wanneer niet? Waarom zijn ze precies gezond of ongezond? En welke relatie hebben verzadigde vetten met de genoemde MCT vetten? Zijn MCT vetten daarnaast ook te vinden in onverzadigde vetzuren?
* Gezond/ongezond. Dit is uiteraard lastig te definiëren. Voordat we die discussie gaan krijgen zou ik iets als ongezonds definiëren wanneer het gebruik de kans op hart en vaatziekte of andere ziektes vergroot. Gezond indien het bijvoorbeeld positieve effecten voor een bepaald doel (afvallen) kan hebben of de kans op bepaalde ziektes kan verkleinen. In deze definitie kan iets dus ook als gezond en ongezond worden gezien.
PS. Ja, mijn eerste post. Ik lees al een tijdje mee en haal veel informatie van dit forum. Mijn doelen zijn niet relevant. Met deze post hoop ik dat anderen weer wat kennis aan dit forum toevoegen. Brand los!