De intensiteit van trainingen op basis van het maximaal zuurstofopname vermogen, ligt tussen 2 mmol/l en 4 mmol/l. Bij 4 mmol/l is het gebruik van koolhydraten zo groot dat er geen vet meer wordt verbrand, wat toch het uiteindelijk doel was van de sessie!
Voor de ongetrainde "sporter*" wordt deze toestand al bereikt bij 'n hartslag van 130rpm. De optimale verzuring (die altijd plaats vindt) is vastgesteld op 2-3 mmol/l. Bij deze verzuring is je lever in staat om de verzuring om te zetten in glucose of bijvoorbeeld in de hartspier als brandstof fungeren.
Quote website:
Lactaat (verzuring) in de spier wordt gevormd bij een hoog gebruik aan ATP en een tekort aan zuurstof, met name in de type II spiervezels. Lactaat heeft een remmende werking op de spiercontractie en dus op het prestatievermogen.
Daarnaast kan een teveel aan H+-ionen leiden tot een verzuring van het weefsel waardoor de lysosomen in de cellen openbarsten en proteolytische enzymen schade toebrengen aan het spierweefsel.
Bij een hoge concentratie H+-ionen lekken deze H+-ionen vanuit de type II vezel in de bloedbaan en worden onder andere in de hartspier, de lever en de type I vezel weer omgezet in glycogeen.
De halfwaardetijd in het bloed voor lactaat is ongeveer 15 tot 20 minuten, dus de volgende dag is het lactaat zeker verdwenen. Niet verdwenen is de schade die de enorme stijging van H+-ionen in de spier heeft aangebracht via de lysosomen.
Einde quote: