Fitness Seller

Trump - Articles of Impeachment vs. COVID-19


Bezoekers Topic (Leden: 0, Gasten: 0)

Vonk

Prof. dr.
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
3 okt 2008
Berichten
28.915
Waardering
25.267
Lengte
1m85
Massa
108kg
Vetpercentage
10%
Gaat ie toch niet doen :roflol:
En ik geef hem geen ongelijk :D
 

UnCompress

Massive Warrior
+10 jaar member
Lid geworden
9 dec 2005
Berichten
23.792
Waardering
3.353
Voormalige Trump-adviseur Stone schuldig aan belemmeren onderzoek
Roger Stone, oud-adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is vrijdagmiddag schuldig verklaard aan het belemmeren van de rechtsgang in het Ruslandonderzoek. Hij riskeert een jarenlange celstraf, maar volgens The New York Times is het nog niet duidelijk hoelang Stone achter slot en grendel verdwijnt. Dat wordt duidelijk in februari.
De oude vriend van Trump werd schuldig bevonden aan alle zeven strafbare feiten die hem ten laste werden gelegd. De twaalfkoppige jury acht het bewezen dat Stone vijf keer valse verklaringen heeft afgelegd, een getuige heeft beïnvloed en zodoende de rechtsgang dwarszat.
Een vriend en diverse campagnemedewerkers van de Amerikaanse president hebben tegen Stone getuigd.

Een van hen, plaatsvervangend campagnevoorzitter Rick Gates van het campagneteam van Trump, zou hebben bewezen dat Stone een rol speelde in de mogelijke samenwerking tussen Trumps campagneteam en WikiLeaks.
De klokkenluidersorganisatie publiceerde in aanloop naar de verkiezingen duizenden gestolen interne e-mails van de Democratische Partij. Stone zou de WikiLeaks-publicaties met Trump hebben besproken, maar ontkende dat in verklaringen.

Stone: 'Dit vonnis kan niemand iets schelen'
Stone hoorde het vonnis onbewogen aan. "Deze uitspraak zal niemand iets boeien", aldus Stone.
De oud-adviseur is na Gates, voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn, ex-advocaat en campagnemedewerker Michael Cohen en campagneadviseur Michael Papadopoulos de volgende betrokkene van Trumps campagneteam die in het Ruslandonderzoek is veroordeeld.
Het onderzoek werd dit jaar in maart afgerond door speciaal aanklager Robert Mueller. Hij was aangesteld om de rol van de Russische regering bij de presidentsverkiezingen in 2016 te onderzoeken. Volgens Mueller heeft Rusland op "overweldigende en systematische wijze" invloed gehad, maar is er onvoldoende bewijs voor een samenwerking tussen het campagneteam van Trump en de Russen.
Trump reageerde verontwaardigd via Twitter op de veroordeling van Stone. "Dus nu hebben ze Roger Stone veroordeeld voor liegen en willen hem jaren in de gevangenis zetten." Hij vraagt zich af waarom zijn voormalige politieke tegenstander Hillary Clinton of speciaal aanklager Mueller dan ook niet achter de tralies hadden moeten verdwijnen.

Trump noemt de veroordeling "een dubbele standaard die nog nooit eerder is vertoond in ons land".
 

apfelstrudel

Monstrous Giant
+10 jaar member
Lid geworden
15 nov 2008
Berichten
13.127
Waardering
9.040
Lengte
1m86
Massa
96kg
Vetpercentage
20%
Volgens Mueller heeft Rusland op "overweldigende en systematische wijze" invloed gehad, maar is er onvoldoende bewijs voor een samenwerking tussen het campagneteam van Trump en de Russen.
Nou dat kwam anders niet echt naar voren tijdens die ene hoorzitting waar men een jaar op had gewacht.

Als het zo overweldigend is zou je denken dat er een shitload aan bewijs is. We zijn nu 3 jaar verder en er is nogsteeds niets.
 

UnCompress

Massive Warrior
+10 jaar member
Lid geworden
9 dec 2005
Berichten
23.792
Waardering
3.353
Topadviseur Witte Huis vindt telefoongesprek Trump en Zelensky ongepast
De topadviseur voor Oekraïne in het Witte Huis, Alexander Vindman, heeft dinsdag een omstreden telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky "ongepast" genoemd. Hij werd meteen aangevallen door de getrouwen van de president.
Vindman was een van vier getuigen op een bewogen dag van hoorzittingen in het afzettingsonderzoek naar Trump.
Veel aandacht ging uit naar het telefoontje tussen Trump en Zelensky op 25 juli. De klacht die een klokkenluider indiende over dat gesprek vormde de aanleiding voor het afzettingsonderzoek.

Tijdens het gesprek spoorde Trump Zelensky aan onderzoek te doen naar de Democratische presidentskandidaat en oud-vicepresident Joe Biden en diens zoon Hunter. Ook vroeg hij Zelensky onderzoek te doen naar vermeende Oekraïense inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016.
"Ik kon niet geloven wat ik hoorde", zei Vindman over het gesprek. "Het was waarschijnlijk een element van shock - dat misschien, in bepaalde opzichten, mijn ergste angst over hoe ons Oekraïne-beleid zich kon ontwikkelen waarheid werd." Hij zei te vrezen dat dit gevolgen zou hebben voor de nationale veiligheid van de VS.
De tweede getuige, Jennifer Williams, die vicepresident Mike Pence adviseert over nationale veiligheid, zei dat ze het telefoongesprek ongebruikelijk en ongepast vond, omdat Trump een buitenlandse leider onder druk leek te zetten voor een Amerikaanse politiek belang.

Visite aan het Witte Huis en militaire hulp
Vindman vertelde ook over een bezoek van een Oekraïense delegatie aan het Witte Huis op 10 juli. Hij zei dat Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur bij de EU, de Oekraïners vertelde dat, als ze een ontmoeting tussen Trump en Zelensky wilden, ze "iets moesten leveren - en dat zijn onderzoeken, specifieke onderzoeken".
Daarmee beschreef Vindman als eerste getuige tijdens een openbare hoorzitting een direct quid pro quo (voor wat, hoort wat) uit eerste hand.
Zowel Vindman als Williams sprak ook over de bevriezing van bijna 400 miljoen dollar aan militaire hulp aan Oekraïne door de regering-Trump. Volgens hen wisten de Oekraïners dat die fondsen pas zouden worden vrijgegeven als zij onderzoeken naar de Bidens hadden aangekondigd.
De verdedigers van Trump voeren juist aan dat geen sprake kon zijn van een quid pro quo, omdat de Oekraïeners de bevriezing van de hulp niet met de onderzoeken in verband zouden hebben gebracht.

Witte Huis valt getuige aan tijdens hoorzitting
Vindman werd tijdens de hoorzitting van buiten de zaal aangevallen op zijn verklaring. Het officiële Twitter-account van het Witte Huis plaatste een citaat van Tim Morrison, die enkele maanden Vindmans leidinggevende was, waarin hij diens "beoordelingsvermogen" in twijfel trok.
De Republikeinse afgevaardigde Jim Jordan confronteerde Vindman met de woorden van Morrison en zei dat ook diens voorganger Fiona Hill zich negatief over de militair had uitgelaten. Vindman reageerde door voor te lezen uit het verslag van zijn laatste functioneringsgesprek met Hill in juli. Dat was zeer positief.

Alle ogen op EU-ambassadeur Sondland gericht
Woensdag is het eerst de beurt aan EU-ambassadeur Gordon Sondland om te getuigen. Door een aantal tegenstrijdigheden tussen zijn verklaring en die van andere getuigen zal de druk op hem groot zijn.
Woensdag komen ook Laura Cooper van het ministerie van Defensie en assistent-staatssecretaris voor Politieke Zaken David Hale aan het woord tijdens een hoorzitting.
 
Laatst bewerkt:

UnCompress

Massive Warrior
+10 jaar member
Lid geworden
9 dec 2005
Berichten
23.792
Waardering
3.353
Ambassadeur ondergraaft verdediging Trump in explosieve hoorzitting
Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur bij de EU, heeft woensdag tijdens de publieke hoorzittingen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden bevestigd dat er inderdaad sprake was van een quid pro quo (voor wat, hoort wat) in het gesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky.

Trump zou hebben gesuggereerd dat hij een hulppakket zou bevriezen, tenzij Oekraïne een onderzoek naar Trumps politieke rivalen zou starten. De president heeft dit tot nu toe altijd ontkend, maar Sondland zegt woensdag dat dit wel degelijk is gebeurd.

Ambassadeur Sondland is tot nu toe de enige getuige in het afzettingsonderzoek tegen Trump die direct contact met de president had over diens wensen met betrekking tot Oekraïne.
President Trump wordt ervan beschuldigd een bedrag van 391 miljoen dollar (ruim 350 miljoen euro) aan militaire hulp voor Oekraïne te hebben bevroren om een Oekraïens onderzoek naar de Democratische oud-vicepresident en presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon Hunter af te dwingen. Hunter Biden zou werkzaam zijn geweest bij een corrupt Oekraïens bedrijf. Sondland is tevens de enige getuige tot nu toe die deze quid pro quo heeft bevestigd.
Tijdens een telefoongesprek op 25 juli met Oekraïense president Zelensky zou Trump om het onderzoek naar de Bidens hebben gevraagd. Een klokkenluider - waarschijnlijk een medewerker van een Amerikaanse inlichtingendienst - diende een klacht over dat gesprek in. Dit is de directe aanleiding voor het afzettingsonderzoek.

Ambassadeur sprak geregeld met Trump
"Ik weet dat leden van dit comité deze ingewikkelde kwesties regelmatig hebben bezien in de vorm van een simpele vraag: was er een quid pro quo? Zoals ik eerder verklaarde over een telefoongesprek van het Witte Huis en een ontmoeting in het Witte Huis, is het antwoord ja", zei Sondland woensdag in zijn verklaring.
De ambassadeur sprak tussen juli en september zes keer met Trump en zou volgens andere getuigen in dit onderzoek een centrale figuur in het schaduwbeleid voor Oekraïne zijn. Dit beleid werd aangestuurd vanuit het Witte Huis, geleid door Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani en gevoerd buiten de reguliere diplomatieke kanalen.
Sondland stelt woensdag dat hij met Rick Perry, de minister van Energie, en Oekraïnegezant Kurt Volker samenwerkte met Giuliani onder direct bevel van Trump. Geen van de drie wilde samenwerken met Giuliani, maar volgens Sondland volgden ze bevelen van de president op in de hoop de relaties tussen de VS en Oekraïne te verstevigen.

'Meerdere medewerkers van Witte Huis betrokken bij affaire'
Meerdere personen werkzaam in het Witte Huis waren betrokken bij de Oekraïneaffaire, vertelde Sondland. Zo zou de Amerikaanse vicepresident Mike Pence op de hoogte zijn geweest van de zaak en zou de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo "weten wat er speelde".
Sondland verbindt ook John Bolton, de nationaal veiligheidsadviseur van destijds, aan de affaire. Net als de stafchef van het Witte Huis Mick Mulvaney.

Sondland herzag delen van verklaring
Sondland werd in oktober ruim negen uur lang achter gesloten deuren ondervraagd. Andere getuigen spraken Sondland op verschillende punten tegen, waarna de ambassadeur twee weken later een verklaring onder ede aflegde. Hierin herzag hij delen van zijn verklaring achter gesloten deuren.
Ambassadeur Sondland zei eerder onder meer dat hij niet wist dat het bedrijf waar Trump een onderzoek naar wilde ook het bedrijf was waar Biden aan gelieerd was. Kolonel Alexander Vindman, de topadviseur voor Oekraïne in het Witte Huis, zei dat dit niet klopt en dat Sondland zelf tegen een Oekraïense delegatie had gezegd dat er een onderzoek naar Biden moest komen.
Bij de publieke zitting van woensdag zei Sondland dat de tegenstrijdigheden het gevolg zijn van de weigering van de regering-Trump om documenten aan de onderzoekers te overhandigen. "Zonder die documenten is mijn geheugen niet perfect geweest", aldus de ambassadeur.
 
Laatst bewerkt:

apfelstrudel

Monstrous Giant
+10 jaar member
Lid geworden
15 nov 2008
Berichten
13.127
Waardering
9.040
Lengte
1m86
Massa
96kg
Vetpercentage
20%

KYIV. Nov 20 (Interfax-Ukraine) – Ukrainian members of parliament have demanded the presidents of Ukraine and the United States, Volodymyr Zelensky and Donald Trump, investigate suspicions of the legalization of $7.4 billion by the "family" of ex-President Viktor Yanukovych through the American investment fund Franklin Templeton Investments, which they said has ties to the U.S. Democratic Party.


At a press conference at the Interfax-Ukraine agency on Wednesday, MP Andriy Derkach announced that deputies have received new materials from investigative journalists about international corruption and the participation of Ukrainian officials in it.

"Last week, November 14, the Prosecutor General's Office (PGO), unnoticed by the media, announced a new suspicion to the notorious owner of Burisma, ex-Ecology Minister Zlochevsky. According to the suspicion, the Yanukovych family is suspected, in particular, with legalizing (laundering) of criminally obtained income through Franklin Templeton Investments, an investment fund carrying out purchases of external government loan bonds totaling $7.4 billion," Derkach said.

With reference to the investigation, he emphasized: it was money criminally obtained by the "family" of Yanukovych and invested in the purchase of Ukrainian debt in 2013-2014.

For his part, MP Oleksandr Dubinsky from the Servant of the People faction said that according to investigators, "the Yanukovych 'family' illegally obtained $7.4 billion and laundered the funds through an investment fund close to some representatives of the U.S. Democratic Party in the form of external government loan bonds."

Meanwhile, Derkach said that several facts indicate Franklin Templeton Investments' relationship with the U.S. Democratic Party.

"The son of Templeton's founder, John Templeton Jr., was one of President Obama's major campaign donors. Another fund-related character is Thomas Donilon. Managing Director of BlackRock Investment Institute, shareholder Franklin Templeton Investments, which has the largest share in the fund. It is noteworthy that he previously was Obama's national security advisor," Derkach said.


The MP said that the presidents of Ukraine and the United States should combine the efforts of the two countries to establish facts of corruption and money laundering with the participation of citizens of both countries.

"President Zelensky must pick up the phone, dial Trump, ask for help and cooperation in the fight against corruption and fly to Washington. The issue of combating international corruption in Ukraine with the participation of citizens, businessmen and U.S. officials should become a key during the meeting of the two presidents," he said.

Derkach said as a result of the meeting, it is necessary to build interaction between the Ukrainian investigating authorities and the U.S. Department of Justice to obtain information about the organizers of the bond issue, clients and beneficiaries of investment funds for each purchase, interrogate fund officials, etc.

As reported, on October 9, 2019, Derkach published official correspondence between NABU and the U.S. Embassy, according to which the first deputy of the National Anti-Corruption Bureau of Ukraine (NABU), Gizo Uglava, through his assistant Polina Chyzh, for a long time provided the U.S. Embassy with information that negatively affected the course of events in Ukraine and the United States.

Derkach said Chyzh received instructions from the representative of the U.S. Embassy in Ukraine Hanna Emelyanova to provide information on the case involving Zlochevsky.

Derkach also announced the amount of money transferred to representatives of the Burisma Group, including Hunter Biden. According to documents, in general, in favor of Hunter Biden, Alexander Kwasniewski, Alan Apter and Devon Archer, Burisma paid about $16.5 million.

According to Derkach, ex-Prosecutor General Viktor Shokin repeatedly appealed to the NABU Director Artem Sytnyk in the framework of criminal proceedings for Burisma, but constantly received formal responses. The activities of Shokin, according to the MP, irritated then U.S. Vice President Joe Biden during his fifth visit to Kyiv in two years. The visit on December 7-8, 2015, was devoted to solving the issue of Shokin's resignation for the affairs of Zlochevsky and Burisma, he said.

"The subject of pressure was the $1 billion credit guarantee that the United States should have provided to Ukraine: Biden himself acknowledged the pressure in his speech to the U.S. Foreign Relations Council in January 2018," Derkach said.


Zie hier de speech waar Creepy Joe opschept over het ontslaan van Shokin. Hoogmoed komt voor de val.


Hier heb je je quid pro quo, de DNC op het hakblok omdat ze corrupt zijn. Heerlijk die backfire.
 
Laatst bewerkt:

UnCompress

Massive Warrior
+10 jaar member
Lid geworden
9 dec 2005
Berichten
23.792
Waardering
3.353
Twaalf openbare verhoren in VS: 'Grote lijnen komen overeen'
In de Verenigde Staten ging het afzettingsonderzoek tegen president Trump deze week in volle vaart verder. Nu, twaalf openbare getuigenissen van hoofdrolspelers later, is het tijd om de balans op te maken.
Het onderzoek begint na het telefoongesprek op 25 juli tussen Trump en de Oekraïense president Zelensky. Trump vroeg Zelensky om 'a favor' - een gunst. Trump wilde dat Oekraïne een onderzoek begint naar Joe Biden, een politieke rivaal, en zijn zoon Hunter.
De Democraten begonnen het afzettingsonderzoek nadat een klokkenluider zich over dat telefoontje had uitgesproken. Ze vinden dat Trump zijn macht misbruikte en zijn ambtseed schond. De Republikeinen spreken van een lastercampagne tegen de president.
Belangrijke getuigen deze en vorige week waren onder andere interim-ambassadeur in Oekraïne, William Taylor, Fiona Hill, tot afgelopen zomer de belangrijkste Ruslandadviseur van Trump en Gordon Sondland, de huidige ambassadeur aan de EU. Hoewel ze al achter gesloten deuren waren verhoord, waren hun openbare getuigenissen nog steeds van belang. De Democraten hopen zo dat de publieke opinie kantelt. De verhoren maakten duidelijk dat het verhaal van de klokkenluider in grote lijnen klopt.

De belangrijkste getuigenis
Volgens correspondent Arjen van der Horst was veruit de belangrijkste getuigenis die van Gordon Sondland. "Volgens andere getuigen, zoals Taylor, Hill en David Holmes, was hij de degene die Oekraïne onder druk zette om de onderzoeken naar de Bidens in te stellen."
Sondland erkende in zijn getuigenis dat er daarbij sprake was van 'quid pro quo', oftewel 'voor-wat-hoort-wat'. "In ruil voor de onderzoeken zou Zelensky mogen langskomen in het Witte Huis", zegt Van der Horst. Ook kwam de EU-ambassadeur tot de conclusie dat militaire hulp aan Oekraïne werd bevroren om Zelensky ertoe te dwingen de door Trump gewenst onderzoeken aan te kondigen.
Volgens onder anderen Taylor en Hill werd dat alternatieve Oekraïne-beleid, waarbij Zelensky onder druk werd gezet, naast het officiële beleid gevoerd. Dat ging volgens hen via een officieus diplomatiek kanaal waarin Sondland bijzonder actief was. Maar volgens Sondland klopt daar niets van. "Everyone was in the loop", zei hij - iedereen was ervan op de hoogte.
"Tegelijkertijd probeert hij zo zijn eigen straatje schoon te vegen", denkt de correspondent. Andere getuigen zien hem als spin in het web, maar hij wijst bijvoorbeeld naar Rudy Giuliani, Trump's persoonlijke advocaat, vice-president Mike Pence en bovenal: Trump. "Zij zouden ervan hebben geweten en hij zou enkel hun opdrachten hebben uitgevoerd."

Is er een 'smoking gun'?
Dit was zonder twijfel de meest schadelijke getuigenis voor Trump tot nu toe. De Democratische commissievoorzitter Adam Schiff noemde dit verhoor "een cruciaal moment in ons onderzoek".
Maar er zaten ook zwakke plekken in het verhoor van Sondland. Hij zei herhaaldelijk dat hij zich niet alles precies kon herinneren en dat hij nooit aantekeningen had gemaakt.
Volgens Republikeinen in de onderzoekscommissie was hij daarmee een onbetrouwbare getuige. "U hebt geen documenten, u hebt geen aantekeningen, u kunt zich eigenlijk weinig herinneren. Dit is de drie-eenheid van onbetrouwbaarheid", zei de advocaat die namens de Republikeinen Sondland aan de tand voelde.
Het betoog van de EU-ambassadeur lijkt op sommige punten ook tegenstrijdig. Hij riep voortdurend dat iedereen handelde in opdracht van de president. Maar op de vraag of hij direct van de president te horen had gekregen dat hij militaire hulp als drukmiddel moest gebruiken tegen Oekraïne, moest hij ontkennend antwoorden. Daarmee is er volgens Republikeinen nog steeds geen hard bewijs dat president Trump zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik.

Wat vinden de Amerikanen?
Het openbaar worden van de verhoren was een belangrijke stap in het hele afzettingsonderzoek. "Dat is het moment waarop de publieke opinie een grote rol gaat spelen", zegt Van der Horst. "Pas als die significant verandert, zullen de Republikeinen zich tegen hun eigen president gaan keren. En pas als dat gebeurt kan Trump daadwerkelijk afgezet worden."
Peilingen laten zien dat er een kleine meerderheid van de Amerikanen voor het afzettingsonderzoek is. "Er is sprake van een merkbare verschuiving, maar die is vooralsnog niet groot genoeg om de Republikeinen op andere gedachten te brengen.", aldus Van der Horst. "Trump heeft zijn achterban nog altijd in zijn zak. Zo lang dat het geval is, zullen Republikeinse Congresleden hem niet afvallen."


En nu?
Of alle verhoren er nu ook op zitten, is onduidelijk. In de VS wordt druk gespeculeerd of er nog meer getuigen moeten verschijnen of dat de inlichtingencommissie het onderzoek heeft afgerond. In dat laatste geval stellen zij nu een rapport op dat wordt overgedragen aan de volgende commissie die zich over de impeachment zal buigen: de Commissie van Justitiële Zaken. Die zal uiteindelijk de aanklacht optekenen.
 

UnCompress

Massive Warrior
+10 jaar member
Lid geworden
9 dec 2005
Berichten
23.792
Waardering
3.353
18% vind ik best flink van de achterban van Trump wat voor een afzetting is. Hij zal bij een eventuele verkiezing toch echt de 100% achter zich moeten houden lijkt me.

De Republikeinse strategie: zand strooien in het impeachmentonderzoek
Wie het impeachmentonderzoek op de voet heeft gevolgd, valt het meteen op hoe consistent alle verhoren zijn geweest. Getuige na getuige heeft verklaard hoe de Amerikaanse regering Oekraïne onder druk zette. Trump wilde dat de Oekraïense president in het openbaar een onderzoek zou aankondigen naar zijn politieke rivaal Joe Biden. Om dat doel te bereiken werd zelfs de militaire steun aan Oekraïne bevroren.
Alle verhoren hebben zo in grote lijnen het klokkenluidersrapport bevestigd waarmee het hele Oekraïneschandaal aan het rollen kwam. Voor de Democraten is het overduidelijk dat de president zijn ambt heeft misbruikt voor persoonlijke doeleinden.
Maar kijk naar Trumps huiszender Fox News en je krijgt een heel ander verhaal voorgespiegeld. In het parallelle universum van conservatieve media is het juist president Trump die aan de winnende hand is. Dag in, dag uit maken de Republikeinse leden van de onderzoekscommissie gehakt van de argumenten van de Democraten. De getuigen die Amerika krijgt voorgeschoteld, weten eigenlijk helemaal niets en worden steevast neergezet als 'Never Trumpers'.
https://twitter.com/realdonaldtrump/status/1197493067571486720
Daarmee is voor de Republikeinen bewezen wat dit hele impeachmentonderzoek in werkelijkheid is: een wanhopige heksenjacht van de Democraten, die het nog steeds niet kunnen verkroppen dat ze de presidentsverkiezingen van 2016 hebben verloren.

Rookmachine
Achter de Republikeinse pogingen het impeachmentonderzoek onderuit te halen zit geen uitgekiende strategie. Het is vooral bedoeld als rookmachine om zand te strooien in het impeachmentproces.
Neem Devin Nunes, de belangrijkste Republikein in de onderzoekscommissie. Hij hield tijdens de verhoren lange monologen waarin hij fulmineerde over het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Mueller en het "geheime dossier" van de voormalige Britse agent Christopher Steele. Dagelijks begon hij over de inmenging van Oekraïense regering in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, een geliefde Republikeinse samenzweringstheorie die ook geregeld door Trump wordt verspreid.
Voor de kijkers die de openbare verhoren dagelijks gevolgd hebben, zijn de Republikeinse argumenten vaak onnavolgbaar en tegenstrijdig. Zelden stelden Nunes en zijn Republikeinse collega's vragen die over het Oekraïneschandaal zelf gingen.
Maar de trouwe volgers van Fox News of populistisch-rechtse websites als Breitbart, wisten precies waar ze het over hebben. Stuk voor stuk komen de favoriete conservatieve talking points aan bod. De Republikeinse Congresleden produceerden zo tijdens de verhoren aan de lopende band hapklare soundbites die vervolgens viral gingen op conservatieve media.


De belangrijkste Republikeinse argumenten
 • Er was helemaal geen sprake van een voor-wat-hoort-wat. De militaire steun aan Oekraïne werd immers hervat en president Zelensky heeft nooit een onderzoek naar de Bidens aangekondigd.
 • De Oekraïense president heeft zelf gezegd dat hij niet onder druk is gezet.
 • De getuigen zijn "Never Trumpers" en ongekozen bureaucraten die deel uitmaken van de "deep state" die Trump onderuit wil halen.
 • De getuigen hebben hun informatie uit tweede en derde hand. Ze hebben het alleen maar van horen zeggen, wat ze onbetrouwbare getuigen maakt.
 • Geen enkele getuige heeft kunnen bewijzen dat Trump persoonlijk Oekraïne onder druk zette.
 • Het échte schandaal is de corruptie van Joe Biden. Hij zette als vice-president de Oekraïense regering onder druk om de openbaar aanklager te ontslaan, die onderzoek deed naar het energiebedrijf Burisma waarvoor zijn zoon Hunter Biden werkte. Het was daarom terecht dat president Trump om een onderzoek vroeg naar de Bidens.
 • Het échte schandaal (deel twee) zijn de pogingen van Oekraïense regering om de Amerikaanse presidentverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Hooggeplaatste regeringsofficials werkten samen met de Democraten om Hillary Clinton in het zadel te helpen.
 • Het impeachmentonderzoek is alleen maar bedoeld om de verkiezingsuitslag van 2016 ongedaan te maken. Het is een vervolg op het even nutteloze Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Mueller.
Republikeinen namen niet eens de moeite om het bredere Amerikaanse kiezerspubliek te overtuigen van hun gelijk. Voor de Republikeinen was het voldoende om hun achterban binnenboord te houden. Veel van hun argumenten zijn eenvoudig te weerleggen, maar dit is iets wat zelden gebeurt in de echokamers van de Trump-gezinde media.
Daarmee hebben de Republikeinen al hun doel bereikt. Volgens de laatste peilingen is slechts 18 procent van de Republikeinse kiezers voorstander van het afzetten van Trump. De president blijft ongekend populair onder zijn achterban en daarmee heeft hij zijn partij in een wurggreep. Republikeinse Congresleden zullen zich wel twee keer bedenken om de Twitter-toorn van Trump te trotseren.
 

Schneider

—Arminius—
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
4 jul 2005
Berichten
56.728
Waardering
22.918
1575326763986.png


Voor jou McChicken:

Donald Trump — a ludicrous figure, but at least he's lived it up a bit in the real world and at least he's worked out how to cover 90 per cent of his skull with 30 per cent of his hair.
 
 • Haha
Waarderingen: Vonk

UnCompress

Massive Warrior
+10 jaar member
Lid geworden
9 dec 2005
Berichten
23.792
Waardering
3.353
Hoogleraren: 'Trump heeft zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik'
Drie grondwettelijke deskundigen hebben woensdag verklaard dat de Amerikaanse president Donald Trump zich schuldig heeft gemaakt aan vergrijpen die een afzettingsprocedure rechtvaardigen. Dat zeiden de academici in kwestie tijdens een hoorzitting van het justitiecomité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Een vierde getuige stelde echter dat er niet genoeg bewijs tegen Trump is.

Het justitiecomité hoorde de vier getuigen als deel van een nieuwe fase in het afzettingsonderzoek naar Trump. Het was de eerste hoorzitting van het comité dat is belast met het opstellen van aanklachten aan het adres van de president. Als die zogeheten articles of impeachment er komen en ze worden aangenomen door een meerderheid van het voltallige Huis, dan zullen ze dienen als de aanklachten tijdens een rechtszaak tegen Trump in de Senaat.

Hoogleraren Noah Feldman van de Harvard-universiteit, Pamela Karlan van de Stanford-universiteit en Michael Gerhardt van de universiteit van North Carolina waren uitgenodigd door de Democraten. Jonathan Turley van de George Washington-universiteit in Washington D.C. kwam op uitnodiging van de Republikeinen.

Het justitiecomité had president Trump en zijn advocaten uitgenodigd deel te nemen. Die uitnodiging werd afgeslagen, omdat het Witte Huis de procedure als oneerlijk beschouwt.


'Fundamentele kwestie voor Amerikaanse volk'
Hoogleraar Feldman gaf een definitie van de high crimes and misdemeanors(hoge misdrijven en overtredingen, red.) die volgens de opstellers van de Amerikaanse grondwet moeten dienen als aanleiding voor een afzettingsprocedure. Feldman stelde dat die benaming vaak wordt gezien als onduidelijk, maar dat niet is. Het heeft betrekking op "misbruik van het ambt van de president voor persoonlijk gewin of om het kiesproces te corrumperen of de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in het geding te brengen", zei hij.

"Dat is een fundamentele kwestie voor het Amerikaanse volk. Want als we een president die zijn ambt misbruikt voor persoonlijk gewin niet kunnen vervolgen, leven we niet langer in een democratie. We leven dan in een monarchie of in een dictatuur. Dat is waarom de schrijvers van de grondwet de mogelijkheid tot aanklagen hebben geschapen."

Het afzettingsonderzoek draait om de vraag of Trump zijn positie misbruikte om de Oekraïense regering te dwingen om onderzoeken naar zijn Democratische rivaal Joe Biden en diens partij aan te kondigen. Het inlichtingencomité van het Huis, dat in de afgelopen twee maanden hoorzittingen hield, kwam maandag met een rapport waarin het concludeert dat dit het geval was.

Belemmering van de rechtsgang
Naast een aanklacht wegens machtsmisbruik, waren Feldman en Gerhardt het met elkaar eens dat Trump ook kan worden aangeklaagd wegens belemmering van het Congres en belemmering van de rechtsgang. De president heeft het Congres beroofd van zijn wettelijke bevoegdheden door medewerking aan het afzettingsonderzoek te weigeren. "Een president die dat doet, stelt zichzelf boven de wet", zei Feldman. "Dat is de kern van een afzettingswaardige overtreding, want als een president daar niet voor kan worden aangeklaagd, is hij feitelijk niemand verantwoording schuldig."

Gerhardt noemde de vergrijpen van Trump ernstiger van die van Richard Nixon, die in 1974 aftrad terwijl er een afzettingsprocedure tegen hem werd voorbereid. "Als waar het hier over hebben niet afzettingswaardig is, dan is niks dat", aldus Gerhardt. Hij lichtte toe dat Nixon onder meer zou worden aangeklaagd wegens belemmering, omdat hij weigerde vier congressionele dagvaardingen te gehoorzamen. "Hier hebben we het over veel meer dan vier, die deze president niet heeft opgevolgd, en hij heeft de uitvoerende macht ook bevel gegeven niet met het Congres mee te werken."

Karlan was het "als burger" met de andere twee eens, maar onthield zich van een professionele mening over belemmering, omdat die kwestie buiten haar expertise valt.

'Niet genoeg bewijs om afzetting te rechtvaardigen'
Niet alle vier deskundigen vinden dat er genoeg aanleiding is om Trump aan te klagen. Turley liet in zijn openingsverklaring weten dat hij geen aanhanger van de president is en niet op hem heeft gestemd, maar dat er niet genoeg bewijs is verzameld. Turley zei zich zorgen te maken over het verlagen van de eisen voor afzetting om aan te sluiten bij "een gebrek aan bewijs en een overvloed aan woede".

Turley sprak zich uit tegen de "haast" waarmee de Democraten de afzettingsprocedure willen afronden en de rechtszaak in de Senaat willen voeren. Dat laat niet genoeg tijd om belangrijke getuigen te horen, die vooralsnog hebben geweigerd te verschijnen, zei hij. Zolang het conflict tussen het Witte Huis en het Congres over medewerking aan het onderzoek niet voor de rechter wordt beslecht, kan volgens Turley niet worden gesteld dat er sprake is van belemmering.

De hoorzitting op woensdag verliep, zoals we inmiddels gewend zijn, voornamelijk langs de partijlijnen. De zeventien Republikeinse afgevaardigden in het justitiecomité maakten regelmatig bezwaar op procedurele grond, wat leidde tot hoofdelijke stemmingen, die ze vanwege de Democratische meerderheid (24 afgevaardigden) verloren, maar die de vaart aardig uit de hoorzitting haalden.
 

UnCompress

Massive Warrior
+10 jaar member
Lid geworden
9 dec 2005
Berichten
23.792
Waardering
3.353
Amerikaans Huis van Afgevaardigden presenteert twee aanklachten tegen Trump
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag twee aanklachten tegen president Donald Trump aangekondigd, voor machtsmisbruik en het belemmeren van het Congres.

De zogeheten articles of impeachment (pdf) zijn het resultaat van maandenlang onderzoek naar de mogelijke afzetting van Trump.

Dat onderzoek werd ingesteld nadat een klokkenluider binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten aan de bel had getrokken vanwege een verdacht telefoongesprek dat Trump in juli 2019 met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky voerde.

Trump zette Oekraïne destijds onder druk om zich te mengen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020, zei voorzitter en Democraat Jerry Nadler tijdens de persconferentie.

"Hiermee bedreigde hij de staatsveiligheid, ondermijnde hij de verkiezingen en schond hij zijn belofte aan het Amerikaanse volk", aldus Nadler.

De president maakt zich daarom schuldig aan machtsmisbruik, vinden de commissies.

Trump tartte afzettingsprocedure
De commissies beschuldigen Trump ook van het belemmeren van het Congres, omdat de president onder meer de afzettingsprocedure naar aanleiding van het vermeende machtsmisbruik op "ongekende wijze" dwarszat.

Trump stelt volgens Nadler dat hij aan niemand verantwoording hoeft af te leggen en tart het recht van het Congres om de Amerikaanse democratische instituties te beschermen met behulp van een afzettingsprocedure.

"Maar we moeten duidelijk zijn: niemand, zelfs niet de president, staat boven de wet", zei Nadler.


Huis stemt mogelijk donderdag al over aanklacht
Later deze week zal het Huis van Afgevaardigden een stemming houden over de aanklachten. Mogelijk gebeurt dit donderdag al.

Als een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden - dat een Democratische meerderheid kent - ermee instemt, dan bevindt Trump zich in officiële staat van beschuldiging. Vervolgens zal er een procedure plaatsvinden in de Senaat.

Omdat de Senaat op zijn beurt een Republikeinse meerderheid heeft, is het niet aannemelijk dat deze afdeling van het Congres instemt met het daadwerkelijk afzetten van Trump. Verwacht wordt dat er in beide kamers volgens de partijlijnen gestemd wordt.

Een woordvoerder van het Witte Huis reageert dat Trump de "onjuiste" aanklachten zal aanvechten in de Senaat en verwacht daar geheel vrijgesproken te worden.
 

UnCompress

Massive Warrior
+10 jaar member
Lid geworden
9 dec 2005
Berichten
23.792
Waardering
3.353
Impeachment: Trump derde Amerikaanse president die wordt aangeklaagd
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft president Donald Trump in de nacht van woensdag op donderdag in staat van beschuldiging (impeachment) gesteld voor machtsmisbruik. Trump is daarmee de derde president in de Amerikaanse geschiedenis die zal worden berecht in de Senaat.

Trump wordt ervan beschuldigd zijn ambt te hebben misbruikt door de Oekraïense regering onder druk te zetten om zijn politieke rivaal Joe Biden aan te vallen. Die reageerde na de stemming dat "niemand boven de wet staat, ook niet president Donald Trump". Biden zei ook dat Trump de VS "verraden" heeft.

De tweede beschuldiging betreft zijn weigering elke vorm van medewerking te verlenen aan het afzettingsonderzoek door het Congres. Trump gaf het Witte Huis opdracht dagvaardingen voor getuigen of documenten naast zich neer te leggen. De Democraten oordeelden dat het te veel tijd zou kosten dat voor de rechter uit te vechten.

De impeachment betekent niet dat Trump nu moet aftreden: daar gaat de Senaat in een volgend stadium over. In het Hogerhuis zullen senatoren als jury dienen, terwijl de door het Lagerhuis aangestelde impeachment managers te werk zullen gaan als aanklagers. De voorzitter van het Hooggerechtshof, John Roberts, moet het proces in goede banen leiden.

Huis van Afgevaardigden stemt vóór impeachment van Trump

'Trieste dag voor de VS'
Hoe de rechtszaak er precies uit gaat zien, moet nog worden vastgesteld. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis, zei tijdens een persconferentie na de stemming enigszins voorzichtig dat zij deze week nog duidelijkheid wil scheppen. Ze noemde het een "trieste dag voor de VS".

Ook getuigen moeten nog worden bepaald. De Democratische minderheidsvoorzitter Chuck Schumer vroeg dinsdag om huidige en voormalige leden van Trumps kabinet op te roepen, zoals minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en oud-veiligheidsadviseur John Bolton. De Republikeinen verwierpen dat verzoek direct.

Trump reageerde vanaf zijn verkiezingsrally in de staat Michigan op het nieuws. "We hebben geen enkele Republikein verloren én drie Democraten geloven in mij. Onze partij is nog nooit zo verenigd geweest", sprak Trump.

Articles of impeachment aangenomen tegen Trump
 • Trump wordt aangeklaagd voor (1) machtsmisbruik en (2) belemmering van het Congres
 • Hij zou de Oekraïense regering onder druk hebben gezet om een politieke rivaal te hinderen
 • Trump weigerde alle medewerking aan het afzettingsonderzoek van het Congres
 • Nu is het aan de Senaat om de president te berechten
 • Waarschijnlijk zal die politieke rechtszaak begin januari plaatsvinden
 • Democraten en Republikeinen steggelen over invulling van rechtszaak
Beide aanklachten met ruime meerderheid aangenomen
Het Huis nam de eerste aanklacht, de zogeheten articles of impeachment, rond 2.30 uur (Nederlandse tijd) aan na een hoofdelijke stemronde. Die verliep langs de partijlijnen, op twee tegen stemmende Democraten na.

De Democraten hadden 216 stemmen nodig om de aanklacht aan te nemen. Ze kregen er 228, inclusief de stem van de onafhankelijke oud-Republikein Justin Amash; 197 afgevaardigden stemden tegen.

Bij de tweede beschuldiging, belemmering van het Congres, stemde een derde Democraat tegen. De einduitslag was 229 voor en 198 tegen.


Debat toonde diepe verdeeldheid Amerikaanse politiek
De stemming over de aanklachten werd voorafgegaan door ruim zes uur debat. Afgevaardigden verdedigden in toespraakjes van één tot twee minuten hun standpunten over het afzettingsproces.

De Democratische Huis-voorzitter Pelosi opende het debat over de aanklachten. "Als we nu niet optreden, zouden we onze plicht verzaken", zei ze.

De Democratische afgevaardigden benadrukten dat ze zich door het onaanvaardbare gedrag van Trump gedwongen voelen tot de "sombere plicht" van afzetting.

"Ja, ik ben triest, maar niet geschokt, want deze president heeft routinematig laten zien dat hij het Congres en de wet niet respecteert. De feiten staan niet ter discussie. De president misbruikte zijn macht en schond het vertrouwen van het publiek en zijn ambtseed", zei Barbara Lee uit Californië.

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, schudt de hand van haar partijgenoot Jim McGovern, voorzitter van het regelcomité van het Huis, nadat de eerste aanklacht tegen president Donald Trump in stemming is aangenomen. (Foto: Reuters)

Republikeinen hekelden het afzettingsproces
Doug Collins, de hoogstgeplaatste Republikein in het justitiecomité van het Huis, zei dat de Democraten Trump al wilden afzetten toen Oekraïne nog niet in het spel was. "Vandaag gaat heel veel dingen zijn. Maar wat het niet is: eerlijk."

Andere Republikeinen stelden ook dat Trump is benadeeld tijdens het afzettingsproces en ontkenden dat de president iets verkeerd heeft gedaan.

"Als je het moeras wilt droogleggen, vecht het moeras terug", zei Republikein Jim Jordan uit Ohio. Trump introduceerde die term voor het politieke en ambtelijke establishment in Washington.

De president heeft in de afgelopen weken meerdere keren gezegd zich te verheugen op de kans om zich te verdedigen tijdens het proces. Eerdere presidenten die met een rechtszaak in de Senaat te maken kregen, waren Andrew Johnson (1868) en Bill Clinton (1998). Beiden werden vrijgesproken.
 

apfelstrudel

Monstrous Giant
+10 jaar member
Lid geworden
15 nov 2008
Berichten
13.127
Waardering
9.040
Lengte
1m86
Massa
96kg
Vetpercentage
20%
Wishfull thinking,
het gaat niet gebeuren :).

Trump gaat 2020 pakken met een landslide, de demonrats zullen worden weggevaagd. Mark my words ;). Ik voorspel +- 330 electoral votes voor Trump
 
Laatst bewerkt:

Mentat

Ripped Bodybuilder
Lid geworden
19 jan 2015
Berichten
4.459
Waardering
4.295
Lengte
1m83
Wishfull thinking,
het gaat niet gebeuren :).

Trump gaat 2020 pakken met een landslide, de demonrats zullen worden weggevaagd. Mark my words ;). Ik voorspel +- 330 electoral votes voor Trump
Tenzij Tulsi!

Alleen is de kans dat die president zou kunnen worden groter dan dat ze de Democratische kandidaat wordt, daar zit een chronologisch probleem in.
 

Joostb_2000

Ripped Bodybuilder
Lid geworden
31 okt 2018
Berichten
3.554
Waardering
6.843
Lengte
1m81
Massa
82kg
Vetpercentage
12%
@UnCompress je hebt hier nou al 100 berichten gedeeld over dat impeachmentonderzoek. Je kunt zelf ook wel beredeneren dat 2/3 van de Senaat hier niet mee in gaat stemmen. Dit is puur opportunistisch gedrag van de Democraten die alles uit de kast trekken om hem tegen te werken.
 

Schneider

—Arminius—
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
4 jul 2005
Berichten
56.728
Waardering
22.918
Hoeveel van de tot nu toe 45 presidenten zouden in aanmerking gekomen zijn voor impeachment? :thinking: Gokje... meer dan de helft.

(of kabinetsleden voor vervolging)
 

johnyjordaan

Colossal Veteran
Lid geworden
23 dec 2012
Berichten
15.145
Waardering
7.215
Lengte
1m64
Massa
74kg
Hij is nog steeds niet impeached. Pelosi heeft de brief nog niet verstuurd.
 

UnCompress

Massive Warrior
+10 jaar member
Lid geworden
9 dec 2005
Berichten
23.792
Waardering
3.353
Witte Huis gaf opdracht geld Oekraïne vast te houden, vlak na telefoontje Trump
Het Witte Huis heeft opdracht gegeven om financiële steun voor Oekraïne vast te houden, 91 minuten na het telefoongesprek van president Trump met zijn Oekraïense collega Zelensky. Dat blijkt uit een e-mail die op bevel van een rechter door het Witte Huis openbaar is gemaakt. Een journalistiek onderzoekscollectief had daar om gevraagd.

In het inmiddels geruchtmakende telefoongesprek vroeg Trump Zelensky om onderzoek te doen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon Hunter, die in de directie van een Oekraïens energiebedrijf zat.

Naar aanleiding van de melding van dit telefoontje door een klokkenluider, met de verdenking dat Trump zijn ambt misbruikte voor persoonlijk gewin, is vorige week de impeachmentprocedure tegen de president in gang gezet. De aanklacht moet nu worden behandeld door de Senaat, maar het is niet waarschijnlijk dat die tot Trumps afzetting leidt. Zijn Republikeinse Partij is in de Senaat in de meerderheid.

Delicaat karakter
In de nu opgedoken e-mail, waarvan grote delen overigens zijn zwartgelakt, vraagt een hoge medewerker van het Witte Huis zijn contacten bij het ministerie van Defensie om geld dat is gereserveerd voor militaire steun aan Oekraïne vast te houden. Hij dringt erop aan dit verzoek strikt vertrouwelijk te behandelen, "gegeven het delicate karakter" ervan.

Een regeringswoordvoerder heeft een verband tussen het telefoongesprek tussen beide presidenten en de e-mail van anderhalf uur erna meteen tegengesproken. Volgens haar was al besloten om de financiële steun aan Oekraïne op te schorten.

Mondjes dicht
De leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, ziet de e-mail daarentegen als nieuw bewijs tegen Trump en vindt dat de man die hem geschreven heeft als getuige moet worden gehoord. "Een hoge regeringsfunctionaris (...) zegt 'hou dat geld vast', 90 minuten nadat Trump Zelensky belde, en hij zegt: 'mondjes dicht'. Wat is er nog meer nodig om iemand als getuige op te roepen?"

Maar of deze Mike Duffey wordt opgeroepen is twijfelachtig: de leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, wil de zaak behandelen zonder dat er getuigen worden gehoord. Ook heeft hij andere voorwaarden gesteld waar de Democraten het niet mee eens zijn, daarom is de aanklacht tegen president Trump nog niet officieel ingediend.
 

Bovenaan