Veganisten missen toch een belangrijk deel van het aminozuurcompex, aangezien ze geen dierlijke eiwitten eten?
Sommige niet dierlijke eiwitbronnen bevatten aminozuren in optimale verhoudingen. Bijvoorbeeld havermout. Maar zo zijn er natuurlijk nog veel meer producten in deze categorie. Een hoop andere niet dierlijke eiwitbronnen zijn wel hoog in een deel van de aminozuren, maar wat lager in de andere soorten. Het zou dan optimaal zijn om een ander product te combineren welke juist meer hoger is in de aminozuren zodat het complementair werkt (Zoals bijvoorbeeld bij een indische red bean curry).
Beter voor t milieu is ook nog wel een discussie over te voeren. Als je naar de vervuiling en productiekosten gaat kijken van eiwit in de vorm van sojabonen (inclusief verwerking en vervoer etc) denk ik dat er best wat argumenten te maken zijn dat dit zeker niet altijd mikeuvriendelijker is.
Was het ook niet zo dat sojaboeren hele stukken oerwoud in Azië wegkappen voor een nieuwe plantage? Zal het lekker doen voor de biodiversiteit inderdaad...
Rond 70% van de soja bonen wordt gebruikt om die meer dan een miljard dieren te voeren (zodat we vlees kunnen eten). 24% van de soja wordt gebruikt om er olie van te maken. De overige 6% wordt gebruikt voor overige soja producten. Zouden we geleidelijk aan minder vlees eten, en mindere dierlijke producten nuttigen, zouden we niet meer zo belachelijk veel dieren fokken. De enige reden waarom we nu zoveel dieren op aarde hebben is omdat wij hen of hun producten willen consumeren. Dan zouden we nog maar een fractie van de soja nodig hebben die we nu produceren. Want direct soja eten, is vele malen efficiënter dan de tig kilo's soja (of ander plantaardig voedsel) die nodig zijn per kilo vlees.
Daarnaast is het hele compassie verhaal ook wat vreemd;
schijnt dat planten daadwerkelijk gevoel en geheugen hebben, en hun omgeving waarnemen. Hoorde laatst dat planten in een pot met andere soorten competitief gedrag vertonen in wortelgroei, maar met planten van hun eigen soort niet. Ook hebben ze neurotransmitters en kunnen ze bijvoorbeeld stress ervaren.
Dus waarom is stress van een dier meer waard dan dat van een plant?
Planten kunnen reageren op prikkels maar hebben geen brein of zenuwstelsel. Ze hebben geen bewustzijn en kunnen dus geen pijn voelen. Daarnaast geldt tevens nog het argument van Huargh.
-------------------------------------
Betreft optimaal presteren en gezondheid in het algemeen:
Een veganistisch dieet kan heel ongezond. Rollen koekjes, chips, suikerhoudende drankjes, snoep, etc. Als je een standaard amerikaans dieet neemt en je laat daar alleen de dierlijke producten uit weg en vult de extra kcal op met zulke producten, dan wordt het nog slechter dan een amerikaans standaard dieet.
Maar een veganistisch dieet kan ook heel gezond zijn: Pond of meer groenten per dag, verschillende typen bonen, volkoren producten, noten, zaden, fruit, etc. Je kunt een veganistisch eetpatroon zo inrichten dat je overal voldoende van binnenkrijgt voor een optimale gezondheid. En ook om goed te presteren in de sportschool. Maar dit is wel een stuk moeilijker dan met dierlijke producten. En bij een laag kcal verbruik (of inname) wordt van alles voldoende binnenkrijgen wel veel lastiger (maar daar kunnen supplementen eventueel een rol spelen).