Jammer dat niet meer gereageerd kan worden in het topic: "Geen effect verzadigd vet op hart-en vaatziekten (1)" van Isdatzo (Robert Hoenselaar) omdat er al lang niet meer in is gepost (zou dit veranderd kunnen worden?). In eerste instantie zou ik er namelijk geen nieuw topic voor starten. Maar omdat ik het toch al geschreven had, bij deze dit topic.
Vergeten wordt ook het HDL verhogende effect van verzadigd vet vergeleken koolhydraten en een positieve verandering van het LDL-profiel.
Ook wordt vergeten dat het vet in cacao voor circa 33% uit stearinezuur bestaat, een vetzuur dat een neutraal effect heeft op het cholesterolprofiel (2).
Het bovenstaande is niet nieuw, maar toch wordt het door het Voedingscentrum vertaald in vreemde adviezen.
1. http://forum.dutchbodybuilding.com/...t-vaatziekten-233636/index21.html#post6898674
2. Steinberg FM, Bearden MM, Keen CL. Cocoa and chocolate flavonoids: implications for cardiovascular health. J Am Diet Assoc. 2003 Feb;103(2):215-23.
Het Voedingscentrum suggereert hiermee dat suiker beter is voor de gezondheid dan verzadigd vet. Zoals Robert al meerdere malen heeft geschreven is daar geen wetenschappelijk bewijs voor (iets waar het Voedingscentrum zich zegt op te baseren).Voedingscentrum zei:Taaitaai en echte ouderwetse pepernoten (die grote hoekige) zijn luchtig, bevatten relatief weinig calorieën en bovendien geen verzadigd vet. Voor schuimpjes geldt hetzelfde. Daarvan snoep je dus relatief verstandig.
Gezond kunnen we van gevulde speculaas, banketstaaf of (chocolade)kruidnoten niet zeggen. Daarin zit relatief veel vet, waarvan een groot deel verzadigd. Chocoladeletters (melk en puur) staan aan kop: elke 100 gram bestaat uit een vijfde verzadigd vet. Chocoladekruidnoten pakken de tweede plaats. Ze bevatten zo’n 15% verzadigd vet per 100 gram. Houd de porties dus klein.
http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/Verstandiger-snoepen-met-Sinterklaas.aspx
Vergeten wordt ook het HDL verhogende effect van verzadigd vet vergeleken koolhydraten en een positieve verandering van het LDL-profiel.
Ook wordt vergeten dat het vet in cacao voor circa 33% uit stearinezuur bestaat, een vetzuur dat een neutraal effect heeft op het cholesterolprofiel (2).
Het bovenstaande is niet nieuw, maar toch wordt het door het Voedingscentrum vertaald in vreemde adviezen.
1. http://forum.dutchbodybuilding.com/...t-vaatziekten-233636/index21.html#post6898674
2. Steinberg FM, Bearden MM, Keen CL. Cocoa and chocolate flavonoids: implications for cardiovascular health. J Am Diet Assoc. 2003 Feb;103(2):215-23.