Fitness Seller

Zout in brood

ja dit lijkt me dus wel.. maar ik weet het niet zeker.

natrium en kalium zijn beiden oplosbaar in water.
dus zou je kunnen stellen dat als je veel water drinkt en goed sport, je deze stoffen ook weer uitscheidt, als urine of zweet.

iemand die hier een artikel over weet?
 
Ik vreet 8 boterhammen per dag, en kom wel boven zoutgemiddelde.
Had laatst een te hoge bloeddruk, maar volgend jaar terugkomen. Dus ik mijd zoveel mogelijk zout over avondeten etc!
 
als je zoveel brood eet heb je zoiezo te veel zout binnen maar dat zweet je er zo weer uit .
 
oh please..

er zijn wel meer stoffen die zout smaken en in je lichaam zitten hoor..
kan jij aanduiden dat dit daadwerkelijk het kalium en Natrium is waar vrijwel iedereen teveel van inneemt?

we horen het graag
 
Zout beperken voor de gezondheid is eigenlijk ook een beetje overrated.

Martijn Katan (Voedingswetenschapper Wageningen Universiteit) schrijft in zijn boek 'Wat is nu gezond' ongeveer het volgende:

een gemiddelde nederlander die zijn zoutconsumptie terugbrengt van 9 gram tot 6 gram per dag (aanbevolen door de gezondheidsraad), verlaagt de kans om voor zijn 70e aan een hartinfarct of beroerte te overlijden van 15% tot 14%.

Bij mensen die aan hoge bloeddruk lijden is dat effect wel iets groter.
 
  • Topic Starter Topic Starter
  • #47
Nouja, 15 tot 14% is toch niet weinig hoor. Maar dan nog, dood ga je toch.

Maar kan iemand zich uitlaten over de verwerking van natrium en kalium. het kan toch niet zijn dat elk mens maar 6 gram per dag kan verwerken, dit moet toch ergens mee samen hangen.

Natrium heeft in het lichaam een aantal functies, zo regelt het de water- en zouthuishouding. De verhouding tussen de hoeveelheid water en de hoeveelheid zout in het lichaam wordt geregeld door de nieren. Daarnaast regelt natrium de zuurgraad van de weefselvloeistof. Ook zorgt natrium voor het doorgeven van zenuwprikkels en het samentrekken van de spieren. Een andere functie van natrium, in samenwerking met kalium, is het regelen van de bloeddruk.
De Wageningen Universiteit heeft onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat er per jaar rond de 5000 mensen overlijden door een teveel aan zout. Wanneer er teveel zout wordt gebruikt wordt dit via de urine en via het transpiratievocht uit het lichaam weggevoerd. Een te hoge inname van zout is slecht voor de nieren en vergroot zowel de kans op een hoge bloeddruk als ook het risico op hart- en vaatziekten.
Dit diarree verhaal mag eigenlijk ook niet ontbreken!
Met de voeding krijgt een Nederlander gemiddeld meer dan 9000 mg zout per dag binnen, terwijl het lichaam maar 1000 à 2000 mg nodig heeft. De kans om onder normale omstandigheden een tekort aan zout te hebben is erg klein. Bij ernstige diarree kan een tekort aan natrium in het lichaam ontstaan, waardoor de kans op uitdroging ontstaat. Om dit tekort aan te vullen is extra drinken én meer zout gebruiken noodzakelijk. Ook kan er een speciale zoutoplossing (ORS = Oral Rehydration Salt) gebruikt worden om de hoeveelheid vocht weer op peil te brengen. Ook is het van belang om bij warm weer voldoende te eten en drinken, omdat dan zowel zout als vocht door transpiratie het lichaam verlaten. Het is verstandig om dan niet alleen water te drinken, maar ook (karne)melk of bouillon.
Sorry voor de lapjes tekst! Het is dus afhankelijk van de hoeveelheid vocht verlies, als je kan stellen dat je veel vocht verliest dan mag je meer natrium consumeren.
 
Laatst bewerkt:
Nouja, 15 tot 14% is toch niet weinig hoor. Maar dan nog, dood ga je toch.

Maar kan iemand zich uitlaten over de verwerking van natrium en kalium. het kan toch niet zijn dat elk mens maar 6 gram per dag kan verwerken, dit moet toch ergens mee samen hangen.

Dit diarree verhaal mag eigenlijk ook niet ontbreken!
Sorry voor de lapjes tekst! Het is dus afhankelijk van de hoeveelheid vocht verlies, als je kan stellen dat je veel vocht verliest dan mag je meer natrium consumeren.

doe dan tenminste even een bronvermelding.
 
mooi werk man! weer wat geleerd:o
 
Terug
Naar boven