- Lid geworden
- 2 mei 2006
- Berichten
- 2.128
- Waardering
- 119
- Lengte
- 1m99
- Massa
- 122kg
Die punten die je noemt kloppen ook, Kris.
Onze fabrieksvoeding draagt zeker niet positief bij aan de levensverwachting. Daarom is het ook volkomen idioot om te beweren dat verzadigde vetten geen kwaad kunnen, zoals een aantal personen ons hier proberen wijs te maken - tegen de meningen van zowat alle gezondheidsauthoriteiten en experts in.
Het is idd ook bekend uit onderzoek dat als dieren minder voedsel krijgen, ze stukken langer leven. Wel hebben ze dan constant een hongergevoel. Of het prettig is zo oud te worden? Lijkt me niet. Bovendien is nog nie strikt genomen bewezen dat dit bij mensen ook werkt.
De glycemische index/load laag houden, heeft raakvlakken hiermee, en is veel doenbaarder.
Veel fabrieksvoeding is tegenwoordig voorzien van onverzadigd plantaardige olie. Het was niet mijn bedoeling een verband te leggen tussen fabrieksvoeding en het gebruik van verzadigd vet. Het verzadigd vet dat in fabrieksvoeding zit, is vaak ook nog geraffineerd en gehard plantaardig vet en daarom in mijn ogen ook weer niet representatief voor verzadigd vet in echte voeding (bijvoorbeeld volvette zuivelproducten).
De reden dat ik fabrieksvoeding aanhaal is dat er mee wil zeggen dat het misschien allemaal niet zo zinvol is om voeding te analyseren op componenten. De mens is beter af met het consumeren van volwaardige voeding: fruit, groenten, vlees, eieren, volle granen etc. Als je back to basics gaat is het hele debat over vetten en koolhydraten waarschijnlijk in grote lijnen onnodig.
Toen ik sprak over schaarste doelde ik niet op caloric restriction. Het is inderdaad bekend dat beperking van de calorieinname levensverlengend werkt bij dieren.
Ik schreef gebrek aan schaarste. Dat vond ik een beter woordkeus dan overvloed. Een gebrek aan schaarste / overvloed leidt mijns inziens tot gezondere mensen met een hogere levensverwachting doordat kinderen en zwangeren dan geen tekorten oplopen. Dit is essentieel voor een goede ontwikkeling van de kinderen tot gezonde volwassenen.
Ik denk dat 'overvloed' een betere levensverwachting schept dan als er over de hele linie schaarste zou zijn. Dus schaarste voor volwassenen maar ook voor kinderen en het ongeboren kind. Samenvattend: de afwezigheid van schaarste in variëteit van voedsel en hoeveelheid van voedsel in de laatste eeuw heeft m.i. bijgedragen aan de gezondheid van mensen.
Kris