XXL Nutrition

Havermout

Bezoekers in dit topic

Wat is havermout?
De oorsprong van haver is niet bekend, maar het wordt verbouwd in Noord- en West-Europa, de voormalige Sovjet-Unie, Amerika, Australië, Canada, Schotland en China. Haver is een graansoort en havermout wordt gemaakt door de hele haverkorrels met stoom te verhitten en ze vervolgens plat te walsen. Eerst wordt de ruwe haver ontdaan van stof, zand, steentjes en andere verontreinigingen. Daarna gaan de haverkorrels naar de pelmachines. Daar wordt de schil van de haverkorrels verwijderd. Na het pellen volgt het eesten: de verwerking tot havermout. Eesten is een conserveringsmethode waarbij de twee stoffen die ervoor kunnen zorgen dat de havermout ranzig of bitter wordt, door verhitting met hete lucht uitgeschakeld worden. Na het eesten komen de gepelde havervlokken (kernen) in de gruttensnijder en hier worden de kernen in stukjes geknipt. Dan volgt het sorteren en reinigen en daarna worden de havergrutten gestoomd. De laatste stap is het walsen, waarbij de haverkernen geplet worden tot vlokken. Als de haverkernen niet in stukjes worden geknipt, maar direct worden gewalst, ontstaat een grovere havermout met een langere kooktijd.

Voedingstoffen in havermout
  • Eiwitten
Eiwitten zijn de bouwstenen voor ons lichaam en zijn dus onmisbaar voor de groei en instandhouding van het lichaam.

  • Vetten
In havermout zitten vooral onverzadigde vetzuren, gezonde vetten dus. Vetten zijn de energieleveranciers.

  • Koolhydraten
Veel van de koolhydraten in havermout zijn zogenaamde complexe koolhydraten die langzaam verteren. Koolhydraten zijn gezonde energieleveranciers en kunnen helpen bij het verminderen van de vetconsumptie.

  • Voedingsvezels
Een groot deel van de voedingsvezels in havermout zijn onoplosbare voedingsvezels, deze zijn goed voor de spijsvertering. Verder zitten er oplosbare voedingsvezels in, welke helpen het gehalte aan schadelijke cholesterol te verminderen.

Functie van voedingsvezels
In havermout zitten voedingsvezels, zowel in water oplosbare als onoplosbare voedingsvezels. Beide soorten zijn nodig voor de spijsvertering. Ze activeren de darmen en bevorderen de stoelgang. Doordat oplosbare voedingsvezels oplosbaar zijn in water vormen ze een soort gel die de spijsvertering vertraagt. Daardoor houdt u langer een verzadigd gevoel.

Bovendien helpt deze soort voedingsvezel het cholesterolgehalte te verlagen door als een sponsje het cholesterol op te zuigen. Omdat je oplosbare voedingsvezels vrijwel niet terug vindt in andere granen, is havermout het aangewezen product om te eten. Overigens is niet alle cholesterol slecht. Er is cholesterol die de opeenhoping van vetafzettingen in de slagaderen bevordert (LDL) en cholesterol die beschermend werkt (HDL). Het grote voordeel van havermout is dat het tegelijkertijd de hoeveelheid LDL-cholesterol vermindert en het gehalte HDL-cholesterol in stand houdt. In combinatie met gevarieerde voeding die weinig vet bevat, draagt havermout dus bij aan een lager cholesterolgehalte.

Eén portie Quaker H-O Havermout bevat 83% van de 3 gram oplosbare voedingsvezels die dagelijks benodigd is om het cholesterolgehalte te verlagen.

De Haverkorrel
Grnkrrl.png


De zemel, endosperm en kiem worden samen ook wel kern genoemd.

Referenties
  • [Link niet meer beschikbaar]
 
Back
Naar boven