MuscleMeat

Sticky Tweede Kamer/ NL Politiek

Bezoekers in dit topic

Ja gelezen. Even gedacht om het ook te posten. Er vallen wel wat woorden waar ik het geloof ik mee eens ben. Of ik de voorkeur deel voor een zorgfonds, dat weet ik nog zo net niet.
Die keuze kan ik ook niet overzien.

Het drama in de ggz, met name de jeugdzorg, geeft wel aan dat de 'marktwerking' en 'prikkels' het huidige systeem doen falen. Snelle behandeltrajecten van het aanpakken van symptomen zijn goed geld verdienen en de langdurige en zwaardere zorg is niet rendabel.
 
"Minder sociale cohesie. Minder sociale contacten. Minder zekerheid. Meer geweld. Op individueel en collectief niveau groeit het lichamelijk en mentaal lijden."

Dit blijkt volgens mij uit veel cijfers. Zorgelijk. Wat daar de redenen van zijn heb ik niet op een rijtje. We leven wel steeds meer in een op onszelf gerichte samenleving, terwijl we tegelijkertijd in een periode leven dat contact met andere mensen over heel de wereld nog nooit zo makkelijk leek. Nederland is sowieso wel aardig bedreven in het navelstaren.

Het drama in de ggz, met name de jeugdzorg, geeft wel aan dat de 'marktwerking' en 'prikkels' het huidige systeem doen falen.
De jeugdzorg naar de gemeente was een niet bijster tactisch gebeuren.

Wat ik mij wel afvraag bij alle psychische zorgen, hoe komt die groei. Zijn er ook niet veel mensen die mede als gevolg van verveling of het constant korte termijn beloningssysteem opjagen zichzelf ongelukkig/ontevreden voelen? Rol van social media heeft ook zijn invloed.
 
Die keuze kan ik ook niet overzien.
Uit de Consumentenbond, wel wat ouder 2015/2016.

Wat is het Nationaal ZorgFonds?​

Het Nationaal ZorgFonds is een initiatief van de SP (Socialistische Partij). De belangrijkste speerpunten zijn afschaffing van het eigen risico, een ruimere basisverzekering en het vervangen van zorgverzekeraars door 1 organisatie. Volgens de initiatiefnemers zou het zorgstelsel op deze manier toegankelijker worden.

Standpunt Consumentenbond​

De Consumentenbond krijgt met regelmaat vragen over de plannen van het Nationaal ZorgFonds, bijvoorbeeld via @Consumentenbond op Twitter. We luisteren naar deze berichten en volgen ook de discussie op onze community op de voet.

De achterban van de Consumentenbond lijkt erg verdeeld over dit onderwerp. Die discussie gaat niet alleen over feiten, maar ook over de ideologische insteek.

De Consumentenbond kan zich niet namens een grote meerderheid van de achterban eenduidig uitspreken voor of tegen de voorstellen. De keuze voor een bepaald zorgstelsel zien wij als een politieke keus. In elk stelsel werken wij aan concrete verbeteringen voor de consument.

Belangrijkste punten Nationaal Zorgfonds​

Hieronder gaan we in op de belangrijkste aspecten uit de plannen van het Nationaal ZorgFonds.

Kosten van de zorg​

Er zijn argumenten tegen de berekingen vanuit het Nationaal Zorgfonds over de kosten van het huidige zorgstelsel. Ook 1 zorgfonds heeft bureacratische kosten: de zorg en en afspraken over tarieven, kwaliteit, doelmatigheid enzovoort moeten toch gemaakt worden. Al te strakke regelgeving vanuit de overheid kan innovatie en ontwikkeling bemoeilijken, waardoor de zorg achterblijft.

Terug naar de ziekenfondstijdstijd (nu veel opgevoerd als 'toen was het allemaal beter') is te kort door de bocht. Ook toen liepen de kosten sterk op, moesten er budgetten afgesproken worden en kenden we soms lange wachtlijsten in de zorg.

De Nederlandse zorgkosten zijn relatief hoog door de langdurige zorg. Door dure nieuwe behandelmethoden met geavanceerde apparatuur en dure nieuwe geneesmiddelen, stegen de afgelopen jaren de zorgkosten in de zorg gericht op behandeling.

Maar ook kennen we nog steeds veel verspilling. Onlangs publiceerden de medisch specialisten een lange lijst van nutteloze behandelingen, die zij nog steeds veelvuldig uitvoeren. Daar is dus nog veel winst te boeken. Het blijft de vraag of dat in het huidige systeem beter of juist slechter lukt dan in een Nationaal ZorgFonds.

Toegankelijkheid van de zorg​

De verdeling van premies, eigen betalingen en solidariteit zijn een politieke keus. Het blijft een lastige afweging in hoeverre mensen bereid zijn om bij te dragen aan de kosten van een ander. Jong voor oud en andersom, gezond voor (chronisch) ziek of andersom. Discussies daarover zijn en waren er in alle stelsels.

Ook geldt in alle stelsels: je kunt het geld maar 1 keer uitgeven, en zult daarbij keuzes moeten maken. Het huidige verplichte eigen risico afschaffen bijvoorbeeld, betekent dat de miljarden die dit oplevert via premies, belastingen of andere wegen terugverdiend of bespaard moeten worden. De zorg zelf wordt er immers niet goedkoper op. En de gevolgen zullen per persoon verschillen: de een gaat er op vooruit, de ander op achteruit. Ook dat is vooral een politieke keuze.

Kwaliteit van de zorg​

In het huidige stelsel wordt de kwaliteit van de zorg op diverse manieren vormgegeven. Allereerst bewaakt de Inspectie voor de Gezondheidszorg als toezichthouder de veiligheid van de zorg. Daarnaast moeten zorgverzekeraars en zorgaanbieders nadere afspraken maken over de kwaliteit van de zorg die zij leveren. Over die kwaliteit is nog veel te weinig bekend. Indicatoren over de kwaliteit en ervaringen van consumenten direct na de behandeling en later, ontbreken nog.

Toch maken zorgverzekeraars hier afspraken over met zorgverleners. Hoe zij dit doen beschrijven zij jaarlijks in april op hun website. Maar hoe zij die afspraken uiteindelijk invullen en naleven, blijft voor de klant duister.

Kwaliteit, en gebrek aan inzicht daarover, blijven zwakke punten, zowel in het huidige zorgstelsel als in een mogelijk ander zorgstelsel. Terwijl aanbieders en verzekeraars juist daaraan veel hogere prioriteit zouden moeten geven.

Geen winsten meer voor verzekeraars en geen geld naar marketing​

De Consumentenbond strijdt al enkele jaren tegen het oppotten van te veel betaalde zorgpremies. Die moeten gewoon terug naar de verzekerde, in de vorm van premieverlagingen (of minder premieverhogingen). Verzekeraars geven deze reserves al terug aan verzekerden, maar nog steeds ligt er onnodig veel geld op de plank.

Goedkopere medicijnen door centrale inkoop​

Aan het medicijndossier zitten veel kanten. Zorgverzekeraars hebben hier in het verleden met hun preferentiebeleid veel bespaard. Maar daar zaten voor (individuele) consumenten ook nadelen aan, zoals het verplicht wisselen van medicijnen.

De overheid koopt ook nu sommige geneesmiddelen centraal in. Juist om te zorgen dat de prijzen van die medicijnen niet te hoog oplopen. Hieraan werkt men ook binnen Europa al samen. Nieuwe medicijnen worden steeds vaker specifiek voor bepaalde patiënten of patiëntengroepen ontwikkeld. Maar dat maakt het geneesmiddel wel duur en de omzet per geneesmiddel kleiner. We hebben voor de toekomst een oplossing nodig om deze geneesmiddelen betaalbaar te houden.

Minder contracten​

Het huidige stelsel kent nog te veel polissen die onderling niet verschillen, maar dat wel suggereren. Hierdoor ontstaat er de schijn van keuzemogelijkheden, die er in werkelijkheid niet zijn. Daarom voert de Consumentenbond al enige tijd actie tegen deze 'Polisjungle'.

Weet niet of je lid bent maar staan best wel aardige zaken op.
 

Bijlagen

  • 12_zorgstelsel_problemen.pdf
    41,9 KB · Weergaven: 22
20:20 NPO1: Scheefgroei in de polder

Naast Maarten van Rossem (dank Derksen) vind ik ook de podcast van Wierd Duk (dank Gremlin, zij het indirect) enorm de moeite.
 
Luister je dr kelder en co toevallig ook?
Hoogstens fragmenten als ik interessante gasten zie als Ewald Engelen of Andreas Kinnenging, de moeite?


EDIT: Of als het een onderwerp is waar Derksen me nu mee prikkelt.
 
Hoogstens fragmenten als ik interessante gasten zie als Ewald Engelen of Andreas Kinnenging, de moeite?


EDIT: Of als het een onderwerp is waar Derksen me nu mee prikkelt.
Volgens mij ook gezien bij zomergasten, toen ik het nog regelmatig kon uitzitten. Kijkt met een heel andere bril naar "het maakbare land".
 
Luister je dr kelder en co toevallig ook?

Ach lieverds toch, dank voor deze verwennerij!

Als ik daar ook nog titels zie als:
De kruisiging van een politicus en het plezier van het lijdensverhaal (met Voermans en een reliwetenschapper); of,
Onzekere statistiek & andere rechtvaardigheid,

dan wordt het mij al bijna te nat in het broekje!

En dan meen ik mij ook nog te herinneren dat Ewald Engelen daar laatst ook heeft mogen vertellen over zijn boekje.
 
Duitsland krijgt misschien deze nieuwe moderator, een soort LM-light.

Wordt deze 40-jarige 'groene' politica Duitslands nieuwe bondskanselier? - https://nos.nl/l/2377362
 
  • Wow
Waarderingen: LM
Duitsland wordt een failed state.
Wij zijn eigenlijk ook maar een onafhankelijke deelstaat, dus dat is geen prettig vooruitzicht.

EDIT CORRECTIE: ik haal er twee door elkaar!

Volgens Wierd Duk is juist onderstaande mevrouw de betere kandidaat en heeft ze uitspraken gedaan die meer richting de Deense Sociaal-Democraten gaan, dan richting het omarmen van de CRT-gekte.

Ze is nog half 'afkomst elders' (Iraanse) ook, al telt dat nooit mee als je niet helemaal woke doet.

 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Pren
Wij zijn eigenlijk ook maar een onafhankelijke deelstaat, dus dat is geen prettig vooruitzicht.

EDIT CORRECTIE: ik haal er twee door elkaar!

Volgens Wierd Duk is juist onderstaande mevrouw de betere kandidaat en heeft ze uitspraken gedaan die meer richting de Deense Sociaal-Democraten gaan, dan richting het omarmen van de CRT-gekte.

Ze is nog half 'afkomst elders' (Iraanse) ook, al telt dat nooit mee als je niet helemaal woke doet.

Wat bedoel je met CRT-gekte?
 
Critical Race Theory (trigger warning, weet waat je aan begint)
Dankjewel. Nee ga ik niet aan beginnen. Mensen met zo'n beperkte kijk op het leven zijn geen haar beter dan de Neo Nazi's aan de andere kant van het spectrum.

Zelfde idee. Ander sausje.
 
Dankjewel. Nee ga ik niet aan beginnen. Mensen met zo'n beperkte kijk op het leven zijn geen haar beter dan de Neo Nazi's aan het andere kant van het spectrum.

Zelfde idee. Ander sausje.
De hoefijzer-theorie gaat ook daar op.

Vroeger of later word je er toch mee geconfronteerd, dit is de heersende religie aan het worden in "progressieve" kringen.
 
De hoefijzer-theorie gaat ook daar op.

Vroeger of later word je er toch mee geconfronteerd, dit is de heersende religie aan het worden in "progressieve" kringen.
Zal wel los lopen. Dat een kleine minderheid in de randstad er gevoelig voor is in combinatie met naïeve progressieve studenten in de steden wil nog niet zeggen dat dit landelijke voet in de aarde krijgt.

95% van de Nederlanders blijft gewoon een nuchter volk die hun schouders ophaalt bij dit soort onzin.
 
Zal wel los lopen. Dat een kleine minderheid in de randstad er gevoelig voor is in combinatie met naïeve progressieve studenten in de steden wil nog niet zeggen dat dit landelijke voet in de aarde krijgt.

95% van de Nederlanders blijft gewoon een nuchter volk die hun schouders ophaalt bij dit soort onzin.
Ik hoop dat je gelijk hebt, maar zie ook: zwarte piet.
 
  • Like
Waarderingen: Pren
Back
Naar boven