MuscleMeat

Eieren toch niet zo gezond. (geen choresterol verhaal dit keer)

Bezoekers in dit topic

hardcorebuilder

Monstrous Giant
10 jaar lid
Lid geworden
16 apr 2006
Berichten
11.389
Waardering
358
Ik weet niet of dit al eens gepost is maar ik weet wel dat er 101 topic zijn over eieren. En dat gaat voorname het het cholesterol.

En wat ik opgemerkt is dat sinds het verhaal rond is dat er een 'goede' en slechte' cholesterol bestaat en de eieren (+ eigeel) voor het 'goede' zorgen iedereen masaal aan de eieren gaat.
Maargoed, dat wil niet zeggen dat eieren meteen gezond zijn.

Dit zijn oude artikels uit 2004, en heb niet echt gezocht of dit al eens gepost is hier. maar vond toch wel interessant om te posten.

Eierdooiers verdubbelen kans op kanker

Verleden jaar berichtte Ergogenics over hoge dioxinegehalten die onderzoekers vonden in de dooiers van biologische eitjes. [Onder] Ook uit Japan komen nu berichten dat er iets met eierdooiers niet helemaal pluis is.
Japanse onderzoekers hebben een alarmerend verband gevonden tussen de consumptie van eieren en sterfte, melden de nieuwsbureau's. De cijfers zijn afkomstig van een groep van een kleine tienduizend Japanners, die veertien jaar zijn gevolgd in een grootschalige studie.
De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in cholesterol. Een eierdooier bevat ongeveer zeventig procent van wat je dagelijks aan cholesterol binnen mag krijgen. Hoewel voornamelijk Amerikaanse studies aantonen dat de consumptie van eieren niet zoveel doet met de cholesterolspiegels, blijkt uit onderzoek in laboratoria en ander onderzoek het tegenovergestelde. Met hun analyse wilden de Japanners meer duidelijkheid scheppen.
Volgens de persberichten wijst de Japanse richting in een andere richting dan de Amerikaanse studies. Bij de vrouwen vonden de Japanners dat de cholesterolspiegels stegen naarmate hun consumptie steeg. Bij de mannen was dat verband er niet, maar eerste auteur Yasuyuki Nakamura wijt dat volgens Reuters aan de slordige manier waarop de mannen hun vragenlijsten invulden.
Wie de publicatie van de Japanners erbij pakt ziet echter dat er in Japan iets met die eitjes helemaal mis is.
Hieronder zie je de cijfers voor totaal cholesterol (TCH) en age-adjusted totaal cholesterol (aTCH) voor de groepen die de onderzoekers hebben onderscheiden: meer dan twee eieren per dag, een ei per dag, een half ei per dag, maximaal twee eitjes per week of nauwelijks eieren. Naar die laatste categorie moet je maar niet al te veel kijken. Er zouden wel eens veel mensen in kunnen zitten die om gezondheidsredenen een bijzonder dieet volgden. SBP = systolische bloeddruk; DBP = diastolische bloeddruk. [Tabel]
Meer eitjes, meer cholesterol. Een beetje meer cholesterol. Goed, het effect is significant, maar je vraagt je af: waar maken de Japanners zich druk om?
Nou - hierom: [Nog Een Tabel]
Op de tabel zie je de kansen op dood door kanker, beroerte en hartaanval bij de vrouwen. De groep die elke dag een ei eet krijgt per definitie een kans van 1. Let vooral op de groep die dagelijks twee eitjes of meer eet.
De onderzoekers zijn er vrij zeker van dat hun gegevens kloppen. De Japanse statistieken zijn accuraat wat de doodsoorzaken betreft en de onderzoekers hebben de meest voor hand liggende alternatieve verklaringen gecheckt. [Fragment]
Het merkwaardige is dat de impact van de eitjes op het cholesterol betrekkelijk klein is, terwijl de kans op kanker en verschillende andere doodsoorzaken fors stijgt. Dat suggereert dat er meer in het spel is dan cholesterol.
1. Yasayuki Nakamura, Tomonori Okamura, Shinji Tamaki, Takashi Kadowaki, Takehito Hayakawa, Yoshikuni Kita, Akira Okayama, Hirotsugu Ueshima. Egg consumption, serum cholesterol, and cause-specific and all-cause mortality: the National Integrated Project for Prospective Observation of Non-communicable Disease and Its Trends in the Aged, 1980 (NIPPON DATA80). Am J Clin Nutr 2004;80-85-63. [PubMed]
2. Amy Norton. An Egg a Day May Be Too Much for Some Women. Reuters, 27-7-2004.

Dioxine uit eieren verlaagt testosteronspiegel

Hoe meer eieren je eet, des te lager is je testosteronspiegel. De vetten in eierdooiers bevatten dioxines en PCB’s die de aanmaak van testosteron verminderen. Ook de hoeveelheid zaadvloeistof loopt, naarmate je consumptie van eierdooiers hoger is, verder terug.
Dat ontdekten onderzoekers uit het Belgische Gent, die honderd mannen uit de regio Antwerpen onderzochten. De mannen waren tussen de twintig en veertig jaar oud. De onderzoekers wilden weten of er een verband was tussen de hoeveelheid dioxine-achtige stoffen in het bloed van de mannen, hun testosteron en vooral de kwaliteit van hun sperma.
Sinds de jaren negentig vermindert de uitstoot van dioxine-achtige stoffen, maar toch blijft de blootstelling hoog. De dioxine-crises, zoals de ramp van 1999, dragen daar hun steentje aan bij. Omdat dioxine-achtige stoffen moeilijk afbreken, hopen ze zich op in het lichaam. Dat bleek ook uit het Gentse onderzoek. Naarmate de mannen ouder waren, hadden ze meer dioxine-achtige stoffen in hun bloed. Hoe ouder de mannen waren, hoe lager was bovendien hun testosteron.
Met statistiek plukten de Gentenaren het effect van leeftijd en dioxine-achtige stoffen uit elkaar. Toen werd duidelijk dat die stoffen het totale testosteron en het vrije testosteron verlaagden. Op de kwaliteit en de hoeveelheid van de zaadcellen waren de dioxines en PCB’s niet van invloed, wel op de hoeveelheid zaadvocht.




Toen de onderzoekers de mannen ondervroegen over hun eetgewoonten, ontdekten ze een verband tussen de consumptie van twee voedingsmiddelen waarin dioxine-achtige stoffen zitten: eieren en vis. Vooral eieren en gerechten waarin hele eieren waren verwerkt waren een factor.




Hoe sterk het directe verband is tussen de consumptie van eieren en vis enerzijds en testosteron anderzijds hebben de Belgen niet onderzocht.

Dit onderzoek, aldus het stuk, zegt vooral iets over Belgie. “The Belgian population has historically been exposed to higher levels of dioxins and PCBs than many other Western populations”, schrijven de Gentenaren. “The surprising significant role of egg consumption suggests a possible relationship with the January 1999 Belgian PCB and dioxin incident.”
Let op dat woordje ‘incident’. Overheden willen niet meer dat onderzoekers het woordje ‘crisis’ of ‘ramp’ gebruiken. Daardoor worden sukkels zoals wij alleen maar onnodig verontrust. Want vadertje Staat zorgt goed voor ons. Toch?
Hoe de dioxine-achtige stoffen de androgeenspiegel verlagen hebben de Belgen niet onderzocht. Uit de literatuur halen ze wel een paar dierstudies aan, waaruit blijkt dat de schadelijke componenten de receptoren van het stuurhormoon LH saboteren. Dat doen de stoffen ook met een enzym dat nodig is voor de omzetting van cholesterol in testosteron.
Overigens was bij de onderzochte mannen de hoeveelheid zaadcellen lager dan elders in Europa. Met dioxines en PCB’s heeft dat echter niets te maken. Er speelt nog een ander probleem, vrezen de Gentenaren. En dat zou wel eens een serieus probleem kunnen zijn.
“Further research should elucidate whether similar values are found in a sample from the general population, and thus if men in Flanders are among those with the lowest sperm quality in Europe.”
Dhooge W, van Larebeke N, Koppen G, Nelen V, Schoeters G, Vlietinck R, Kaufman JM, Comhaire F. Serum Dioxin-like Activity Is Associated with Reproductive Parameters in Young Men from the General Flemish Population. Environ Health Perspect. 2006 Nov;114(11):1670-6. [PubMed]

Eitje per dag verhoogt je kans op een hartinfarct met twee procent (Am J Clin Nutr. 2001 May;73(5):885-91.) Als je sommige populaire wetenschappelijke stukjes mag geloven kun je zoveel cholesterol eten als je wilt. Krachtsporters hebben die publicaties aangegrepen als excuus om de dooiers uit gekookte eitjes niet meer weg te knikkeren, maar met het eiwit te verorberen. Niet slim, blijkt uit een al wat oudere Wageningse meta-analyse. Een eitje per dag verhoogt je kans op een hartinfarct met 2,1 procent. Twee eitjes per dag verhogen je kans met 4,2 procent. Enzovoorts.
De Wageningers gooiden de gegevens uit twee dozijn studies bijelkaar. In die studies hadden onderzoekers proefpersonen eieren gevoerd en vervolgens gekeken wat de ei-consumptie deed met de concentratie cholesterol in het lichaam. Een heel ei, dus inclusief de dooier, bevat tweehonderd milligram cholesterol.
Voedingscholesterol verhoogt 'het goede cholesterol' HDL in het lichaam, bleek uit de analyse. Da's positief. In epidemiologische studies beschermt HDL tegen hartinfarcten.


Maar 'het slechte cholesterol' LDL steeg sterker toen de proefpersonen meer eierdooiers aten. En da's niet goed. Hoe hoger je LDL, des te groter is je kans op een hartinfarct.
Hieronder zie je hoe de verhouding tussen totaal cholesterol en HDL stijgt. Als die verhouding nou zou dalen, dan was er helemaal niks mis met een paar eitjes per dag. Maar dat doet hij niet. De verhouding stijgt.


Het bovenste lijntje in de grafiek is gebaseerd op de gegevens uit de studies die de Wageningers goedkeurden. Er waren ook een stel studies waarover de Wageningers hun vragen hadden. Op basis van de gegevens uit die studies maakten de onderzoekers de onderste curve in de grafiek.
In beide gevallen is de strekking duidelijk: eet je meer cholesterol uit eitjes, dan verslechtert je cholesterolspiegel.
"Consuming one additional egg daily will increase the ratio of total to HDL-cholesterol concentrations by 0.040 units", schrijven de onderzoekers, "which would imply an increase in the risk of myocardial infarction of 2.1 per cent. Therefore, the advice to limit the consumption of eggs and other foods rich in dietary cholesterol may still be important in the prevention of coronary heart disease."

Eitje per dag verhoogt sterftekans (Am J Clin Nutr 2008;87:964–9.) Eet je elke dag een ei? Hoewel eierdooiers de belangrijkste bron van cholesterol in ons dieet zijn, verhoogt een redelijk hoge consumptie van eieren de kans op een beroerte of een hartaanval niet. Dat zeggen epidemiologen van Harvard in de American Journal of Clinical Nutrition. Toch betekent dat niet dat je naar hartelust eieren kunt eten. Eierconsumptie verhoogt de kans op sterfte volgens de Amerikanen wel.
De epidemiologische literatuur is niet erg duidelijk over de relatie tussen eieren en hart- en vaatziekten. Hoewel er volgens studies een duidelijk - maar zwak - verband is tussen voedingscholesterol is en hart- en vaatziekten, vinden de meeste epidemiologische onderzoeken geen verband tussen eieren en hartaanvallen. Als studies een verband vinden, dan is dat bescheiden.
Daarom analyseerden de onderzoekers de gegevens van meer dan twintigduizend artsen, die tussen 1981 en 2001 hadden meegedaan aan de eerste Physicians' Health Study. Ze analyseerden het verband tussen de inname van eieren enerzijds, en anderzijds het optreden van hartaanvallen, beroertes en sterfte.
Een verband tussen hartaanvallen en beroertes vonden de onderzoekers niet. Maar een verband tussen de inname van eieren en sterfte, dat vonden de Harvardianen wel.


De meest forse eierenconsumenten in de onderzochte groep consumeerden iets meer dan een eitje per dag. Dat hoogt de sterftekans met een kwart. Dat is niet veel. Voor sommige groepen zouden eieren echter wel eens een serieuzer factor kunnen zijn.
Krachtporters zijn zo'n groep. Sommige krachtsporters consumeren aanmerkelijk meer eieren dan de meest enthousiaste eierconsumenten in deze studie.
Bovendien zijn er wellicht groepen die extra gevoelig zijn voor eieren. Bij diabeten, ontdekten de Harvardianen bijvoorbeeld, is de verhoging van de sterfte door eierconsumptie een factor twee groter dan normaal.


De grote kracht van deze studie is dat hij groot is. Hij laat zien dat eieren weliswaar niet gevaarlijk voor hart- en bloedvaten zijn, maar dat een forse inname van eieren desondanks een gezondheidsrisico met zich meebrengt. Onszelf bekruipt sinds jaar en dag het vermoeden dat er iets in onze manier van produceren - en ons milieu - niet helemaal in de haak is - en dat we via eieren stoffen binnenkrijgen die niet in onze voeding thuishoren.

bron: ergo
 
Laatst bewerkt:
Ik eet er zoiezo niet veel :)
 
Als we al dit soort artikelen moeten geloven, zouden we allemaal al drie keer overleden moeten zijn. In bovenstaand artikel staat `iets meer dan een eitje per dag verhoogt de sterftekans met een kwart, dat is niet veel`. Wtf? Dan zou een op de vier hier dood om moeten vallen of begrijp ik het nou verkeerd? Vind het vrij vaag allemaal.
 
ja je hebt het verkeerd.

artikel met zinnen als "En da's niet goed." kan je moeilijk serieus nemen.
 
Laatst bewerkt:
lol dan zou ik nu dood mogen zijn met met elke ochtend 8 eitjes(zonder eigeel)
 
teveel is nooit goed. maar dat is met alles zo.
 
lol dan zou ik nu dood mogen zijn met met elke ochtend 8 eitjes(zonder eigeel)

ja maar ik doel eigenlijk op hele eieren (dus met eigeel en al)
Alleen eieren kopen voor alleen het eiwit vind ik weggegooid geld en er zit haast niks in alleen ei-wit kwa mineralen en vitamines.

10 gram proteine poeder bevat nog meer dan 2 ei-geel. en is nog goedkoper ook.
 
Maar 'het slechte cholesterol' LDL steeg sterker toen de proefpersonen meer eierdooiers aten. En da's niet goed. Hoe hoger je LDL, des te groter is je kans op een hartinfarct.


Wtf?
 
Laatst bewerkt:
We zijn toch allemaal terminaal?
 
Anderzijds zijn eieren een prima vleesvervanger en goed bulkvoer...

Paar eitjes zullen niet je dood worden, maar je moet het niet overdrijven.
 
Don't believe the hype
 
ag er zijn wel meer dingen "niet goed" voor je
 
hoeveel keer zijn de "voedingsdeskundigen" nu al van gedacht veranderd de laatste 15 jaar?

eikels
 
Over dioxinegehalten gesproken dan zullen we het maar niet over vis gaan hebben dan....

---------- Toegevoegd om 17:18 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 17:16 ----------

Maar 'het slechte cholesterol' LDL steeg sterker toen de proefpersonen meer eierdooiers aten. En da's niet goed. Hoe hoger je LDL, des te groter is je kans op een hartinfarct.


Wtf?

Niet al het LDL is slecht... zijn 2 types van 1 van de 2 is erg klein en kan problemen veroorzaken.
 
Fock die shit!
 
ik heb 1,5 liter pakken ei-eiwt.. drink ik op met ananassap:D
300ml ei en 200ml sap, heerlijk:D
 
Over dioxinegehalten gesproken dan zullen we het maar niet over vis gaan hebben dan....

---------- Toegevoegd om 17:18 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 17:16 ----------



Niet al het LDL is slecht... zijn 2 types van 1 van de 2 is erg klein en kan problemen veroorzaken.

ligt beetje aan wat voor vis je dan bedoelt.
gekweekte vis zoals paling , is de dioxine veel hoger dan gevangen vis in open zee.
(Ben hier athans niet helemaal zeker van, ben zelf meer een vlees dan vis eter)
 
Laatst bewerkt:
"een eitje per dag vehoogt kans op hartinfarct met 2%"

ok theoretisch gezien zou ik door eten van een eitje na ongeveer 50 dagen wel een hartinfarct krijgen.
 
"een eitje per dag vehoogt kans op hartinfarct met 2%"

ok theoretisch gezien zou ik door eten van een eitje na ongeveer 50 dagen wel een hartinfarct krijgen.

Nee als je voor de periode, die hun gebruikt hebben voor hun conclusie, 50 eieren per dag eet heb je een kans op een hartaanval tot 100% verhoogt wanneer je die dan krijgt kunnen ze je niet vertellen.
 
Back
Naar boven