AndroidHealthClinic

Sticky Post je maaltijden (met pics!)

20230314_160920.jpg

Lunch - couscous salade met 200 gram kippendij shoarma.

20230314_194107.jpg

Diner - Pokébowl

Die kippendij shoarma van de Jumbo is trouwens goeie goeie.
Bijna alles is lekker met sriracha.
 
Heb je een rijstkoker?
Weet je hoe je sushirijst moet koken?
 
Heb helaas geen rijstkoker! Maar gewoon de ingredienten zou al chill zijn, wil ff weten wat je er precies in doet. Kan ik hem namaken en op mijn feed posten 😁👌
Je hebt geen rijstkoker nodig per se, ik doe ook zonder. Maar een vlamverdeler (zo'n plaatje) is dan wel een aanrader om aangebrande/aangekoekte rijst te voorkomen.

Het gerecht valt en staat, net zoals sushi, met de rijst. Kan je eenmaal goed sushi rijst maken dan gaat er een wereld voor je open :).
 
Hoeveel ml water bij 100gr COR?
Pap structuur, dus geen natte toellie
 
@ryan r

Zoals ik zei is het maken van sushirijst het allerbelangrijkste. Veel mensen fucken dit op. En dan smaakt je sushi, je handroll of je pokébowl niet bueno.

Wat je nodig hebt voor de rijst:

20230315_165326.jpg

Van boven naar beneden. Sesamzaad, furikake (umami smaakmaker), mirin-fu, sushirijst, rijst azijn en kewpie roasted sesame seed dressing. Die laatste is t allerbelangrijkst.

20230315_165605.jpg

Een vlamverdeler en een pan met dikke bodem en een deksel.
En je hebt (poeder)suiker en zout nodig.

Je moet rijst wassen, rijst koken, en je rijstmarinade maken.

Rijstmarinade
Voor de marinade gebruik ik afmetingen die op de fles azijn staan:
20230315_165338.jpg

Aangezien je van 450 gram rijst 8 sushirolls kan maken, heb je voor zeg 3 pokébowls 225 gram rijst nodig.

In een steelpan voeg je dus 30 gram sushi azijn, 37,50 gram suiker en 1,5 gram zout toe. Op de verpakkiny staat 5 gram zout, dat is teveel en dan wordt alles smerig.

Zet het mengsel op het vuur, verhit, roer met garde, los alles op, laat afkoelen en voeg 1 eetlepel mirin-fu toe.

De rijst
Koop goede sushi rijst. De verpakking op mijn foto is nog geen 2 euro voor 1 kilo, bij de albert heijn betaal he ong 4 euro voor 750 gram. Te halen, net als alle andere producten, bij de Amazing Oriental Groothandel.

Weeg 225 gram rijst af, stop dit in een grote kom en spoel de rijst ongeveer 7 a 10 keer met lauwwarm water, totdat het water helder is. Dan zijn de meeste zetmelen weg, anders wordt het te plakkerig.

Voeg de rijst toe (afgegoten in vergiet dus zonder water) aan je pan samen met 1,5 het gewicht in water, dus in dit geval 337,5 gram water.

Breng aan de kook, deksel op de pan, zet op de vlamverdeler op je kleine vuur op de laagste stand. Laat 15 mins staan.
Na 15 mins, 1x voorzichtig omroeren, pan van het vuur, deksel er weer op, weer 15 mins laten staan.

Dan voeg je je marinade toe, meng je alles voorzichtig erdoorheen. Scheppen, niet roeren, want dan sloop je je rijstkorrel.

En dan leg je het op een bord, laat je het ong 10 mins afkoelen.

De pokébowl
Dan pak je de rijst die je nodig hebt, dat stop je in een kom, daar voeg je die sesamdressing toe naar smaak, ff mengen, en dan daarover doe je de sesamzaadjes en furikake. De overige rijst meteen afdekken en in de koelkast (2 dagen houdbaar).

Dit is je pokébowl basis. Nu kan je er alles opdoen dat je maar wilt. avocado's, komkommers, kip, zalm, biefstuk, gehaktballen, wokgroenten, eieren, waar je maar zin in hebt.



Het maken van de rijst is dus best een werkje. Maar als je voor 3 dagen rijst kookt, dan hoef je de volgende dagen alleen je rijst te mengen met de sesamdressing en klaar. Ik maak dus vaak 's aovnds de rijst zodat ik voor ontbijt of lunch een snelle easy pokébowl kan maken.

Cheerios
 
Laatst bewerkt:
Dit recept werkt dus ook voor sushi.

Wat ik vaak doe, ik maak teveel rijst. 'S avonds maak en eet ik sushi, en vand e overgebleven rijst maak ik pokébowls. Wanneer je die sesamdressing toevoegd aan je 'oude' is de rijst meteen weer top.

Weggooien is zonde ;). En pokébowl pre workout ontbijt is top.
 
Oja, als je rijst op het vuur staat.
NIET roeren of de deksel eraf. Gewoon lekker laten staan. ;). Na 15 mins ff opscheppen en dan 15 mins laten rusten met de deksel erop.

De rijst absorbeert dan al het water. Zo wordt ie top. Niet te gaar, niet te rauw, niet te droog, niet te nat, niet te plakkerig.

Als je je sushimarinade hebt toegevoegd aan de warme rijst lijkt het op een warme vloeibare drap. Daarom moet je het ff 10 mins op een bord laten afkoelen EN drogen. Hierna zal de structuur perfect zijn :).


Wat dat betreft is normale rijst koken easy.
Overmaat water met wat zout aan de kook brengen, rijst toevoegen, 8 mins koken, afgieten, terug in de pan 15 mins laten rusten met deksel op pan, klaar.
 
Laatst bewerkt:
Kzou er eigenlijk een sticky/topic van moeten maken. Ik krijg best vaak de vraag hoe je goed sushirijst maakt.
 
Rijstmarinade
Voor de marinade gebruik ik afmetingen die op de fles azijn staan:

Aangezien je van 450 gram rijst 8 sushirolls kan maken, heb je voor zeg 3 pokébowls 225 gram rijst nodig.

In een steelpan voeg je dus 30 gram sushi azijn, 37,50 gram suiker en 1,5 gram zout toe. Op de verpakkiny staat 5 gram zout, dat is teveel en dan wordt alles smerig.

Zet het mengsel op het vuur, verhit, roer met garde, los alles op, laat afkoelen en voeg 1 eetlepel mirin-fu toe.

De rijst
Koop goede sushi rijst. De verpakking op mijn foto is nog geen 2 euro voor 1 kilo, bij de albert heijn betaal he ong 4 euro voor 750 gram. Te halen, net als alle andere producten, bij de Amazing Oriental Groothandel.
Mirin is rijstazijn, dus dubbel (twee verschillende) toevoegen is niet persé nodig :) Aanvullend heeft de Amazing Oriental een hélé fijne, kwalitatief goede Japanse Rijst (Yume Nishiki) die erg fijn is om mee te koken. Die 'sushi rijst' branding(s) van de AH en Xenos zijn vaak niet de meest fijne rijstsoorten om mee te werken. Na het spoelen zo'n 30 min laten staan in water, zodat de rijst het water opneemt is daarnaast een goede voor short grain rijst.
 
ZIo5CEu.jpg

Vandaag maar even 'n afhaal maaltijdje bestellen :)
Kreeg honger van dat Aziatische gedoe hierboven. Had eigenlijk linzen dahl op de planning, morgen maar..
 
Terug
Naar boven