- Lid geworden
- 9 okt 2002
- Berichten
- 404
- Karma
- 0
Originally posted by RichardV
Als mensen geen huis meer kunnen kopen omdat de renteaftrek verdwenen is, loopt de economie ook naar de kloten.
(geen makelaars, geen verhuizers, bouwmarkten gaan naar de kloten, want investeren in je huis is overbodig, aangezien je het toch niet meer kan verkopen, enz, enz)
PVDA![]()
ik heb in mei ook op PVDA gestemd ja...
en wat betreft die afschaffing van de renteaftrek:
Oneigenlijk gebruik inmiddels aangepakt
De regeling is zeer kostbaar. Daarom is het van belang te letten op een juist gebruik ervan. En daar viel nogal wat op aan te merken. Zo zijn er hypotheken die niet behoeven te worden afgelost. Men betaalt dan wel blijvend elk jaar rente. Met elk jaar opnieuw het belastingvoordeel. Dat was nooit de bedoeling. De termijn om de rente af te kunnen trekken is met het Belastingplan van Vermeend en Bos in 2001 beperkt tot 30 jaar.
Een ander vorm van oneigenlijk gebruik was de hypotheekrenteaftrek voor de aanschaf van een tweede huis. Duidelijk is dat de aftrekregeling nooit bedoeld is geweest voor dergelijke luxe. Deze vorm van hypotheekrenteaftrek is eveneens beëindigd met het Belastingplan.
Nog een vorm van oneigenlijk gebruik was de verhoging van de hypotheek voor consumptief gebruik. Stel dat iemand een huis had gekocht voor 100.000 euro met een hypotheek van 80.000 euro. Stel dat het huis inmiddels 200.000 waard is. Het is dan mogelijk een nieuwe hypotheek af te sluiten van, bijvoorbeeld, 150.000 euro. Een bedrag van 80.000 is nodig voor het huis; de rest, 70.000 euro, komt dan vrij voor bijvoorbeeld de aankoop van een auto, een caravan of een boot. Ook deze mogelijkheid, om de rente van zo'n verhoging van de hypotheek van de belasting af te trekken, is met het Belastingplan afgegrendeld.
Met andere woorden: het oneigenlijk gebruik van de hypotheekrenteaftrek is door PvdA-bewindslieden al aangepakt.
Het voordeel is sterk ongelijk verdeeld
Ons land kent een progressief belastingtarief: wie meer inkomen heeft, betaalt meer belasting. Ook naar verhouding: een hoger percentage. Dat impliceert ook dat een aftrekpost meer financieel voordeel oplevert naar mate het inkomen hoger is.
Een voorbeeld met een hypotheek van 150.000 euro tegen 6% rente. De jaarlijkste rentelast is dan 9000 euro. Wie een inkomen heeft van 27.000 euro per jaar, heeft dan een belastingvoordeel van 3407 euro (9000 euro tegen 37,85%). Wie een inkomen heeft van 60.000 euro per jaar heeft een belastingvoordeel van 4680 euro (9000 euro tegen 52%). Een verschil van 1273 euro per jaar.
Maar wie zoveel verdient, kan ook een hypotheek van 250.000 euro krijgen. Dan is het jaarlijkse belastingvoordeel zelfs 7800 euro. Natuurlijk is het zo dat mensen met een hoger inkomen niet alleen een hogere aftrekpost krijgen maar ook meer belasting betalen. Feit blijft dat als twee mensen met een verschillend inkomen eenzelfde huis kopen, het belastingvoordeel het grootst is voor degene die dat het minste nodig heeft.
Zo'n voordeel is niet gratis: feitelijk betalen wij alleemaal mee aan dit belastingvoordeel voor de hoogste inkomens. Is dat redelijk?
de PVDA wil de rente-aftrek helemaal niet afschaffen, maar 't oneigenlijk gebruik aanpakken. daarnaast willen ze de starters (dus mensen die voor 't eerst een huis kopen) een steuntje in de rug geven, waar ze verschillende oplossingen voor hebben...
dus als je zegt dat je door die "afschaffing van de renteaftrek" geen huis meer kan aanschaffen, dan behoor je dus tot de groep die een 2e koophuis erbij willen kopen of zo'n hoog inkomen hebben dat ze meerdere hypotheken op hun dure huis kunnen nemen om zo maximaal van die aftrek te kunnen profiteren....
bron: PVDA standpunten
Laatst bewerkt: