MuscleMeat

Bodybuilding heeft tegen je gelogen, en dat is waarom je nog steeds mager bent

Bezoekers in dit topic

Status
Niet open voor verdere reacties.
Je googlde docs is een aardig interesant document ga het zeker straks eens doorlezen.
Zeker een aanrader. Zou haast willen pleiten om iedere beginner die kennismaakt met krachtsport, welke discipline dan ook, te laten lezen. Helder geschreven.
Helder harp, had zelf niet de zin om die moeite te nemen. Dacht wel dat je even zou buurten, ook al was je op een andere manier al 'aanwezig'.
 
Laatst bewerkt:
Het is niet zo dat ik het tegenovergestelde wil stellen, dat kracht juist geen massa geeft en dat beginners juist geen kracht meoten ontwikkelen, tuurlijk niet. Maar die hele hype eromheen stoort me gewoon. Tuurlijk heb je kracht nodig en zal het samen met voeding leuke noobgains geven, maar om te zeggen "strength=size" en doen alsof dat alles is stelt beginners juist op het verkeerde been door verkeerde verwachtingen te geven. Ook al is het misschien beter advies voor beginners dan dat de BB blaadjes geven.

Als ze klaar zijn met die beginnersbulk voor noobgains zijn ze wel aangekomen, maar -zeker als bijvoorbeeld starting strength gevolgd is zoals het bedoeld is- zullen de resultaten niet aansluiten bij de verwachtingen of wensen van veel beginners die het bos in gestuurd zijn met foto's van zwaar roidende ubermenschen die 1000lbs squatten.

Dan is er nog een lange weg te gaan en zijn er zat factoren -ook voor beginners- die mis kunnen gaan met betrekking tot doelen, zeker de meer oppervlakkige daarvan, en daar werden ze met zo'n instelling niet op voorbereid. En die twee dingen, dát vind ik zonde van deze hele instelling. Wil niet zeggen dat die hele instelling er niet mag zijn en niet misschien wel beter is dan andere instellingen, maar het doet m'n hype detectie gewoon af laten gaan.

Zo is het gewoon een bitchfight tussen BBers en powerfilters die beiden roiden tot het hun neus uit komt, en daar heeft geen enkele beginner wat aan. Hiermee kunnen we jaren doorgaan, maar hier komt het tegenargument mijns inziens op neer:

Zet het tegenover de recente lichting van internet helden waarvan je op simplyshredded.com interviews kunt vinden. Zyzz bijvoorbeeld. Hij (en z'n aanhang) heeft dan wat gekuurd, maar altijd als typische bro's/BBers getraind. En zijn fysiek, waar hij slechts 2 jaar over gedaan heeft, is toch echt het doel van menig beginner. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van geweldige fysieken (TinyTrip als je met 4chan bekend bent, weet z'n bb.com handle even niet) die simpelweg niet voor kracht getraind hebben en eigenlijk nooit gebulkt hebben zoals de powerlift hype je probeert te laten doen. Hun verhaal gaat wél over 1-2 jaartjes trainen als een bro en schoon eten, niet over kracht en bulken. Zij doen PRECIES waar dit artikel tegenin wil gaan inclusief in sommige gevallen zogenaamd kansloze dbol cycletjes.

Als je hun manier van trainen wilt tegen gaan moet je niet foto's tonen van zwaar roidende powerlift freaks maar van gewone beginners die ook geweldige fysieken hebben bereikt van het kaliber zyzz en tinytrip maar dan met een jaartje of 2 puur op kracht trainen. En die foto's zie ik nergens.

Terzijde, bovengenoemde systemen zijn - voorzover je dat denkt - geen powerlifting aftreksels.
Het is eerder zo dat powerlifting een (specialistisch) aftreksel is van eerder genoemde.
De manier van trainen bestond eerder dan wat men tegenwoordig 'powerliftingen methoden' noemt.
Hmm.. wat zou de voorlopende manier van trainen zijn die je bedoelt?

Het ligt indirect ook ten grondslag aan de gewichten die je hanteert bij een meer hypertrofie gericht trainingsprotocol en er is daarmee wel degelijk een causaal verband met omvang.
Om dit nou 'gewoon bullshit, that's all' te noemen gaat wel wat ver lijkt me.
Fair enough.

Het liefst over mijn stokpaardje, het zgn. Conjugate Sequence Sytem, één van de meest genuanceerde vormen van programming en periodisatie.
Heeeeeeeeeeeeeeerlijk, om daar uren over te kibbelen.....

MAAR ZEKER NIET VOOR DE BEGINNERS!
En toch vind ik bijv. WS4SB -dat niet geheel op kracht gericht is en veel complexer is dan SS en co- een beter programma voor beginners die een mooi uiterlijk en sport prestaties willen dan SS of Stronglifts. Terwijl die laatste 2 méér als (klassieke amerikaanse) powerlifters trainen, en WS4SB als ik mij niet vergis juist bij powerlifting (Westside barbbell) vandaan komt. Ironisch.

Voor beginners zal alles werken waarom dan niet iets dat dichter aansluit bij hun typisch aesthetische doelen zodat ze daar sneller resultaten zien en gemotiveerd blijven?

Laat op z'n minst SS en Stronglifts erbij vermelden dat hun programma niet genoeg is om er goed uit te zien of goede sportprestaties te krijgen en dat je ernaast ook je cardio progressief moet trainen en ook als beginner dynamic effort trainingen, plyometrics, etc. nodig hebt om je kracht te kunnen toepassen. Ik dacht ik na die SS basis wel aardig kon springen en sporten, maar kom nu toch echt zwaar bedrogen uit. Als ik begonnen was met WS4SB dan was ik nu in dezelfde tijd denk ik 10x dichter bij m'n doelen geweest.
 
Laatst bewerkt:
Haha of ik het ermee eens ben of niet, als je alles voorgeschoteld wilt krijgen ben je in de verkeerde sport beland.

Edit:
Heb de rest maar weggelaten. Het gaat ook gauw verzanden in discussies die over andere onderwerpen gaan, welke desalniettemin interessant kunnen zijn maar heeft verder weinig te maken met inhoud van stuk.
Verder kan je verschillen over de vorm waarin het stuk gegoten is, dat is ieder voor zich.
 
Laatst bewerkt:
Meneer stelt inderdaad niet powerlifting op om gegarandeerd groot mee te worden, maar haalt het vind ik wel op de verkeerde manier aan als bewijsstelling voor een subjectief gekleurd perspectief in zijn reacties op skinny guys die een weerwoord denken te hebben.

Je krijgt door de projecties altijd die 2-strijd en zodra je punten van de skinny guys ook wat wilt belichten of opmerkingen hebt op de punten van de big guys ben je bijna gelijk een ecto met aversie tegen powerlifting.

Haha of ik het ermee eens ben of niet, als je alles voorgeschoteld wilt krijgen ben je in de verkeerde sport beland.
De oplossing voor het probleem dat in dit artikel naar voren komt vind ik nou juist wel daarin te vinden, en ik denk ook dat het artikel die bedoeling heeft; dwz de waarheid voorschotelen.

Strength=size geld ook voor het 'sterker' worden in bodybuilding maar dat punt wordt teniet gedaan met zo'n titel. Maar dat is natuurlijk ook weer sensatie maken om veel lezers te krijgen en zo je punt te verspreiden. Dan moet je alleen wel hopen dat de beginners dat punt ook daadwerkelijk begrijpen, en daar helpt die kleuring niet bij.

Ik vind zijn reacties net zo onhandig voor het beoogde doel -mensen wat bijbrengen- als jullie mijn reacties vinden denk ik.
 
Laatst bewerkt:
Ik cycle (periodeseer) daarom met schema's Je neemt gewoon 3 schema's het hele jaar door en je blijft groeien en sterker worden als je er goed bij eet en rust. Zelfs op onderhoud zal je massa aan blijven zetten mits je wel je onderhoud blijft verhogen want dat is noodzakelijk als je massa er bij krijgt.
 
Tnx for posting, ik heb er iets van opgestoken. "Kracht" als uitgangspunt nemen is in principe een goed idee.

Het monitoren van je krachtstats geeft antwoord op de vraag: ben ik de afgelopen periode sterker geworden?
 
Wat ik na bijna 30 jaar gym culture heel duidelijk ervaren heb is dat de sterke mannen de meeste massa hebben. (let op: niet per se de sterkste mannen, maar wel de sterkeren)

Ik moet de eerste indrukwekkende borstpartij nog tegenkomen dat gebouwd is met 70kg bankdrukken.

Wat de kern van het verhaal is is dat je in eerste instantie niet zo moet focussen op pec-decs, leg extensions en eenarmig concentratie curls, maar dat het je eerst een fundament moet leggen met zware presses, squats, deadlifts etc. Dat hoeft geen 1RM te zijn, maar gewoon sterker worden bij je 6-10 reps range.

De schrijver slaat hier en daar wat door, maar in essentie heeft hij wel gelijk. Kijk maar eens om je heen in de gym. Hoeveel jongens die niet groeien maar wel de hele dag aan de cable cross hangen? Leg ze op de bank en er wordt gestunteld met 60kg.

Weet je wat het is? Zwaar trainen is zwaar en dat wat zwaar is wordt van nature gemeden door de mens. Degenen die in en buiten de gym de knop om kunnen zetten zullen uiteindelijk de gewenste resultaten zien. Maar het is hard werken, het vergt iedere keer weer een hoop discipline en doorzettingsvermogen en je hebt nou eenmaal niet altijd zin om je lichaam af te beulen met heavy lifts. In een stoeltje zitten en 10 reps op de pec-dec maken is nou eenmaal makkelijker. Everyone back to basics en vandaar uit groeien, ik zie dat wel zitten.
 
Laatst bewerkt:
Hmm.. wat zou de voorlopende manier van trainen zijn die je bedoelt?

Het doen van een flink Volume in werksets van gemiddeld 3-5 reps met de basic compounds (Squats, deadlift, bench press, OH press, chins, rows, dips) en de olympic lifts (zoals power cleans, high pulls, snatches e.d.)

Kijk maar eens naar plaatjes van de kracht-atleten uit de periode 1920-1960.
Ze waren meestal functioneel erg sterk EN esthetisch om te zien. Tenminste......dat is wat ik en vele anderen hier vinden. Ik vind dit soort lichamen vele malen esthetischer dan de bloated steroid look van de dag van vandaag.

Hoe dan ook, deze mannen (meestal nog uit de pre-steroid era) zijn goede voorbeelden van hoe ver je kunt komen met pure basic barbell training.
Voor een naturel zijn dit de meer realistische esthetische doelen om naar te streven. Mocht je dit minderwaardig vinden in vergelijking met de hedendaags covers van musclemags, dan dien je of je verwachtingen zwaar naar beneden bij te stellen en anders toe te treden in de 'wondere' wereld van de chemische assistentie. En dan nog........

En toch vind ik bijv. WS4SB -dat niet geheel op kracht gericht is en veel complexer is dan SS en co- een beter programma voor beginners die een mooi uiterlijk en sport prestaties willen dan SS of Stronglifts.

WS4SB is een prima systeem dat even voorop gesteld.
Het is inderdaad aanzienlijk complexer dan basic barbell routines zoals SS of stronglifts, dat ben ik met je eens.
Echter, in mijn optiek is WS4SB, zoals ik de template ken, absoluut geen systeem voor echte beginners, integendeel. Ik zou het eerder aanraden voor de 'early intermediate' (minimaal 1,5-2 jaar consistente training) die haltertraining meer functioneel/sportgericht wil toepassen.

Vermoedelijk hebben we hier ook een verschil in perceptie mbt. het fenomeen 'beginner'.
De termen van beginner/intermediate/advanced/elite zoals in de meeste vakliteratuur over trainingsleer wordt omschreven, zijn breed spectrum definities in termen van algemene trainbaarheid.(dus niet alleen binnen het kader van haltertraining)
Breed spectrum definities qua trainbaarheid van de algemene fysieke basis-eigenschappen kracht, conditie, motoriek/bewegingsvaardigheid.

In die zin kun je een beginner ook omschrijven als: Een motorisch gestoorde, slappe, slecht gevoedde dweil, die nog geen blokje om kan rennen zonder zijn longen uit z'n borstkas te hijgen. ;)
Ik overdrijf bewust, omdat ik met een beginner iemand als voorbeeld wil stellen die absoluut niet toegerust is om van wal te steken met WS4SB.
We praten dus over iemand die zo van de bank afkomt en naar de sportschool gaat om ook eens wat aan zijn lichaam en conditie te werken.
Dit is die beginner die eerst op z'n minst een jaartje een basic barbell routine moet gaan volgen, voordat ie over gaat op complexere vormen.


Voor beginners zal alles werken

Ja, maar dat wil niet zeggen dat alles even goed werkt. Vandaar steeds mijn opmerking dat velen niet zozeer door, maar eerder ondanks hun methode vooruit gaan.

waarom dan niet iets dat dichter aansluit bij hun typisch aesthetische doelen zodat ze daar sneller resultaten zien en gemotiveerd blijven?

Als je de beginner zoals ik hem omschrijf indachtig houdt, dan is het totaal zinloos hem bijv. een keuze te laten maken uit x squat variaties (zoals bij WS4SB), terwijl hij nog niet eens een fatsoenlijke squat beweging kan maken...
Het is deze beginner die de squats, deadlifts en verdere primaire push/pull bewegingen nog moet leren.
Het is ook deze beginner die aan dit scala aan oefeningen en de snelle progressie die mogelijk is, voldoende prikkels krijgt om flink spiermassa aan te zetten.
Beginner of niet, ieder lichaam heeft zijn eigen tempo qua ontwikkeling. Het is niet nodig en eerder contraproductief om meteen dingen complexer te maken, teneinde dit proces te versnellen.
Genoeg is genoeg, waarom alle troefkaarten meteen al inzetten zolang de methode werkt en nog niet volledig is uitgemolken.

Overigens, als het NIET werkt, dan kan dat allerlei redenen hebben, maar wil dit nog niet zeggen dat de methode op zich niet deugt!Laat op z'n minst SS en Stronglifts erbij vermelden dat hun programma niet genoeg is om er goed uit te zien of goede sportprestaties te krijgen en dat je ernaast ook je cardio progressief moet trainen en ook als beginner dynamic effort trainingen, plyometrics, etc. nodig hebt om je kracht te kunnen toepassen. Ik dacht ik na die SS basis wel aardig kon springen en sporten, maar kom nu toch echt zwaar bedrogen uit. Als ik begonnen was met WS4SB dan was ik nu in dezelfde tijd denk ik 10x dichter bij m'n doelen geweest.

Op de een of andere manier proef ik voortdurend een ondertoon van frustratie en teleurstelling in bijna alles wat je schrijft. Je klinkt als een consument die zich beklaagd over een product wat niet doet wat de advertentie had beloofd.
Mogelijk een combinatie van te hoge verwachtingen en foutieve informatie?

Het is heel goed mogelijk dat jou instap gewoon niet goed is geweest.
Iemand die bijvoorbeeld al langere tijd 2-3 keer per weken aan intensieve sportbeoefening doet (boksen, atletiek e.d.) heeft vaak al een dusdanige basis opgebouwd qua kracht/conditie/bewegingservaring, dat het predikaat 'beginner' in de context van trainbaarheid zoals eerder aangestipt, al lang niet meer van toepassing is.
In zo'n geval kan ik me heel goed voorstellen dat de keuze WS4SB een veel betere is, vooral als de doelen meer sportspecifiek zijn.

Buiten dat, wat je met basic barbell training opbouwt is 1 ding: een verbeterd potentieel voor sportactiviteit.
Het 'omzetten' hiervan naar betere sportprestaties is een heel ander verhaal en moet je los zien van het eerste. Daar is namelijk inderdaad een sportspecifiekere vorm van activiteiten voor nodig, zoals je zelf ook al aan geeft.
 
Zet het tegenover de recente lichting van internet helden waarvan je op simplyshredded.com interviews kunt vinden. Zyzz bijvoorbeeld. Hij (en z'n aanhang) heeft dan wat gekuurd, maar altijd als typische bro's/BBers getraind. En zijn fysiek, waar hij slechts 2 jaar over gedaan heeft, is toch echt het doel van menig beginner. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van geweldige fysieken (TinyTrip als je met 4chan bekend bent, weet z'n bb.com handle even niet) die simpelweg niet voor kracht getraind hebben en eigenlijk nooit gebulkt hebben zoals de powerlift hype je probeert te laten doen. Hun verhaal gaat wél over 1-2 jaartjes trainen als een bro en schoon eten, niet over kracht en bulken. Zij doen PRECIES waar dit artikel tegenin wil gaan inclusief in sommige gevallen zogenaamd kansloze dbol cycletjes.

Dat vind ik wel een goed voorbeeld, wat die gastjen bereikt hebben is een veel realistischer doel en het doel voor de meeste beginners. Het zijn ook fysieken die zonder aas goed te behalen zijn. Ze hebben inderdaad nog nooit echt zwaar gebulkt of rippetoe gedaan. Dat neemt niet weg dat ook zij de grote 3 in hun training hebben en veel (maar dan clean) hebben gegeten.

Het punt van dit artikel dat je met biceps curls nergens komt is het enige uiterste waar ik het zeker mee eens bent. Het andere uiterste is dat strenght = size concept, zo lijkt het net alsof size en strenght liniair zijn. En ookal zegt hij nog dat je zeker niet als een powerlifter moet trainen, het is wel makkelijk om te stellen dat je gewoon op 'strenght' moet trainen voor size.
 
Alleen klopt de tekst niet echt.
Je kan ook met een bb schema flink wat kracht en massa winnen, dat is ook de bedoeling van een bb schema.
3-5x5 voor de basis oefeningen en daar om heen je schema verder bb gericht uitbreiden.
Alles kun je gewoon 1a2 keer per week aan pakken. Erna een poosje 8-10x3 ofzo wil prima, na di cycle gaje ff tussen de 8-12 reps zitten en erna weer 5x5. Je komt zo ver als je wilt, als je maar wilt eet rust en je er aan blijft houden.
 
Dit artikel wil ingaan tegen de strikte visie van bodybuilding, maar vervangt deze gewoon door een ander extreem.

De waarheid licht ergens in het midden:
- Wat beginnelingen van powerlifters kunnen opsteken is om de nadruk te leggen op compounds in plaats van de hele tijd de zitten bicep curlen.
- Van bodybuilders kunnen ze leren om genoeg calorieën binnen te spelen. Waarbij het belangrijker is om genoeg calorieën binnen te halen, dan om strict clean te eten.

Er is echter geen absolute waarheid, ieder lichaam is anders en niet iedereen heeft dezelfde doelstellingen.
 
Het doen van een flink Volume in werksets van gemiddeld 3-5 reps met de basic compounds (Squats, deadlift, bench press, OH press, chins, rows, dips) en de olympic lifts (zoals power cleans, high pulls, snatches e.d.)

Kijk maar eens naar plaatjes van de kracht-atleten uit de periode 1920-1960.
Ze waren meestal functioneel erg sterk EN esthetisch om te zien. Tenminste......dat is wat ik en vele anderen hier vinden. Ik vind dit soort lichamen vele malen esthetischer dan de bloated steroid look van de dag van vandaag.
Ah die periode is eigenlijk waar het vandaan komt, thanks, daar weet ik nog weinig van.

En ik ben het helemaal met je eens trouwens, ook met de rest van je post. Goede punten! Ik heb je helaas al weer te vaak karma gegeven hehe.

Op de een of andere manier proef ik voortdurend een ondertoon van frustratie en teleurstelling in bijna alles wat je schrijft. Je klinkt als een consument die zich beklaagd over een product wat niet doet wat de advertentie had beloofd.
Mogelijk een combinatie van te hoge verwachtingen en foutieve informatie?
Soort van, maar ik blijf bezig de geheimen van het trainen op te zoeken en ervaren natuurlijk. Ik haal mijn motivatie meer uit negatieve dan uit positieve ervaringen denk ik dus het kan zijn dat mijn instelling daar soms naar neigt. Als ik het geheim (plan + progressie bij/behouden = doelen behalen?) weet zal ik het hopelijk beter weten te brengen dan meneer met z'n bb.com misc topic. :)
 
Laatst bewerkt:
:D
Okay look, that’s fine if you’re already big and trying to maintain some degree of leanness. If you’re a little dude, just give it a rest. Seriously. I don’t care about your damn abs if you’re bitching about being stuck at 70kg for the last year.

Shut up and go eat a cheeseburger.

There’s nothing wrong with eating lean meats and ‘clean carbs’ later on, once you’ve actually gotten strong and added some muscle. I want you to try eating enough to grow with that diet, though. Smaller guys will probably need to push 4000 kcals per day to grow. That’s a lot of chicken and broccoli and oats. Really dedicated guys can do it, but I’m telling you it’s pointless macho bullshit. There are easier ways.

LOVE IT! haha nog geen maand terug hetzelfde probleem, na een jaartje de iets above average beginner gains achter de rug te hebben stond ik al aardig lang vast op 70kg. Voor de grap eens de "arnold lift'' gaan doen voor benchpress (s1: 20rep, s2: 10rep, s3: 5rep, s4-9: 1 rep, s10: 20rep) een slecht voorbeeld maar ik merkte het wel, boem, binnen 2 weken 10kg bij me 1RM op bench, en voila gewicht erbij.

Na deze bevinding besloten de "Russian bear" te gaan doen, wat neerkomt op 3x per week fullbody met: Bench, DL, squat, bentover row, military press en pullups. Meer back to the basics kan haast niet....verder een 4200kcal eetschema erbij gezet dat welliswaar clean is maar ik eet er geregeld ''vetter'' eten doorheen als kebab, friet, hamburgers, pindakaas, and so on! Clean eten voor ecto's is NOG niet nodig, breek eerst door de Ecto seal heen.

Zit nu 10 dagen in me nieuwe voedingsschema/trainingsschema en heb een gain van 2kg....bovendien ziet het er droger uit, qua gewichten ook omhoog aan het gaan.

Dit artikel raakt de kern en ging ook over mij, inspirerend en true....thanks for the post
 
:D

LOVE IT! haha nog geen maand terug hetzelfde probleem, na een jaartje de iets above average beginner gains achter de rug te hebben stond ik al aardig lang vast op 70kg. Voor de grap eens de "arnold lift'' gaan doen voor benchpress (s1: 20rep, s2: 10rep, s3: 5rep, s4-9: 1 rep, s10: 20rep) een slecht voorbeeld maar ik merkte het wel, boem, binnen 2 weken 10kg bij me 1RM op bench, en voila gewicht erbij.

Na deze bevinding besloten de "Russian bear" te gaan doen, wat neerkomt op 3x per week fullbody met: Bench, DL, squat, bentover row, military press en pullups. Meer back to the basics kan haast niet....verder een 4200kcal eetschema erbij gezet dat welliswaar clean is maar ik eet er geregeld ''vetter'' eten doorheen als kebab, friet, hamburgers, pindakaas, and so on! Clean eten voor ecto's is NOG niet nodig, breek eerst door de Ecto seal heen.

Zit nu 10 dagen in me nieuwe voedingsschema/trainingsschema en heb een gain van 2kg....bovendien ziet het er droger uit, qua gewichten ook omhoog aan het gaan.

Dit artikel raakt de kern en ging ook over mij, inspirerend en true....thanks for the post
goede tekst man ! klopt allemaal
 
There’s nothing wrong with eating lean meats and ‘clean carbs’ later on, once you’ve actually gotten strong and added some muscle. I want you to try eating enough to grow with that diet, though. Smaller guys will probably need to push 4000 kcals per day to grow. That’s a lot of chicken and broccoli and oats. Really dedicated guys can do it, but I’m telling you it’s pointless macho bullshit. There are easier ways.

Ways like pizza.

Awesome
 
Beetje een vreemde titel, anti-BB en pro-PL is het eerste wat in me opkomt. In dat geval: generaliserend en onjuist. Kracht staat niet centraal in BB, maar is wel een gevolg van de noodzakelijkheid van intensiteit.

Hulde! :thumbs:
 
Leuk verhaal, maar ik heb met een 4000 kcal dieet en 4 maanden full body trainen (back en front squats, deadlifts, bench presses, pullups, barbell rows, etc) weinig massa aangezet. Elke oefening ging elke week zwaarder en ik ben er inderdaad sterker mee geworden.
Sinds deze week train ik weer splitprogramma's en ik ben benieuwd hoe goed ik daarmee groei, nu ik goed eet.
Ik ben niet groot, maar skinny ook zeker niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Back
Naar boven