Ik vraag me af of die gezondheidsraad nu zo'n log orgaan is dat het niet constant de standpunten bijstelt afgaand op de wetenschappelijke consensus (en daarmee het voedingscentrum).
Nog een keer antwoord gevend op deze vraag op basis van wat ik er nu over heb gelezen:
Het leek mij eigenlijk logisch dat het verzadigd vet-hartziekten verhaal in de volgende publicatie van De Gezondheidsraad zou worden bijgesteld omdat hij onhoudbaar is.
Helaas gaat dit waarschijnlijk niet gebeuren: De Wageningen Universiteit heeft een aantal dagen geleden commentaar gegeven (1) op de meta-analyse waarover ik in mijn beginpost heb geschreven.
(Natuurlijk kon ik het niet laten hier weer een stukje over te schrijven op mijn site:
http://voedingengezondheid.com/verzadigde-vetten-hart.html )
Hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek Daan Kromhout zegt hier het volgende over:
'Alle publicaties die de basis voor deze studie vormden, zijn bekend en ik was dus niet verrast over de uitkomst. Maar ook al vind je geen verband, dan wil dat nog niet zeggen dat het er niet is. Sommige epidemiologische studies en experimenteel onderzoek laten duidelijk zien dat er wel degelijk een verband bestaat tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten. Al vanaf de jaren tachtig zijn er discussies over wat de verklaring kan zijn dat epidemiologische studies zo'n verband niet laten zien, zoals bij de Zutphen Studie. In de jaren zestig toen die studie begon, was de inname van verzadigd vet gemiddeld 18 energieprocent, met een spreiding van 12 tot 24 procent. De Gezondheidsraad adviseert maximaal 10 procent. Vrijwel alle personen in die studie hadden dus al een te hoge inname van verzadigd vet, waardoor een relatie met hart en vaatziekten niet kon worden aangetoond.
Zoals je ziet, legt dhr. Kromhout het directe bewijs volledig naast zich neer. Cohort studies laten consistent geen effect zien van verzadigd vet op hart(- en vaat)ziekten, dus........: De studies zijn niet betrouwbaar
-Hij stelt dat "sommige epidemiologische en experimentele studies duidelijk laten zien dat er wel degelijk een verband bestaat". Hierbij worden geen studies genoemd, en dit is toch zeker iets wat je mag verwachten van iemand in zijn positie. Ook geeft hij niet aan waar dit verband uit bestaat……
-Hij stelt dat De Gezondheidsraad maximaal 10 energieprocent verzadigd vet adviseert, en dat minder dan 10 energie% er wèl voor zou zorgen dat de kans op hart- en vaatziekten zou dalen. Om deze theorie aannemelijk te maken, dient hij echter te laten zien dat studies wel consistent een effect laten zien bij deze lage hoeveelheden. Wederom worden echter geen studies genoemd.
In een interview in De Pers bevestigt hij het feit dat hij niet beschikt over studies die laten zien dat het verlagen van verzadigd vet de kans op hart- en vaatziekten laat dalen (2):
Zijn er wel harde aanwijzingen dat verzadigd vet slecht voor je is?
‘Als je in experimentele studies bij personen die veel verzadigd vet gebruiken, dat vervangt door meervoudig onverzadigd vet, wordt het risico op een hartinfarct verlaagd.’
Hij reageert ontwijkend op de vraag van de journalist of er harde bewijzen zijn dat verzadigd vet slecht voor je is, en gooit het over een andere boeg: “het vervangen van verzadigd vet door meervoudig onverzadigd vet verlaagt het risico op een hartinfarct”.
Dat was de vraag niet, mijnheer Kromhout! De vraag is of er bewijs is dat verzadigd vet slecht voor je is! Kunt U daar alstublieft gewoon eerlijk antwoord op geven!!!!!!!!
Het vervangen van verzadigd vet door koolhydraten door enkelvoudig onverzadigde vetzuren of koolhydraten verhoogt mogelijk het risico op een hartinfarct bij mannen (3). Dat mag dan ook wel worden gezegd.
Samenvatting Namens Wageningen Universiteit geeft Dhr. Kromhout geen antwoord op de vraag of verzadigd vet slecht is. Hij ontwijkt de vraag, en suggereert dat er wel degelijk een verband is tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten. Hierbij zegt hij niet waar dit verband uit bestaat, en gebruikt hij geen referenties naar artikelen om zijn standpunt te onderbouwen.
Nog één heel belangrijk punt: Dhr. Kromhout stelt dat cohort onderzoek geen betrouwbare vorm van onderzoek is (1, 2). Feit is echter dat - het rapport van De Gezondheidsraad - de “Richtlijnen goede voeding 2006” voor een heel groot deel onderbouwd is door resultaten van cohort onderzoek (4). Deze richtlijnen vormen de basis voor de aanbevelingen van Het Voedingscentrum. Kan het rapport van De Gezondheidsraad nu in de prullenbak?
Wie moet ik nu geloven? Wanneer experts elkaar tegenspreken, hecht ik persoonlijk het meeste geloof aan literatuuroverzichten waarbij een samenvatting is gemaakt van al het relevante bewijs over de relatie tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten. Laten nu de meest recente literatuuroverzichten allemaal concluderen dat er geen verhoogd risico op hart(-en vaat)ziekten bestaat door consumptie van verzadigd vet (5-7)…………..
Referenties:
1) [Link niet meer beschikbaar]
2) [Link niet meer beschikbaar]
3)
http://voedingengezondheid.com/verzadigd-vet-koolhydraten-hartziekten.html
4) Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006; publicatie nr 2006/21.
http://www.gezondheidsraad.nl/sites/...s/2006@21N.pdf
5) Siri-Tarino PW. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2010 Jan 13. [Epub ahead of print]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071648
6) Jakobsen MU. Major types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of 11 cohort studies. Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1425-32.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19211817
7) Mente A. A systematic review of the evidence supporting a causal link between dietary factors and coronary heart disease. Arch Intern Med. 2009 Apr 13;169(7):659-69.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19364995